JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Om konkurs og lønn

Konkursboet til THT Bygg & Anlegg er under behandling. De 500.000 kroner som entreprenørselskapet Skanska skyldte THT, og som kunne gått til arbeidernes utestående lønn, har havnet i en bank, for å dekke et pantekrav.31.03.2009
18:17
16.12.2013 09:31

Magasinett.org tok i dag kontakt med Skanska Norge AS for å forhøre seg om entreprenøren hadde overført pengene fra sluttoppgjøret med THT Bygg & Anlegg til bostyreren, advokat Kjell Dagestad hos KCO Advokater. Det skjedde i slutten av forrige uke.

Går til pantekrav

Beskjeden magasinett.org fikk var følgende: "Boet har nå gjort sine vurderinger og kommet til at fordringen THT Bygg & Anlegg hadde på Skanska, er omfattet av bankens pant." Med andre ord: Skanska har oppfylt sitt krav overfor THT Bygg & Anlegg, men pengene går ikke til arbeidernes lønn - fordi det ikke er mulig når selskapet først er slått konkurs.

– Kan ikke styre pengestrømmen

– Nei, det er ikke slik at en som skylder det konkursrammede selskapet penger, kan styre pengestrømmen i et konkursbo. Det ville jo bety at den ville øremerke penger til en spesiell kreditor til ulempe for en annen, forklarer advokat Kjell Dagestad.

Prioriteringen av kreditorenes krav er regulert i dekningsloven, sier han. Med andre ord: Det er altså ikke Skanskas penger som vil gå til arbeidernes utestående lønn.

Lønnskrav har første prioritet

Likevel er det slik at lønnskravene alltid har første prioritet i et konkursbo etter dekningsloven, forklarer Dagestad videre.

– Ja, lønnskrav er prioriterte krav av første klasse. De har altså fortrinnsrett foran andre krav, presiserer Kjell Dagestad.

Flere vil tape penger

Lønnskravene sendes, hvis ikke noe er å hente i konkursboet, til det statlige lønnsgarantifondet - med en innstilling fra bostyreren som det statlige lønnsgarantifondet stort sett følger. Fondet dekker lønnskravet fire måneder tilbake. For THT-arbeiderne betyr det at flere vil tape en god del penger fordi lønnskravene delvis ligger lenger tilbake enn disse fire månedene som dekkes.

30 søknader om lønn

Vanlig saksbehandlingstid for utforming av et lønnwkrav fram til utbetaling er mellom fire og seks måneder, sier advokaten. At THT-saken står litt i stampe, skyldes at Dagestad ikke har fått de lønnsopplysningene fra de utenlandske arbeiderne for å kunne gi sin innstilling til lønnsgarantfondet.

Venter på arbeiderne

– Ja, det er det som gjør at vi ikke kommer videre akkurat nå. Det foreligger 30 søknader om å få utbetalt utestående lønn, men jeg har altså ikke fått alle opplysninger jeg trenger av arbeiderne, fortsetter Dagestad og kommer med dette med en indirekte oppfordring til de utenlandske arbeiderne om å gi lyd fra seg.

I utgangspunktet var det 16 arbeidere som hadde meldt fra om at de ikke hadde fått utbetalt lønna si de to siste månedene. Nå viser det seg at det nesten er dobbelt så mange arbeidere THT Bygg & Anlegg skylder penger.

Historien om uteblitt lønn

I starten av desember begynte magasinett.org å skrive om THT Bygg & Anlegg fordi flere utenlandske arbeidere ikke hadde fått lønna si over en lengre periode. THT hadde oppdrag for entreprenørselskapet Skanska Norge AS på Hydros prosjekt på Vækerø i Oslo.

Etter påtrykk fra Oslo Bygningsarbeiderforening og medieomtale i Magasinets nettavis presset Skanska sin underleverandør til å sørge for lønnsutbetalingen. Men det gikk ikke lang tid før THT igjen skyldte sine arbeidere lønn - for flere måneder.

I strid med loven

Da magasinett.org gikk THT Bygg & Anlegg nærmere etter i sømmene, viste det seg at byggeselskapet hadde mange anmerkninger: som ulovlig lån til en av aksjonærene, håndtering av skattemidler i strid med loven, ikke tilfredsstillende regnskapsrutiner og tapt egenkapital.

Noe som hovedentreprenør Skanska Norge åpenbart ikke hadde oppdaget. "Kontrollglipp hos Skanska" meldte magasinett.org 30. januar i år. Skanska sjekket ikke de økonomiske forholdene hos underleverandøren og var mest opptatt av at THT Bygg & Anlegg ble ferdig med oppdraget det hadde for Skanska på Vækerø.

– Ville ikke skjedd med solidaransvar

Dette ville aldri skjedd med solidaransvar for lønn mente Oslo Bygningsarbeiderforening og Fellesforbundet.

Solidaransvar for lønn og feriepenger i byggebransjen går blant annet ut på at hovedentreprenøren kan stilles ansvarlig for arbeidernes lønn og feriepenger i hele kontraktskjeden. Forslaget er del av regjeringens handlingsplan II mot sosial dumping og har vært på høring. Det ventes å komme opp i Stortinget de nærmeste ukene.

I tilfellet Skanska/THT kunne THT-arbeiderne fremmet sine lønnskrav overfor hovedentreprenør Skanska - hvis solidaransvar hadde vært realitet nå. Skanska hadde da vært forpliktet til å betale lønna til THT-arbeiderne fordi deres arbeidsgiver ikke er villig til å gjøre opp for seg.

Slik det er nå, slipper både THT Bygg & Anlegg (slått konkurs) og Skanska å sørge for at arbeiderne får det de har krav på. Nå er det det statlige lønnsgarantifondet som punger ut.

Hadde 500.000 til gode

I slutten av januar hevet Skanska kontrakten med THT Bygg & Anlegg.

Sluttoppgjøret mellom de to viste altså at THT hadde 500.000 kroner til gode. I henhold til Skanskas kontrakt med THT skulle disse pengene betales rundt 10. mars, fikk magasinett.org opplyst. Skanska sa at selskapet var villig til å utbetale pengene før fristens utløp, men da måtte THT dokumentere at de går til arbeidernes lønn.

Men Skanska overførte ikke sluttoppgjøret til THT. 11. februar ble THT Bygg & Anlegg slått konkurs, og hovedentreprenør Skanska ventet deretter på anvisning fra bostyreren om å overføre pengene til konkursboet. Det skjedde altså i slutten av forrige uke, i slutten av mars - seks uker etter at THT Bygg & Anlegg gikk konkurs.

Arbeiderne som taper

Enden av konkursvisa er at det statlige lønnsgarantifondet dekker arbeidernes lønnskrav innenfor fire-måneders-fristen og at arbeiderne taper en god del av lønna de har krav på, mens Skanska har gjort opp sitt utestående på 500.000 kroner med konkursslåtte THT Bygg & Anlegg - som går til dekning av krav som var sikret gjennom pant.

Om noen måneder vil THT-arbeiderne kunne vente seg november- og desember-lønna fra i fjor. En ikke helt uvanlig historie fra byggebransjen.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
31.03.2009
18:17
16.12.2013 09:31Mest lest

Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.

Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.

Ida Bing og husleie.no

Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre

STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.

STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.

Lene Svenning

Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert

SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.

SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.

Jan Inge Haga

Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte

RÅD: Meld deg inn i ei fagforeining, sjekk dokumentasjonen, ikkje ver redd for å stille spørsmål og frem lønnskrav så tidleg som mogleg. Det er råda frå Monica Hanssen og organisasjonsarbeidar Knut Skåle i Fellesforbundet.

RÅD: Meld deg inn i ei fagforeining, sjekk dokumentasjonen, ikkje ver redd for å stille spørsmål og frem lønnskrav så tidleg som mogleg. Det er råda frå Monica Hanssen og organisasjonsarbeidar Knut Skåle i Fellesforbundet.

Tormod Ytrehus

Sjåfør Monica får etterbetalt 82.000 kroner: – Det er ikke gøy å gå til sak, men det skal være lov å være syk

Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.

Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.

Lise Åserud / NTB

FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon

Det var under dette arbeidet dødsulykken skjedde på Metallco Aluminium i november 2017. Bildet er fra en video avdøde Sverre Aandahl lagde to år før ulykken der han dokumenterte arbeidet sitt. Hjullasteren til høyre i bilde har skuffa full av skrapmetall som den heller i kassa foran på det andre kjøretøyet. Dette kjøretøyet kjører så skuffa inn i smelteovnen, og metallet blir skjøvet inn i ovnen. Temperaturen i ovnen kan være opp mot 950 grader. Hvis en får vann i støpen, kan ovnen eksplodere. Det var det som skjedde, da ulykken inntraff.

Det var under dette arbeidet dødsulykken skjedde på Metallco Aluminium i november 2017. Bildet er fra en video avdøde Sverre Aandahl lagde to år før ulykken der han dokumenterte arbeidet sitt. Hjullasteren til høyre i bilde har skuffa full av skrapmetall som den heller i kassa foran på det andre kjøretøyet. Dette kjøretøyet kjører så skuffa inn i smelteovnen, og metallet blir skjøvet inn i ovnen. Temperaturen i ovnen kan være opp mot 950 grader. Hvis en får vann i støpen, kan ovnen eksplodere. Det var det som skjedde, da ulykken inntraff.

Privat, skjermdump fra YouTube

Verneombud og ansatt døde etter eksplosjon på arbeidsplassen. Daglig leder dømt til fengsel

Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.

Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.

Jan-Erik Østlie

Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen og nestleder Peggy Hessen Følsvik jobber i tospann for å få innført pensjon fra første krone.

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen og nestleder Peggy Hessen Følsvik jobber i tospann for å få innført pensjon fra første krone.

Jan-Erik Østlie

Pensjon fra første krone: Derfor sier LO nei til NHOs forslag

UTSATT: Tall fra Folkehelseinstituttet viser at siste halvår i fjor var det ansatte i serveringsbransjen den yrkesgruppa med mest koronasmitte. (Illustrasjonsfoto)

UTSATT: Tall fra Folkehelseinstituttet viser at siste halvår i fjor var det ansatte i serveringsbransjen den yrkesgruppa med mest koronasmitte. (Illustrasjonsfoto)

colourbox.com

Smittet på jobb: 611 har søkt Nav om å få covid-19 godkjent som yrkessykdom

STENGES: Kjøpesentrene i nye 15 kommuner på Østlandet holder stengt fra og med mandag.

STENGES: Kjøpesentrene i nye 15 kommuner på Østlandet holder stengt fra og med mandag.

Erlend Angelo

Permitteringer i vente i ytterligere 15 kommuner: – Det er dramatisk å stenge ned kjøpesentrene

Pensjonspolitiske talsperson Lise Christoffersen i Ap

Pensjonspolitiske talsperson Lise Christoffersen i Ap

Jan-Erik Østlie

Ap og Rødt vil ha omkamp på omstridte pensjonsforslag

Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget

Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget

Sissel M. Rasmussen

Frp ville ikke være med på å forlenge AAP-perioden

Kronikk

De polske arbeiderne nektet å være servile da de ble advart mot å «bite hånda som matet dem». Jeg har dessverre ingen slike forventninger til Høyre, skriver Jonas Bals.

De polske arbeiderne nektet å være servile da de ble advart mot å «bite hånda som matet dem». Jeg har dessverre ingen slike forventninger til Høyre, skriver Jonas Bals.

Tormod Ytrehus

«Laksemilliardæren betaler Høyres valgkamp, men ikke lønn til sine polske ansatte»

Hovedtillitsvalgt Gro-Irene Hobber Hansen

Hovedtillitsvalgt Gro-Irene Hobber Hansen

Brian Cliff Olguin

Opptil 45.000 kan bli permittert på Østlandet: – Det er trist, vi håper det ikke blir langvarig, sier tillitsvalgt

LO-advokat Atle Sønsteli Johansen. (Arkivfoto)

LO-advokat Atle Sønsteli Johansen. (Arkivfoto)

Jan-Erik Østlie

Skal det være to eller 14 dagers varslingsfrist for permitteringer? LO-advokatene svarer

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) mener at såkalte ostehøvelkutt ikke kan forklare hvorfor Danmark tester flere virusprøver for mutasjoner enn Norge.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) mener at såkalte ostehøvelkutt ikke kan forklare hvorfor Danmark tester flere virusprøver for mutasjoner enn Norge.

Leif Martin Kirknes

Høie forsvarer budsjettkuttene i Folkehelseinstituttet (FHI)

KLAR TALE: – Det burde hete nødundervisning, som de kaller det i Danmark, for det er det det er – ikke skole, sier Henriette Sofie Selnæs. Hun mener vårens eksamener bør droppes.

KLAR TALE: – Det burde hete nødundervisning, som de kaller det i Danmark, for det er det det er – ikke skole, sier Henriette Sofie Selnæs. Hun mener vårens eksamener bør droppes.

Sissel M. Rasmussen

Ungdomsskolelærer Henriette (48) er forbanna: – Det burde hete nødundervisning, ikke skole

Kommentar

Erna Solberg sa selv fra Stortingets talerstol at hun vet at krisen slår skjevt ut, skriver Tirild Rustand Halvorsen. (Arkivfoto)

Erna Solberg sa selv fra Stortingets talerstol at hun vet at krisen slår skjevt ut, skriver Tirild Rustand Halvorsen. (Arkivfoto)

Jan-Erik Østlie

«Regjeringen snakker som om deres egen kompensasjonsordning er perfekt. Det er den ikke»

Uten lønn: Operatør Sandra Roksøy og de andre ansatte ved Norwegian Crystals har gått gjennom to krevende år, men har valgt å bli værende i bedriften.

Uten lønn: Operatør Sandra Roksøy og de andre ansatte ved Norwegian Crystals har gått gjennom to krevende år, men har valgt å bli værende i bedriften.

Mads Tindvik

Sandra jobbet flere måneder uten lønn: – Vi er evige optimister

FHI-direktør Camilla Stoltenberg

FHI-direktør Camilla Stoltenberg

NordForsk

FHI advarte om konsekvenser av nedbemanning allerede i 2017


Flere saker