JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hoteller tyner renholderne

Stadig flere hoteller setter ut renholdet. Værelsesbetjentene får mer i lønn, men må slå om takten der ISS har overtatt. For mange ender det med sykmelding.17.03.2009
15:04
16.12.2013 09:18

– De dreper meg!

Så klart sier han det, værelsesbetjent Bonnie Pangilinan. Den atletiske mannen har vært politimann på Filippinene i 20 år. Siden 2003 har han vært i romtjenesten på Stordalens Comfort Hotel Børsparken i Oslo. «The Killing Fields» kaller han det.

De fleste sykmeldt

Å gjøre rent på hotell er i utgangspunktet et hardt yrke. Da ISS overtok Børsparkens husøkonomavdeling første oktober i fjor, endret jobben seg fra å være slitsom til å være utålelig for de ansatte. Fra å klargjøre 22 rom hver dag mellom 8 og 16 skal Bonnie klare 26 rom. Rommene er relativt store, og i hans etasje er tre av dem tresengsrom. Og arbeidsgleden er borte.

Hotellet har åtte faste renholdere. For øyeblikket er alle unntatt Bonnie og en til sykmeldt.

Våger ikke si fra

Bonnie er tillitsvalgt, og den eneste av værelsesbetjentene på Børsparken som tør å stille opp for å snakke med Magasinet. Vi treffes hos Fellesforbundet avdeling 246, Oslo og Akershus Hotell- og Restaurantarbeiderforening, etter arbeidstid. Han er veldig urolig for at det vil føre til problemer for ham å fortelle fra arbeidsplassen, og det må mye overtalelse til for å få ham med på å bli fotografert. Både Fellesforbundets og Arbeidsmandsforbundets folk lover å trå til om han skulle få trøbbel ved å stå fram.

Kona til Bonnie, som er med på samtalen, frykter at han skal bli ufør før han fyller 50 neste år. Han har allerede vært sykmeldt siden det hardnet til. Presset er umenneskelig, mener hun.

– Jeg er fullstendig utslitt når jeg er ferdig for dagen, og orker ikke engang å leke med datteren min når jeg kommer hjem, forteller Bonnie. Det forstår hun ikke og blir sint på pappa.

Støvsugerdans

Da han var ny i Norge, vasket han på sykehus. Det var å moppe gulvet, og bare direktøren kunne klage på jobben hans. Å gjøre rent på et hotell er noe helt annet. Der kan mange klage. Og det gjør de! Gjestene klager, husøkonomen klager, og ikke minst «sjefen over alle sjefer» klager.

Den fryktede er Kathe Dyrnes, avdelingsleder i ISS, som farter mellom alle hotellene med hvite hansker og sjekker at det ikke fins et støvfnugg. Rommene skal være prikkfrie.

– Hun er streng, sier Bonnie.

– Desperat jobbing

Da ISS overtok husholdet, ble de ansatte kurset. Det gjaldt å lære seg nye teknikker og «danse med støvsugeren». Bonnie fnyser ved tanken. Dette er ingen dans, det er desperat jobbing, sier han og demonstrerer innbitt grep om støvsugeren. Men i motsetning til mange andre i bransjen er han sterk nok til å ta igjen og forsvare seg:

– Jeg sier til dem at jeg ikke er en maskin! Det er umulig å rekke over så mange rom på en skikkelig måte!

Så for tida er livet veldig hardt. Men han har ikke noe valg, han trenger jobben. Og med mangelfulle norskkunnskaper i dagens arbeidsmarked er det ikke enkelt å finne noe annet.

Ikke velkommen

I tillegg til renholdet på Børsparken eier og driver ISS billighotellet Perminalen. Og fra 1. mars satte Thon ut renholdet til ISS på tre av sine hoteller i Oslo og Akershus: Spektrum og Terminus i Oslo sentrum, og Thon Hotel Ski.

Renholdere på Terminus kom halsende opp til fagforeningskontoret i lunsjpausen da de fikk 26 rom å rengjøre daglig i stedet for 22.

Kom ikke inn

Magasinet ville gjerne besøkt både Børsparken, Spektrum og Terminus for å stille spørsmål til de ISS-ansatte husøkonomene og høre med stuepikene hvordan de opplever overgangen til ny arbeidsgiver.

Men det gikk ikke. Husøkonomene sa nei og viste oppover i systemet. Vi endte med Kathe Dyrnes, som ga reine ord for penga: – Fellesforbundet har ingenting med å komme inn på hotellene og snakke med våre folk.

Vi var for så vidt forberedt på å bli avvist. Leder av Fellesforbundet avdeling 246, Birgit Tandberg, fikk en overhøvling av Dyrnes da hun hadde vært på Børsparken for å levere ut informasjonsmateriell i kantina etter arbeidstid. Hotellsjefen hadde sagt ja uten å nøle. Værelsesbetjentene kom strømmende til, og det utviklet seg til et «klagemøte» som varte en times tid, forteller Birgit.

Et mareritt

Tvers overfor Fellesforbundets hovedkvarter på Lilletorget ligger Thon Hotel Spektrum. Romtjeneste og frokostsal, med ni fast ansatte pluss husøkonom, ble outscourcet 1. mars. Tillitsvalgte Alvapillai Selvaledhumy («Selvi») har snart ti års ansiennitet der, men tør ikke stå fram med bilde i bladet. – De tar bare problemene ut på meg, sier hun fryktsomt.

Når jeg treffer henne på fagforeningskontoret, er hun i ferd med å fortelle nøyaktig samme historie som Bonnie til Birgit Tandberg.

Fortvilet

Én uke er gått siden ISS overtok, og alle stuepikene er dypt fortvilet. Utslitt, vondt i kroppen, rekker ikke over osv. Det er et mareritt, de kommer til å bli sykmeldte, greier ikke en uke til, frykter Selvi.

I motsetning til renholderne på Børsparken har de ikke fått noen opplæring i støvsugerdans og andre nyttige teknikker for å rekke over minst 26 rom. Tretti skal de klare hvis det er bo-rom. Den halvtimes lunsjpausen har de ikke tid til å ta, forteller hun.

– Hva skjer hvis dere ikke klarer alle rommene, spør Birgit Tandberg.

For Selvi er det en umulig tanke. De må klare det. Det har de fått streng beskjed om fra Kathe Dyrnes i ISS. Alternativet er «omplassering». Til hva, undrer Selvi.

Birgit råder Selvi og kollegene til å ta den pausen de skal ha og trenger, og så heller levere tilbake rom de ikke rekker over. Når de da får en skriftlig advarsel, har de et papir de kan gå til fagforeningen med. Det er mye bedre enn å slurve for å bli ferdig. De ansatte er nemlig redd de kan bli oppsagt etter tre klager på dårlig arbeid.

Selvi forstår tankegangen til Birgit, men ideen om å levere tilbake rom, sitter langt inne. – Vi får aldri klager, fordi vi jobber hardt, sier hun.

– Ender med å slite seg ut

– Vi er veldig redde for at ISS vil ta flere hotellkjeder. På Børsparken fikk fagforeningen vite at prisen ISS hadde gitt, var så lav at hotellet ikke kunne si nei. Det viser at ISS dumper prisene for å komme inn på hotellmarkedet, konkluderer Birgit Tandberg.

Hun sier ISS mener kvantitet er det viktigste. Fellesforbundet derimot har alltid ment at kvali-tet er det viktigste – rommene må stelles slik at hotellgjestene er tilfreds. Dermed vet ikke de ansatte hva de skal holde seg til, prøver å gjøre begge deler – og ender med å slite seg helt ut.

– Jeg er overbevist om at økt arbeidspress er årsaken til at en del av stuepikene nå er sykmeldt. De har hatt press på seg fra før av. Ikke særlig morsomt, for mange nok går ut av arbeidslivet som uføre fra før, fastslår hun.

Moderne slaveri?

– Dette er jo moderne slaveri! Utbryter Michella Jensen, sekretær i fagforeningen, som har overhørt Selvis historie. Hun peker på at hver femte ansatte blir overflødig når de skal ta flere rom hver. Dette problemet blir kynisk løst ved sykmelding på grunn av arbeidspress. Det menneskelige aspektet er borte, mener Michella.

Fellesforbundet mener at bortsetting av renhold fungerer som fagforeningsknusing. Det er svært vanskelig å bygge opp klubber på slike arbeidsplasser.

En vesensforskjell mellom å være ansatt på ett hotell for å gjøre rent, og være ansatt i ISS, er at de ansatte kan sendes omkring til andre ISS-drevne hoteller ved behov. En av de ISS-ansatte på Spektrum er flyttet over til billighotellet Perminalen. Slik forsvinner tilknytningen til egen arbeidsplass.

– Å utnytte arbeidskraften bedre

– Hva ønsker dere å oppnå ved å sette ut renholdet?

Markedsdirektør Turid Nyeggen i Thon Hotels svarer: – Vi opererer i et marked med store svingninger i belegget. Dette krever økt fleksibilitet når det gjelder arbeidskraft, og vi mener en proff aktør som ISS kan utnytte kapasiteten bedre. Det gir samtidig en økonomisk fordel for oss.

Markedsdirektøren sier videre at Thon Hotels har tillit til at de ansatte blir ivaretatt i verdens største serviceselskap. Alle ansatte er garantert videre arbeid i ISS. Samtidig får mange deltidsansatte muligheten til større stillingsprosenter, opplæring og karriere.

Sikre god renhold

– Det viktigste er likevel å sikre en jevn og god kvalitet på renholdet ved hotellene, samtidig som dette sikrer våre tidligere ansatte gode vilkår og muligheter gjennom ISS, sier Nyeggen.

– På noen nye hoteller har vi begynt direkte med ISS, og det har vi veldig gode erfaringer med. Utsettingen av renholdet på tre hoteller nå fra første mars vil bli evaluert fram til sommeren. Det er forståelig at det kommer reaksjoner i starten på nye rutiner, sier hun.

Les om framtidas hotell - uten ansatte - i marsutgaven av Magasinet for fagorganiserte.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
17.03.2009
15:04
16.12.2013 09:18Mest lest

Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.

Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.

Privat

– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?

SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.

SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.

Colourbox

Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard

TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.

TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.

Paul S Amundsen

Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP

SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.

SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.

Aina Fladset

Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende

I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.

I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.

Leif Martin Kirknes

Kravene som kan gjøre det vanskelig for Wizz Air i Norge

Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.

Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.

Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen

Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata

– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.

– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.

Per Flakstad

Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie

OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.

OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.

Strandbuen/Stine Serigstad

Geir og Jana fikk sjokkbeskjed: – Jeg har tenkt at jobben min er trygg fordi jeg jobber i kommunen

Ole Palmstrøm

Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger

Martin Håndlykken

Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren: – En stor lettelse

(Illustrasjonsfoto)

(Illustrasjonsfoto)

pressefoto, WizzAir.com

Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet

Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.

Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.

Jan-Erik Østlie

Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat

Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.

Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.

Jan-Erik Østlie

Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet

Colourbox.com

Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb

Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.

Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.

Ida Bing

Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet

Debatt

Tidligere professor i samtidshistorie ved Høgskolen i Innlandet.

Tidligere professor i samtidshistorie ved Høgskolen i Innlandet.

Høgskolen i Lillehammer (HiL)

«Det som har skjedd, er at staten har konfiskert hele tjenestepensjonen min», skriver Paul Knutsen

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) kommer med nye grep for arbeidsledige. (Arkivfoto)

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) kommer med nye grep for arbeidsledige. (Arkivfoto)

Thomas Brun / NTB

Maksperioden på dagpenger forlenges. Se hvem det gjelder

Hva blir pensjonen på? Her får du nyttig info.

Hva blir pensjonen på? Her får du nyttig info.

Colourbox

Nær halvparten vet ikke hva de får eller trenger i pensjon

Debatt

LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.

LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.

Jan-Erik Østlie

«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»

HOVEDTILLITSVALGT: Lærer Christian Holstad Lilleng ble fratatt 6.000 i lønn ved tap av funksjonstillegg etter kommunesammenslåing mellom kommunene Haram og Ålesund. Han nekter å godta kuttet.

HOVEDTILLITSVALGT: Lærer Christian Holstad Lilleng ble fratatt 6.000 i lønn ved tap av funksjonstillegg etter kommunesammenslåing mellom kommunene Haram og Ålesund. Han nekter å godta kuttet.

Privat

Lønnskutt for lærere: Viktig møte avgjør


Flere saker