JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hoteller tyner renholderne

Stadig flere hoteller setter ut renholdet. Værelsesbetjentene får mer i lønn, men må slå om takten der ISS har overtatt. For mange ender det med sykmelding.17.03.2009
15:04
16.12.2013 09:18

– De dreper meg!

Så klart sier han det, værelsesbetjent Bonnie Pangilinan. Den atletiske mannen har vært politimann på Filippinene i 20 år. Siden 2003 har han vært i romtjenesten på Stordalens Comfort Hotel Børsparken i Oslo. «The Killing Fields» kaller han det.

De fleste sykmeldt

Å gjøre rent på hotell er i utgangspunktet et hardt yrke. Da ISS overtok Børsparkens husøkonomavdeling første oktober i fjor, endret jobben seg fra å være slitsom til å være utålelig for de ansatte. Fra å klargjøre 22 rom hver dag mellom 8 og 16 skal Bonnie klare 26 rom. Rommene er relativt store, og i hans etasje er tre av dem tresengsrom. Og arbeidsgleden er borte.

Hotellet har åtte faste renholdere. For øyeblikket er alle unntatt Bonnie og en til sykmeldt.

Våger ikke si fra

Bonnie er tillitsvalgt, og den eneste av værelsesbetjentene på Børsparken som tør å stille opp for å snakke med Magasinet. Vi treffes hos Fellesforbundet avdeling 246, Oslo og Akershus Hotell- og Restaurantarbeiderforening, etter arbeidstid. Han er veldig urolig for at det vil føre til problemer for ham å fortelle fra arbeidsplassen, og det må mye overtalelse til for å få ham med på å bli fotografert. Både Fellesforbundets og Arbeidsmandsforbundets folk lover å trå til om han skulle få trøbbel ved å stå fram.

Kona til Bonnie, som er med på samtalen, frykter at han skal bli ufør før han fyller 50 neste år. Han har allerede vært sykmeldt siden det hardnet til. Presset er umenneskelig, mener hun.

– Jeg er fullstendig utslitt når jeg er ferdig for dagen, og orker ikke engang å leke med datteren min når jeg kommer hjem, forteller Bonnie. Det forstår hun ikke og blir sint på pappa.

Støvsugerdans

Da han var ny i Norge, vasket han på sykehus. Det var å moppe gulvet, og bare direktøren kunne klage på jobben hans. Å gjøre rent på et hotell er noe helt annet. Der kan mange klage. Og det gjør de! Gjestene klager, husøkonomen klager, og ikke minst «sjefen over alle sjefer» klager.

Den fryktede er Kathe Dyrnes, avdelingsleder i ISS, som farter mellom alle hotellene med hvite hansker og sjekker at det ikke fins et støvfnugg. Rommene skal være prikkfrie.

– Hun er streng, sier Bonnie.

– Desperat jobbing

Da ISS overtok husholdet, ble de ansatte kurset. Det gjaldt å lære seg nye teknikker og «danse med støvsugeren». Bonnie fnyser ved tanken. Dette er ingen dans, det er desperat jobbing, sier han og demonstrerer innbitt grep om støvsugeren. Men i motsetning til mange andre i bransjen er han sterk nok til å ta igjen og forsvare seg:

– Jeg sier til dem at jeg ikke er en maskin! Det er umulig å rekke over så mange rom på en skikkelig måte!

Så for tida er livet veldig hardt. Men han har ikke noe valg, han trenger jobben. Og med mangelfulle norskkunnskaper i dagens arbeidsmarked er det ikke enkelt å finne noe annet.

Ikke velkommen

I tillegg til renholdet på Børsparken eier og driver ISS billighotellet Perminalen. Og fra 1. mars satte Thon ut renholdet til ISS på tre av sine hoteller i Oslo og Akershus: Spektrum og Terminus i Oslo sentrum, og Thon Hotel Ski.

Renholdere på Terminus kom halsende opp til fagforeningskontoret i lunsjpausen da de fikk 26 rom å rengjøre daglig i stedet for 22.

Kom ikke inn

Magasinet ville gjerne besøkt både Børsparken, Spektrum og Terminus for å stille spørsmål til de ISS-ansatte husøkonomene og høre med stuepikene hvordan de opplever overgangen til ny arbeidsgiver.

Men det gikk ikke. Husøkonomene sa nei og viste oppover i systemet. Vi endte med Kathe Dyrnes, som ga reine ord for penga: – Fellesforbundet har ingenting med å komme inn på hotellene og snakke med våre folk.

Vi var for så vidt forberedt på å bli avvist. Leder av Fellesforbundet avdeling 246, Birgit Tandberg, fikk en overhøvling av Dyrnes da hun hadde vært på Børsparken for å levere ut informasjonsmateriell i kantina etter arbeidstid. Hotellsjefen hadde sagt ja uten å nøle. Værelsesbetjentene kom strømmende til, og det utviklet seg til et «klagemøte» som varte en times tid, forteller Birgit.

Et mareritt

Tvers overfor Fellesforbundets hovedkvarter på Lilletorget ligger Thon Hotel Spektrum. Romtjeneste og frokostsal, med ni fast ansatte pluss husøkonom, ble outscourcet 1. mars. Tillitsvalgte Alvapillai Selvaledhumy («Selvi») har snart ti års ansiennitet der, men tør ikke stå fram med bilde i bladet. – De tar bare problemene ut på meg, sier hun fryktsomt.

Når jeg treffer henne på fagforeningskontoret, er hun i ferd med å fortelle nøyaktig samme historie som Bonnie til Birgit Tandberg.

Fortvilet

Én uke er gått siden ISS overtok, og alle stuepikene er dypt fortvilet. Utslitt, vondt i kroppen, rekker ikke over osv. Det er et mareritt, de kommer til å bli sykmeldte, greier ikke en uke til, frykter Selvi.

I motsetning til renholderne på Børsparken har de ikke fått noen opplæring i støvsugerdans og andre nyttige teknikker for å rekke over minst 26 rom. Tretti skal de klare hvis det er bo-rom. Den halvtimes lunsjpausen har de ikke tid til å ta, forteller hun.

– Hva skjer hvis dere ikke klarer alle rommene, spør Birgit Tandberg.

For Selvi er det en umulig tanke. De må klare det. Det har de fått streng beskjed om fra Kathe Dyrnes i ISS. Alternativet er «omplassering». Til hva, undrer Selvi.

Birgit råder Selvi og kollegene til å ta den pausen de skal ha og trenger, og så heller levere tilbake rom de ikke rekker over. Når de da får en skriftlig advarsel, har de et papir de kan gå til fagforeningen med. Det er mye bedre enn å slurve for å bli ferdig. De ansatte er nemlig redd de kan bli oppsagt etter tre klager på dårlig arbeid.

Selvi forstår tankegangen til Birgit, men ideen om å levere tilbake rom, sitter langt inne. – Vi får aldri klager, fordi vi jobber hardt, sier hun.

– Ender med å slite seg ut

– Vi er veldig redde for at ISS vil ta flere hotellkjeder. På Børsparken fikk fagforeningen vite at prisen ISS hadde gitt, var så lav at hotellet ikke kunne si nei. Det viser at ISS dumper prisene for å komme inn på hotellmarkedet, konkluderer Birgit Tandberg.

Hun sier ISS mener kvantitet er det viktigste. Fellesforbundet derimot har alltid ment at kvali-tet er det viktigste – rommene må stelles slik at hotellgjestene er tilfreds. Dermed vet ikke de ansatte hva de skal holde seg til, prøver å gjøre begge deler – og ender med å slite seg helt ut.

– Jeg er overbevist om at økt arbeidspress er årsaken til at en del av stuepikene nå er sykmeldt. De har hatt press på seg fra før av. Ikke særlig morsomt, for mange nok går ut av arbeidslivet som uføre fra før, fastslår hun.

Moderne slaveri?

– Dette er jo moderne slaveri! Utbryter Michella Jensen, sekretær i fagforeningen, som har overhørt Selvis historie. Hun peker på at hver femte ansatte blir overflødig når de skal ta flere rom hver. Dette problemet blir kynisk løst ved sykmelding på grunn av arbeidspress. Det menneskelige aspektet er borte, mener Michella.

Fellesforbundet mener at bortsetting av renhold fungerer som fagforeningsknusing. Det er svært vanskelig å bygge opp klubber på slike arbeidsplasser.

En vesensforskjell mellom å være ansatt på ett hotell for å gjøre rent, og være ansatt i ISS, er at de ansatte kan sendes omkring til andre ISS-drevne hoteller ved behov. En av de ISS-ansatte på Spektrum er flyttet over til billighotellet Perminalen. Slik forsvinner tilknytningen til egen arbeidsplass.

– Å utnytte arbeidskraften bedre

– Hva ønsker dere å oppnå ved å sette ut renholdet?

Markedsdirektør Turid Nyeggen i Thon Hotels svarer: – Vi opererer i et marked med store svingninger i belegget. Dette krever økt fleksibilitet når det gjelder arbeidskraft, og vi mener en proff aktør som ISS kan utnytte kapasiteten bedre. Det gir samtidig en økonomisk fordel for oss.

Markedsdirektøren sier videre at Thon Hotels har tillit til at de ansatte blir ivaretatt i verdens største serviceselskap. Alle ansatte er garantert videre arbeid i ISS. Samtidig får mange deltidsansatte muligheten til større stillingsprosenter, opplæring og karriere.

Sikre god renhold

– Det viktigste er likevel å sikre en jevn og god kvalitet på renholdet ved hotellene, samtidig som dette sikrer våre tidligere ansatte gode vilkår og muligheter gjennom ISS, sier Nyeggen.

– På noen nye hoteller har vi begynt direkte med ISS, og det har vi veldig gode erfaringer med. Utsettingen av renholdet på tre hoteller nå fra første mars vil bli evaluert fram til sommeren. Det er forståelig at det kommer reaksjoner i starten på nye rutiner, sier hun.

Les om framtidas hotell - uten ansatte - i marsutgaven av Magasinet for fagorganiserte.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
17.03.2009
15:04
16.12.2013 09:18Mest lest

«Dollemobilen» trekker daglig last som du og jeg vil kalle livsviktig. For anledningen munnbind til levering hos Asko. Anita «Dolly» Handeland mener likevel at prisen som betales for transporten, er for lav.

«Dollemobilen» trekker daglig last som du og jeg vil kalle livsviktig. For anledningen munnbind til levering hos Asko. Anita «Dolly» Handeland mener likevel at prisen som betales for transporten, er for lav.

Stein Inge Stølen

Anita er på jobb 15 timer daglig til under minstelønn som langtransportsjåfør

LOVFESTA: Norge har ingen lovfesta minstelønn for alle arbeidstakarar, men på blant anna byggeplassar er minstelønna i tariffavtala såkalla allmenngjort.

LOVFESTA: Norge har ingen lovfesta minstelønn for alle arbeidstakarar, men på blant anna byggeplassar er minstelønna i tariffavtala såkalla allmenngjort.

Håvard Sæbø

Ni bransjer får ny minstelønn 1. juli

GODE PENSJONSNYHETER: Å få pensjon for all lønn betyr mye for mange arbeidstakere, spesielt for kvinner og lavtlønte.

GODE PENSJONSNYHETER: Å få pensjon for all lønn betyr mye for mange arbeidstakere, spesielt for kvinner og lavtlønte.

Martin Gutttormsen Slørdal

Regjeringen har vedtatt pensjon fra første krone. Se alle endringene her

De tre barnevernspedagogene er gode venner og kan snakke om lønnsforskjellene. Men når temaet kommer opp, kan det skape dårlig stemning på jobb.

De tre barnevernspedagogene er gode venner og kan snakke om lønnsforskjellene. Men når temaet kommer opp, kan det skape dårlig stemning på jobb.

Marie von Krogh

Elise tjener 32.000 mindre enn kollegaen, tross samme stilling og lik ansiennitet

TILSYN BLE TIL DOKUMENTBUNKER: Ove Holand har fulgt Arbeidstilsynets arbeid tett, selv etter at han sluttet ved asfaltverket. Dokumentbunkene vitner om at det har tatt tid å rydde opp i forholdene.

TILSYN BLE TIL DOKUMENTBUNKER: Ove Holand har fulgt Arbeidstilsynets arbeid tett, selv etter at han sluttet ved asfaltverket. Dokumentbunkene vitner om at det har tatt tid å rydde opp i forholdene.

Kai Hovden

Ove (49) jobbet 90 timer i uka ved asfaltverket – og fikk oppførte timer slettet

STORE KONSEKVENSER: Arbeidsutvalget i NNN-klubben på Ringnes-anlegget utenfor Oslo er svært skeptisk til at grossistene skal ta over distribusjonen av varene deres. Fra venstre Roar Ellingvåg, Rune Christensen, Anita Andersen, Erik Torkelsen og Leif Ritter.

STORE KONSEKVENSER: Arbeidsutvalget i NNN-klubben på Ringnes-anlegget utenfor Oslo er svært skeptisk til at grossistene skal ta over distribusjonen av varene deres. Fra venstre Roar Ellingvåg, Rune Christensen, Anita Andersen, Erik Torkelsen og Leif Ritter.

Erlend Angelo

Dagligvarekjedene presser ut Ringnes-sjåførene: – Dette er sosial dumping satt i system

NULL TILTRO: – Her har regjeringen i åtte år brutt ned en statlig organisasjonsmodell med statlig tilstedeværelse på mangfoldige lokasjoner over hele landet og så skal de i valgkampen komme med dette forslaget under dekke av distriktspolitikk. Vi har sett hvilken politikk som har vært ført i åtte år og har derfor liten tiltro til dette forslaget, sier NTL-leder Kjersti Barsok om regjeringens flørting med distriktene.

NULL TILTRO: – Her har regjeringen i åtte år brutt ned en statlig organisasjonsmodell med statlig tilstedeværelse på mangfoldige lokasjoner over hele landet og så skal de i valgkampen komme med dette forslaget under dekke av distriktspolitikk. Vi har sett hvilken politikk som har vært ført i åtte år og har derfor liten tiltro til dette forslaget, sier NTL-leder Kjersti Barsok om regjeringens flørting med distriktene.

Ole Palmstrøm

Erna lover statsansatte retten til å jobbe hvor de vil. Her er NTLs respons

Tora Marie Norberg

Tallene som viser det ulike Norge, på godt og vondt

Økokrim

Flere tidligere ledere tiltalt for grov korrupsjon i omsorgssektoren

Langturnus avvikles ved alle Bufetats institusjoner i region sør. Verneombud Jonas Ween har mistet flere kolleger som har sluttet som følge av turnusbytte.

Langturnus avvikles ved alle Bufetats institusjoner i region sør. Verneombud Jonas Ween har mistet flere kolleger som har sluttet som følge av turnusbytte.

Nadia Frantsen

Langturnus avvikles: Nå frykter Jonas at de ikke kan lete etter ungdom som forsvinner

LIVSKVALITET: Håvard Stokke (28) opplever utmattelse og kognitive senvirkninger etter en koronainfeksjon i fjor høst.

LIVSKVALITET: Håvard Stokke (28) opplever utmattelse og kognitive senvirkninger etter en koronainfeksjon i fjor høst.

Ole Martin Wold

Åtte måneder etter at Håvard (28) ble syk av korona, er han fortsatt glemsk

NYE TIDER: Svein Reidar Kildal er spent på hvordan framtida blir med nye eiere – og ikke minst hva som skjer når de amerikanske investorene skal videreselge valseverket.

NYE TIDER: Svein Reidar Kildal er spent på hvordan framtida blir med nye eiere – og ikke minst hva som skjer når de amerikanske investorene skal videreselge valseverket.

Alina Pettersen

Hydro selger jobben Svein Reidar har hatt i 35 år: – Føles som om familien min har kastet meg ut

BEKYMRET: Matrosen Thomas Arnesen er redd Color Line taper i kampen med konkurrentene Fjordline og DFDS hvis dagens karanteneregler opprettholdes.

BEKYMRET: Matrosen Thomas Arnesen er redd Color Line taper i kampen med konkurrentene Fjordline og DFDS hvis dagens karanteneregler opprettholdes.

Privat

Om «danskefergen» frakter passasjerer fra Danmark må matrosen Thomas i 10-dagers karantene

Av alle de ansatte i selskapet er det kun Adrian Dumitrescu som er permittert, trass i at han har mye kompetanse og lang ansiennitet.

Av alle de ansatte i selskapet er det kun Adrian Dumitrescu som er permittert, trass i at han har mye kompetanse og lang ansiennitet.

Tormod Ytrehus

Adrian vant mot arbeidsgiver i retten. Så ble han permittert og har ikke fått erstatningen han har krav på

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) sender fire forslag til ulike modeller for redusert trygd for arbeidsinntekt på høring. (Arkivfoto)

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) sender fire forslag til ulike modeller for redusert trygd for arbeidsinntekt på høring. (Arkivfoto)

Bjørn A. Grimstad

Fire modeller for redusert trygd mot arbeidsinntekt sendt på høring

FORSKJELLER: Det er langt fra direktørenes millionlønninger til lønningene til butikkansatte «på gølvet» i Coop-butikkene.

FORSKJELLER: Det er langt fra direktørenes millionlønninger til lønningene til butikkansatte «på gølvet» i Coop-butikkene.

Erlend Angelo

Coop er «eid av deg og meg». Likevel tjener direktørene millioner

TRENGER VEILEDNING: Lillian Engvik takker veilederne og den tilrettelagte jobben for at hun er der hun er i dag. Uten kunne hun blitt sittende hjemme.

TRENGER VEILEDNING: Lillian Engvik takker veilederne og den tilrettelagte jobben for at hun er der hun er i dag. Uten kunne hun blitt sittende hjemme.

Tormod Ytrehus

Uføre Lillian (33) ville sittet hjemme uten god veiledning og tilrettelagt jobb. Nå vil regjeringa ha flere ut på anbud

Sjåfører ansatt i langtransportbransjen har ofte lengre arbeidsdager enn det som fremgår av kjøre- og hviletidsutskriftene. Seks av ti norske langtransportsjåfører oppga i en fersk undersøkelse at de daglig jobbet 15 timer eller mer.

Sjåfører ansatt i langtransportbransjen har ofte lengre arbeidsdager enn det som fremgår av kjøre- og hviletidsutskriftene. Seks av ti norske langtransportsjåfører oppga i en fersk undersøkelse at de daglig jobbet 15 timer eller mer.

Roy Ervin Solstad

Seks av ti yrkessjåfører oppgir å ha ulovlig lange arbeidsdager

Fagforbundets leder Mette Nord er ikke overrasket over siste utvikling i Stendi-saken. (Arkivfoto)

Fagforbundets leder Mette Nord er ikke overrasket over siste utvikling i Stendi-saken. (Arkivfoto)

Jan-Erik Østlie

Mette Nord om Stendi-saken: – Det er å stjele fra fellesskapet

– Det viktigste våpenet mot arbeidslivskriminalitet er et organisert arbeidsliv, sier forfatter Torgny Hasås.

– Det viktigste våpenet mot arbeidslivskriminalitet er et organisert arbeidsliv, sier forfatter Torgny Hasås.

Jessica Allande

Kampen om sjela i arbeidslivet vårt


Flere saker