JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bygger igjen etter konkurs

Nedturen ble kort for laftefirmaet Øverbygg. Nå er de i gang igjen etter konkurs. Miraklenes tid er ikke forbi i Snåsa. Men noen venter fortsatt.


17.03.2009
16:16
16.12.2013 09:18

I Snåsa har de Snåsa-kaill’n, fjell og furuskog, reinsdyr, helleristninger, sameskole, litt jordbruk, litt turisme, litt industri – og et Nav-kontor som fungerer.

Det lokale laftefirmaet Øverbygg har levert hytter samt noen få lafta bolighus siden 1990. Seintvoksende malmtømmer, produksjon i Norge og norske håndverkere – høy kvalitet i alle ledd har vært bedriftens profil, og har plassert hyttene i øvre prisklasse.

Da krisa kom

Så slo krisa ned. 24. november i fjor gikk bedriften overende. Over 60 ansatte ble oppsagt. Men allerede 8. desember var bedriften i gang igjen, med ny eier, nytt navn og 23 ansatte.

– Dette skjedde samtidig som Snåsa-kaill’n var i alle kanaler, forteller maskinoperatør Tor Ola Wiggen, som snart har ni års fartstid ved laftebedriften, og er tilbake i jobb. Et lite mirakel i dagens sårbare byggebransje.

– Hvordan klarte du deg økonomisk etter konkursen? – Jeg har helgearbeid. Kjører taxi. Den inntekten sammen med ledighetstrygda gjorde at jeg klarte meg bra.

– Var dere forberedt på en konkurs? – Et lite forvarsel fikk vi kanskje. Men det kom som et sjokk lell.

– Ble folk tilbudt jobb i den nye bedriften etter ansiennitet? – Nei, ansiennitet ble ikke fulgt slavisk. Mitt inntrykk var at ledelsen plukket ut folk de ville ha. Jeg var veldig spent, for jeg har kompetanse på denne maskinen. Men med et nytt firma vil det alltid være usikkerhet. Så jeg var veldig lykkelig da jobben var sikret. Det gikk en flaske konjakk den kvelden!

– Å? Tillitsvalgt Torkjell Rohde spisser ører. – Vi var flere i lag, da, forsvarer Tor Ola seg lattermildt.

Realkompetanse i hallen

Det er ingen hektisk aktivitet i produksjonshallen i dag. Organisasjonsarbeidere fra Fellesforbundet er på besøk for å rekruttere. Før konkursen var de 14 organiserte på Øverbygg. Nå må det opprettes avtale med den nye bedriften, og så langt er de sju medlemmer av 13 mulige.

Torkjell er nettopp blitt tillitsvalgt i laftehallen. Normalt er de fire mann der. Med den bemanningen skal de klare det som er budsjettert. Men maskinkapasiteten rekker til dobbelt så mye. I 2007 kjørte de 2-skift.

Det skal være to som kan betjene alle laftemaskinene. Torkjell har brev på realkompetanse. De spesielle maskinene fra Finland har ingen andre produsenter, og dermed er det umulig å få fagbrev. Men lønnsvilkår som ved fagbrev har han.

Fra boom til bråstopp

– Konkursen var litt av et rotterace, sier Torkjell nå, og puster lettet ut. Ved konkursen hadde Øverbygg ei gjeld på 10-12 millioner kroner. Et eiendomsselskap for hyttetomter inngikk i dette. Sparebank1 bestemte at bedriften ikke skulle slaktes, men drives videre, og det var 4-5 som la inn bud. Vinner av budrunden ble Kjeldstad-konsernet, som har base i Selbu og er landets tredje største trelastkonsern. Meningen er at all lafting i konsernet skal gjøres i det nye firmaet Øverbygg Laft, der maskinparken er relativt ny.

Inntil for to år siden hadde Øverbygg bygd i alt 500 hytter siden starten i 1990. I dag er tallet 650. Det sier mye om byggeboomen i fjellet.

– I februar-mars i fjor begynte markedet å gå nedover, som følge av renteøkningene som hadde startet i 2007, sier daglig leder Bård Landsem.

– Vi forventet at markedet ville ta seg opp. I stedet ble det finanskrise og bråstopp. Men allerede nå merker vi at det er mer aktivitet i markedet. Ved konkursen hadde vi tre usolgte hytter som bostyret solgte med god fortjeneste, forteller han.

Flying start

Landsem er veldig fornøyd med at bedriften har solgt for 18,5 millioner siden oppstarten i desember – en «flying start». Om lag halvparten av beløpet kommer fra tidligere kunder som hadde fått tilkjørt materialene før konkursen. – Jeg er glad for at kundene hadde tillit til oss, slik at vi får bygd ferdig de 11 hyttene. Pluss at vi har solgt fem helt nye. I tillegg har vi arbeid på to prosjekter for Kjeldstad Hytter.

– Utsiktene framover? – På kort sikt er jeg spent på utviklingen i verdensøkonomien. Men på lang sikt ser jeg veldig lyst på det. Vi har gode produkter. Og folk vil fortsatt bygge lafta hytter, svarer Landsem og slår et slag for miljøaspektet ved hyttene. Tømmer lagrer CO2 helt til treverket råtner eller brenner.

Fortsatt fokus på høy kvalitet

I Øverbygg skal det fortsatt være fokus på laft og høy kvalitet. Noen endringer blir det likevel. Det skal jobbes med å standardisere hyttene mer. Firmaet har mange standardmodeller, men flertallet av kundene ønsker skreddersøm, og det trekker prisen opp. Kan kunden overtales til å la være å flytte den veggen en halvmeter, er fort 100.000 kroner spart, sier daglig leder.

Planen er også å samarbeide og utnytte kompetansen til Kjeldstad. Blant annet prøver bedriften ut laftestokker med not-og-fjær, Kjeldstads profil, i tillegg til sin tradisjonelle avrundede profil.

Lafter landet rundt

Øverbygg har som mål at iallfall tømmerkassa fram til lukket bygg skal settes opp av egne folk. Men vanligvis gjøres hytta helt ferdig. En av dem som sørger for det, er Jørn Heistad, som er nettopp blitt tillitsvalgt for montørene.

Jørn er tømrer og har jobbet med montering av laftehytter i 4-5 år. Før det arbeidet han med handlaft i hallen. Når Magasinet er på besøk, er han nettopp kommet hjem fra en arbeidsøkt på Vierli i Telemark. Byggelagene består av to mann pluss fører på kranbilen.

– Jeg er mer i lag med arbeidskollegaen enn med kjerringa, så det er viktig at vi går bra i hop, sier Jørn.

Bedriften har tre ulike arbeidstidsordninger for byggelagene. På jobber langt unna er det 12-9-ordning, som på anlegg. På jobber som ligger 3-4 timers kjøring unna, er det ukependling. I tillegg kommer dagpendling. – I friperioden har han ei trønderlån, et tradisjonelt våningshus, å restaurere, så han er slett ikke arbeidsledig da heller, sier Torkjell Rohde om tillitsvalgt-kollegaen.

Gikk konk «i tide»

– Hadde vi konka i dag, hadde vi ikke fått noe på 14 dager, mener de to tillitsvalgte. Karene på Øverbygg er enige om at når de først skulle ”konke”, var det bra at det skjedde før det store rushet, slik at de faktisk fikk utbetalt ledighetspenger.

– Tok det lang tid før du fikk dagpenger? – Nei, det fungerte veldig bra for meg med Nav. Jeg har bare gode erfaringer med dem. Det skal de ha. Snåsa-kontoret har fungert godt, svarer maskinoperatør Frank Roger Fjeld.

– Med 62 prosent i ledighetstrygd levde en så vidt. Kjøpte meg hus for noen år siden, og med to unger er det nok å bruke pengene på. Heldigvis fikk samboeren min jobb i høst. I barnehage. Så vi klarte oss, forteller han.

– Det var utrulig godt å komme i jobb igjen. Jeg begynte her i 2001 og var med på oppturen. Så fikk jeg være med på nedturen og. Det var ikke like artig, sier Frank. Nå håper han på en ny opptur.

Nav ser behovet

Erfaringen til de ansatte er at Nav-kontoret i bygda ser behovet og løser problemene, i motsetning til kontoret på Grong, som har overtatt en del av klientene fra Snåsa-kontoret. En kar på sagbruket i bygda ble oppsagt før jul, og han hadde ennå ikke fått ledighetspenger da Magasinet var på besøk.

Torkjell mener det verste med Nav er reglene for når arbeidsledige kan gå på kurs, og reglene for å gi støtte til videreutdanning. I forsamlingen er det også enighet om at det burde være mulig å tjene så mye en klarer inntil 62 prosent, og så fikk trygda fylle opp resten.

Heller ikke daglig leder er imponert over Nav i praksis. – Det de sa på overordnet nivå, hørtes lovende ut. Men den enkelte fikk dårlig hjelp, mener Bård Landsem.

Venter på lønnsgarantifondet

Og de som ikke ble tatt inn igjen etter konkursen, har ennå ikke fått det de skal ha fra lønnsgarantifondet, en opparbeidet månedslønn og penger for oppsigelsestida.

Av en stab på over 60 er vel 35 i gang igjen (23 i bedriften). Tre andre restaurerer Stiftsgården i Trondheim. De var først i køen hos Nav, og kapret de tre jobbene. 7-8 starter for seg sjøl og noen er i midlertidig jobb. Men fortsatt er 10-15 mann ledige og venter på at mirakelet skal skje også for dem.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
17.03.2009
16:16
16.12.2013 09:18Mest lest

Rune Breivik i huset hjemme på Hellesøy utenfor Bergen.

Rune Breivik i huset hjemme på Hellesøy utenfor Bergen.

Paul S. Amundsen

Alenepappa Rune har kjempa i ti år for å bli trodd. Nå beklager Nav

Om du jevnlig jobber foran en dataskjerm og skjermarbeidet utgjør en betydelig del av arbeidet ditt, har du rett til å få både synsundersøkelse og databrille dekket av arbeidsgiver.

Om du jevnlig jobber foran en dataskjerm og skjermarbeidet utgjør en betydelig del av arbeidet ditt, har du rett til å få både synsundersøkelse og databrille dekket av arbeidsgiver.

Colourbox

Gratis briller fra arbeidsgiver: Dette bør du vite

INGEN STREIK: Partene i statsoppgjøret landet en enighet seks timer på overtid Her er LO Stat-leder Egil André Aas (nr. to f.v.), kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (f.h.), personaldirektør Gisle Norheim i staten, og leder Anders Kvam i Akademikerne stat (t.v.).

INGEN STREIK: Partene i statsoppgjøret landet en enighet seks timer på overtid Her er LO Stat-leder Egil André Aas (nr. to f.v.), kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (f.h.), personaldirektør Gisle Norheim i staten, og leder Anders Kvam i Akademikerne stat (t.v.).

Morten Hansen

Sjekk lønnshoppet for statsansatte

Erna Solberg diskuterer med statsrådene Henrik Asheim og Abid Raja.

Erna Solberg diskuterer med statsrådene Henrik Asheim og Abid Raja.

Stian Lysberg Solum / NTB

Pensjon: Her vil regjeringen kutte

Tillitsvalgt Kateryna Bilokin mener at deler av bonusen kunne blitt brukt til andre viktig tiltak i bedriften.

Tillitsvalgt Kateryna Bilokin mener at deler av bonusen kunne blitt brukt til andre viktig tiltak i bedriften.

Erlend Angelo

Ikea-ansatte får mer enn en månedslønn i bonus. Men tillitsvalgte Kateryna jubler ikke

SKIKKELIG SKUFFA: – Jeg ble så irritert over årets lønnsoppgjør, sier Marit Berg.

SKIKKELIG SKUFFA: – Jeg ble så irritert over årets lønnsoppgjør, sier Marit Berg.

Katharina Dale Håkonsen

Mens topplønte i staten fikk 5.700 kroner mer i lønn, fikk resepsjonsvakt Marit 1.700: – Jeg ble så irritert

Statsminister Erna Solberg (H).

Statsminister Erna Solberg (H).

Jan-Erik Østlie

Faktasjekk: Nei, en vanlig familie får ikke 14.000 i skattelette med årets forslag til statsbudsjett

I GANG: Meklinga i statsoppgjøret går inn i sluttfasen. Mandag startet LO Stat-leder Egil André Aas (t.v.), mekler Richard Saue (f.h.), riksmekler Mats Wilhelm Ruland og personaldirektør i staten Gisle Norheim innspurten.

I GANG: Meklinga i statsoppgjøret går inn i sluttfasen. Mandag startet LO Stat-leder Egil André Aas (t.v.), mekler Richard Saue (f.h.), riksmekler Mats Wilhelm Ruland og personaldirektør i staten Gisle Norheim innspurten.

Alf Ragnar Olsen

Staten har sagt at pengene er brukt opp – nå har de tre dager på seg til å unngå streik i staten

Nytt om navn:

Espen Barth Eide

Espen Barth Eide

Sissel M. Rasmussen

Espen Barth Eide risikerer å miste sikker stortingsplass for Ap

– Menneskelig sett skjuler det seg en personlig svært krevende situasjon bak dommen, sier advokat Anne-Lise Rolland.

– Menneskelig sett skjuler det seg en personlig svært krevende situasjon bak dommen, sier advokat Anne-Lise Rolland.

Tri Nguyen Dinh

Alenemoren ble sagt opp og sto uten inntekt. Nå kan hun få fast jobb og 300.000 i erstatning

– Det å avholde uravstemning over resultatet i et tariffoppgjør er ikke lovpålagt, men det anbefales, sier Fafo-forsker Kristine Nergaard. (Illustrasjonsfoto)

– Det å avholde uravstemning over resultatet i et tariffoppgjør er ikke lovpålagt, men det anbefales, sier Fafo-forsker Kristine Nergaard. (Illustrasjonsfoto)

Tormod Ytrehus

Lønnsoppgjøret: Disse får ikke stemme i uravstemning

Imagebroker/Martin Siepmann

Full ordkrig: Wizz Air-sjefen kaller fagbevegelsen barnslig

Oljearbeider Øyvind Jahren mener det er urettferdig at ikke innleide skal ha samme bonuser som det de fast ansatte får.

Oljearbeider Øyvind Jahren mener det er urettferdig at ikke innleide skal ha samme bonuser som det de fast ansatte får.

Ole Palmstrøm

Innleide Øyvind krever samme bonuser som fast ansatte i bedriften

Sjefene vektlegger omsorg og motivasjon av sine arbeidere, ifølge den nye undersøkelsen. (Illustrasjonsbilde)

Sjefene vektlegger omsorg og motivasjon av sine arbeidere, ifølge den nye undersøkelsen. (Illustrasjonsbilde)

Ole Palmstrøm

Dette tenker sjefen når du jobber fra hjemmekontor

Håvard Sæbø

Bussjåførene vant folkets støtte: – På 13 år har vi mistet 40.000 i årslønn. Det ser vi på som et tyveri

SAVNER TRYGGHETEN: Assisterende varehussjef Omed Poor er veldig glad i arbeidsplassen sin, og vil at alt skal være på stell på Ikea Furuset.

SAVNER TRYGGHETEN: Assisterende varehussjef Omed Poor er veldig glad i arbeidsplassen sin, og vil at alt skal være på stell på Ikea Furuset.

Jan-Erik Østlie

Ikea-lederen måtte selv stoppe en tyv: – Savnet av vekterne er stort

VARSLET: – Det er som ventet. Regjeringen og Stortinget har fått mange advarsler, sier Henny-Kristin Navarsete.

VARSLET: – Det er som ventet. Regjeringen og Stortinget har fått mange advarsler, sier Henny-Kristin Navarsete.

Ole Palmstrøm

Kritikerne mente oppsplittingen av Vegvesenet ville gi økte utgifter. Statsbudsjettet viser at de fikk rett

Per Østvold (til høyre) og andre streikevakter blir pågrepet av politiet og kastet på glattcelle under Linjegods-streiken i Oslo i 1976.

Per Østvold (til høyre) og andre streikevakter blir pågrepet av politiet og kastet på glattcelle under Linjegods-streiken i Oslo i 1976.

Stein Marienborg/Arbeiderbladet/Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek

Per Østvold (71) har både vært domfelt og dommer. Nå takker fagforeningskjempen av

Av mer kritiske innvendinger løfter rapporten blant annet fram grovt undervurderte sammenhenger mellom kriser og forståelse for at alle sektorer rammes. (Illustrasjonsfoto)

Av mer kritiske innvendinger løfter rapporten blant annet fram grovt undervurderte sammenhenger mellom kriser og forståelse for at alle sektorer rammes. (Illustrasjonsfoto)

Brian Cliff Olguin

Ny rapport: Sjokkert over hvor dårlig forberedt Norge var da Covid-19 kom til landet

PASSE FORNØYD: Vigdis Rekdahl og Mats Jetlund var en del av forhandlingsdelegasjonen. LO Finans HK-leder Rekdahl sier hun er fornøyd med resultatet.

PASSE FORNØYD: Vigdis Rekdahl og Mats Jetlund var en del av forhandlingsdelegasjonen. LO Finans HK-leder Rekdahl sier hun er fornøyd med resultatet.

Erlend Angelo

Bankansatte får ny lønn: Her er resultatet


Flere saker