JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Går for gull i Calgary

Norge sender 19 ungdommer til Yrkes-VM i Calgary i september. Her møter du fire av dem.19.06.2009
13:39
16.12.2013 10:39

Det norske laget til Yrkes-VM består av 19 ungdommer i alderen 19 - 22 år som er landets beste i sine fag. Siden starten i 1950 har Yrkes-VM vokst til et gigantarrangement med nesten 900 deltakere fra rundt 50 land. Norge deltok første gang i 1991 i Amsterdam.

Magasinet for fagorganiserte har møtt fire av de 19 norske håpene.

Navn: Kristin Oliversen

Yrke: Mediegrafikerlærling, Stavanger Aftenblad

Alder: 20

Bosted: Stavanger

Din vei til Yrkes-VM? – Jeg gikk helt til topps i Yrkes-NM i klassen for grafisk design. Der laget jeg en plakat for en maskot og en brosjyre. Det holdt på å gå galt, men jeg berget meg inn siste dagen i bildemanipulering der jeg gikk for det sikre som gav poeng, istedenfor det kule.

– Hva gjør du? – Jeg jobber på desken. Det vil si at jeg får tekst og bilder fra journalistene som jeg setter sammen på avissidene. Jeg jobber også med å behandle bilder i Photoshop, slik at de er klargjort for trykk.

Hva skal til for å bli en god mediegrafiker? – I tillegg til å være kreativ, må man ha gode dataferdigheter. Man må ha et godt visuelt blikk, og se hva som ser bra ut. Hvis man i tillegg takler stress og deadlines, kommer man langt.

Hvordan har du blitt så god? – Hele livet har jeg visst at det er dette jeg vil. Da jeg var 13-14 år fikk jeg en datamaskin av pappa, som også jobber innen grafisk. Jeg hermet etter han, og prøvde meg fram med forskjellige uttrykk - lagde hjemmesider og redigerte bilder.

Hva skal du gjøre i VM? – Det vet jeg ikke, så derfor må jeg øve på alt mulig. Jeg øver på oppgavene som ble gitt i VM i Finland og Japan, og håper at vi får noe som ligner i Calgary. Det blir sikkert noe innen emballasjedesign. Det har jeg ikke jobbet så mye med, så det kan bli en utfordring.

Trener du mye? – Jeg trener omtrent annenhver dag. Jeg får ikke trent på jobben, men sjefen har gitt meg et par uker fri til dette. Jeg har også vært på opplæringssenteret i Oslo for å trene der.

Hva er målet? – Jeg setter meg ikke så høye mål. Klarer jeg å gjøre mitt beste uten å få jernteppe, er jeg fornøyd.

Hva er drømmejobben? – Jeg trives godt her i Stavanger Aftenblad, men når læretiden er over, så er det slutt. Drømmejobben må være å jobbe i et reklamebyrå hvor jeg får lov til å lage noe nytt som ingen har sett før. Her går det mye i det samme - så bli alt kastet i aviskurven neste dag.

Hvorfor er du medlem i Fellesforbundet? – Hjelp, hva skal jeg si! Det skjedde automatisk da jeg begynte i Aftenbladet. Her er alle medlemmer.

Navn:Martin Blaalid

Yrke:Trykker hos Rolf Ottesen Grafisk

Alder:20

Bosted:Oslo

Din vei til Yrkes-VM? – Jeg deltok i Europamesterskapet i Rotterdam i fjor. Der havnet jeg på en 3.plass. Det, kombinert med at konkurransen går på samme maskin som jeg bruker til daglig, gjorde at jeg fikk VM-billett.

Hva gjør du? –Jeg får ferdige trykkplater som jeg monterer i trykkmaskinen. Jobben består i å finne riktig papirtype etter kundens ønsker og passe på at det er riktig mengde farge i maskinen.

Hva skal til for å bli en god trykker? –Du må være god til å se. Se etter små feil i trykksaken. For eksempel om det har satt seg spor etter støv i maskinen. Renslighet er viktig. Kundene krever avslag hvis ikke alt er riktig. Derfor må man være nøyaktig og ha en viss teknisk innsikt.

Hvordan har du blitt så god? – Jeg er tålmodig. Det er dager hvor alt kan gå galt og papiret krasjer. Da gjelder det å holde hodet kaldt.

Hvorfor ble du trykker? – Jeg valgte dette yrket fordi det var lettere å få læreplass på trykkeri enn i et bilverksted! Samtidig er det gode utsikter til høy lønn hvis man får jobb på rett sted.

Hva skal du gjøre i VM? – Oppgaven er å trykke en plakat med bruk av de fire standardfargene cyan, magenta, gul og svart. Deretter skal jeg blande en spesialfarge og trykke denne oppå plakaten. Det er ikke satt av mye tid til oppgaven, så det er viktig å gjøre ting på riktig måte. Dessuten skal trykkingen foregå uten hjelpemidler vi bruker til vanlig.

Trener du mye? – Jeg prøver å få trent så ofte jeg kan, både alene eller sammen med treneren min, Rolf Wesenberg. Han kommer innom et par ganger i måneden. Det er viktig å være godt forberedt. Når jeg står foran maskinen i Calgary, er jeg sikkert ganske stressa og redd for at det skal gå galt.

Hva er målet? – Jeg liker ikke å tape, men det er klart at det er utfordrende å konkurrere med deltakere fra hele verden. Topp 10 er akseptabelt. Har jeg dagen kan jeg kanskje klare å komme inn blant de fem beste.

Hva er drømmejobben? – Ikke trykker! Jeg skal utdanne meg til mekatroniker, så drømmejobben må være på en oljeplattform i Nordsjøen.

Hvorfor er du medlem i Fellesforbundet? – Da jeg begynte som lærling fikk jeg beskjed av foreldra mine som alltid har vært organiserte om at jeg burte bli det også. Jeg synes jeg får mye igjen for prosentene som blir trukket av lønna. Medlemskapet er en god forsikring å ha i bakhånd i tilfelle noe skjer.

Navn:Glenn Augerud

Yrke:Automatikerlærling, K-tech, Kongsberg

Alder: 19

Bosted: Hvittingsoss

Din vei til Yrkes-VM? –WorldSkills tok kontakt med Kongsberg-miljøet for å finne aktuelle kandidater til Calgary. Etter et par måneder med trening ble det avholt et internt mesterskap, hvor jeg gikk av med seieren.

– Hva gjør du? –Jeg tester subseautstyr for FMC Technologies som skal plasseres nede på havbunnen. Jobben min er å sjekke at elektronikken og hydraulikken virker før varene blir sendt ut på markedet.

Hva skal til for å bli en god automatiker? – Tålmodighet og nøyaktighet er viktig. Så må du være kreativ i forhold til å finne løsninger når det dukker opp feil eller hindringer.

Hvordan har du blitt så god? –Jeg er ivrig og har god motivasjon for det jeg driver med. Jeg synes jobben er spennende og går aldri lei.

Hvorfor ble du automatiker? – Det var tilfeldig. Jeg likte godt elektrofagene i GK på yrkesskolen og valgte fordypning i disse fagene i VK1 og VK2.

Hva skal du gjøre i VM? – Det eneste vi vet, er at vi får en flatpakket produksjonslinje som vi skal montere. Denne skal programmeres til å gjøre en oppgave. Vi skal sikkert få en kloss fra start til mål på best måte. Konkurransen varer i fire dager, og hver dag blir produksjonslinjen utvidet med ett element.

Trener du mye? – Jeg trener hver uke på kveldstid. Enten på jobben eller hjemme foran PC´n. Av og til trener jeg sammen med lagkammeraten min også. Av og til kommer coachen min, Hans Rinde innom.

Hva er målet? – Ikke noe konkret, men presterer jeg det beste jeg kan, er jeg fornøyd selv. Det blir hardt press under konkurransen med tilskuere som ser på og kommenterer det jeg gjør. Det blir uvant for meg som aldri har deltatt i mesterskap før.

Hva er drømmejobben? – Det vet jeg ikke, men nå er jeg utplassert hos FMC Technologies, og her er det fint.

Hvorfor er du medlem i Fellesforbundet? – Det kom en representant fra forbundet da jeg begynte som lærling. Jeg tror han greide å verve alle de rundt 40 lærlingene i næringsparken. Dessuten har jeg en far som er medlem, og han anbefalte meg å melde meg inn. Jeg synes at jeg får mye igjen for medlemskapet.

Navn: Alexander Mukhin

Yrke: Sveiser, Aker Offshore Partner

Alder: 22

Bosted: Sandnes

Din vei til Yrkes-VM? – Jeg kom på 1.plass i Rogalandsmesterskapet i sveising. Det førte til at jeg ble kvalifisert til NM, hvor det også ble 1.plass. Selv etter å ha dummet meg ut ved å brenne hull i røret etter båndsveisen. Jeg hadde ikke trodd at jeg skulle vinne med en slik idiotfeil, men nå er det Calgary neste!

– Hva gjør du? – Jeg vedlikeholder oljeplattformer i Nordsjøen. Når det går olje med sand og grus gjennom rørene, blir disse slitt. Jeg lager nye rørspoler. Mesteparten av tiden jobber jeg på land, men et par ganger i året jobber jeg ute på sokkelen.

Hva skal til for å bli en god sveiser? – Man må være litt perfeksjonistisk. Det nytter ikke å slurve, og ting må ta den tiden det tar.

Hvordan har du blitt så god? –Jeg er ivrig og har god motivasjon for det jeg driver med. Jeg synes jobben er spennende og går aldri lei.

Hvorfor ble du sveiser? – Jeg havnet i en sop-i-hop-klasse på VK1. Jeg ville egentlig bli dreieoperatør, men kom ikke inn. Derfor ble det tredjevalget - plate og sveis på meg.

Hva skal du gjøre i VM? – Det vet jeg ikke, men det blir sikker det samme som sist. Da skulle en liten tank sveises og trykktestes for 60 bar. Del to var å sveise tre plater i forskjellige stillinger. Det er spesielt vanskelig å sveise under-opp. Da drypper det mye, så jeg håper at vi ikke får det.

Trener du mye? – I tillegg til at sveisen skal være tett, skal den også se bra ut. Det skal mye trening til for at den skal bli jevn i høyden, uten kantsår. Jeg har vært på sveiseskolen på Stord i to uker og trent på det jeg føler meg usikker på. Jeg skal også en uke til Verdal for å trene med den norske dommeren, Karl Arne Berg.

Hva er målet? – Jeg ble slått av en svenske i Nordisk i fjor. Han skal også til VM. Jeg har i hvert fall lyst til å slå svensken. Hvis ikke noe går skeis underveis, håper jeg å bli blant de fem beste.

Hva er drømmejobben? – Jeg skal videreutdanne meg til sveisetekniker. Da kan jeg bli funksjonær hvis jeg ønsker det. Nå trives jeg best med å sveise, og satser på å holde på med det så lenge synet holder. Kontorjobben har jeg som sikkerhet i bakhånd.

Hvorfor er du medlem i Fellesforbundet? – Fordi jeg måtte…nei, da. Alle sveiserne ved Aker er medlemmer i Fellesforbundet, så sånn sett hadde jeg vel ikke noe valg. Men når det er sagt, synes jeg at forbundet gjør mye bra for medlemmene.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
19.06.2009
13:39
16.12.2013 10:39Mest lest

Tre år er den vanlige maksperioden for arbeidsavklaringspenger den Høyre-ledede regjeringa innførte i 2018. (Illustrasjonsfoto)

Tre år er den vanlige maksperioden for arbeidsavklaringspenger den Høyre-ledede regjeringa innførte i 2018. (Illustrasjonsfoto)

Colourbox.com

Flere tusen kan miste AAP-støtten neste uke. Se hvem som rammes

 Vestøy Transport AS meldte nylig endring av forretningsadresse til denne privatboligen i Tana. Tidligere ble bedriften drevet gjennom en "virtuell adresse" hos regnskapsbyrået Norus Regnskap AS i Oslo.

Vestøy Transport AS meldte nylig endring av forretningsadresse til denne privatboligen i Tana. Tidligere ble bedriften drevet gjennom en "virtuell adresse" hos regnskapsbyrået Norus Regnskap AS i Oslo.

Privat

Dette er basen til en «norsk» transportbedrift med 20 ansatte

LIKT FOR ALLE: Terje Olsson, styreleder i LOfavør, krever at Elkjøp behandler sine ansatte likt, uavhengig om de er omfattet av tariffavtale eller ei. HK-leder Christopher Beckham (t.h.) er glad for støtten fra LO.

LIKT FOR ALLE: Terje Olsson, styreleder i LOfavør, krever at Elkjøp behandler sine ansatte likt, uavhengig om de er omfattet av tariffavtale eller ei. HK-leder Christopher Beckham (t.h.) er glad for støtten fra LO.

Brian Cliff Olguin

LO sier opp avtale med Elkjøp verdt 30 millioner: – De må endre holdning og bonusordning

KOMMENTERER SAKEN: Nav-direktør Hans Christian Holte beklager Navs språkbruk overfor syke Geir: – Slike formuleringer er noe av det som forteller meg at denne saken kunne vært håndtert annerledes.

KOMMENTERER SAKEN: Nav-direktør Hans Christian Holte beklager Navs språkbruk overfor syke Geir: – Slike formuleringer er noe av det som forteller meg at denne saken kunne vært håndtert annerledes.

Jan Richard Kjelstrup / ASD. Innfelt: Skjermdump av frifagbevegelse.no

Hva gikk galt da Geir ble mistrodd? Nå vil Nav-sjefen finne svar

VURDERES: Jysk har plassert ut iPader i butikkene for at kundens skal evaluere de ansatte. (Illustrasjonsfoto)

VURDERES: Jysk har plassert ut iPader i butikkene for at kundens skal evaluere de ansatte. (Illustrasjonsfoto)

pressefoto jysk

Jysk-ansatte føler seg presset til å skaffe kundevurderinger. Se hva ledelsen svarer

BEVISST MISFORSTÅTT?: Abid Raja mener man her med vitende og vilje ønsker å misforstå ham. Den avtroppende likestillingsministeren mener det er leit at noen ønsker et debattklima hvor de som deltar må være pinlig nøyaktige i alle ordvalg i alle settinger.

BEVISST MISFORSTÅTT?: Abid Raja mener man her med vitende og vilje ønsker å misforstå ham. Den avtroppende likestillingsministeren mener det er leit at noen ønsker et debattklima hvor de som deltar må være pinlig nøyaktige i alle ordvalg i alle settinger.

Jan-Erik Østlie. Innfelt: privat

Rajas ordvalg skaper kraftige reaksjoner: – Helt hårreisende

Mannen kom seg ikke til Tromsø på grunn av dårlig vær. «Kågtind II» dro på fiske utem ham. Nå må rederiet Nergård Havfiske betale fiskeren for turen.

Mannen kom seg ikke til Tromsø på grunn av dårlig vær. «Kågtind II» dro på fiske utem ham. Nå må rederiet Nergård Havfiske betale fiskeren for turen.

Geir Vinnes/MarineTraffic.com

Fisker ble forlatt på kaia og mista 230.000 i lønn da flyet hans ble kansellert

Ansatte i pleie- og omsorgstjenesten har mer kvelds- og nattarbeid enn andre yrkesgrupper, ifølge arbeidslivsbarometeret til YS.

Ansatte i pleie- og omsorgstjenesten har mer kvelds- og nattarbeid enn andre yrkesgrupper, ifølge arbeidslivsbarometeret til YS.

Tri Nguyen Dinh

Vi jobber mer kveld, natt og helg enn før. Disse bransjene skiller seg ut

SÅRBARHET: – Vi møter mennesker i en sårbar livssituasjon og gjør så godt vi kan innenfor regelverket som politikerne har bestemt, sier Elisabeth Steen.

SÅRBARHET: – Vi møter mennesker i en sårbar livssituasjon og gjør så godt vi kan innenfor regelverket som politikerne har bestemt, sier Elisabeth Steen.

Merete Jansen

Nav-drapet rystet tillitsvalgte Elisabeth: Her er hennes melding til engstelige ansatte

BEMANNINGSBYRÅ: – Bemanningsbyrået har ødelagt livet mitt, sier Rafal Janeczeks om tiden som ansatt i Kranfører AS. Han håper arbeidsinnvandrere skal slippe å oppleve det samme som ham.

BEMANNINGSBYRÅ: – Bemanningsbyrået har ødelagt livet mitt, sier Rafal Janeczeks om tiden som ansatt i Kranfører AS. Han håper arbeidsinnvandrere skal slippe å oppleve det samme som ham.

Håvard Sæbø

Kranfører Rafals historie ryster politikere. Dette vil de gjøre med bemanningsbyråene

Kroppen og arbeidslivet:

TILBUDENE BORTE: Etter 2014 har de aller fleste programmene for innsatte blitt kuttet. Ole Martin Aanensen mener det er dårlig økonomisk prioritering. Innsatte trenger hjelp til endring.

TILBUDENE BORTE: Etter 2014 har de aller fleste programmene for innsatte blitt kuttet. Ole Martin Aanensen mener det er dårlig økonomisk prioritering. Innsatte trenger hjelp til endring.

Sissel M. Rasmussen

Ole Martin kan aldri ta fri på vakt i fengselet: – Det er den konstante årvåkenheten som sliter mest

Dabar galite skaityti „FriFagbevegelse“ straipsnius lietuvių, lenkų ir anglų kalbomis.

Dabar galite skaityti „FriFagbevegelse“ straipsnius lietuvių, lenkų ir anglų kalbomis.

Martin Guttormsen Slørdal

Nuo šiol naujienas apie darbuotojų gyvenimą Norvegijoje galite skaityti ir lietuviškai

Debatt

Ola Elvestuen konstruerer problemer som ikke fins, for deretter å påstå at EUs fjerde jernbanepakke kan «løse» dem for oss, skriver Grethe Thorsen.

Ola Elvestuen konstruerer problemer som ikke fins, for deretter å påstå at EUs fjerde jernbanepakke kan «løse» dem for oss, skriver Grethe Thorsen.

Leif Martin Kirknes

«Elvestuens grenseløse avsporingsforsøk»

MER PRIVATISERING: EUs jernbanepakke fire innebærer blant annet obligatorisk bruk av konkurranse ved tildeling av kontrakter om persontransport med jernbane.

MER PRIVATISERING: EUs jernbanepakke fire innebærer blant annet obligatorisk bruk av konkurranse ved tildeling av kontrakter om persontransport med jernbane.

Tormod Ytrehus

I dag blir EUs jernbanepakke 4 en del av norsk lov: – Regjeringen gir blaffen i at de nettopp har tapt

Kommentar

Statsministerens kontor, med Erna Solberg i spissen, har et medansvar i Ropstad-saken, skriver ANB-redaktør Kjell Werner.

Statsministerens kontor, med Erna Solberg i spissen, har et medansvar i Ropstad-saken, skriver ANB-redaktør Kjell Werner.

Jan-Erik Østlie

«Det tar seg ikke pent ut når Erna Solberg toer sine hender i Ropstad-saken»

Kroppen og arbeidslivet:

PÅ TUPPA: Er det trangt om plassen, må Andreas Tharaldsen løfte brettet høyt – på fingertuppene.

PÅ TUPPA: Er det trangt om plassen, må Andreas Tharaldsen løfte brettet høyt – på fingertuppene.

Sissel M. Rasmussen

Andreas er redd for å bli bitter og angre på yrkesvalget

Stine Blegeberg ble utsatt for fem alvorlige episoder da hun jobbet på barnevernsinstitusjon. Nå har Trygderetten godkjent at disse har gitt henne Posttraumatisk stresslidelse

Stine Blegeberg ble utsatt for fem alvorlige episoder da hun jobbet på barnevernsinstitusjon. Nå har Trygderetten godkjent at disse har gitt henne Posttraumatisk stresslidelse

Anne Myklebust Odland

Stine ble psykisk syk etter vold på jobben. Nå har hun vunnet en viktig seier i Trygderetten

Kommentar

Arkivfoto. Illustrasjonsfoto.

Arkivfoto. Illustrasjonsfoto.

Tormod Ytrehus

«Ingen skal måtte tåle å frykte for livet mens de gjør jobben sin»

MAGISK ETTER SEIER: Evelyn Brunvold, Ylva Leimane, Åse Silde og Vasso Nanopouloy på Kleppestø sykehjem.

MAGISK ETTER SEIER: Evelyn Brunvold, Ylva Leimane, Åse Silde og Vasso Nanopouloy på Kleppestø sykehjem.

Eivind Senneset

75 renholdere jagde anbudsspøkelset på dør for tredje gang: – Det var helt magisk

SKJEBNESTREIK: Etter årtier med dårlig lønnsutvikling, streiket de ansatte i utelivet og hotell og restaurant i 2016. De vant streiken, men har stort sett blitt avspist med nulloppgjør siden.

SKJEBNESTREIK: Etter årtier med dårlig lønnsutvikling, streiket de ansatte i utelivet og hotell og restaurant i 2016. De vant streiken, men har stort sett blitt avspist med nulloppgjør siden.

Håvard Sæbø

Hva betyr det at ansatte SKAL tjene mer enn minstelønn? Nå skal saken avgjøres i retten


Flere saker