JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Raser mot Frp

Fremskrittspartiet frykter sosial dumping når det blir fri innvandring for øst-europeere fra 1. mai. Per Skau i Fellesforbundet (bildet) minner om at Frp er mot flere av forslagene som skal stoppe sosial dumping.05.05.2009
13:47
16.12.2013 09:54

Fra 1. mai stiller øst-europeere på lik linje med andre EU-borgere og nordmenn på det norske arbeidsmarkedet. Stortinget kunne søkt EU om å forlenge overgangsordningene i ytterligere to år, men valgte å ikke søke.

Fram til 1. mai var det krav om at øst-europeere skal lønnes etter gjengs nivå i Norge, samt at de skal ha hel stilling. Nå faller disse kravene bort, noe som åpner for å betale eksempelvis ti kroner i timen.

Bare Fremskrittspartiet stemte imot å avvikle overgangsordningene, av to grunner: Utnyttelse av norske velferdsordninger og fare for sosial dumping.

Fellesforbundet reagerer kraftig på at Fremskrittspartiet nå frykter sosial dumping.

– Fremskrittspartiet har nesten konsekvent vært i mot de tiltakene som er satt i verk for å hindre sosial dumping, uttaler sekretær Per Skau i Fellesforbundet.

Skau forteller at Norge har brukt den tiden som overgangsordningen har vart, til å innføre tiltak mot sosial dumping.

– Vi har i vårt avtaleverk fått inn bestemmelser som sikrer de tillitsvalgte verktøy til å gripe inn mot sosial dumping. Dette er avtaler som Fremskrittpartiet er i mot, i og med at de er i mot sentrale tariffavtaler, sier Skau.

LO var pådriver for å innføre overgangsordninger ved EU-utvidelsen i 2004, men har denne våren gitt sin støtte til avvikling av overgangsordningene.

Skeptisk til solidaransvar

Særlig byggebransjen har vært preget av mye sosial dumping, og dette økte etter EU-utvidelsen. Her har Fellesforbundet og LO fått gjennomslag for allmenngjøring av tariffavtalen, for å sikre noenlunde likeverdige lønns- og arbeidsvilkår mellom nordmenn og utlendinger. Nå står kampen om solidaransvar, som skal ansvarliggjøre entreprenører som deler ut oppdrag til mindre underentreprenører.

Leder Robert Eriksson i Fremskrittspartiet fagligpolitiske utvalg er skeptisk til solidaransvar. Han presiserer at partiet ikke har tatt endelig stilling til saken, men han uttaler seg på egne vegne

Eriksson frykter solidaransvar vil skape større usikkerhet for norske entreprenører hvis de må ta økt ansvar for hva mindre utenlandske entreprenører foretar seg.

– For å ta et eksempel: Dette vil skape usikkerhet for arbeidsplassene hos en tenkt norsk hovedentreprenør. La oss kalle ham Byggmester Hansen. Solidaransvar vil sette norske arbeidsplasser hos Byggmester Hansen i fare, mens de ansatte hos en tenkt estisk underentreprenør vil være sikret å få pengene sine. Konsekvensene kan bli at Byggmester Hansen ikke tør å være hovedentreprenør, og det kan true norske arbeidsplasser, sier Eriksson.

Han er ikke sikker på hva LOs motivasjon i denne saken er.

– Ønsker LO at norske entreprenører skal slutte å bruke utenlandske underentreprenører? Da må LO si det, uttaler Eriksson.

Ikke innsyn

Frp har stemt mot at tillitsvalgte skal få rett til innsyn i lønns- og arbeidsvilkår hos underleverandører i de allmenngjorte områdene. Frp kaller dette «privatisering av ansvaret», og mener dette er en oppgave for Arbeidstilsynet, som ifølge Frp skal få mindre penger.

Frp foreslo i fjor høst å kutte bevilgningene til Arbeidstilsynet med 50 millioner kroner.

– Vi har sagt at vi ønsker en generell effektivisering i Arbeidstilsynet, men dette skal ikke gå utover tilsynet med sosial dumping. Vi mener det må gå an å få til en forenkling av lover og regler, og dermed spare penger, sier Eriksson, og tilføyer:

– 50 millioner kroner er ikke mye penger i det store og hele, hevder Eriksson, som er valgt inn fra Nord-Trøndelag på Stortinget.

– Nordmenn først

Frps innvandringspolitiske talsmann Per Willy Amundsen satt i stortingskomiteen som nylig behandlet reglene for arbeidsinnvandring fra Øst-Europa.

Han mener Stortinget nå må sikre nordmenn arbeid først.

– Avvikling av overgangsordningene kan bety press på lønninger. Det er absurd om du får mange utenlandske arbeidstakere som tar arbeid i Norge, samtidig som du har arbeidsledige nordmenn. Skal vi betale dagpenger til norske arbeidstakere, samtidig som vi gir arbeid til polakker og litauere? spør Amundsen.

Han synes det er paradoksalt at 1. mai brukes til å avvikle overgangsordningene.

– "Arbeid til alle" inkluderere ikke polakker og litauere. Vi har ansvar for nordmenn. Jeg tør å si det, for det står jeg faktisk for, sier Amundsen.

– Hva mener Frp når dere snakker om sosial dumping?

– Det er at man benytter utenlandsk arbeidskraft til en lavere lønn og dårligere arbeidsrettslige forhold enn det som er normalt i Norge, og som til dels er lovfesta, svarer Amundsen.

– Hvor går grensa for sosial dumping?

– Det må du spørre andre i partiet om. Jeg har ikke dybdekunnskap om dette, uttaler Amundsen. Han sitter i kommunal- og forvaltningskomiteen, og henviser magasinett.org til partiets representanter i arbeids- og sosialkomiteen.

Ulik kurs

Per Skau fra Fellesforbundet sier regjeringa og Frp har helt ulik kurs når det gjelder arbeidslivet.

– Regjeringa har brukt overgangsperioden på fem år til å jobbe med en rekke tiltak mot sosial dumping, blant annet et register for bemanningsforetak, innsynsrett for tillitsvalgte og krav om lønns- og arbeidsvilkår ved offentlige anskaffelser, sier Skau, og fortsetter:

– Fremskrittspartiet har vært i mot disse tiltakene. Hadde vi fulgt Fremskrittspartiets linje i disse spørsmålene, så hadde vi hatt grunn til å frykte hva som hadde skjedd når overgangsordningene opphører, uttaler Skau.

Grønn sektor

Tirsdag i forrige uke uttalte Stein Aamdal fra Fellesforbundet i Nord-Trøndelag frykt for hva som vil skje i grønn sektor etter 1. mai. Han er redd enkelte arbeidsgivere faller for fristelsen til å senke lønningene til øst-europeiske arbeidere i gartnerier og i åkeren.

Per Skau deler denne frykten, men minner om at det jobbes med tiltak.

Fellesforbundet har allerede sendt inn en begjæring om allmenngjøring. Den ble imidlertid sendt inn så sent at det ikke er mulig å få til allmenngjøring før overgangsreglene opphører. Det blir derfor en periode der det er fritt fram for lave lønninger i åkeren.

Skau forteller at tunge aktører i grønn sektor nå jobber sammen med Fellesforbundet.

– Bama og Gartnerhallen har allerede gått ut og krevd ryddige forhold hos sine leverandører, opplyser Skau.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
05.05.2009
13:47
16.12.2013 09:54Mest lest

Ragnar Moy blir anklaget for ikke å ha levert meldekort i to uker før han ble sykmeldt. Derfor får han ikke sykepenger.

Ragnar Moy blir anklaget for ikke å ha levert meldekort i to uker før han ble sykmeldt. Derfor får han ikke sykepenger.

Privat

Ragnar har vært sykmeldt i snart ett år – venter fremdeles på sykepenger fra Nav

TETT PÅ: Regionsekretær Nils-Olav Nøss i HK har fulgt Monica C. Furuberg og saken hennes i et år.

TETT PÅ: Regionsekretær Nils-Olav Nøss i HK har fulgt Monica C. Furuberg og saken hennes i et år.

Brian Cliff Olguin

Monica påpekte feil og stilte spørsmål til sjefen. Så ble hun truet til å si opp

Ronja Jacobsson ønsker at flere arbeidsgivere skal satse på unge jobbsøkere, til tross for at de har mindre erfaring.

Ronja Jacobsson ønsker at flere arbeidsgivere skal satse på unge jobbsøkere, til tross for at de har mindre erfaring.

Emmie Olivia Kristiansen

Det siste året har Ronja (29) søkt på 379 jobber, men fått avslag på samtlige: – Jeg har følt meg verdiløs

Målingen gjør SV-leder Audun Lysbakken optimistisk med tanke på høstens valg, selv om han vet at ikke noe kan tas for gitt.

Målingen gjør SV-leder Audun Lysbakken optimistisk med tanke på høstens valg, selv om han vet at ikke noe kan tas for gitt.

Jan-Erik Østlie

Opprykk for SV. Nå er partiet større enn Frp. Det gir solid rødgrønt flertall

Nav legger opp til fleksibilitet i kravet om tilbakebetaling av forskudd på dagpenger..

Nav legger opp til fleksibilitet i kravet om tilbakebetaling av forskudd på dagpenger..

Hanna Skotheim

Ledige og permitterte skylder Nav 2,8 milliarder kroner

VINDU: Egle Rimdzuite og Mindaugas Giedraitis jobber sammen med vindusproduksjon i Nordland.

VINDU: Egle Rimdzuite og Mindaugas Giedraitis jobber sammen med vindusproduksjon i Nordland.

Tormod Ytrehus

Mange lokkes av norsk lønn, men Egle og Mindaugas ville ha mer fritid

– Gi LO-pengene tilbake, er oppfordringen fra Rasmus Hansson til SV.

– Gi LO-pengene tilbake, er oppfordringen fra Rasmus Hansson til SV.

Ole Palmstrøm

MDG ber SV betale tilbake pengene fra LO. – Faller meg ikke inn, svarer SV-lederen

Frode Alfheim mener tirsdagens debatt om tilknytningen til Acer er unødvendig.

Frode Alfheim mener tirsdagens debatt om tilknytningen til Acer er unødvendig.

Jan-Erik Østlie

Acer opp i Stortinget på nytt: – Det er nok omkamper nå, mener LO-topp

ØKT LØNN: LOs 1.sekretær Julie Lødrup og LO-leder Peggy Hessen Følsvik har fått lønna regulert med 2 prosent. Her fra det siste  digitale representantskapsmøte i LO.

ØKT LØNN: LOs 1.sekretær Julie Lødrup og LO-leder Peggy Hessen Følsvik har fått lønna regulert med 2 prosent. Her fra det siste digitale representantskapsmøte i LO.

Jan-Erik Østlie

Lønnsøkning for LO-ledelsen

Kommentar

Tormod Ytrehus

«Vi kan få en ungdomsgenerasjon som blir rammet for livet», skriver Svein-Yngve Madssen

FORBEREDELSER: Storbyuniversitetet Oslo Met står på listen over virksomheter som kan bli tatt ut i streik. Her fra forberedelsene i 2019; Ingvild Nordang (t.h.) som ledet LO Stats lokale streikekomité, sammen med Cecilia Novas (t.v.) og Amir Haghighi.

FORBEREDELSER: Storbyuniversitetet Oslo Met står på listen over virksomheter som kan bli tatt ut i streik. Her fra forberedelsene i 2019; Ingvild Nordang (t.h.) som ledet LO Stats lokale streikekomité, sammen med Cecilia Novas (t.v.) og Amir Haghighi.

Merete Jansen

Statsansatte henter fram streikevestene. Her er første streikeuttak

Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Jonas Gahr Støre (Ap) gjør det godt på spørreundersøkelsen blant Fellesforbundets medlemmer.

Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Jonas Gahr Støre (Ap) gjør det godt på spørreundersøkelsen blant Fellesforbundets medlemmer.

Leif Martin Kirknes og Jan-Erik Østli

Ap og Sp jevnstore blant Fellesforbundets medlemmer

Natalia Levytska

Natalia Levytska

Confederation of Free Trade Unions of Ukraine (KVPU)

Kvinner rammes hardere av koronaen enn menn. Fem kvinner fra hele verden forteller sine historier

Nye anslag sier at arbeidsledigheten vil bli på 3,5 prosent i år. Det er 0,4 prosentpoeng høyere enn det som ble anslått i fjor høst.

Nye anslag sier at arbeidsledigheten vil bli på 3,5 prosent i år. Det er 0,4 prosentpoeng høyere enn det som ble anslått i fjor høst.

Tormod Ytrehus

Regjeringen vil halvere permitteringstiden – tross anslag om høy ledighet

Det høres ut som Erna Solberg er mest opptatt av å bli sittende som statsminister enn å bekjempe økende forskjeller, mener Aps Bjørnar Skjæran.

Det høres ut som Erna Solberg er mest opptatt av å bli sittende som statsminister enn å bekjempe økende forskjeller, mener Aps Bjørnar Skjæran.

Aslak Bodahl

Aps nestleder om Erna Solberg: – Hun virker sliten og trenger avløsning

Arbeidsledigheten er fortsatt høy i Norge, særlig blant unge.

Arbeidsledigheten er fortsatt høy i Norge, særlig blant unge.

Erlend Angelo

Arbeidsledig? Her er karriererådgiverens 10 tips

Hans Sande, administrerende direktør i Norsk Sjøoffisersforbund.

Hans Sande, administrerende direktør i Norsk Sjøoffisersforbund.

Sissel M. Rasmussen

Sjøfolk er lei av å bo på karantenehotell. Nå raser de mot nye regler fra regjeringen

LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Helge Rønning Birkelund

LO frykter revidert budsjett er politisk spill. Arbeidsminister Isaksen benekter det

Etter at landsmøtet i Høyre nå er over, er statsminister og gjenvalgt Høyre-leder, Erna Solberg, klar for å vinne stortingsvalget til høsten.

Etter at landsmøtet i Høyre nå er over, er statsminister og gjenvalgt Høyre-leder, Erna Solberg, klar for å vinne stortingsvalget til høsten.

Hans Kristian Thorbjørnsen

Se lista: Her er de viktigste vedtakene fra Høyres landsmøte

Debatt

Frontfagsmodellen er ingen tvangstrøye, skriver Anne Finborud.

Frontfagsmodellen er ingen tvangstrøye, skriver Anne Finborud.

Håvard Sæbø

«Lønn forhandler vi best sammen», skriver lederen i Skolenes landsforbund


Flere saker