JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bygger igjen etter konkurs

Nedturen ble kort for laftefirmaet Øverbygg. Nå er de i gang igjen etter konkurs. Miraklenes tid er ikke forbi i Snåsa. Men noen venter fortsatt.17.03.2009
16:16
16.12.2013 09:18

I Snåsa har de Snåsa-kaill’n, fjell og furuskog, reinsdyr, helleristninger, sameskole, litt jordbruk, litt turisme, litt industri – og et Nav-kontor som fungerer.

Det lokale laftefirmaet Øverbygg har levert hytter samt noen få lafta bolighus siden 1990. Seintvoksende malmtømmer, produksjon i Norge og norske håndverkere – høy kvalitet i alle ledd har vært bedriftens profil, og har plassert hyttene i øvre prisklasse.

Da krisa kom

Så slo krisa ned. 24. november i fjor gikk bedriften overende. Over 60 ansatte ble oppsagt. Men allerede 8. desember var bedriften i gang igjen, med ny eier, nytt navn og 23 ansatte.

– Dette skjedde samtidig som Snåsa-kaill’n var i alle kanaler, forteller maskinoperatør Tor Ola Wiggen, som snart har ni års fartstid ved laftebedriften, og er tilbake i jobb. Et lite mirakel i dagens sårbare byggebransje.

– Hvordan klarte du deg økonomisk etter konkursen? – Jeg har helgearbeid. Kjører taxi. Den inntekten sammen med ledighetstrygda gjorde at jeg klarte meg bra.

– Var dere forberedt på en konkurs? – Et lite forvarsel fikk vi kanskje. Men det kom som et sjokk lell.

– Ble folk tilbudt jobb i den nye bedriften etter ansiennitet? – Nei, ansiennitet ble ikke fulgt slavisk. Mitt inntrykk var at ledelsen plukket ut folk de ville ha. Jeg var veldig spent, for jeg har kompetanse på denne maskinen. Men med et nytt firma vil det alltid være usikkerhet. Så jeg var veldig lykkelig da jobben var sikret. Det gikk en flaske konjakk den kvelden!

– Å? Tillitsvalgt Torkjell Rohde spisser ører. – Vi var flere i lag, da, forsvarer Tor Ola seg lattermildt.

Realkompetanse i hallen

Det er ingen hektisk aktivitet i produksjonshallen i dag. Organisasjonsarbeidere fra Fellesforbundet er på besøk for å rekruttere. Før konkursen var de 14 organiserte på Øverbygg. Nå må det opprettes avtale med den nye bedriften, og så langt er de sju medlemmer av 13 mulige.

Torkjell er nettopp blitt tillitsvalgt i laftehallen. Normalt er de fire mann der. Med den bemanningen skal de klare det som er budsjettert. Men maskinkapasiteten rekker til dobbelt så mye. I 2007 kjørte de 2-skift.

Det skal være to som kan betjene alle laftemaskinene. Torkjell har brev på realkompetanse. De spesielle maskinene fra Finland har ingen andre produsenter, og dermed er det umulig å få fagbrev. Men lønnsvilkår som ved fagbrev har han.

Fra boom til bråstopp

– Konkursen var litt av et rotterace, sier Torkjell nå, og puster lettet ut. Ved konkursen hadde Øverbygg ei gjeld på 10-12 millioner kroner. Et eiendomsselskap for hyttetomter inngikk i dette. Sparebank1 bestemte at bedriften ikke skulle slaktes, men drives videre, og det var 4-5 som la inn bud. Vinner av budrunden ble Kjeldstad-konsernet, som har base i Selbu og er landets tredje største trelastkonsern. Meningen er at all lafting i konsernet skal gjøres i det nye firmaet Øverbygg Laft, der maskinparken er relativt ny.

Inntil for to år siden hadde Øverbygg bygd i alt 500 hytter siden starten i 1990. I dag er tallet 650. Det sier mye om byggeboomen i fjellet.

– I februar-mars i fjor begynte markedet å gå nedover, som følge av renteøkningene som hadde startet i 2007, sier daglig leder Bård Landsem.

– Vi forventet at markedet ville ta seg opp. I stedet ble det finanskrise og bråstopp. Men allerede nå merker vi at det er mer aktivitet i markedet. Ved konkursen hadde vi tre usolgte hytter som bostyret solgte med god fortjeneste, forteller han.

Flying start

Landsem er veldig fornøyd med at bedriften har solgt for 18,5 millioner siden oppstarten i desember – en «flying start». Om lag halvparten av beløpet kommer fra tidligere kunder som hadde fått tilkjørt materialene før konkursen. – Jeg er glad for at kundene hadde tillit til oss, slik at vi får bygd ferdig de 11 hyttene. Pluss at vi har solgt fem helt nye. I tillegg har vi arbeid på to prosjekter for Kjeldstad Hytter.

– Utsiktene framover? – På kort sikt er jeg spent på utviklingen i verdensøkonomien. Men på lang sikt ser jeg veldig lyst på det. Vi har gode produkter. Og folk vil fortsatt bygge lafta hytter, svarer Landsem og slår et slag for miljøaspektet ved hyttene. Tømmer lagrer CO2 helt til treverket råtner eller brenner.

Fortsatt fokus på høy kvalitet

I Øverbygg skal det fortsatt være fokus på laft og høy kvalitet. Noen endringer blir det likevel. Det skal jobbes med å standardisere hyttene mer. Firmaet har mange standardmodeller, men flertallet av kundene ønsker skreddersøm, og det trekker prisen opp. Kan kunden overtales til å la være å flytte den veggen en halvmeter, er fort 100.000 kroner spart, sier daglig leder.

Planen er også å samarbeide og utnytte kompetansen til Kjeldstad. Blant annet prøver bedriften ut laftestokker med not-og-fjær, Kjeldstads profil, i tillegg til sin tradisjonelle avrundede profil.

Lafter landet rundt

Øverbygg har som mål at iallfall tømmerkassa fram til lukket bygg skal settes opp av egne folk. Men vanligvis gjøres hytta helt ferdig. En av dem som sørger for det, er Jørn Heistad, som er nettopp blitt tillitsvalgt for montørene.

Jørn er tømrer og har jobbet med montering av laftehytter i 4-5 år. Før det arbeidet han med handlaft i hallen. Når Magasinet er på besøk, er han nettopp kommet hjem fra en arbeidsøkt på Vierli i Telemark. Byggelagene består av to mann pluss fører på kranbilen.

– Jeg er mer i lag med arbeidskollegaen enn med kjerringa, så det er viktig at vi går bra i hop, sier Jørn.

Bedriften har tre ulike arbeidstidsordninger for byggelagene. På jobber langt unna er det 12-9-ordning, som på anlegg. På jobber som ligger 3-4 timers kjøring unna, er det ukependling. I tillegg kommer dagpendling. – I friperioden har han ei trønderlån, et tradisjonelt våningshus, å restaurere, så han er slett ikke arbeidsledig da heller, sier Torkjell Rohde om tillitsvalgt-kollegaen.

Gikk konk «i tide»

– Hadde vi konka i dag, hadde vi ikke fått noe på 14 dager, mener de to tillitsvalgte. Karene på Øverbygg er enige om at når de først skulle ”konke”, var det bra at det skjedde før det store rushet, slik at de faktisk fikk utbetalt ledighetspenger.

– Tok det lang tid før du fikk dagpenger? – Nei, det fungerte veldig bra for meg med Nav. Jeg har bare gode erfaringer med dem. Det skal de ha. Snåsa-kontoret har fungert godt, svarer maskinoperatør Frank Roger Fjeld.

– Med 62 prosent i ledighetstrygd levde en så vidt. Kjøpte meg hus for noen år siden, og med to unger er det nok å bruke pengene på. Heldigvis fikk samboeren min jobb i høst. I barnehage. Så vi klarte oss, forteller han.

– Det var utrulig godt å komme i jobb igjen. Jeg begynte her i 2001 og var med på oppturen. Så fikk jeg være med på nedturen og. Det var ikke like artig, sier Frank. Nå håper han på en ny opptur.

Nav ser behovet

Erfaringen til de ansatte er at Nav-kontoret i bygda ser behovet og løser problemene, i motsetning til kontoret på Grong, som har overtatt en del av klientene fra Snåsa-kontoret. En kar på sagbruket i bygda ble oppsagt før jul, og han hadde ennå ikke fått ledighetspenger da Magasinet var på besøk.

Torkjell mener det verste med Nav er reglene for når arbeidsledige kan gå på kurs, og reglene for å gi støtte til videreutdanning. I forsamlingen er det også enighet om at det burde være mulig å tjene så mye en klarer inntil 62 prosent, og så fikk trygda fylle opp resten.

Heller ikke daglig leder er imponert over Nav i praksis. – Det de sa på overordnet nivå, hørtes lovende ut. Men den enkelte fikk dårlig hjelp, mener Bård Landsem.

Venter på lønnsgarantifondet

Og de som ikke ble tatt inn igjen etter konkursen, har ennå ikke fått det de skal ha fra lønnsgarantifondet, en opparbeidet månedslønn og penger for oppsigelsestida.

Av en stab på over 60 er vel 35 i gang igjen (23 i bedriften). Tre andre restaurerer Stiftsgården i Trondheim. De var først i køen hos Nav, og kapret de tre jobbene. 7-8 starter for seg sjøl og noen er i midlertidig jobb. Men fortsatt er 10-15 mann ledige og venter på at mirakelet skal skje også for dem.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
17.03.2009
16:16
16.12.2013 09:18Mest lest

LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.

Håvard Sæbø

LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet

Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.

Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.

Jan-Erik Østlie

Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme

Brede Edvardsen er nestleder i Norsk Arbeidsmandsforbund. Han frykter for konsekvensene hvis lavtlønte vektere mister tillegget i lønna.

Brede Edvardsen er nestleder i Norsk Arbeidsmandsforbund. Han frykter for konsekvensene hvis lavtlønte vektere mister tillegget i lønna.

Øyvind Aukrust

4.000 vektere kan miste tillegg i lønna: – Dette er et helt hårreisende krav av NHO, mener topptillitsvalgt

Hanna Skotheim

Nav er klare for å betale ut feriepenger på dagpenger før sommerferien

Martin Guttormsen Slørdal

Gunvor (81) har slitt ut åtte motorsager: – Jeg har mange trær på samvittigheten

KAN SMITTE: Fordi forurenset tøy kan etterlate seg koronavirus i hjemmet, bør arbeidsklær, for eksempel i helsevesenet, vaskes i et profesjonelt vaskeri og ikke hjemme, mener Industri Energi og Norsk Renseri- og Vakseriforening.

KAN SMITTE: Fordi forurenset tøy kan etterlate seg koronavirus i hjemmet, bør arbeidsklær, for eksempel i helsevesenet, vaskes i et profesjonelt vaskeri og ikke hjemme, mener Industri Energi og Norsk Renseri- og Vakseriforening.

Ole Palmstrøm

Derfor advarer vaskeriene mot å vaske arbeidsklærne hjemme

KRAFTTAK: Vibeke Eriksen (48) tviholder på full jobb som lærer samtidig som hun dekker hjemmebanen og pleier sin livstruende syke mann.

KRAFTTAK: Vibeke Eriksen (48) tviholder på full jobb som lærer samtidig som hun dekker hjemmebanen og pleier sin livstruende syke mann.

Eirik Dahl Viggen

Vibeke (48) må bruke egenmeldinger for å ta seg av sin kreftsyke mann

Renholderne var blant de yrkesgruppene som fikk lavlønnstillegg i mellomoppgjøret i 2019.

Renholderne var blant de yrkesgruppene som fikk lavlønnstillegg i mellomoppgjøret i 2019.

Håvard Sæbø

Hvem kan få lavlønnstillegg i årets lønnsoppgjør? Disse fikk et ekstra løft sist

LO og NHO ble enige i  årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.

LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.

Håvard Sæbø

Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO kan se fram til to intense dager når årets lønnsoppgjør skal avgjøres

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO kan se fram til to intense dager når årets lønnsoppgjør skal avgjøres

Leif Martin Kirknes

Lønnsoppgjøret: Slik foregår meklingen

Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.

Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.

Emmie Olivia Kristiansen

16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten

FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.

FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.

Tormod Ytrehus

Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få

Kommentar

Ihne Pedersen

«Norske journalister kjøper NHOs skambud til vanlige folk», skriver Mímir Kristjánsson

Debatt

Man blir sittende igjen med inntrykket av at sykepleierne alltid har blitt hengende etter på lønna. Det er feil, skriver Torgny Hasås. (Illustrsjonsfoto)

Man blir sittende igjen med inntrykket av at sykepleierne alltid har blitt hengende etter på lønna. Det er feil, skriver Torgny Hasås. (Illustrsjonsfoto)

Colourbox.com

«Lederen i Sykepleierforbundet mener jeg har misforstått sykepleierlønna. Det er feil»

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) ble utfordret av SV-leder Audun Lysbakken om de voksende køene utenfor Fattighuset og hos Frelsesarmeen under pandemien. (Arkivfoto)

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) ble utfordret av SV-leder Audun Lysbakken om de voksende køene utenfor Fattighuset og hos Frelsesarmeen under pandemien. (Arkivfoto)

Håvard Sæbø

Røe Isaksen: – Det skal ikke være flaut å be om hjelp for å få mat på bordet

Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid, riksmekler Mats Ruland og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer til å ha mye med hverandre å gjøre gjennom meklingsinnspurten som foregår fredag og lørdag. Frist er natt til søndag.

Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid, riksmekler Mats Ruland og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer til å ha mye med hverandre å gjøre gjennom meklingsinnspurten som foregår fredag og lørdag. Frist er natt til søndag.

Leif Martin Kirknes

Innspurten på lønnsoppgjøret er i gang: – Streik er en mulighet, sier LO-lederen

Ansatte som har vært permittert risikerer at store deler av ferietillegget spises opp av skattetrekk, hevder HR-selskapet Simployer.

Ansatte som har vært permittert risikerer at store deler av ferietillegget spises opp av skattetrekk, hevder HR-selskapet Simployer.

Colourbox.com

Feriepenger på dagpenger blir ikke trukket i skatt i juni

Asfaltarbeidere er blant dem som står klare til å streike.

Asfaltarbeidere er blant dem som står klare til å streike.

Dorthe Karlsen

2500 medlemmer av Arbeidsmandsforbundet kan gå ut i streik søndag

JUBLER: Peter Barkar, hovedtillitsvalgt i Implenia fram t il 15. april, jubler over at utenlandske anleggsarbeidere som ikke kommer seg på jobb, skal få kompensasjon med etterbetaling fra 29. januar. Bildet er tatt før korona en kom, da han fortsatt kunne møte opp på kontoret på Lysaker.

JUBLER: Peter Barkar, hovedtillitsvalgt i Implenia fram t il 15. april, jubler over at utenlandske anleggsarbeidere som ikke kommer seg på jobb, skal få kompensasjon med etterbetaling fra 29. januar. Bildet er tatt før korona en kom, da han fortsatt kunne møte opp på kontoret på Lysaker.

Sissel M. Rasmussen

De kom seg ikke på jobb: Nå skal EØS-pendlerne få kompensasjon for inntektstapet

Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.

Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.

Leif Martin Kirknes

LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet


Flere saker