JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bygger igjen etter konkurs

Nedturen ble kort for laftefirmaet Øverbygg. Nå er de i gang igjen etter konkurs. Miraklenes tid er ikke forbi i Snåsa. Men noen venter fortsatt.17.03.2009
16:16
16.12.2013 09:18

I Snåsa har de Snåsa-kaill’n, fjell og furuskog, reinsdyr, helleristninger, sameskole, litt jordbruk, litt turisme, litt industri – og et Nav-kontor som fungerer.

Det lokale laftefirmaet Øverbygg har levert hytter samt noen få lafta bolighus siden 1990. Seintvoksende malmtømmer, produksjon i Norge og norske håndverkere – høy kvalitet i alle ledd har vært bedriftens profil, og har plassert hyttene i øvre prisklasse.

Da krisa kom

Så slo krisa ned. 24. november i fjor gikk bedriften overende. Over 60 ansatte ble oppsagt. Men allerede 8. desember var bedriften i gang igjen, med ny eier, nytt navn og 23 ansatte.

– Dette skjedde samtidig som Snåsa-kaill’n var i alle kanaler, forteller maskinoperatør Tor Ola Wiggen, som snart har ni års fartstid ved laftebedriften, og er tilbake i jobb. Et lite mirakel i dagens sårbare byggebransje.

– Hvordan klarte du deg økonomisk etter konkursen? – Jeg har helgearbeid. Kjører taxi. Den inntekten sammen med ledighetstrygda gjorde at jeg klarte meg bra.

– Var dere forberedt på en konkurs? – Et lite forvarsel fikk vi kanskje. Men det kom som et sjokk lell.

– Ble folk tilbudt jobb i den nye bedriften etter ansiennitet? – Nei, ansiennitet ble ikke fulgt slavisk. Mitt inntrykk var at ledelsen plukket ut folk de ville ha. Jeg var veldig spent, for jeg har kompetanse på denne maskinen. Men med et nytt firma vil det alltid være usikkerhet. Så jeg var veldig lykkelig da jobben var sikret. Det gikk en flaske konjakk den kvelden!

– Å? Tillitsvalgt Torkjell Rohde spisser ører. – Vi var flere i lag, da, forsvarer Tor Ola seg lattermildt.

Realkompetanse i hallen

Det er ingen hektisk aktivitet i produksjonshallen i dag. Organisasjonsarbeidere fra Fellesforbundet er på besøk for å rekruttere. Før konkursen var de 14 organiserte på Øverbygg. Nå må det opprettes avtale med den nye bedriften, og så langt er de sju medlemmer av 13 mulige.

Torkjell er nettopp blitt tillitsvalgt i laftehallen. Normalt er de fire mann der. Med den bemanningen skal de klare det som er budsjettert. Men maskinkapasiteten rekker til dobbelt så mye. I 2007 kjørte de 2-skift.

Det skal være to som kan betjene alle laftemaskinene. Torkjell har brev på realkompetanse. De spesielle maskinene fra Finland har ingen andre produsenter, og dermed er det umulig å få fagbrev. Men lønnsvilkår som ved fagbrev har han.

Fra boom til bråstopp

– Konkursen var litt av et rotterace, sier Torkjell nå, og puster lettet ut. Ved konkursen hadde Øverbygg ei gjeld på 10-12 millioner kroner. Et eiendomsselskap for hyttetomter inngikk i dette. Sparebank1 bestemte at bedriften ikke skulle slaktes, men drives videre, og det var 4-5 som la inn bud. Vinner av budrunden ble Kjeldstad-konsernet, som har base i Selbu og er landets tredje største trelastkonsern. Meningen er at all lafting i konsernet skal gjøres i det nye firmaet Øverbygg Laft, der maskinparken er relativt ny.

Inntil for to år siden hadde Øverbygg bygd i alt 500 hytter siden starten i 1990. I dag er tallet 650. Det sier mye om byggeboomen i fjellet.

– I februar-mars i fjor begynte markedet å gå nedover, som følge av renteøkningene som hadde startet i 2007, sier daglig leder Bård Landsem.

– Vi forventet at markedet ville ta seg opp. I stedet ble det finanskrise og bråstopp. Men allerede nå merker vi at det er mer aktivitet i markedet. Ved konkursen hadde vi tre usolgte hytter som bostyret solgte med god fortjeneste, forteller han.

Flying start

Landsem er veldig fornøyd med at bedriften har solgt for 18,5 millioner siden oppstarten i desember – en «flying start». Om lag halvparten av beløpet kommer fra tidligere kunder som hadde fått tilkjørt materialene før konkursen. – Jeg er glad for at kundene hadde tillit til oss, slik at vi får bygd ferdig de 11 hyttene. Pluss at vi har solgt fem helt nye. I tillegg har vi arbeid på to prosjekter for Kjeldstad Hytter.

– Utsiktene framover? – På kort sikt er jeg spent på utviklingen i verdensøkonomien. Men på lang sikt ser jeg veldig lyst på det. Vi har gode produkter. Og folk vil fortsatt bygge lafta hytter, svarer Landsem og slår et slag for miljøaspektet ved hyttene. Tømmer lagrer CO2 helt til treverket råtner eller brenner.

Fortsatt fokus på høy kvalitet

I Øverbygg skal det fortsatt være fokus på laft og høy kvalitet. Noen endringer blir det likevel. Det skal jobbes med å standardisere hyttene mer. Firmaet har mange standardmodeller, men flertallet av kundene ønsker skreddersøm, og det trekker prisen opp. Kan kunden overtales til å la være å flytte den veggen en halvmeter, er fort 100.000 kroner spart, sier daglig leder.

Planen er også å samarbeide og utnytte kompetansen til Kjeldstad. Blant annet prøver bedriften ut laftestokker med not-og-fjær, Kjeldstads profil, i tillegg til sin tradisjonelle avrundede profil.

Lafter landet rundt

Øverbygg har som mål at iallfall tømmerkassa fram til lukket bygg skal settes opp av egne folk. Men vanligvis gjøres hytta helt ferdig. En av dem som sørger for det, er Jørn Heistad, som er nettopp blitt tillitsvalgt for montørene.

Jørn er tømrer og har jobbet med montering av laftehytter i 4-5 år. Før det arbeidet han med handlaft i hallen. Når Magasinet er på besøk, er han nettopp kommet hjem fra en arbeidsøkt på Vierli i Telemark. Byggelagene består av to mann pluss fører på kranbilen.

– Jeg er mer i lag med arbeidskollegaen enn med kjerringa, så det er viktig at vi går bra i hop, sier Jørn.

Bedriften har tre ulike arbeidstidsordninger for byggelagene. På jobber langt unna er det 12-9-ordning, som på anlegg. På jobber som ligger 3-4 timers kjøring unna, er det ukependling. I tillegg kommer dagpendling. – I friperioden har han ei trønderlån, et tradisjonelt våningshus, å restaurere, så han er slett ikke arbeidsledig da heller, sier Torkjell Rohde om tillitsvalgt-kollegaen.

Gikk konk «i tide»

– Hadde vi konka i dag, hadde vi ikke fått noe på 14 dager, mener de to tillitsvalgte. Karene på Øverbygg er enige om at når de først skulle ”konke”, var det bra at det skjedde før det store rushet, slik at de faktisk fikk utbetalt ledighetspenger.

– Tok det lang tid før du fikk dagpenger? – Nei, det fungerte veldig bra for meg med Nav. Jeg har bare gode erfaringer med dem. Det skal de ha. Snåsa-kontoret har fungert godt, svarer maskinoperatør Frank Roger Fjeld.

– Med 62 prosent i ledighetstrygd levde en så vidt. Kjøpte meg hus for noen år siden, og med to unger er det nok å bruke pengene på. Heldigvis fikk samboeren min jobb i høst. I barnehage. Så vi klarte oss, forteller han.

– Det var utrulig godt å komme i jobb igjen. Jeg begynte her i 2001 og var med på oppturen. Så fikk jeg være med på nedturen og. Det var ikke like artig, sier Frank. Nå håper han på en ny opptur.

Nav ser behovet

Erfaringen til de ansatte er at Nav-kontoret i bygda ser behovet og løser problemene, i motsetning til kontoret på Grong, som har overtatt en del av klientene fra Snåsa-kontoret. En kar på sagbruket i bygda ble oppsagt før jul, og han hadde ennå ikke fått ledighetspenger da Magasinet var på besøk.

Torkjell mener det verste med Nav er reglene for når arbeidsledige kan gå på kurs, og reglene for å gi støtte til videreutdanning. I forsamlingen er det også enighet om at det burde være mulig å tjene så mye en klarer inntil 62 prosent, og så fikk trygda fylle opp resten.

Heller ikke daglig leder er imponert over Nav i praksis. – Det de sa på overordnet nivå, hørtes lovende ut. Men den enkelte fikk dårlig hjelp, mener Bård Landsem.

Venter på lønnsgarantifondet

Og de som ikke ble tatt inn igjen etter konkursen, har ennå ikke fått det de skal ha fra lønnsgarantifondet, en opparbeidet månedslønn og penger for oppsigelsestida.

Av en stab på over 60 er vel 35 i gang igjen (23 i bedriften). Tre andre restaurerer Stiftsgården i Trondheim. De var først i køen hos Nav, og kapret de tre jobbene. 7-8 starter for seg sjøl og noen er i midlertidig jobb. Men fortsatt er 10-15 mann ledige og venter på at mirakelet skal skje også for dem.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
17.03.2009
16:16
16.12.2013 09:18Mest lest

Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.

Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.

Privat

– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?

SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.

SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.

Colourbox

Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard

TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.

TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.

Paul S Amundsen

Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP

I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.

I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.

Leif Martin Kirknes

Kravene som kan gjøre det vanskelig for Wizz Air i Norge

Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.

Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.

Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen

Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata

– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.

– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.

Per Flakstad

Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie

OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.

OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.

Strandbuen/Stine Serigstad

Geir og Jana fikk sjokkbeskjed: – Jeg har tenkt at jobben min er trygg fordi jeg jobber i kommunen

Ole Palmstrøm

Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger

Martin Håndlykken

Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren: – En stor lettelse

(Illustrasjonsfoto)

(Illustrasjonsfoto)

pressefoto, WizzAir.com

Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet

Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.

Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.

Jan-Erik Østlie

Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat

Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.

Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.

Jan-Erik Østlie

Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet

Colourbox.com

Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb

Debatt

Tidligere professor i samtidshistorie ved Høgskolen i Innlandet.

Tidligere professor i samtidshistorie ved Høgskolen i Innlandet.

Høgskolen i Lillehammer (HiL)

«Det som har skjedd, er at staten har konfiskert hele tjenestepensjonen min», skriver Paul Knutsen

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) kommer med nye grep for arbeidsledige. (Arkivfoto)

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) kommer med nye grep for arbeidsledige. (Arkivfoto)

Thomas Brun / NTB

Maksperioden på dagpenger forlenges. Se hvem det gjelder

SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.

SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.

Aina Fladset

Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende

Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.

Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.

Ida Bing

Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet

Hva blir pensjonen på? Her får du nyttig info.

Hva blir pensjonen på? Her får du nyttig info.

Colourbox

Nær halvparten vet ikke hva de får eller trenger i pensjon

HOVEDTILLITSVALGT: Lærer Christian Holstad Lilleng ble fratatt 6.000 i lønn ved tap av funksjonstillegg etter kommunesammenslåing mellom kommunene Haram og Ålesund. Han nekter å godta kuttet.

HOVEDTILLITSVALGT: Lærer Christian Holstad Lilleng ble fratatt 6.000 i lønn ved tap av funksjonstillegg etter kommunesammenslåing mellom kommunene Haram og Ålesund. Han nekter å godta kuttet.

Privat

Lønnskutt for lærere: Viktig møte avgjør

Bjørn Inge Bergestuen/Frp

Frp skeptisk til feriepenger for dagpenge-mottakere


Flere saker