JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil ha nyansert Israel-debatt i LO

– Norsk LO har de siste årene tegnet et negativt bilde av Israel. Israel er et fantastisk land med mange flotte mennesker. Jeg skulle ønske vi i fagbevegelsen kunne nyansere debatten, sier Eigil Jespersen, forbundssekretæren i Norges Offisersforbund.23.11.2009
15:57
16.12.2013 11:57

nina.hanssen@lomedia.no

Den engasjerte NOF-eren har akkurat kommet tilbake fra ett år som FN observatør i separasjonsonen på Golanhøyden mellom Syria og Israel. Han har også tilbrakt mye tid i Israel. Et land han elsker.

Krig og vennskap

Under oppholdet ble Jespersen også godt kjent med major Gabriel Ben Haim (51) fra den israelske hæren. Smilet og latteren sitter løst når de to møtes igjen på en kafé i Norge, men de deler også en del bekymringer om Israels fremtid. Særlig etter at Irans president i flere taler i det siste har truet med å utslette hele landet.

– Vi har hele tiden hatt en åpen holdning til resten av verden, mens Iran nå har stengt sine grenser. Det er truende, sier Ben Haim. Konflikten i Midtøsten er eldgammel, men de to kameratene har fortsatt et håp om at fremtiden skal bli bedre. Selv om det i dag ser mørkt ut.

Første møte med Norge

Solen skinner, men lufta er litt kjølig på youngstorget denne septemberdagen. Men vennskapet mellom den israelske og norske offiseren er fortsatt varmt. Det er ikke mange måneder siden de var sammen på oppdrag på Golanhøyden. Jespersen som norsk FN-offiser og Ben Haim som Israels forbindelsesoffiser til FN.

– Jeg ble møtt med så mye varme og raushet i Israel. Folk i Israel er ikke så veldig forskjellige fra oss. Jeg ble glad da Ben Haim sa at han skulle komme på besøk. Da får jeg mulighet til å gjengjelde gjestfriheten, sier Jespersen.

Haims familie er opprinnelig fra Irak. Han prater både arabisk, hebraisk, engelsk og jiddish.

– Jeg liker å reise, og i flere år danset jeg i en israelsk dansetrupp som besøkte mange land. Det var en fin måte å bli kjent med andre kulturer på. Men i Norge har jeg aldri vært, sier han entusiastisk.

– Det er jo litt spesielt å være her i Oslo. Og det var med blandede følelser jeg reiste hit, sier han og innrømmer at det var vennskapet med Jespersen og en annen norsk offiser som fikk ham til å ta turen hit.

”IsraeLO”

– Jeg håper å lære mer om Norge og dere nordmenn, smiler han.

Jespersen nikker. Han reiste også til Midtøsten med blandede følelser, men har nå lagt sin elsk på Israel.

Ikke bare fordi han som kristen synes det er spennende å vandre i bibelhistorien, og fordi det er et vakkert land, men også fordi han har fått mange venner der.

Nå ønsker han å dele noe av dette med kolleger i fagbevegelsen. Helst skulle han sendt alle LO-tillitsvalgte på et fly til Israel for at de skulle få førstehåndskunnskap, men det billigste er nok å fortelle om oppholdet sitt.

Snuoperasjon

– Det verste var nok å komme hjem til Norge og oppdage at så mange har et forvrengt bilde av det som skjer i Midtøsten, sier han.

Særlig synes han det er ille at ikke de sentrale tillitsvalgte i LO kan løfte blikket litt og se nyansene. Jespersen minner om at LO tidligere hadde et samarbeid med både israelsk og palestinsk fagbevegelse.

– Jeg husker at representanter både i Histadrut og i den palestinske fagbevegelsen ble invitert som gjester på møter og på LO-kongressen. I 1995 sto LO også bak en samarbeidsavtale mellom israelsk og palestinsk fagbevegelse. Denne brøt mer eller mindre sammen på slutten av nittitallet.

– LO ga Israel skylden, og plutselig var vi ikke venner med israelsk fagbevegelse. Alt ble svart hvitt, sier han.

Jespersen syntes det var trist.

– Israelere er ikke et aggressivt folk. Vi har aldri startet en krig, bare forsvart oss, sier Haim, som nå forstår kameratens frustrasjon. Han skulle også ønske at forståelsen for Israel og forholdet mellom nordmenn og israelere ble bedre. Det var nok også derfor han tok denne turen.

– Jeg bidrar gjerne til å åpne noen stengte dører her, sier Ben Haim.

Valgte forsvaret

Ben Haim er utdannet herbalist og fysioterapeut og har i mange år jobbet som danser. For to år siden valgte han å gå tilbake til forsvaret etter noen års opphold.

– Jeg er en av de eldste nå, men min erfaring og mine språkkunnskaper gjør meg godt rustet til å være forbindelsesoffiser til FN. Jeg stortrives på jobb på Golan, forteller han.

Hemmeligheten bak hans unge utseende er trening, og han verken røyker, drikker eller spiser kjøtt. Men har godt humør og er glad i å treffe mennesker.

Åpen og raus

Når Ben Haim er på tjeneste på Golan, har han et mål om å behandle folk med respekt enten de er soldater, flyktninger eller har andre gjøremål. Og er folk i nød, bryr han seg heller ikke om å følge de rigide reglene. Jespersen opplevde Ben Haim som veldig åpen og raus.

– Historien om Ben Haim som brøt reglene, åpnet porten for å redde en italiensk FN-offisers liv, imponerte meg, forteller Jespersen.

Ben Haim rødmer nesten, men innrømmer at det skjedde. Han ble degradert fra major til kaptein fordi han hjalp denne soldaten. Da sjefen hans ønsket å levere den tilbake etterpå, ville ikke Ben Haim ha den og måtte overtales.

– Tittel betyr ingenting. For meg var det viktigere å hjelpe han som var syk. Denne jobben handler om mellommenneskelige relasjoner, sier han. Ben Haim har vært mange år i det israelske forsvaret, men aldri vært på oppdrag i Gaza eller på Vestbredden. Det er han glad for.

– Sønnen min derimot, som akkurat starter sin verneplikt på tre år, vil gjerne delta i disse områdene. Jeg vet at det i Norge er vanskelig å forstå hvorfor vi måtte gå inn i Gaza.

Nok ble nok

Men etter å ha fått 800 raketter fra Gaza var det nok.

– Nok er nok, sa vi og måtte forsvare oss, sier han.

I Folkets Hus på Youngstorget sa de også nok er nok, men hadde en annen innfallsvinkel. LO fordømte Israels bombing og bakkeinvasjon av Gaza.

”Overgrep og drap på sivile kan ikke forsvares. Israel må umiddelbart stoppe krigshandlingene” sto det i pressemeldingen som tikket ut fra Norge.

LO mente at rakettskytingen fra Gaza inn mot sivile mål i Israel hadde bakgrunn i langvarig undertrykkelse og okkupasjon, men tok også avstand fra denne rakettskytingen.

”Handlingene må umiddelbart opphøre” sa sentrale LO-tillitsvalgte på talerstoler i Norge mens Gaza-invasjonen pågikk. Og flere tusen mennesker gikk i demonstrasjonstog og markerte sin avsky mot Israel.

Ben Haim har hørt om dette og er bekymret for at det er en gryende anti-semittisme i Norge og andre steder i Europa.

Han fikk også med seg at norske jøder ble angrepet av demonstrantene. Dette sjokkerte han.

Nå er det Jespersen som rødmer, mens Ben Haim fortsetter å fortelle.

Stolt

– Jeg er stolt over at min sønn nå skal gjære verneplikten sin for å forsvare landet. Like stolt som min far var da jeg meldte meg til tjeneste etter at verneplikten var over, sier han.

I Israel er verneplikten for menn tre år, mens kvinner bare har to år. Ben Haim synes det er veldig merkelig at ikke Norge har obligatorisk verneplikt for kvinner.

Haim mener den israelske hæren er en god arbeidsgiver. Lønna er bestemt ut fra tjenesteår og oppdrag.

– En major som meg tjener rundt 1000 dollar i måneden. Når vi er på Golanhøyden, tjener vi rundt 1500 dollar. Noen får også gratis bil og mobil, men det er de som har vært her lenge, forteller han.

De som verver seg er også sikret en god offentlig pensjon.

FN må styrkes

Jespersen er født i Narvik og startet sin militære tjeneste i ungdommens heimevern på 70-tallet. Han kaller seg selv en kristen sosialdemokrat. Han har tidligere tjenestegjort i Irak etter Desert Storm 1992.

Han har vært utdanningsoffiser for personell som tjenestegjorde i verkstedkompaniet i Libanon (UNIFIL) .

Jespersen trives svært godt i Midtøsten. Særlig har han sansen for den moderne storbyen Tel Aviv, og han drar gjerne tilbake dit på ferie. Men da skal han også besøke sin venn på hans gård i Betlehem i Galilea.

Han skulle ønske at også noen fra Folkets Hus da ble med og lærte mer om Israel. Han synes det er problematisk at LO er så naive i sin holdning til konflikten i Midtøsten.

Jespersen oppfordrer LO til å ta en debatt om Midtøsten der representanter fra Israel og Palestinske områder er med. Jespersen tror at FN må inn sterkere i fredsdiplomatiet i regionen.

– Det er FN som må ta ansvaret for gjenoppbyggingen av Gaza, og sørge for at det kommer mat og byggematerialer inn i området. Men jeg har liten sans for de som roper om boikott og sanksjoner mot Israel, sier Eigil Jespersen og håper kameraten Gabriel Ben Haim får en positiv opplevelse å ta med tilbake til Israel etter sin rundreise i Norge.

Det israelske forsvaret (IDF) består av et integrert militærvesen med formål " å forsvare staten Israels eksistens, territoriale integritet og suverenitet, dessuten beskytte staten Israels innbyggere og å bekjempe alle former for terrorisme som truer det daglige liv".

IDF er organisert under en felles stab og er inndelt i tre hoveddeler som er landstridsstyrken, luftstridsstyrken og sjøstridsstyrken.

I tillegg kommer den sivile etterretningen og det militære etteretningsdirektoratet.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
23.11.2009
15:57
16.12.2013 11:57Mest lest

Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.

Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.

Privat

– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?

KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.

KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.

Jan-Erik Østlie

Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker

SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.

SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.

Colourbox

Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard

Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.

Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.

Privat

Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg

TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.

TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.

Paul S Amundsen

Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP

I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.

I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.

Leif Martin Kirknes

Kravene som kan gjøre det vanskelig for Wizz Air i Norge

OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.

OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.

Strandbuen/Stine Serigstad

Geir og Jana fikk sjokkbeskjed: – Jeg har tenkt at jobben min er trygg fordi jeg jobber i kommunen

Martin Håndlykken

Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren

Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.

Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.

Jan-Erik Østlie

Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat

(Illustrasjonsfoto)

(Illustrasjonsfoto)

pressefoto, WizzAir.com

Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet

Jonas Gahr Støre. Arkivfoto

Jonas Gahr Støre. Arkivfoto

Jan-Erik Østlie

– Skal regjeringen komme etter med enda nye innrømmelser, bør det være å gi feriepenger på dagpenger

Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.

Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.

Jan-Erik Østlie

Togrenholdere kjemper for å beholde lønna: – Stjerneeksempel på borgerlig politikk, mener Moxnes

Debatt

Tidligere professor i samtidshistorie ved Høgskolen i Innlandet.

Tidligere professor i samtidshistorie ved Høgskolen i Innlandet.

Høgskolen i Lillehammer (HiL)

«Det som har skjedd, er at staten har konfiskert hele tjenestepensjonen min», skriver Paul Knutsen

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) kommer med nye grep for arbeidsledige. (Arkivfoto)

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) kommer med nye grep for arbeidsledige. (Arkivfoto)

Thomas Brun / NTB

Maksperioden på dagpenger forlenges. Se hvem det gjelder

En forhøyet dagpengesats er viktig for å sikre lavtlønte gjennom koronakrisa, ifølge tillitsvalgt Djevat Hisenai.

En forhøyet dagpengesats er viktig for å sikre lavtlønte gjennom koronakrisa, ifølge tillitsvalgt Djevat Hisenai.

Håvard Sæbø

Permittere og ledige får beholde dagpengesatsen: – Nå slipper de å leve under fattigdomsgrensa

Colourbox.com

Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb

Hva blir pensjonen på? Her får du nyttig info.

Hva blir pensjonen på? Her får du nyttig info.

Colourbox

Nær halvparten vet ikke hva de får eller trenger i pensjon

Trygve Slagsvold Vedum

Trygve Slagsvold Vedum

Jan-Erik Østlie

Fagforbundet-tillitsvalgt fra Rogaland mener det er OK om Vedum blir statsminister

Carina Bogen Sleveland (f.v.), Monica Bøe, Jon Y. Olsen, tillitsvalgt Daniel Hjellestad og Bonita Hanson streiker for bedre lønn.

Carina Bogen Sleveland (f.v.), Monica Bøe, Jon Y. Olsen, tillitsvalgt Daniel Hjellestad og Bonita Hanson streiker for bedre lønn.

Bente Owren/FO

Flere tatt ut i streik. Reagerer på lønnsforskjell på opp mot 100.000 kroner: – Absurd, mener tillitsvalgt

NØDVENDIG: Svein Jonny Albrigtsen, leder av LO Svalbard, mener det er på høy tid å allmenngjøre lønna i utsatte bransjer på øygruppa.

NØDVENDIG: Svein Jonny Albrigtsen, leder av LO Svalbard, mener det er på høy tid å allmenngjøre lønna i utsatte bransjer på øygruppa.

Katharina Dale Håkonsen

Ett sted i Norge tjener renholderne mindre. Nå må lønna opp, krever LO Svalbard-lederen


Flere saker