JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Farlig veivalg i Spania

Parlamentsvalget i Spania forleden påførte det regjerende sosialistpartiet et sviende nederlag mens det konservative folkepartiet vant en overlegen seier.09.12.2011
14:08
16.12.2013 17:51

Men det er overflaten av nyhetsmeldingene. For reelt sett valgte 43 prosent av de spanske velgerne kurs for en ytterliggående høyrepolitikk, skriver Halle Jørn Hanssen. Spanias nye statsminister Mariano Rajoy er en ektefødt politisk tvilling av den forrige meget konservative statsministeren Jose Maria Aznar. For å skjønne hva som nå venter i spansk politikk, er det derfor nødvendig å minne om hva Aznar sto for (og fremdeles står for) i politikken.

Aznar vokste opp i en overklasse-familie som var nært knyttet til Francos fasistdiktatur. Som ung student var Aznar meget aktiv i den fasistiske studentbevegelsen. Da diktaturet falt, valgte han veien inn i nasjonal politikk via det ytterliggående høyrepartiet Folkealliansen som var en direkte avlegger fra de fasistiske miljøene i datidens Spania på 1970-tallet. Seint på 1980-tallet ble Folkealliansen slått sammen med andre konservative grupperinger til Det konservative folkepartiet. Aznar gjorde en rask politisk karriere og ble først partileder og deretter statsminister i 1996. Han og de konservative vant det påfølgende valg, men tapte så for sosialistene i 2004.

Aznars regjeringstid var preget av en ytterliggående nyliberal økonomisk politikk med omfattende privatisering av statlige institusjoner og deregulering av finansvirksomhet samtidig som markedskreftene virkelig ble sluppet løs. Denne politikken hadde flere store langsiktige konsekvenser for Spania.

For det første utløste den en helt vanvittig spekulativ boligbygging. I perioden mellom 1996 og 2004 ble det bygget flere boligenheter i Spania enn i hele det øvrige euro-området. Man satset på den vanvittige forestillingen at europeiske pensjonister i et antall av mange millioner ville kjøpe bolig og deretter slå seg ned i Spania for lange perioder hvert år. Problemet var bare at disse pensjonistene ikke gjorde som Eli og Carl I. Hagen. De verken kjøpte bolig eller flyttet til Spania. Dette er en stor del av forklaringen på Spanias finanskrise og store arbeidsløshet. Bankene har lånt ut milliarder av euro til bygging av millioner av boligenheter og hele bydeler der det ikke bor folk. Entreprenørselskapene er derfor i stor grad uten oppdrag eller har gått konkurs.

Det andre forholdet var at regjeringen ikke stimulerte utviklingen av ny industri mens mye av det som var, flyttet til lavkostland. På toppen av det hele oppmuntret både regjeringen og bankene til et omfattende lånefinansiert privatforbruk inkludert et omfattende oppkjøp av boliger. Nå er stadig flere uten fast arbeid og inntekt, lånene forfaller, og familier som har investert i boligboblen kastes ut i den største elendighet .

Veldig mye av alt dette ble igjen finansiert med billige lån fra andre EU land. Når det gjaldt fordeling og lønnspolitikk, motarbeidet Aznar- regjeringen gjennom hele perioden fagbevegelsen og arbeidstakernes interesser samtidig som den gjennomførte omfattende skattelettelser for overklassen og den øvre mellomklassen.

Når det gjaldt utdannings- og kulturpolitikk valgte Aznar regjeringen hele tiden konservative løsninger som samsvarte med opp-fatningen hos det reaksjonære lederskapet i den dypt konservative katolske kirke i Spania.

I utenrikspolitikken var Aznar en sterk samspiller med president Bush og støttet ivrig invasjonen av Irak. Aznar tilhører gruppen av klimaskeptikere, og han har her standpunkter som er svært like Siv Jensen og FrP. Han var og er også en av verdens mest ukritiske støttespillere for Israel og landets vedvarende undertrykkelse av palestinerne.

Spanias nye statsminister Mariano Rajoy er en jevnaldrende av Aznar og har den samme politiske miljøbakgrunnen. Da fasistdiktauret falt, ble også han aktiv i den ytterliggående Folkealliansen, og han har hatt en karrierevei inn i nasjonal politikk som ligner sin venn Aznar. Rajoy var derfor selvsagt statsråd i Aznars regjeringer, først som administrasjonsminister, deretter utdanning og kultur og til slutt innenriksminister med ansvar for intern sikkerhet.

Som opposisjonsleder har han drevet en uforsonlig opposisjonspolitikk og valgt konfrontasjon med Sosialistpartiet og statsminister Zapateros regjering på de aller fleste politikkområder.

Rajoy har vært vag med hvilke tiltak han vil gjennomføre i den økonomiske politikk for å styrke landets økonomi, men alt tyder på at det blir enda mer av en ytterliggående nyliberal politikk med privatisering av statlig eiendom og virksomhet. Det skal kuttes i sosial-, utdannings- og kulturbudsjettet. Lønningene for offentlig ansatte skal ytterligere ned samtidig som tallet på offentlig ansatte skal reduseres ytterligere. Det skal selvsagt gjennomføres skattelettelser som, som tidligere, vil gavne Spanias rike overklasse. Rajoy har som sin forgjenger lovet konfrontasjon med fag- og arbeiderbevegelsen.

Når det gjelder andre politikk-områder, har Rajoy gjort det klart at han vil stanse bestrebelsene på å få til en fredsavtale med den baskiske separatistbevegelsen ETA. Han lytter til det reaksjonære lederskapet i Den katolske kirke, og han vil derfor ta fra kvinnene retten til fri abort og på andre måter svekke deres likeverd og likestilling i samfunnet. Alt dette er reformer som Zapatero-regjeringen har gjennomført.

En nyliberal økonomisk politikk der man igjen slipper markedskreftene løs samtidig som man gjennom andre politiske tiltak øker ulikheten og ytterligere svekker den sosiale tryggheten i samfunnet, er ikke svaret på dagens store utfordringer i samfunnet.

Ungdomsarbeidsløsheten på over 40 prosent er den største i Europa, og nye år med økende arbeidsløshet samtidig som enda flere unge mister troen på framtida, er et direkte farlig framtids-perspektiv for Spania.

Derfor hviler det også store utfordringer på Sosialistpartiet og de andre sentrum/venstre-kreftene i spansk og europeisk politikk. Disse grupperingene må utvikle en ny politikk som særlig på det økonomiske området må bryte med dagens ødeleggende nyliberale politikk-dominans.

(Artikkelen sto på trykk i LO-Aktuelt nr. 20/2011)

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
09.12.2011
14:08
16.12.2013 17:51Mest lest

Knut Arild Hareide får kritikk for å sponse sosial dumping i luftfarten.

Knut Arild Hareide får kritikk for å sponse sosial dumping i luftfarten.

Martin Guttormsen Slørdal

Litauisk lønn på statsstøttet flyrute i Norge: Her er Hareides forklaring

VESTLENDING: Espen Berntsen jobber i Bergen, men han kommer fra og bor på Askøy. Daglig tar han båten imellom.

VESTLENDING: Espen Berntsen jobber i Bergen, men han kommer fra og bor på Askøy. Daglig tar han båten imellom.

Helge Skodvin

Er du fagorganisert, spurte sjefen under intervjuet. Espen skjønte at det smarteste var å si nei

Bjørnar Moxnes

Bjørnar Moxnes

Jan-Erik Østlie

Rødt vil senke sperregrensa – Ap-politiker vil øke den

OPP I LØNN: HK-tillitsvalgt Tim Marius Kollerød er en av de ansatte ved Handshake Norway. Bildet ble tatt under en fanemarkering 9. juli.

OPP I LØNN: HK-tillitsvalgt Tim Marius Kollerød er en av de ansatte ved Handshake Norway. Bildet ble tatt under en fanemarkering 9. juli.

Jan-Erik Østlie

Her skal lønna opp: Ansatte jubler for tariffavtale etter tre uker i streik

Debatt:

Roald Arentz

Roald Arentz

Tormod Ytrehus

Drosjesjåførene er blant Norges dårligst betalte arbeidstakere, skriver Roald Arentz

Erna Solberg

Erna Solberg

Leif Martin Kirknes

Flere unge uføre under Erna Solbergs regjering. Her er hennes jobb-løsning

Nytt om navn:

Farukh Qureshi vil bytte ut fengselsfunksjonær-uniformen med politiuniform. Til høsten tar han fatt på politiutdannelsen.

Farukh Qureshi vil bytte ut fengselsfunksjonær-uniformen med politiuniform. Til høsten tar han fatt på politiutdannelsen.

Eirik Dahl Viggen

Fengselsbetjent Farukh (35) bytter uniform. Men han nekter å melde seg ut av LO

Jonas Gahr Støre

Jonas Gahr Støre

Helge Rønning Birkelund

Støre om Sp-angrep: – Vi er konkurrenter, men ikke motstandere

Illustrasjon

Illustrasjon

Colourbox.com

Frislipp for drosjer: Nesten 3.000 nye sjåfører har registrert seg i Oslo

Trygve Slagsvold Vedum

Trygve Slagsvold Vedum

Senterpartiet

Vedum med frontalangrep på Ap i Nord-Norge

Kari Elisabeth Kaski

Kari Elisabeth Kaski

Jan-Erik Østlie

Laksemilliardær advarte mot formuesskatt: – Uhorvelig frekt, svarer SV

Roger Heimli

Roger Heimli

Jan-Erik Østlie

NHO og LO støtter ikke regjeringens skattelette for unge

HJEMMEKONTOR: Koronaåret har ført til møtedager fra kjøkkenbordet, men Tuva Moflag er blant dem som bor kort vei fra Stortinget, så hun har også ofte jobbet derfra.

HJEMMEKONTOR: Koronaåret har ført til møtedager fra kjøkkenbordet, men Tuva Moflag er blant dem som bor kort vei fra Stortinget, så hun har også ofte jobbet derfra.

Per Flakstad

Ap-politiker og Fagforbundet-medlem Tuva: – Vi trenger SV

Kommentar:

Johan Sverdup-feltet vil produsere olje i mange tiår.

Johan Sverdup-feltet vil produsere olje i mange tiår.

Equinor

«Et fortsatt ja til oljeleting»

Erna Solberg

Erna Solberg

Leif Martin Kirknes

Solberg: Høyresiden har ikke mer ansvar for oppgjør med høyreekstremisme

Bjarne Lagesen svarer om funnene i LOs sommerpatrulje

Bjarne Lagesen svarer om funnene i LOs sommerpatrulje

LO/Trond Isaksen (pressefoto)

Ulovlig overvåking og manglende kontrakter: Her er funnene fra LOs sommerpatrulje

PÅ NETT: Er det greit å sparke en ansatt som snoker i en helsejournal? Nå skal Høyesterett diskutere saken.

PÅ NETT: Er det greit å sparke en ansatt som snoker i en helsejournal? Nå skal Høyesterett diskutere saken.

Colourbox

Helsefagarbeideren fikk sparken etter å ha snoket i en pasientjournal. Nå går saken til Høyesterett

Arkivfoto fra VM i yrkesfag.

Arkivfoto fra VM i yrkesfag.

Leif Martin Kirknes

Nye tall: Yrkesfag er mer populært enn studieforberedende

Kommentar

Roger Heimli

Roger Heimli

Jan-Erik Østlie

Skattelette for unge vil øke forskjellene, skriver Stein Sneve

Jannicke Skaanes

Jannicke Skaanes

Alf Ragnar Olsen

Firebarnsmor og DNB-tillitsvalgt Jannicke har troen på valgfri bruk av hjemmekontor


Flere saker