JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Regional solidaritet

Fagbevegelsene i den arabiske verden er splittet og kan ennå ikke se resultatene av den arabiske våren. De håper det vil løse seg ved å slutte seg sammen i IFS-regi.18.06.2013
14:34
16.12.2013 23:07

På et møte i den jordanske hovedstaden Amman vedtok en rekke av den arabiske verdens nasjonale fagbevegelser å arbeide for en regional sammenslutning. Samtlige deltakere i initiativet er allerede medlemmer av Den internasjonale faglige sammenslutningen IFS ( ITUC), og det er i deres regi det regionale samarbeidet er tenkt etablert.

– Formålet er å gi det mest effektive svaret på de legitime politiske og sosiale kravene som er blitt stilt i forbindelse med revolusjonene i regionen, sier Mustafa Tlili som står i spissen for IFS’ kontor i Amman.

På møtet fastla man noen retningslinjer for hva initiativet skal oppnå. Det resulterte i en formell erklæring som omhandler veldig overordnede prinsipper, og den nevner også de demokratiske og uavhengige arabiske fagbevegelsene som middel til å oppnå dette. Men mellom linjene kan man lese en dyp skuffelse over revolusjonenes resultater som den egentlige motoren bak initiativet.

Fagbevegelse på sidespor

– Det er helt tydelig at revolusjonene har skuffet på en lang rekke områder, vurderer Moheb Zaki fra Ibn Khaldoun-senteret for Utviklingsstudier i Kairo.

Hans eget hjemland, Egypt, er et godt eksempel på dette. Kort etter revolusjonen for vel to år siden, ble det givtt grønt lys for frie og uavhengige fagbevegelser, som oppstod i hundrevis. Men i dag befinner de seg på et sidespor. Riktignok eksisterer de, men er uten reell innflytelse.

– Revolusjonen begyndte jo egentlig med en rekke krav om bedre vilkår for arbeiderne og alminnelige borgerrettigheter, og det skapte en kolossal bølge av optimisme omkring de nye fagbevegelsene, forklarer han. – Men inngen ting av det er blitt til noe. Landets økonomi har det elendig, noe styret bruker som forklaring på at det akkurat nå ikke kan komme på tale å heve minstelønnen og lignende. Og fordi fagbevegelsen fortsatt stiller krav, har utviklingen ført til et motsetningsforhold mellom den og president Morsis islamske styre.

Tunisia i en annen retning

I Tunisia, det alt startet, er situasjonen på lignende vis uavklart, men i en annen retning.

Her har særlig den store Union Générale Tunisienne du Travail (UGTT) i årtier kjørt et slags uformelt parløp med det sittende styret. Den tunisiske sosiologen Hèla Yousfi forklarer det ved at UGTT alltid har vært «mye mer enn en fagbevegelse, men heller å betrakte som en politisk hjørnestein i den tunisiske samfunnsutviklingen.»

UGTT blev stiftet 10 år forut for Tunisias selvstendighet fra Frankrike, og har gjennom tiden sett det som en oppgave å sikre statens stabilitet. Allikevel var fagbevegelsen med da folket gjorde opprør mot Ben Alis regime. Det skyldes at det innenfor UGTT alltid har eksistert to fløyer, der den som sist kom til å sette dagsordenen lenge har støttet de sosiale bevegelsene og opponert mot det autoritære styret. Men samtidig har UGTT ikke endret seg, selv om revolusjonen førte til politiske endringer. Bevegelsen er fortsatt preget av indre splittelse, og den er ikke blitt enklere å håndtere etter at regjeringen nå kontrolleres av det moderate islamske partiet Ennahdha. Det har som utgangspunkt anlagt en veldig kjølig stil overfor fagbevegelsen.

Ikke styrket av revolusjonene

– Bildet gjentar seg mange steder i den arabisk verden, så generelt kan man si at fagbevegelsen ikke er kommet styrket ut av de dramatiske omveltningene, sier Moheb Zaki.

Den libanesiske CGTL er bare en løst sammensatt bevegelse, preget av de samme sekteriske spenninger som resten av landet. I Jemen kjemper fagbevegelsen YCLU med massiv arbeidsløshet og elendige arbeidsvilkår, som ikke synes å bedre seg i et politisk klima som trass i omveltninger ikke er blitt veldig gunstigere for faglig arbeid. I Saudi-Arabia og flere av oljeøkonomiene er faglige sammenslutninger rett og slett forbudt.

Forskjellene er veldig store, og det er viktig at vi får et felles arabisk forum for å diskutere våre mange problemer, sier generalsekretæren Shaher Said fra det palæstinensiske PGFTU.

Han forteller at den palestinske arbeiderbevegelsen har sine spesifikke problemer, som det kanskje kan bli lettere å løse hvis PGFTU kan utveksle erfaringer på en annen måte enn til nå.

– Og vi kan bli bedre på å hente erfaringer fra herandre, og til å lære av de positive utviklinger, sier han og henviser til en aktuell sak i Jordan.

Tekstilarbeidere vant

Tekstilarbeiderne i kongeriket Jordan har i denne måneden vunnet en seier som er markant, fordi den er så uvanlig i denne delen av verden. Etter et helt års kamp oppnådde det lokale tekstilarbeiderforbundet en avtale med de to arbeidsgiverorganisasjonene om at arbeidere skal ha frihet til å organisere seg, akkurat som arbeidsgiverne nå har forpliktet seg til ikke å diskrimere medarbeidere som står i fagforening.

– Dette er et historisk resultat som vil hjelpe med å sikre fortsettelsen av tekstil- og bekledningsindustrien i Jordan, akkurat som den sørger for bedre arbeidsvilkår, het det i en pressemelding fra tekstilarbeidernes generalsekretær, Fathallah Omrani.

Avtalen omfatter også bestemmelser om sikkerhet på arbeidsplassen og helse, og den snakker om bedre vilkår for kontraktansatte og migrantarbeidere i bransjen.

Felles holdning til Bangladesh

Fathallah Omrani understreket avtalens særlige betydning i lyset av tragediene i tekstilindustrien i Bangladesh, og her ligger historiens regionale perspektiv. De jordanske tekstilarbeiderne er medlem av IndustriALL Global Union. Det er den internasjonale faglige sammenslutningen som den siste tiden har fått omkring 50 store tøykjeder til å skrive under på en rekke krav om økt sikkerhet på virksomheter i Bangladesh.

– Den arabiske verden er naturligvis interessant, sier IndustriALL’s generalsekretær, Jyrki Raina, til nyhetsportalen arabianbusiness.com. – Men det er en problematisk faktor at fagbevegelser er ulovlige i Saudi-Arabia og De Forente Arabiske Emirater, og det bidrar ikke nødvendigvis til de regionale kjedenes interesse i å underskrive avtalen.

Han er med andre ord skeptisk med hensyn til den arabiske verdens bidrag til å forbedre sikkerhetsforholdene i Bangladesh. De stedlige fagbevegelsenes generelt svekkede posisjon og mange interne problemer vanskeliggjør slike internasjonale initiativer. Og det er blant annet slike saker som vil stå sterkere hvis den arabiske verdens fagbevegelser finner en felles samling på tvers av landegrensene.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
18.06.2013
14:34
16.12.2013 23:07Mest lest

350.000 av dem som har vært ledig i 2020, får ikke feriepenger neste sommer av dagpengene de har fått utbetalt i år.

350.000 av dem som har vært ledig i 2020, får ikke feriepenger neste sommer av dagpengene de har fått utbetalt i år.

Emmie Olivia Kristiansen

350.000 dagpengemottakere kan gå glipp av feriepenger neste år

FORSKJELLER: – Det er forskjeller mellom by og bygd, men det er bemanningsproblematikk svært mange steder. Dette må løses nå, og vi forstår at medlemmene opplever hverdagen som uforutsigbar. Tiltak er på gang, og vi har dialog om dette, sier de sentralt tillitsvalgte Jarle Eide, Helge Mathisen, Terje Nordgulen og Vivian Grimelid i Fagforbundet Post og finans Vestlandet.

FORSKJELLER: – Det er forskjeller mellom by og bygd, men det er bemanningsproblematikk svært mange steder. Dette må løses nå, og vi forstår at medlemmene opplever hverdagen som uforutsigbar. Tiltak er på gang, og vi har dialog om dette, sier de sentralt tillitsvalgte Jarle Eide, Helge Mathisen, Terje Nordgulen og Vivian Grimelid i Fagforbundet Post og finans Vestlandet.

Alf Ragnar Olsen

Posten Norge sa opp for mange: – Folk kom gråtende til meg

VEMODIG OPPRYDDING: Når Svea-gruvene jevnes med jorden, er det tøft for gruvebuser med lang fartstid.

VEMODIG OPPRYDDING: Når Svea-gruvene jevnes med jorden, er det tøft for gruvebuser med lang fartstid.

Brian Cliff Olguin

Det stikker i hjertet på gamle gruvearbeidere – hele Svea-samfunnet skal vekk

FRA VONDT TIL VERRE: Taxisjåførene Svein Skavang Graadal (til venstre) og John-Egil Dahl bruker mye av arbeidsdagen på å vente på neste tur. Med flere drosjer som skal konkurrere om de samme kundene, kan det bli enda mer ventetid.

FRA VONDT TIL VERRE: Taxisjåførene Svein Skavang Graadal (til venstre) og John-Egil Dahl bruker mye av arbeidsdagen på å vente på neste tur. Med flere drosjer som skal konkurrere om de samme kundene, kan det bli enda mer ventetid.

Tormod Ytrehus

Taxisjåførene Svein og John-Egil frykter for fremtiden med de nye reglene fra 1. november

Øystein Hole falt fra et stillas og skadet seg stygt. Så gikk forsikringsselskapet konkurs. Nå skal Høyesterett avgjøre om han kan få føre saken sin for norsk rett.

Øystein Hole falt fra et stillas og skadet seg stygt. Så gikk forsikringsselskapet konkurs. Nå skal Høyesterett avgjøre om han kan få føre saken sin for norsk rett.

Britt Andreassen (Innfelt foto: privat)

– Jeg klarer ikke å se at dette skal være en diskusjon. Jeg falt og ødela meg på jobb – og jeg var forsikret

Colourbox

Feriepengene er utrygge, det haster å endre loven, mener LO

SIER IFRA: – Når jeg mener Nav har konkludert feil, har jeg anbefalt at Nav ikke stanser stønad eller at Nav må innvilge stønad. Jeg har da påpekt at økonomisk uforutsigbarhet skaper sterk uro og bekymring, noe som forstyrrer behandling i vesentlig grad, sier lege Paul Kavli.

SIER IFRA: – Når jeg mener Nav har konkludert feil, har jeg anbefalt at Nav ikke stanser stønad eller at Nav må innvilge stønad. Jeg har da påpekt at økonomisk uforutsigbarhet skaper sterk uro og bekymring, noe som forstyrrer behandling i vesentlig grad, sier lege Paul Kavli.

Yngvil Mortensen

Nav anklager lege for å bidra til trygdemisbruk: – Jeg gjør jobben min

Paul S. Amundsen

På 18 år har vekternes tillegg for natt og helg kun økt med seks kroner

MINIMAL MARGIN: Bussene blir ikke parkert fra neste uke grunnet ny streik, etter at uravstemningen viste at 50,44 prosent av bussjåførene stemte ja til meklingsresultatet.

MINIMAL MARGIN: Bussene blir ikke parkert fra neste uke grunnet ny streik, etter at uravstemningen viste at 50,44 prosent av bussjåførene stemte ja til meklingsresultatet.

Tormod Ytrehus

Under 100 stemmer avgjorde bussoppgjøret. Nå får sjåførene ny lønn

Sykepleiere og lærere sa nei til resultatet i kommuneoppgjøret. Dermed øker faren for streik.

Sykepleiere og lærere sa nei til resultatet i kommuneoppgjøret. Dermed øker faren for streik.

Leif Martin Kirknes

Sykepleiere og lærere sier nei til lønnsoppgjøret. Hva skjer nå?

Leif Martin Kirknes

Nå skal det svi mer å si opp jobben

Ti år etter at han falt på jobb og brakk ryggen, inngikk tidligere rørlegger Vidar Sagen i 2018 et forlik med Alpha Insurance, som skulle sikre ham 850.000 kroner i yrkesskadeerstatning. Så gikk det danske forsikringsselskapet konkurs.

Ti år etter at han falt på jobb og brakk ryggen, inngikk tidligere rørlegger Vidar Sagen i 2018 et forlik med Alpha Insurance, som skulle sikre ham 850.000 kroner i yrkesskadeerstatning. Så gikk det danske forsikringsselskapet konkurs.

Håvard Sæbø

Vidar (68) skulle få 850.000 kroner etter ulykken på jobben. Så gikk selskapet konkurs

FRIR TIL UNGE NORDMENN: Tradisjonelle danske fagforeninger blør medlemmer til den alternative fagforeningen Krifa, som gjør nye framstøt i det norske markedet.

FRIR TIL UNGE NORDMENN: Tradisjonelle danske fagforeninger blør medlemmer til den alternative fagforeningen Krifa, som gjør nye framstøt i det norske markedet.

colourbox.com

«Billig-fagforening» vil nå unge: Har ingen tariffavtaler og tror ikke på streik

Gorm Kallestad / NTB

Regelendring fra regjeringen vil tvinge mange over på uførepensjon, mener LO-topper

Første mulige streikedag for sykepleierne i kommunene blir mandag 23. november.

Første mulige streikedag for sykepleierne i kommunene blir mandag 23. november.

Leif Martin Kirknes

Datoen er satt: Dette kan bli første streikedag for sykepleierne og lærerne

FÅR IKKE TARIFFAVTALE: Tom Eirik Leistad (til venstre) og Morten Rabben jobber på Nokian Dekk AS sitt sentrallager i Trondheim. Siden mandag 19. oktober har de streiket for en tariffavtale bedriften nekter dem.

FÅR IKKE TARIFFAVTALE: Tom Eirik Leistad (til venstre) og Morten Rabben jobber på Nokian Dekk AS sitt sentrallager i Trondheim. Siden mandag 19. oktober har de streiket for en tariffavtale bedriften nekter dem.

Roy Ervin Solstad

– Det er jo litt rart å kalle det lønnsforhandlinger, når vi aldri forhandler om lønn

Debatt

Dette er ikke bare en streik for en levedyktig lønn, det er en streik for anerkjennelsen av yrket vårt og kampen om fremtiden, skriver Lukas S. Homestad. (Illustrasjonsfoto)

Dette er ikke bare en streik for en levedyktig lønn, det er en streik for anerkjennelsen av yrket vårt og kampen om fremtiden, skriver Lukas S. Homestad. (Illustrasjonsfoto)

Jan-Erik Østlie

For min del, som permittert vekter siden midten av mars, blir jeg forbannet av dette

Bussjåfør Ørjan Takle tvilte seg til et ja. Kollega Øyvind Selnes stemte nei.

Bussjåfør Ørjan Takle tvilte seg til et ja. Kollega Øyvind Selnes stemte nei.

Håvard Sæbø/Tormod Ytrehus

Bussoppgjøret: Ørjan stemte ja, Øyvind stemte nei. Nå sender begge en advarsel til arbeidsgiverne

Arkivfoto.

Arkivfoto.

Håvard Sæbø

Nå må medlemmene i hotell og restaurant selv ta stilling til om de vil streike for bedre lønn

KAN BLI STREIK: – Jeg har ikke tenkt så mye på at det kan bli ny streik ennå, men jeg må kanskje finne fram streikevesten, sier Magnus Bremseth Kvernland.

KAN BLI STREIK: – Jeg har ikke tenkt så mye på at det kan bli ny streik ennå, men jeg må kanskje finne fram streikevesten, sier Magnus Bremseth Kvernland.

Håvard Sæbø

Magnus (20) er bussjåfør. Han håper det blir ny streik


Flere saker