JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bygger igjen etter konkurs

Nedturen ble kort for laftefirmaet Øverbygg. Nå er de i gang igjen etter konkurs. Miraklenes tid er ikke forbi i Snåsa. Men noen venter fortsatt.17.03.2009
16:16
16.12.2013 09:18

I Snåsa har de Snåsa-kaill’n, fjell og furuskog, reinsdyr, helleristninger, sameskole, litt jordbruk, litt turisme, litt industri – og et Nav-kontor som fungerer.

Det lokale laftefirmaet Øverbygg har levert hytter samt noen få lafta bolighus siden 1990. Seintvoksende malmtømmer, produksjon i Norge og norske håndverkere – høy kvalitet i alle ledd har vært bedriftens profil, og har plassert hyttene i øvre prisklasse.

Da krisa kom

Så slo krisa ned. 24. november i fjor gikk bedriften overende. Over 60 ansatte ble oppsagt. Men allerede 8. desember var bedriften i gang igjen, med ny eier, nytt navn og 23 ansatte.

– Dette skjedde samtidig som Snåsa-kaill’n var i alle kanaler, forteller maskinoperatør Tor Ola Wiggen, som snart har ni års fartstid ved laftebedriften, og er tilbake i jobb. Et lite mirakel i dagens sårbare byggebransje.

– Hvordan klarte du deg økonomisk etter konkursen? – Jeg har helgearbeid. Kjører taxi. Den inntekten sammen med ledighetstrygda gjorde at jeg klarte meg bra.

– Var dere forberedt på en konkurs? – Et lite forvarsel fikk vi kanskje. Men det kom som et sjokk lell.

– Ble folk tilbudt jobb i den nye bedriften etter ansiennitet? – Nei, ansiennitet ble ikke fulgt slavisk. Mitt inntrykk var at ledelsen plukket ut folk de ville ha. Jeg var veldig spent, for jeg har kompetanse på denne maskinen. Men med et nytt firma vil det alltid være usikkerhet. Så jeg var veldig lykkelig da jobben var sikret. Det gikk en flaske konjakk den kvelden!

– Å? Tillitsvalgt Torkjell Rohde spisser ører. – Vi var flere i lag, da, forsvarer Tor Ola seg lattermildt.

Realkompetanse i hallen

Det er ingen hektisk aktivitet i produksjonshallen i dag. Organisasjonsarbeidere fra Fellesforbundet er på besøk for å rekruttere. Før konkursen var de 14 organiserte på Øverbygg. Nå må det opprettes avtale med den nye bedriften, og så langt er de sju medlemmer av 13 mulige.

Torkjell er nettopp blitt tillitsvalgt i laftehallen. Normalt er de fire mann der. Med den bemanningen skal de klare det som er budsjettert. Men maskinkapasiteten rekker til dobbelt så mye. I 2007 kjørte de 2-skift.

Det skal være to som kan betjene alle laftemaskinene. Torkjell har brev på realkompetanse. De spesielle maskinene fra Finland har ingen andre produsenter, og dermed er det umulig å få fagbrev. Men lønnsvilkår som ved fagbrev har han.

Fra boom til bråstopp

– Konkursen var litt av et rotterace, sier Torkjell nå, og puster lettet ut. Ved konkursen hadde Øverbygg ei gjeld på 10-12 millioner kroner. Et eiendomsselskap for hyttetomter inngikk i dette. Sparebank1 bestemte at bedriften ikke skulle slaktes, men drives videre, og det var 4-5 som la inn bud. Vinner av budrunden ble Kjeldstad-konsernet, som har base i Selbu og er landets tredje største trelastkonsern. Meningen er at all lafting i konsernet skal gjøres i det nye firmaet Øverbygg Laft, der maskinparken er relativt ny.

Inntil for to år siden hadde Øverbygg bygd i alt 500 hytter siden starten i 1990. I dag er tallet 650. Det sier mye om byggeboomen i fjellet.

– I februar-mars i fjor begynte markedet å gå nedover, som følge av renteøkningene som hadde startet i 2007, sier daglig leder Bård Landsem.

– Vi forventet at markedet ville ta seg opp. I stedet ble det finanskrise og bråstopp. Men allerede nå merker vi at det er mer aktivitet i markedet. Ved konkursen hadde vi tre usolgte hytter som bostyret solgte med god fortjeneste, forteller han.

Flying start

Landsem er veldig fornøyd med at bedriften har solgt for 18,5 millioner siden oppstarten i desember – en «flying start». Om lag halvparten av beløpet kommer fra tidligere kunder som hadde fått tilkjørt materialene før konkursen. – Jeg er glad for at kundene hadde tillit til oss, slik at vi får bygd ferdig de 11 hyttene. Pluss at vi har solgt fem helt nye. I tillegg har vi arbeid på to prosjekter for Kjeldstad Hytter.

– Utsiktene framover? – På kort sikt er jeg spent på utviklingen i verdensøkonomien. Men på lang sikt ser jeg veldig lyst på det. Vi har gode produkter. Og folk vil fortsatt bygge lafta hytter, svarer Landsem og slår et slag for miljøaspektet ved hyttene. Tømmer lagrer CO2 helt til treverket råtner eller brenner.

Fortsatt fokus på høy kvalitet

I Øverbygg skal det fortsatt være fokus på laft og høy kvalitet. Noen endringer blir det likevel. Det skal jobbes med å standardisere hyttene mer. Firmaet har mange standardmodeller, men flertallet av kundene ønsker skreddersøm, og det trekker prisen opp. Kan kunden overtales til å la være å flytte den veggen en halvmeter, er fort 100.000 kroner spart, sier daglig leder.

Planen er også å samarbeide og utnytte kompetansen til Kjeldstad. Blant annet prøver bedriften ut laftestokker med not-og-fjær, Kjeldstads profil, i tillegg til sin tradisjonelle avrundede profil.

Lafter landet rundt

Øverbygg har som mål at iallfall tømmerkassa fram til lukket bygg skal settes opp av egne folk. Men vanligvis gjøres hytta helt ferdig. En av dem som sørger for det, er Jørn Heistad, som er nettopp blitt tillitsvalgt for montørene.

Jørn er tømrer og har jobbet med montering av laftehytter i 4-5 år. Før det arbeidet han med handlaft i hallen. Når Magasinet er på besøk, er han nettopp kommet hjem fra en arbeidsøkt på Vierli i Telemark. Byggelagene består av to mann pluss fører på kranbilen.

– Jeg er mer i lag med arbeidskollegaen enn med kjerringa, så det er viktig at vi går bra i hop, sier Jørn.

Bedriften har tre ulike arbeidstidsordninger for byggelagene. På jobber langt unna er det 12-9-ordning, som på anlegg. På jobber som ligger 3-4 timers kjøring unna, er det ukependling. I tillegg kommer dagpendling. – I friperioden har han ei trønderlån, et tradisjonelt våningshus, å restaurere, så han er slett ikke arbeidsledig da heller, sier Torkjell Rohde om tillitsvalgt-kollegaen.

Gikk konk «i tide»

– Hadde vi konka i dag, hadde vi ikke fått noe på 14 dager, mener de to tillitsvalgte. Karene på Øverbygg er enige om at når de først skulle ”konke”, var det bra at det skjedde før det store rushet, slik at de faktisk fikk utbetalt ledighetspenger.

– Tok det lang tid før du fikk dagpenger? – Nei, det fungerte veldig bra for meg med Nav. Jeg har bare gode erfaringer med dem. Det skal de ha. Snåsa-kontoret har fungert godt, svarer maskinoperatør Frank Roger Fjeld.

– Med 62 prosent i ledighetstrygd levde en så vidt. Kjøpte meg hus for noen år siden, og med to unger er det nok å bruke pengene på. Heldigvis fikk samboeren min jobb i høst. I barnehage. Så vi klarte oss, forteller han.

– Det var utrulig godt å komme i jobb igjen. Jeg begynte her i 2001 og var med på oppturen. Så fikk jeg være med på nedturen og. Det var ikke like artig, sier Frank. Nå håper han på en ny opptur.

Nav ser behovet

Erfaringen til de ansatte er at Nav-kontoret i bygda ser behovet og løser problemene, i motsetning til kontoret på Grong, som har overtatt en del av klientene fra Snåsa-kontoret. En kar på sagbruket i bygda ble oppsagt før jul, og han hadde ennå ikke fått ledighetspenger da Magasinet var på besøk.

Torkjell mener det verste med Nav er reglene for når arbeidsledige kan gå på kurs, og reglene for å gi støtte til videreutdanning. I forsamlingen er det også enighet om at det burde være mulig å tjene så mye en klarer inntil 62 prosent, og så fikk trygda fylle opp resten.

Heller ikke daglig leder er imponert over Nav i praksis. – Det de sa på overordnet nivå, hørtes lovende ut. Men den enkelte fikk dårlig hjelp, mener Bård Landsem.

Venter på lønnsgarantifondet

Og de som ikke ble tatt inn igjen etter konkursen, har ennå ikke fått det de skal ha fra lønnsgarantifondet, en opparbeidet månedslønn og penger for oppsigelsestida.

Av en stab på over 60 er vel 35 i gang igjen (23 i bedriften). Tre andre restaurerer Stiftsgården i Trondheim. De var først i køen hos Nav, og kapret de tre jobbene. 7-8 starter for seg sjøl og noen er i midlertidig jobb. Men fortsatt er 10-15 mann ledige og venter på at mirakelet skal skje også for dem.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
17.03.2009
16:16
16.12.2013 09:18Mest lest

Hanna Skotheim

Kaisa om å være fattig i Norge: – Vi må se på lønningene til folk

ADVARER: Rafal Janeczeks liv ble snudd på hodet etter tiden som ansatt i bemanningsfirmaet Kranfører AS. Nå håper han andre arbeidsinnvandrere skal slippe å oppleve det samme som ham.

ADVARER: Rafal Janeczeks liv ble snudd på hodet etter tiden som ansatt i bemanningsfirmaet Kranfører AS. Nå håper han andre arbeidsinnvandrere skal slippe å oppleve det samme som ham.

Håvard Sæbø

Da Rafal (33) begynte å kreve lønn mellom oppdrag, ble jobben et mareritt

Telefonbetjenter blir trakassert at kunder.

Telefonbetjenter blir trakassert at kunder.

Illustrasjonsfoto: Motortion/Colourbox

Telefonbetjenter blir drapstruet på jobb. Her forteller tre ansatte sine historier

 Vestøy Transport AS meldte nylig endring av forretningsadresse til denne privatboligen i Tana. Tidligere ble bedriften drevet gjennom en "virtuell adresse" hos regnskapsbyrået Norus Regnskap AS i Oslo.

Vestøy Transport AS meldte nylig endring av forretningsadresse til denne privatboligen i Tana. Tidligere ble bedriften drevet gjennom en "virtuell adresse" hos regnskapsbyrået Norus Regnskap AS i Oslo.

Privat

Dette er basen til en «norsk» transportbedrift med 20 ansatte

Det er ikke alle dokumenter fra Stortinget som kommer til å bli med hjem til Hamar når Karin Andersen avslutter sitt 24 år lange liv som stortingsrepresentant.

Det er ikke alle dokumenter fra Stortinget som kommer til å bli med hjem til Hamar når Karin Andersen avslutter sitt 24 år lange liv som stortingsrepresentant.

Torgny Hasås

Etter 24 år mistet SVs Karin Andersen plassen sin på Stortinget: – Jeg har veldig mye ugjort i politikken

Sverre Myrli har formelt bedt Europautvalget sørge for at implementeringen av EUs fjerde jernbanepakke legges på is.

Sverre Myrli har formelt bedt Europautvalget sørge for at implementeringen av EUs fjerde jernbanepakke legges på is.

Helge Rønning Birkelund

Arbeiderpartiet har formelt bedt regjeringen utsette jernbanepakke fire

NESTEN PARKERT FOR GODT: Yngve Hovland (52) ble hardt skadet på jobb i fengselet. Sykkelen holder ham oppe på fritida.

NESTEN PARKERT FOR GODT: Yngve Hovland (52) ble hardt skadet på jobb i fengselet. Sykkelen holder ham oppe på fritida.

Eivind Senneset

Først to år etter, er yrkesskaden til Yngve godkjent av Nav

ULOVLIG PRAKSIS: Unibuss må betale 5000 kroner til Ruter dersom sjåfører bryter mobiltelefonreglementet til Ruter, men Oslo tingrett mener Unibuss sin praksis med å la sjåførene selv betale den «boten» er ulovlig.

ULOVLIG PRAKSIS: Unibuss må betale 5000 kroner til Ruter dersom sjåfører bryter mobiltelefonreglementet til Ruter, men Oslo tingrett mener Unibuss sin praksis med å la sjåførene selv betale den «boten» er ulovlig.

Roy Ervin Solstad

Bussjåfør ble bøtelagt for mobilbruk, men nektet å betale. Nå har han vunnet i retten

HÅP: – Jeg er glad fordi vi nå kan få endret lovverket. Nå er det flertall på Stortinget for å få vekk karenstiden. Det er flertall for at syke og skadde mennesker kan få beholde inntekten sin, arbeidsavklaringspenger, helt fram til de er ferdig avklart i Nav og helsevesenet, sier Elisabeth Thoresen, som leder AAP-aksjonen.

HÅP: – Jeg er glad fordi vi nå kan få endret lovverket. Nå er det flertall på Stortinget for å få vekk karenstiden. Det er flertall for at syke og skadde mennesker kan få beholde inntekten sin, arbeidsavklaringspenger, helt fram til de er ferdig avklart i Nav og helsevesenet, sier Elisabeth Thoresen, som leder AAP-aksjonen.

Jan-Erik Østlie

AAP-generalen øyner håp om bedre forhold for syke og skadde i norsk arbeidsliv

Ansatte i pleie- og omsorgstjenesten har mer kvelds- og nattarbeid enn andre yrkesgrupper, ifølge arbeidslivsbarometeret til YS.

Ansatte i pleie- og omsorgstjenesten har mer kvelds- og nattarbeid enn andre yrkesgrupper, ifølge arbeidslivsbarometeret til YS.

Tri Nguyen Dinh

Vi jobber mer kveld, natt og helg enn før. Disse bransjene skiller seg ut

DRØMME-STATSRÅDER: Trine Lise Sundnes (Ap), Terje Aasland (Ap), Freddy Øvstegård (SV), Mona Fagerås (SV) , Arne Nævra (SV) og Sverre Myrli (Ap) er blant politikerne forbundene peker på som sine favoritter.

DRØMME-STATSRÅDER: Trine Lise Sundnes (Ap), Terje Aasland (Ap), Freddy Øvstegård (SV), Mona Fagerås (SV) , Arne Nævra (SV) og Sverre Myrli (Ap) er blant politikerne forbundene peker på som sine favoritter.

Bakgrunnsfoto: Erlend Angelo

Her er LO-forbundenes ønske-statsråder

BEMANNINGSBYRÅ: – Bemanningsbyrået har ødelagt livet mitt, sier Rafal Janeczeks om tiden som ansatt i Kranfører AS. Han håper arbeidsinnvandrere skal slippe å oppleve det samme som ham.

BEMANNINGSBYRÅ: – Bemanningsbyrået har ødelagt livet mitt, sier Rafal Janeczeks om tiden som ansatt i Kranfører AS. Han håper arbeidsinnvandrere skal slippe å oppleve det samme som ham.

Håvard Sæbø

Kranfører Rafals historie ryster politikere. Dette vil de gjøre med bemanningsbyråene

Leif Martin Kirknes

LOs tre mektigste krever at Støre endrer loven

– Det er sånn at vedtak som er fattet i Stortinget, er det konstitusjonell tradisjon for at en gjennomfører, sier Erna Solberg.

– Det er sånn at vedtak som er fattet i Stortinget, er det konstitusjonell tradisjon for at en gjennomfører, sier Erna Solberg.

Tormod Ytrehus

Solberg om EUs fjerde jernbanepakke: – Tradisjon for å gjennomføre stortingsvedtak

VURDERES: Jysk har plassert ut iPader i butikkene for at kundens skal evaluere de ansatte. (Illustrasjonsfoto)

VURDERES: Jysk har plassert ut iPader i butikkene for at kundens skal evaluere de ansatte. (Illustrasjonsfoto)

pressefoto jysk

Jysk-ansatte føler seg presset til å skaffe kundevurderinger. Se hva ledelsen svarer

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad innrømmer at han aktivt prøvde å unngå skatt på statsrådsbolig.

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad innrømmer at han aktivt prøvde å unngå skatt på statsrådsbolig.

Jan-Erik Østlie

Ropstad innrømmer at han prøvde å unngå skatt på pendlerleilighet

Kommentar

Statsministerens kontor, med Erna Solberg i spissen, har et medansvar i Ropstad-saken, skriver ANB-redaktør Kjell Werner.

Statsministerens kontor, med Erna Solberg i spissen, har et medansvar i Ropstad-saken, skriver ANB-redaktør Kjell Werner.

Jan-Erik Østlie

«Det tar seg ikke pent ut når Erna Solberg toer sine hender i Ropstad-saken»

Kommentar

Erna Solberg vil bli husket for at hun fikk Frp inn i regjering, skriver Kjell Werner.

Erna Solberg vil bli husket for at hun fikk Frp inn i regjering, skriver Kjell Werner.

Jan-Erik Østlie

«Erna vil bli husket for at hun fikk Frp inn i regjering»

LÅGAST PÅ PRIS: App-selskapet Intercab/Ridel danka ut konkurrentane i anbodet om å køyre skoleelevar og funksjonshemma i Agder.

LÅGAST PÅ PRIS: App-selskapet Intercab/Ridel danka ut konkurrentane i anbodet om å køyre skoleelevar og funksjonshemma i Agder.

Tormod Ytrehus

App-selskap vann konkurranse om å køyre taxi for kommunen

TRAPPER OPP: LO Stat trapper opp kulturstreiken med 121 nye streikende neste uke.

TRAPPER OPP: LO Stat trapper opp kulturstreiken med 121 nye streikende neste uke.

Anders Hauge-Eltvik

Kulturstreiken for rettferdig pensjon trappes opp. Se oversikten her


Flere saker