JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hoteller tyner renholderne

Stadig flere hoteller setter ut renholdet. Værelsesbetjentene får mer i lønn, men må slå om takten der ISS har overtatt. For mange ender det med sykmelding.17.03.2009
15:04
16.12.2013 09:18

– De dreper meg!

Så klart sier han det, værelsesbetjent Bonnie Pangilinan. Den atletiske mannen har vært politimann på Filippinene i 20 år. Siden 2003 har han vært i romtjenesten på Stordalens Comfort Hotel Børsparken i Oslo. «The Killing Fields» kaller han det.

De fleste sykmeldt

Å gjøre rent på hotell er i utgangspunktet et hardt yrke. Da ISS overtok Børsparkens husøkonomavdeling første oktober i fjor, endret jobben seg fra å være slitsom til å være utålelig for de ansatte. Fra å klargjøre 22 rom hver dag mellom 8 og 16 skal Bonnie klare 26 rom. Rommene er relativt store, og i hans etasje er tre av dem tresengsrom. Og arbeidsgleden er borte.

Hotellet har åtte faste renholdere. For øyeblikket er alle unntatt Bonnie og en til sykmeldt.

Våger ikke si fra

Bonnie er tillitsvalgt, og den eneste av værelsesbetjentene på Børsparken som tør å stille opp for å snakke med Magasinet. Vi treffes hos Fellesforbundet avdeling 246, Oslo og Akershus Hotell- og Restaurantarbeiderforening, etter arbeidstid. Han er veldig urolig for at det vil føre til problemer for ham å fortelle fra arbeidsplassen, og det må mye overtalelse til for å få ham med på å bli fotografert. Både Fellesforbundets og Arbeidsmandsforbundets folk lover å trå til om han skulle få trøbbel ved å stå fram.

Kona til Bonnie, som er med på samtalen, frykter at han skal bli ufør før han fyller 50 neste år. Han har allerede vært sykmeldt siden det hardnet til. Presset er umenneskelig, mener hun.

– Jeg er fullstendig utslitt når jeg er ferdig for dagen, og orker ikke engang å leke med datteren min når jeg kommer hjem, forteller Bonnie. Det forstår hun ikke og blir sint på pappa.

Støvsugerdans

Da han var ny i Norge, vasket han på sykehus. Det var å moppe gulvet, og bare direktøren kunne klage på jobben hans. Å gjøre rent på et hotell er noe helt annet. Der kan mange klage. Og det gjør de! Gjestene klager, husøkonomen klager, og ikke minst «sjefen over alle sjefer» klager.

Den fryktede er Kathe Dyrnes, avdelingsleder i ISS, som farter mellom alle hotellene med hvite hansker og sjekker at det ikke fins et støvfnugg. Rommene skal være prikkfrie.

– Hun er streng, sier Bonnie.

– Desperat jobbing

Da ISS overtok husholdet, ble de ansatte kurset. Det gjaldt å lære seg nye teknikker og «danse med støvsugeren». Bonnie fnyser ved tanken. Dette er ingen dans, det er desperat jobbing, sier han og demonstrerer innbitt grep om støvsugeren. Men i motsetning til mange andre i bransjen er han sterk nok til å ta igjen og forsvare seg:

– Jeg sier til dem at jeg ikke er en maskin! Det er umulig å rekke over så mange rom på en skikkelig måte!

Så for tida er livet veldig hardt. Men han har ikke noe valg, han trenger jobben. Og med mangelfulle norskkunnskaper i dagens arbeidsmarked er det ikke enkelt å finne noe annet.

Ikke velkommen

I tillegg til renholdet på Børsparken eier og driver ISS billighotellet Perminalen. Og fra 1. mars satte Thon ut renholdet til ISS på tre av sine hoteller i Oslo og Akershus: Spektrum og Terminus i Oslo sentrum, og Thon Hotel Ski.

Renholdere på Terminus kom halsende opp til fagforeningskontoret i lunsjpausen da de fikk 26 rom å rengjøre daglig i stedet for 22.

Kom ikke inn

Magasinet ville gjerne besøkt både Børsparken, Spektrum og Terminus for å stille spørsmål til de ISS-ansatte husøkonomene og høre med stuepikene hvordan de opplever overgangen til ny arbeidsgiver.

Men det gikk ikke. Husøkonomene sa nei og viste oppover i systemet. Vi endte med Kathe Dyrnes, som ga reine ord for penga: – Fellesforbundet har ingenting med å komme inn på hotellene og snakke med våre folk.

Vi var for så vidt forberedt på å bli avvist. Leder av Fellesforbundet avdeling 246, Birgit Tandberg, fikk en overhøvling av Dyrnes da hun hadde vært på Børsparken for å levere ut informasjonsmateriell i kantina etter arbeidstid. Hotellsjefen hadde sagt ja uten å nøle. Værelsesbetjentene kom strømmende til, og det utviklet seg til et «klagemøte» som varte en times tid, forteller Birgit.

Et mareritt

Tvers overfor Fellesforbundets hovedkvarter på Lilletorget ligger Thon Hotel Spektrum. Romtjeneste og frokostsal, med ni fast ansatte pluss husøkonom, ble outscourcet 1. mars. Tillitsvalgte Alvapillai Selvaledhumy («Selvi») har snart ti års ansiennitet der, men tør ikke stå fram med bilde i bladet. – De tar bare problemene ut på meg, sier hun fryktsomt.

Når jeg treffer henne på fagforeningskontoret, er hun i ferd med å fortelle nøyaktig samme historie som Bonnie til Birgit Tandberg.

Fortvilet

Én uke er gått siden ISS overtok, og alle stuepikene er dypt fortvilet. Utslitt, vondt i kroppen, rekker ikke over osv. Det er et mareritt, de kommer til å bli sykmeldte, greier ikke en uke til, frykter Selvi.

I motsetning til renholderne på Børsparken har de ikke fått noen opplæring i støvsugerdans og andre nyttige teknikker for å rekke over minst 26 rom. Tretti skal de klare hvis det er bo-rom. Den halvtimes lunsjpausen har de ikke tid til å ta, forteller hun.

– Hva skjer hvis dere ikke klarer alle rommene, spør Birgit Tandberg.

For Selvi er det en umulig tanke. De må klare det. Det har de fått streng beskjed om fra Kathe Dyrnes i ISS. Alternativet er «omplassering». Til hva, undrer Selvi.

Birgit råder Selvi og kollegene til å ta den pausen de skal ha og trenger, og så heller levere tilbake rom de ikke rekker over. Når de da får en skriftlig advarsel, har de et papir de kan gå til fagforeningen med. Det er mye bedre enn å slurve for å bli ferdig. De ansatte er nemlig redd de kan bli oppsagt etter tre klager på dårlig arbeid.

Selvi forstår tankegangen til Birgit, men ideen om å levere tilbake rom, sitter langt inne. – Vi får aldri klager, fordi vi jobber hardt, sier hun.

– Ender med å slite seg ut

– Vi er veldig redde for at ISS vil ta flere hotellkjeder. På Børsparken fikk fagforeningen vite at prisen ISS hadde gitt, var så lav at hotellet ikke kunne si nei. Det viser at ISS dumper prisene for å komme inn på hotellmarkedet, konkluderer Birgit Tandberg.

Hun sier ISS mener kvantitet er det viktigste. Fellesforbundet derimot har alltid ment at kvali-tet er det viktigste – rommene må stelles slik at hotellgjestene er tilfreds. Dermed vet ikke de ansatte hva de skal holde seg til, prøver å gjøre begge deler – og ender med å slite seg helt ut.

– Jeg er overbevist om at økt arbeidspress er årsaken til at en del av stuepikene nå er sykmeldt. De har hatt press på seg fra før av. Ikke særlig morsomt, for mange nok går ut av arbeidslivet som uføre fra før, fastslår hun.

Moderne slaveri?

– Dette er jo moderne slaveri! Utbryter Michella Jensen, sekretær i fagforeningen, som har overhørt Selvis historie. Hun peker på at hver femte ansatte blir overflødig når de skal ta flere rom hver. Dette problemet blir kynisk løst ved sykmelding på grunn av arbeidspress. Det menneskelige aspektet er borte, mener Michella.

Fellesforbundet mener at bortsetting av renhold fungerer som fagforeningsknusing. Det er svært vanskelig å bygge opp klubber på slike arbeidsplasser.

En vesensforskjell mellom å være ansatt på ett hotell for å gjøre rent, og være ansatt i ISS, er at de ansatte kan sendes omkring til andre ISS-drevne hoteller ved behov. En av de ISS-ansatte på Spektrum er flyttet over til billighotellet Perminalen. Slik forsvinner tilknytningen til egen arbeidsplass.

– Å utnytte arbeidskraften bedre

– Hva ønsker dere å oppnå ved å sette ut renholdet?

Markedsdirektør Turid Nyeggen i Thon Hotels svarer: – Vi opererer i et marked med store svingninger i belegget. Dette krever økt fleksibilitet når det gjelder arbeidskraft, og vi mener en proff aktør som ISS kan utnytte kapasiteten bedre. Det gir samtidig en økonomisk fordel for oss.

Markedsdirektøren sier videre at Thon Hotels har tillit til at de ansatte blir ivaretatt i verdens største serviceselskap. Alle ansatte er garantert videre arbeid i ISS. Samtidig får mange deltidsansatte muligheten til større stillingsprosenter, opplæring og karriere.

Sikre god renhold

– Det viktigste er likevel å sikre en jevn og god kvalitet på renholdet ved hotellene, samtidig som dette sikrer våre tidligere ansatte gode vilkår og muligheter gjennom ISS, sier Nyeggen.

– På noen nye hoteller har vi begynt direkte med ISS, og det har vi veldig gode erfaringer med. Utsettingen av renholdet på tre hoteller nå fra første mars vil bli evaluert fram til sommeren. Det er forståelig at det kommer reaksjoner i starten på nye rutiner, sier hun.

Les om framtidas hotell - uten ansatte - i marsutgaven av Magasinet for fagorganiserte.

17.03.2009
15:04
16.12.2013 09:18Mest lest

Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen.  – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.

Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen. – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.

Arne Ristesund

Christoffer og kollegaene har gått til et uvanlig skritt for å få høyere lønn

VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.

VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.

Bjørn A. Grimstad

Helsefagarbeider Therese Madelen (33) vil bli sykepleier, men fagbrevet gir null poeng

Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.

Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.

Jan-Erik Østlie

Industri-topp: Norge burde sagt nei til de siste utenlandskablene

Kommentar

Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.

Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.

Brian Cliff Olguin

«Årets lønnsoppgjør var det beste på mange år. Nå er det snudd på hodet»

Colourbox

Familier taper flere tusen kroner i måneden på prisveksten. Se tallene

STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.

STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.

Jan-Erik Østlie

Her er LOs fire krav til bedrifter som skal få strømstøtte

BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.

BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.

Ole Palmstrøm

– Å se en kollega bli skadet på denne måten, er voldsomt og påvirker arbeidsmiljøet

Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.

Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.

Jan-Erik Østlie

Nå er Høyre større enn Ap og Sp til sammen

Debatt

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

Sissel M. Rasmussen

«Hva gjør LO hvis ikke regjeringen øker strømstøtten?» spør LO-medlem Bjørn

Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart.  Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.

Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart.  Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.

Privat

Lærerstreiken trappes opp fra neste uke

MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,

MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,

Arkivbilde: Petter Pettersen

Over 1.400 industriarbeidere gjør seg klar til å gå ut i streik

Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.

Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.

Simen Aker Grimsrud

Arbeidsledigheten er rekordlav, men Nav-tillitsvalgt Steinar vil ha mer penger til å få folk ut i arbeid

Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.

Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.

Hanna Skotheim

Nav praktiserer nok en trygderegel feil, fastslår domstol

Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.

Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.

Jan Kåre Ness / NTB

Lederen i Aps energiutvalg vil utjevne strømprisene mellom nord og sør

Matvareprisen skyter i været.

Matvareprisen skyter i været.

Heiko Junge / NTB

Sjokktall: Aldri før har prisene på matvarer økt raskere enn nå

NY KRAFT: – Først og fremst må Norge få fortgang på utbygginga av ny, fornybar kraft. Og vi må få fart på energieffektivisering, sier forbundsleder Jan Olav Andersen.

NY KRAFT: – Først og fremst må Norge få fortgang på utbygginga av ny, fornybar kraft. Og vi må få fart på energieffektivisering, sier forbundsleder Jan Olav Andersen.

Knut Viggen

Klima må gå foran strømpriskrise, mener EL og IT-lederen. Her er hans beskjed til politikerne

Debatt

Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.

Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.

Leif Martin Kirknes

«Et alvorlig problem at det går 50 ganger mer til strømstøtte enn tiltak som får ned forbruket»

Kommentar

Høyreleder Erna Solberg kan garantere at hun ville ha fått på plass strømstøtte til næringslivet. Men snakker mindre om hva annet hun vil gjøre med strømmen. 

Høyreleder Erna Solberg kan garantere at hun ville ha fått på plass strømstøtte til næringslivet. Men snakker mindre om hva annet hun vil gjøre med strømmen. 

Ole Berg Rusten / NTB

«Høyre vil ha mye mer av en politikk folket sier tydelig nei til. Og flyr høyt på det»

INNSYN: Har telefonen din ein MDM`app har du god grunn til å sjekke kva arbeidsgjevar sjekkar av informasjon om deg. Du har også krav på å få vite kva informasjon appen samlar inn og korleis den blir brukt.

INNSYN: Har telefonen din ein MDM`app har du god grunn til å sjekke kva arbeidsgjevar sjekkar av informasjon om deg. Du har også krav på å få vite kva informasjon appen samlar inn og korleis den blir brukt.

Øystein Windstad

Har du jobbtelefon? Du anar ikkje kva sjefen kan finne ut om deg

KONKURRANSEUTSATT: Dag-Arne Johansen sier de som rengjør og vedlikeholder togene er glemt i debatten om konkurranseutsettingen. – Vi er like mye konkurranseutsatt som før, sier han.

KONKURRANSEUTSATT: Dag-Arne Johansen sier de som rengjør og vedlikeholder togene er glemt i debatten om konkurranseutsettingen. – Vi er like mye konkurranseutsatt som før, sier han.

Morten Hansen

Debatt om regjeringens togpolitikk: – Vi som jobber med vedlikehold og renhold, er usynlige


Flere saker