Stordalens «talentjakt»
Det er med stor uro at vi som arbeider innen hotell- og restaurantbransjen ser fagutdanningen smuldre bort, samtidig som arbeidsgivers etterspørsel etter faglig dyktighet forvitrer, skriver Enrique Mora.
I februar i år kunne vi lese en artikkel i Dagbladet (Dagbladet.no 14.02.2011 «Kokkene er de nye rockestjernene») hvor administrerende direktør i NHO-Reiseliv uttrykte bekymring for rekruttering og behovet for «kompetent arbeidskraft i yrker som kokk, servitør og resepsjonist, og i reiselivet generelt».
Vi i Fellesforbundets avd. 250 Seksjon for Hotell, restaurant og reiseliv i Sør-Trøndelag beskrev i et innlegg i Adresseavisen (Debatt 28.02.2011) hvordan vi hører «daglig fra lærlinger i bransjen vår som utnyttes som ufaglært arbeidskraft på lærlinglønn, som ikke får gjennomgått sin opplæringsplan, som blir truet og hundset med. Dette er elever i norsk skole beskyttet av opplæringsloven. Greier de å gjennomføre sine 4 halvår som lærlinger, og består sin fagprøve tross mangelfull opplæring, står de ofte med fagbrevet i hånda og velger helt andre yrker eller forsvinner inn i de offentlige institusjonskjøkken.»
Under det nylig avsluttede landsmøtet i Fellesforbundet gikk vi i avd. 250 i Fellesforbundet opp på talerstolen og krevde handling med tanke på rekruttering av fagfolk innen vår bransje. Regjeringen har utropt reiselivet til en av fremtidens store satsingsområder, men skal det satses må det settes krav til en vesentlig kompetanseheving både for ansatte, mellomledere og ledere i alle ledd i bransjen. Eneste måten å oppnå dette på er ved å heve statusen på yrkesfag innen hotell og restaurant. Dette vil i tillegg være et viktig skritt i riktig retning for å løse rekrutteringsproblematikken innen hotell- og restaurantbransjen.
En stor utfordring er hvordan vi skal klare å rekruttere ungdom til å ta fagbrev innen reiseliv når sentrale aktører innen bransjen ikke selv vet å verdsette denne kompetansen når de rekrutterer nye medarbeidere. Et eksempel på dette er det nye Clarion Hotel på Brattøra. På hotellets hjemmeside kan en lese stillingsannonser for de ulike stillingene de trenger ansatte til. Det er frustrerende å se at ikke en eneste gang er fagbrev nevnt under ønskede eller påkrevde kvalifikasjoner.
I Adresseavisen den 04.11.11 står det at de ser etter personer «med glimt i øyet». Personlighet går foran CV. Petter Stordalen skal «inspirere» fra scenen. Det kan virke som at for Choice Hotels Scandinavia har hotellbransjen blitt et stort show. Ansettelser skal skje som om det gjaldt en plass i en realityserie som Big Brother eller Paradise hotell. Resepsjonister, kokker, servitører og stuepiker er blitt stillinger hvor det første kravet er å klare seg på en 2 minutters audition, eller for å sitere en mail sendt ut på vegne av direktøren på det nye hotellet: «For oss går personlighet foran CV.»
Det er derfor med stor uro at vi som arbeider innen hotell- og restaurantbransjen ser hvordan fagutdanningen innen våre yrker smuldrer bort samtidig som arbeidsgivers etterspørsel til faglig dyktighet forvitrer. Yrker som kokk, servitør, resepsjonsmedarbeider og renholder er yrker man kan utdanne seg som fagarbeider i og oppnå fagbrev etter endt læretid. Dessverre forsvant kravet til utdanning både for de forskjellige yrkene og for ledere på 80-tallet og dette har medført en kvalitetsforringelse for hele bransjen.
Vi har en streng alkohollov i Norge, men for å skjenke alkohol på hotell, i restauranter og barer stilles intet annet krav enn alder, 18 år for vin, 20 år for brennevin. I servitørlærlingenes læreplaner er drikkevarer en egen modul der kjennskap til alkoholloven er et selvfølgelig krav i tillegg til kunnskap om alkohol som rusmiddel og servitørens ansvar ved salg og skjenking av alkohol. En viktig del i servitørlærlingenes opplæringsplan er varekunnskap, hygiene og kvalitetssikring. Hotell- og restauranter lever på salg av ferske matvarer til store grupper mennesker – det er livsviktig for utrolig mange gjester at denne biten er trygg!
Kan gjestene sove trygt når de vet at resepsjonsansatte, som har ansvaret ved en eventuell evakuering av hotellet, har minimal erfaring og er valgt til stillingen gjennom en «audition»? Kan gjestene i restauranter spise maten sin trygt selv om den er laget og blir håndtert av kokker og servitører som er valgt pga. personlighet og ikke kvalifikasjoner? Hva er poenget med å bruke mangfoldige tusener i kampanjer som går ut på å få ungdom til å ta fagbrev innen vår bransje, når de samme som bruker penger på disse kampanjene går åpent ut for å velge mulige ansatte gjennom en «audition», hvor utstråling er hovedordet og ikke kunnskap? Hvor «du skal våge å stå på en scene og vise oss din personlighet i en kort presentasjon» er nøkkelordet heller enn kunnskap om for eksempel brannforskrifter, ferskvarehåndtering, alkoholloven og kvalitetssikring?
Skal Norge være konkurransedyktig som turistmagnet må turistene møte kvalitet i alle ledd, sier næringsminister Trond Giske. Han mener også at det er et stort behov for å heve statusen på yrkesfagene for å få opp rekrutteringa. Dessverre har den beskjeden ikke nådd bransjetoppene.
I den artikkelen som ble nevnt i starten gikk Petter Stordalen ut som frontmannen i den NHO- sponsede kampanjen «Verden er din». Han nevnte at det finnes en «missing link» mellom bransjen og ungdom og viser til at ikke alle ungdommer kan ta høyere utdanning. Kokkene er de nye «rockestjernene», sa Stordalen. Samtidig sa han at bransjen sliter med å si til ungdommen at det å ha fagbrev er «helt fantastisk».
For oss som er fagfolk og som fortsatt arbeider innen hotellbransjen er den manglende linken Stordalen viser til nettopp bransjeledere som undrer seg over mangel på erfarne arbeidere samtidig som de ansetter hvem som helst, uten å kreve fagbrev. De samme som ansetter mellomledere med liten erfaring i arbeidslivet. Hvordan kan man stå fram å si at «fagbrev er helt fantastisk» samtidig som man vil ha ansatte som velges etter personlighet og ikke erfaring? Hvor mange kokker, servitører, stuepiker/-gutter og resepsjonister med fagbrev skal det ansettes i det nye hotellet? «Stordalens rockestjerner» (Dagbladet.no 14.02.2011) har dessverre ingen fagutdanning. Ingen fagutdanning betyr større usikkerhet når det gjelder matsikkerhet, hygiene, kunnskap og service. Hygienekravene som alltid har stått sterkt i bransjen har i takt med utviklinga også blitt ganske så frynsete.
Vi ser at de fleste som går videre etter en audition for realityserier ofte blir døgnfluer og glemmes fort. Slik går det også når hotellene arrangerer audition. Få av de som «vant» er igjen etter 1-2 år. Det eneste man klarer med en audition er å ekskludere en hel gruppe erfarne mennesker som har bakgrunn fra bransjen.
Ved åpning av et nytt, flott konferansehotel i Trondheim hadde Stordalen en glitrende mulighet til å vise hvor fantastisk et fagbrev kan være og på den måten virkelig vise hotellbransjen på sitt beste. Dette hadde vært en unik sjanse til å vise både unge og voksne som ønsker en utdanning innen vår bransje at dette er en bransje der faglig kompetanse gjennom opplæring og utdanning er en verdsatt kompetanse. Dette kunne bidratt til å gi et statusløft for bransjen. Dessverre er denne sjansen misbrukt.
Let the game begin.
(Artikkelen sto på trykk i LO-Aktuelt nr. 20/2011)
Mest lest
BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.
Erlend Angelo
Per Olav mistet jobben i operasjonskø: – Det er veldig sårt
BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.
Jan-Erik Østlie
Bruken av smertestillende øker: Kaja starter alltid arbeidsdagen med en Paracet
Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.
Eirik Dahl Viggen
Unni (65) var lei av livet som pensjonist. Da gjorde hun et uvanlig valg
Roy Ervin Solstad
Han er blant dem som har kommet med fete lønnskrav
OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.
Leif Martin Kirknes
Når får du ny lønn? Disse datoene må du merke deg
Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.
Leif Martin Kirknes
Økt kokainbruk blant unge elektrikere
Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.
Erlend Angelo
Potetmangel gir permitteringer i Bama
FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.
Colourbox.com
Renholdere trues med at de mister jobben om de er syke
HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.
Eirik Dahl Viggen
Jørgen (29) overlever på overtidstimer
Sissel M. Rasmussen
Har du fysisk tungt arbeid? Da bør du kanskje ikke trene etter jobben
Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.
Jonas Fagereng Jacobsen
Høyre vil ha superrask behandling av nye pensjonsregler
BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.
Herman Bjørnson Hagen
Sjefen mente de ansatte sluntra unna. Da begynte ballen å rulle
MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.
Brian Cliff Olguin
Ali kom fra Afghanistan som 17-åring. Han lærte seg norsk gjennom butikkjobben
KAMPKLARE: Pål Fredriksen og Lars Johansen går til sak mot arbeidsgiver.
Eirik Dahl Viggen
Sparetiltak i fengselet gjør at Pål og Lars taper 60.000 kroner i året
Knut Viggen
Tidligere LO-leder blir korrupsjonsjeger
Etter en tøff runde med sensorer som skjelte henne ut under fagprøven, har Anny-Elise både skaffet seg fagbrev og fast jobb i forpleininga på sokkelen. Her fra hennes nyligste tur ut på Heidrun-plattformen.
Privat
Anny-Elise ble skjelt ut av sensor. Nå har hun fått drømmejobben
Brian Cliff Olguin
Et orakel og en slags urmoder. Slik beskrives Berit (67) av kollegene
LANGE STREKK: Etter to års dragkamp, er Bergen fengsel omsider i mål med en avtale om 12-timersvakter i helgene.
Eirik Dahl Viggen
Ansatte i Bergen fengsel får 12-timersvakter i helgene
Håvard Sæbø
Høyesteretts ankeutvalg: Sak om innleie må behandles på nytt
Per Backer