JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hoteller tyner renholderne

Stadig flere hoteller setter ut renholdet. Værelsesbetjentene får mer i lønn, men må slå om takten der ISS har overtatt. For mange ender det med sykmelding.17.03.2009
15:04
16.12.2013 09:18

– De dreper meg!

Så klart sier han det, værelsesbetjent Bonnie Pangilinan. Den atletiske mannen har vært politimann på Filippinene i 20 år. Siden 2003 har han vært i romtjenesten på Stordalens Comfort Hotel Børsparken i Oslo. «The Killing Fields» kaller han det.

De fleste sykmeldt

Å gjøre rent på hotell er i utgangspunktet et hardt yrke. Da ISS overtok Børsparkens husøkonomavdeling første oktober i fjor, endret jobben seg fra å være slitsom til å være utålelig for de ansatte. Fra å klargjøre 22 rom hver dag mellom 8 og 16 skal Bonnie klare 26 rom. Rommene er relativt store, og i hans etasje er tre av dem tresengsrom. Og arbeidsgleden er borte.

Hotellet har åtte faste renholdere. For øyeblikket er alle unntatt Bonnie og en til sykmeldt.

Våger ikke si fra

Bonnie er tillitsvalgt, og den eneste av værelsesbetjentene på Børsparken som tør å stille opp for å snakke med Magasinet. Vi treffes hos Fellesforbundet avdeling 246, Oslo og Akershus Hotell- og Restaurantarbeiderforening, etter arbeidstid. Han er veldig urolig for at det vil føre til problemer for ham å fortelle fra arbeidsplassen, og det må mye overtalelse til for å få ham med på å bli fotografert. Både Fellesforbundets og Arbeidsmandsforbundets folk lover å trå til om han skulle få trøbbel ved å stå fram.

Kona til Bonnie, som er med på samtalen, frykter at han skal bli ufør før han fyller 50 neste år. Han har allerede vært sykmeldt siden det hardnet til. Presset er umenneskelig, mener hun.

– Jeg er fullstendig utslitt når jeg er ferdig for dagen, og orker ikke engang å leke med datteren min når jeg kommer hjem, forteller Bonnie. Det forstår hun ikke og blir sint på pappa.

Støvsugerdans

Da han var ny i Norge, vasket han på sykehus. Det var å moppe gulvet, og bare direktøren kunne klage på jobben hans. Å gjøre rent på et hotell er noe helt annet. Der kan mange klage. Og det gjør de! Gjestene klager, husøkonomen klager, og ikke minst «sjefen over alle sjefer» klager.

Den fryktede er Kathe Dyrnes, avdelingsleder i ISS, som farter mellom alle hotellene med hvite hansker og sjekker at det ikke fins et støvfnugg. Rommene skal være prikkfrie.

– Hun er streng, sier Bonnie.

– Desperat jobbing

Da ISS overtok husholdet, ble de ansatte kurset. Det gjaldt å lære seg nye teknikker og «danse med støvsugeren». Bonnie fnyser ved tanken. Dette er ingen dans, det er desperat jobbing, sier han og demonstrerer innbitt grep om støvsugeren. Men i motsetning til mange andre i bransjen er han sterk nok til å ta igjen og forsvare seg:

– Jeg sier til dem at jeg ikke er en maskin! Det er umulig å rekke over så mange rom på en skikkelig måte!

Så for tida er livet veldig hardt. Men han har ikke noe valg, han trenger jobben. Og med mangelfulle norskkunnskaper i dagens arbeidsmarked er det ikke enkelt å finne noe annet.

Ikke velkommen

I tillegg til renholdet på Børsparken eier og driver ISS billighotellet Perminalen. Og fra 1. mars satte Thon ut renholdet til ISS på tre av sine hoteller i Oslo og Akershus: Spektrum og Terminus i Oslo sentrum, og Thon Hotel Ski.

Renholdere på Terminus kom halsende opp til fagforeningskontoret i lunsjpausen da de fikk 26 rom å rengjøre daglig i stedet for 22.

Kom ikke inn

Magasinet ville gjerne besøkt både Børsparken, Spektrum og Terminus for å stille spørsmål til de ISS-ansatte husøkonomene og høre med stuepikene hvordan de opplever overgangen til ny arbeidsgiver.

Men det gikk ikke. Husøkonomene sa nei og viste oppover i systemet. Vi endte med Kathe Dyrnes, som ga reine ord for penga: – Fellesforbundet har ingenting med å komme inn på hotellene og snakke med våre folk.

Vi var for så vidt forberedt på å bli avvist. Leder av Fellesforbundet avdeling 246, Birgit Tandberg, fikk en overhøvling av Dyrnes da hun hadde vært på Børsparken for å levere ut informasjonsmateriell i kantina etter arbeidstid. Hotellsjefen hadde sagt ja uten å nøle. Værelsesbetjentene kom strømmende til, og det utviklet seg til et «klagemøte» som varte en times tid, forteller Birgit.

Et mareritt

Tvers overfor Fellesforbundets hovedkvarter på Lilletorget ligger Thon Hotel Spektrum. Romtjeneste og frokostsal, med ni fast ansatte pluss husøkonom, ble outscourcet 1. mars. Tillitsvalgte Alvapillai Selvaledhumy («Selvi») har snart ti års ansiennitet der, men tør ikke stå fram med bilde i bladet. – De tar bare problemene ut på meg, sier hun fryktsomt.

Når jeg treffer henne på fagforeningskontoret, er hun i ferd med å fortelle nøyaktig samme historie som Bonnie til Birgit Tandberg.

Fortvilet

Én uke er gått siden ISS overtok, og alle stuepikene er dypt fortvilet. Utslitt, vondt i kroppen, rekker ikke over osv. Det er et mareritt, de kommer til å bli sykmeldte, greier ikke en uke til, frykter Selvi.

I motsetning til renholderne på Børsparken har de ikke fått noen opplæring i støvsugerdans og andre nyttige teknikker for å rekke over minst 26 rom. Tretti skal de klare hvis det er bo-rom. Den halvtimes lunsjpausen har de ikke tid til å ta, forteller hun.

– Hva skjer hvis dere ikke klarer alle rommene, spør Birgit Tandberg.

For Selvi er det en umulig tanke. De må klare det. Det har de fått streng beskjed om fra Kathe Dyrnes i ISS. Alternativet er «omplassering». Til hva, undrer Selvi.

Birgit råder Selvi og kollegene til å ta den pausen de skal ha og trenger, og så heller levere tilbake rom de ikke rekker over. Når de da får en skriftlig advarsel, har de et papir de kan gå til fagforeningen med. Det er mye bedre enn å slurve for å bli ferdig. De ansatte er nemlig redd de kan bli oppsagt etter tre klager på dårlig arbeid.

Selvi forstår tankegangen til Birgit, men ideen om å levere tilbake rom, sitter langt inne. – Vi får aldri klager, fordi vi jobber hardt, sier hun.

– Ender med å slite seg ut

– Vi er veldig redde for at ISS vil ta flere hotellkjeder. På Børsparken fikk fagforeningen vite at prisen ISS hadde gitt, var så lav at hotellet ikke kunne si nei. Det viser at ISS dumper prisene for å komme inn på hotellmarkedet, konkluderer Birgit Tandberg.

Hun sier ISS mener kvantitet er det viktigste. Fellesforbundet derimot har alltid ment at kvali-tet er det viktigste – rommene må stelles slik at hotellgjestene er tilfreds. Dermed vet ikke de ansatte hva de skal holde seg til, prøver å gjøre begge deler – og ender med å slite seg helt ut.

– Jeg er overbevist om at økt arbeidspress er årsaken til at en del av stuepikene nå er sykmeldt. De har hatt press på seg fra før av. Ikke særlig morsomt, for mange nok går ut av arbeidslivet som uføre fra før, fastslår hun.

Moderne slaveri?

– Dette er jo moderne slaveri! Utbryter Michella Jensen, sekretær i fagforeningen, som har overhørt Selvis historie. Hun peker på at hver femte ansatte blir overflødig når de skal ta flere rom hver. Dette problemet blir kynisk løst ved sykmelding på grunn av arbeidspress. Det menneskelige aspektet er borte, mener Michella.

Fellesforbundet mener at bortsetting av renhold fungerer som fagforeningsknusing. Det er svært vanskelig å bygge opp klubber på slike arbeidsplasser.

En vesensforskjell mellom å være ansatt på ett hotell for å gjøre rent, og være ansatt i ISS, er at de ansatte kan sendes omkring til andre ISS-drevne hoteller ved behov. En av de ISS-ansatte på Spektrum er flyttet over til billighotellet Perminalen. Slik forsvinner tilknytningen til egen arbeidsplass.

– Å utnytte arbeidskraften bedre

– Hva ønsker dere å oppnå ved å sette ut renholdet?

Markedsdirektør Turid Nyeggen i Thon Hotels svarer: – Vi opererer i et marked med store svingninger i belegget. Dette krever økt fleksibilitet når det gjelder arbeidskraft, og vi mener en proff aktør som ISS kan utnytte kapasiteten bedre. Det gir samtidig en økonomisk fordel for oss.

Markedsdirektøren sier videre at Thon Hotels har tillit til at de ansatte blir ivaretatt i verdens største serviceselskap. Alle ansatte er garantert videre arbeid i ISS. Samtidig får mange deltidsansatte muligheten til større stillingsprosenter, opplæring og karriere.

Sikre god renhold

– Det viktigste er likevel å sikre en jevn og god kvalitet på renholdet ved hotellene, samtidig som dette sikrer våre tidligere ansatte gode vilkår og muligheter gjennom ISS, sier Nyeggen.

– På noen nye hoteller har vi begynt direkte med ISS, og det har vi veldig gode erfaringer med. Utsettingen av renholdet på tre hoteller nå fra første mars vil bli evaluert fram til sommeren. Det er forståelig at det kommer reaksjoner i starten på nye rutiner, sier hun.

Les om framtidas hotell - uten ansatte - i marsutgaven av Magasinet for fagorganiserte.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
17.03.2009
15:04
16.12.2013 09:18Mest lest

FriFagbevegelse har sett kontrakter hvor styrmenn direkte ansatt i Wizz Air har 11.000 kroner i månedslønn. Arbeidstiden er 40 timer i uka.

FriFagbevegelse har sett kontrakter hvor styrmenn direkte ansatt i Wizz Air har 11.000 kroner i månedslønn. Arbeidstiden er 40 timer i uka.

Pete Webber/Flickr (CC BY-SA 2.0)

Wizz Air-lønna: Slik er pilotens kontrakt

SIER IFRA: – Når jeg mener Nav har konkludert feil, har jeg anbefalt at Nav ikke stanser stønad eller at Nav må innvilge stønad. Jeg har da påpekt at økonomisk uforutsigbarhet skaper sterk uro og bekymring, noe som forstyrrer behandling i vesentlig grad, sier lege Paul Kavli.

SIER IFRA: – Når jeg mener Nav har konkludert feil, har jeg anbefalt at Nav ikke stanser stønad eller at Nav må innvilge stønad. Jeg har da påpekt at økonomisk uforutsigbarhet skaper sterk uro og bekymring, noe som forstyrrer behandling i vesentlig grad, sier lege Paul Kavli.

Yngvil Mortensen

Nav anklager lege for å bidra til trygdemisbruk: – Jeg gjør jobben min

350.000 av dem som har vært ledig i 2020, får ikke feriepenger neste sommer av dagpengene de har fått utbetalt i år.

350.000 av dem som har vært ledig i 2020, får ikke feriepenger neste sommer av dagpengene de har fått utbetalt i år.

Emmie Olivia Kristiansen

350.000 dagpengemottakere kan gå glipp av feriepenger neste år

FORSKJELLER: – Det er forskjeller mellom by og bygd, men det er bemanningsproblematikk svært mange steder. Dette må løses nå, og vi forstår at medlemmene opplever hverdagen som uforutsigbar. Tiltak er på gang, og vi har dialog om dette, sier de sentralt tillitsvalgte Jarle Eide, Helge Mathisen, Terje Nordgulen og Vivian Grimelid i Fagforbundet Post og finans Vestlandet.

FORSKJELLER: – Det er forskjeller mellom by og bygd, men det er bemanningsproblematikk svært mange steder. Dette må løses nå, og vi forstår at medlemmene opplever hverdagen som uforutsigbar. Tiltak er på gang, og vi har dialog om dette, sier de sentralt tillitsvalgte Jarle Eide, Helge Mathisen, Terje Nordgulen og Vivian Grimelid i Fagforbundet Post og finans Vestlandet.

Alf Ragnar Olsen

Posten Norge sa opp for mange: – Folk kom gråtende til meg

Colourbox

Feriepengene er utrygge, det haster å endre loven, mener LO

Paul S. Amundsen

På 18 år har vekternes tillegg for natt og helg kun økt med seks kroner

MINIMAL MARGIN: Bussene blir ikke parkert fra neste uke grunnet ny streik, etter at uravstemningen viste at 50,44 prosent av bussjåførene stemte ja til meklingsresultatet.

MINIMAL MARGIN: Bussene blir ikke parkert fra neste uke grunnet ny streik, etter at uravstemningen viste at 50,44 prosent av bussjåførene stemte ja til meklingsresultatet.

Tormod Ytrehus

Under 100 stemmer avgjorde bussoppgjøret. Nå får sjåførene ny lønn

Ti år etter at han falt på jobb og brakk ryggen, inngikk tidligere rørlegger Vidar Sagen i 2018 et forlik med Alpha Insurance, som skulle sikre ham 850.000 kroner i yrkesskadeerstatning. Så gikk det danske forsikringsselskapet konkurs.

Ti år etter at han falt på jobb og brakk ryggen, inngikk tidligere rørlegger Vidar Sagen i 2018 et forlik med Alpha Insurance, som skulle sikre ham 850.000 kroner i yrkesskadeerstatning. Så gikk det danske forsikringsselskapet konkurs.

Håvard Sæbø

Vidar (68) skulle få 850.000 kroner etter ulykken på jobben. Så gikk selskapet konkurs

Sykepleiere og lærere sa nei til resultatet i kommuneoppgjøret. Dermed øker faren for streik.

Sykepleiere og lærere sa nei til resultatet i kommuneoppgjøret. Dermed øker faren for streik.

Leif Martin Kirknes

Sykepleiere og lærere sier nei til lønnsoppgjøret. Hva skjer nå?

Elisabeth Thoresen i AAP-akssjonen får henvendelser fra mange fortvilede medlemmer.

Elisabeth Thoresen i AAP-akssjonen får henvendelser fra mange fortvilede medlemmer.

Nanna Aanes Wolden

– Syke og uføre mennesker mister all sin inntekt, ofte over natten og uten noe varsel. De orker ikke mer

Leif Martin Kirknes

Nå skal det svi mer å si opp jobben

FRIR TIL UNGE NORDMENN: Tradisjonelle danske fagforeninger blør medlemmer til den alternative fagforeningen Krifa, som gjør nye framstøt i det norske markedet.

FRIR TIL UNGE NORDMENN: Tradisjonelle danske fagforeninger blør medlemmer til den alternative fagforeningen Krifa, som gjør nye framstøt i det norske markedet.

colourbox.com

«Billig-fagforening» vil nå unge: Har ingen tariffavtaler og tror ikke på streik

Venstresida i norsk politikk må våge å ta oljedebatten, seier Alf Holmelid (SV).

Venstresida i norsk politikk må våge å ta oljedebatten, seier Alf Holmelid (SV).

Håvard Sæbø

Ansatte i oljeservice får ny lønn. Her er resultatet

Gorm Kallestad / NTB

Regelendring fra regjeringen vil tvinge mange over på uførepensjon, mener LO-topper

Første mulige streikedag for sykepleierne i kommunene blir mandag 23. november.

Første mulige streikedag for sykepleierne i kommunene blir mandag 23. november.

Leif Martin Kirknes

Datoen er satt: Dette kan bli første streikedag for sykepleierne og lærerne

FÅR IKKE TARIFFAVTALE: Tom Eirik Leistad (til venstre) og Morten Rabben jobber på Nokian Dekk AS sitt sentrallager i Trondheim. Siden mandag 19. oktober har de streiket for en tariffavtale bedriften nekter dem.

FÅR IKKE TARIFFAVTALE: Tom Eirik Leistad (til venstre) og Morten Rabben jobber på Nokian Dekk AS sitt sentrallager i Trondheim. Siden mandag 19. oktober har de streiket for en tariffavtale bedriften nekter dem.

Roy Ervin Solstad

– Det er jo litt rart å kalle det lønnsforhandlinger, når vi aldri forhandler om lønn

FIKSER SKOLEN: Sebastian Hestø droppet ut fra videregående. Nå kommer han seg opp om morgenen og har han funnet seg til rette på Vg2 byggteknikk.

FIKSER SKOLEN: Sebastian Hestø droppet ut fra videregående. Nå kommer han seg opp om morgenen og har han funnet seg til rette på Vg2 byggteknikk.

Martin Guttormsen Slørdal

– Hvert år har vi elever som sier at «dere berga livet mitt»

Arkivfoto.

Arkivfoto.

Håvard Sæbø

Nå må medlemmene i hotell og restaurant selv ta stilling til om de vil streike for bedre lønn

Bussjåfør Ørjan Takle tvilte seg til et ja. Kollega Øyvind Selnes stemte nei.

Bussjåfør Ørjan Takle tvilte seg til et ja. Kollega Øyvind Selnes stemte nei.

Håvard Sæbø/Tormod Ytrehus

Bussoppgjøret: Ørjan stemte ja, Øyvind stemte nei. Nå sender begge en advarsel til arbeidsgiverne

STØTTE: SV-leder Audun Lysbakken (til høyre) tok seg tid til å dra på Youngstorget for å snakke med streikende vektere torsdag. Her er han i prat med hovedtillitsvalgt i Securitas, Robert Ball (til venstre), og forbundssekretær i Norsk Arbeidsmandsforbund, Terje Mikkelsen.

STØTTE: SV-leder Audun Lysbakken (til høyre) tok seg tid til å dra på Youngstorget for å snakke med streikende vektere torsdag. Her er han i prat med hovedtillitsvalgt i Securitas, Robert Ball (til venstre), og forbundssekretær i Norsk Arbeidsmandsforbund, Terje Mikkelsen.

Jan-Erik Østlie

Midt i streiken har to store vaktselskaper permittert sine hovedtillitsvalgte: – Rystende


Flere saker