JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil ha nyansert Israel-debatt i LO

– Norsk LO har de siste årene tegnet et negativt bilde av Israel. Israel er et fantastisk land med mange flotte mennesker. Jeg skulle ønske vi i fagbevegelsen kunne nyansere debatten, sier Eigil Jespersen, forbundssekretæren i Norges Offisersforbund.23.11.2009
15:57
16.12.2013 11:57

nina.hanssen@lomedia.no

Den engasjerte NOF-eren har akkurat kommet tilbake fra ett år som FN observatør i separasjonsonen på Golanhøyden mellom Syria og Israel. Han har også tilbrakt mye tid i Israel. Et land han elsker.

Krig og vennskap

Under oppholdet ble Jespersen også godt kjent med major Gabriel Ben Haim (51) fra den israelske hæren. Smilet og latteren sitter løst når de to møtes igjen på en kafé i Norge, men de deler også en del bekymringer om Israels fremtid. Særlig etter at Irans president i flere taler i det siste har truet med å utslette hele landet.

– Vi har hele tiden hatt en åpen holdning til resten av verden, mens Iran nå har stengt sine grenser. Det er truende, sier Ben Haim. Konflikten i Midtøsten er eldgammel, men de to kameratene har fortsatt et håp om at fremtiden skal bli bedre. Selv om det i dag ser mørkt ut.

Første møte med Norge

Solen skinner, men lufta er litt kjølig på youngstorget denne septemberdagen. Men vennskapet mellom den israelske og norske offiseren er fortsatt varmt. Det er ikke mange måneder siden de var sammen på oppdrag på Golanhøyden. Jespersen som norsk FN-offiser og Ben Haim som Israels forbindelsesoffiser til FN.

– Jeg ble møtt med så mye varme og raushet i Israel. Folk i Israel er ikke så veldig forskjellige fra oss. Jeg ble glad da Ben Haim sa at han skulle komme på besøk. Da får jeg mulighet til å gjengjelde gjestfriheten, sier Jespersen.

Haims familie er opprinnelig fra Irak. Han prater både arabisk, hebraisk, engelsk og jiddish.

– Jeg liker å reise, og i flere år danset jeg i en israelsk dansetrupp som besøkte mange land. Det var en fin måte å bli kjent med andre kulturer på. Men i Norge har jeg aldri vært, sier han entusiastisk.

– Det er jo litt spesielt å være her i Oslo. Og det var med blandede følelser jeg reiste hit, sier han og innrømmer at det var vennskapet med Jespersen og en annen norsk offiser som fikk ham til å ta turen hit.

”IsraeLO”

– Jeg håper å lære mer om Norge og dere nordmenn, smiler han.

Jespersen nikker. Han reiste også til Midtøsten med blandede følelser, men har nå lagt sin elsk på Israel.

Ikke bare fordi han som kristen synes det er spennende å vandre i bibelhistorien, og fordi det er et vakkert land, men også fordi han har fått mange venner der.

Nå ønsker han å dele noe av dette med kolleger i fagbevegelsen. Helst skulle han sendt alle LO-tillitsvalgte på et fly til Israel for at de skulle få førstehåndskunnskap, men det billigste er nok å fortelle om oppholdet sitt.

Snuoperasjon

– Det verste var nok å komme hjem til Norge og oppdage at så mange har et forvrengt bilde av det som skjer i Midtøsten, sier han.

Særlig synes han det er ille at ikke de sentrale tillitsvalgte i LO kan løfte blikket litt og se nyansene. Jespersen minner om at LO tidligere hadde et samarbeid med både israelsk og palestinsk fagbevegelse.

– Jeg husker at representanter både i Histadrut og i den palestinske fagbevegelsen ble invitert som gjester på møter og på LO-kongressen. I 1995 sto LO også bak en samarbeidsavtale mellom israelsk og palestinsk fagbevegelse. Denne brøt mer eller mindre sammen på slutten av nittitallet.

– LO ga Israel skylden, og plutselig var vi ikke venner med israelsk fagbevegelse. Alt ble svart hvitt, sier han.

Jespersen syntes det var trist.

– Israelere er ikke et aggressivt folk. Vi har aldri startet en krig, bare forsvart oss, sier Haim, som nå forstår kameratens frustrasjon. Han skulle også ønske at forståelsen for Israel og forholdet mellom nordmenn og israelere ble bedre. Det var nok også derfor han tok denne turen.

– Jeg bidrar gjerne til å åpne noen stengte dører her, sier Ben Haim.

Valgte forsvaret

Ben Haim er utdannet herbalist og fysioterapeut og har i mange år jobbet som danser. For to år siden valgte han å gå tilbake til forsvaret etter noen års opphold.

– Jeg er en av de eldste nå, men min erfaring og mine språkkunnskaper gjør meg godt rustet til å være forbindelsesoffiser til FN. Jeg stortrives på jobb på Golan, forteller han.

Hemmeligheten bak hans unge utseende er trening, og han verken røyker, drikker eller spiser kjøtt. Men har godt humør og er glad i å treffe mennesker.

Åpen og raus

Når Ben Haim er på tjeneste på Golan, har han et mål om å behandle folk med respekt enten de er soldater, flyktninger eller har andre gjøremål. Og er folk i nød, bryr han seg heller ikke om å følge de rigide reglene. Jespersen opplevde Ben Haim som veldig åpen og raus.

– Historien om Ben Haim som brøt reglene, åpnet porten for å redde en italiensk FN-offisers liv, imponerte meg, forteller Jespersen.

Ben Haim rødmer nesten, men innrømmer at det skjedde. Han ble degradert fra major til kaptein fordi han hjalp denne soldaten. Da sjefen hans ønsket å levere den tilbake etterpå, ville ikke Ben Haim ha den og måtte overtales.

– Tittel betyr ingenting. For meg var det viktigere å hjelpe han som var syk. Denne jobben handler om mellommenneskelige relasjoner, sier han. Ben Haim har vært mange år i det israelske forsvaret, men aldri vært på oppdrag i Gaza eller på Vestbredden. Det er han glad for.

– Sønnen min derimot, som akkurat starter sin verneplikt på tre år, vil gjerne delta i disse områdene. Jeg vet at det i Norge er vanskelig å forstå hvorfor vi måtte gå inn i Gaza.

Nok ble nok

Men etter å ha fått 800 raketter fra Gaza var det nok.

– Nok er nok, sa vi og måtte forsvare oss, sier han.

I Folkets Hus på Youngstorget sa de også nok er nok, men hadde en annen innfallsvinkel. LO fordømte Israels bombing og bakkeinvasjon av Gaza.

”Overgrep og drap på sivile kan ikke forsvares. Israel må umiddelbart stoppe krigshandlingene” sto det i pressemeldingen som tikket ut fra Norge.

LO mente at rakettskytingen fra Gaza inn mot sivile mål i Israel hadde bakgrunn i langvarig undertrykkelse og okkupasjon, men tok også avstand fra denne rakettskytingen.

”Handlingene må umiddelbart opphøre” sa sentrale LO-tillitsvalgte på talerstoler i Norge mens Gaza-invasjonen pågikk. Og flere tusen mennesker gikk i demonstrasjonstog og markerte sin avsky mot Israel.

Ben Haim har hørt om dette og er bekymret for at det er en gryende anti-semittisme i Norge og andre steder i Europa.

Han fikk også med seg at norske jøder ble angrepet av demonstrantene. Dette sjokkerte han.

Nå er det Jespersen som rødmer, mens Ben Haim fortsetter å fortelle.

Stolt

– Jeg er stolt over at min sønn nå skal gjære verneplikten sin for å forsvare landet. Like stolt som min far var da jeg meldte meg til tjeneste etter at verneplikten var over, sier han.

I Israel er verneplikten for menn tre år, mens kvinner bare har to år. Ben Haim synes det er veldig merkelig at ikke Norge har obligatorisk verneplikt for kvinner.

Haim mener den israelske hæren er en god arbeidsgiver. Lønna er bestemt ut fra tjenesteår og oppdrag.

– En major som meg tjener rundt 1000 dollar i måneden. Når vi er på Golanhøyden, tjener vi rundt 1500 dollar. Noen får også gratis bil og mobil, men det er de som har vært her lenge, forteller han.

De som verver seg er også sikret en god offentlig pensjon.

FN må styrkes

Jespersen er født i Narvik og startet sin militære tjeneste i ungdommens heimevern på 70-tallet. Han kaller seg selv en kristen sosialdemokrat. Han har tidligere tjenestegjort i Irak etter Desert Storm 1992.

Han har vært utdanningsoffiser for personell som tjenestegjorde i verkstedkompaniet i Libanon (UNIFIL) .

Jespersen trives svært godt i Midtøsten. Særlig har han sansen for den moderne storbyen Tel Aviv, og han drar gjerne tilbake dit på ferie. Men da skal han også besøke sin venn på hans gård i Betlehem i Galilea.

Han skulle ønske at også noen fra Folkets Hus da ble med og lærte mer om Israel. Han synes det er problematisk at LO er så naive i sin holdning til konflikten i Midtøsten.

Jespersen oppfordrer LO til å ta en debatt om Midtøsten der representanter fra Israel og Palestinske områder er med. Jespersen tror at FN må inn sterkere i fredsdiplomatiet i regionen.

– Det er FN som må ta ansvaret for gjenoppbyggingen av Gaza, og sørge for at det kommer mat og byggematerialer inn i området. Men jeg har liten sans for de som roper om boikott og sanksjoner mot Israel, sier Eigil Jespersen og håper kameraten Gabriel Ben Haim får en positiv opplevelse å ta med tilbake til Israel etter sin rundreise i Norge.

Det israelske forsvaret (IDF) består av et integrert militærvesen med formål " å forsvare staten Israels eksistens, territoriale integritet og suverenitet, dessuten beskytte staten Israels innbyggere og å bekjempe alle former for terrorisme som truer det daglige liv".

IDF er organisert under en felles stab og er inndelt i tre hoveddeler som er landstridsstyrken, luftstridsstyrken og sjøstridsstyrken.

I tillegg kommer den sivile etterretningen og det militære etteretningsdirektoratet.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
23.11.2009
15:57
16.12.2013 11:57Mest lest

FriFagbevegelse har sett kontrakter hvor styrmenn direkte ansatt i Wizz Air har 11.000 kroner i månedslønn. Arbeidstiden er 40 timer i uka.

FriFagbevegelse har sett kontrakter hvor styrmenn direkte ansatt i Wizz Air har 11.000 kroner i månedslønn. Arbeidstiden er 40 timer i uka.

Pete Webber/Flickr (CC BY-SA 2.0)

Wizz Air-lønna: Slik er pilotens kontrakt

SIER IFRA: – Når jeg mener Nav har konkludert feil, har jeg anbefalt at Nav ikke stanser stønad eller at Nav må innvilge stønad. Jeg har da påpekt at økonomisk uforutsigbarhet skaper sterk uro og bekymring, noe som forstyrrer behandling i vesentlig grad, sier lege Paul Kavli.

SIER IFRA: – Når jeg mener Nav har konkludert feil, har jeg anbefalt at Nav ikke stanser stønad eller at Nav må innvilge stønad. Jeg har da påpekt at økonomisk uforutsigbarhet skaper sterk uro og bekymring, noe som forstyrrer behandling i vesentlig grad, sier lege Paul Kavli.

Yngvil Mortensen

Nav anklager lege for å bidra til trygdemisbruk: – Jeg gjør jobben min

350.000 av dem som har vært ledig i 2020, får ikke feriepenger neste sommer av dagpengene de har fått utbetalt i år.

350.000 av dem som har vært ledig i 2020, får ikke feriepenger neste sommer av dagpengene de har fått utbetalt i år.

Emmie Olivia Kristiansen

350.000 dagpengemottakere kan gå glipp av feriepenger neste år

FORSKJELLER: – Det er forskjeller mellom by og bygd, men det er bemanningsproblematikk svært mange steder. Dette må løses nå, og vi forstår at medlemmene opplever hverdagen som uforutsigbar. Tiltak er på gang, og vi har dialog om dette, sier de sentralt tillitsvalgte Jarle Eide, Helge Mathisen, Terje Nordgulen og Vivian Grimelid i Fagforbundet Post og finans Vestlandet.

FORSKJELLER: – Det er forskjeller mellom by og bygd, men det er bemanningsproblematikk svært mange steder. Dette må løses nå, og vi forstår at medlemmene opplever hverdagen som uforutsigbar. Tiltak er på gang, og vi har dialog om dette, sier de sentralt tillitsvalgte Jarle Eide, Helge Mathisen, Terje Nordgulen og Vivian Grimelid i Fagforbundet Post og finans Vestlandet.

Alf Ragnar Olsen

Posten Norge sa opp for mange: – Folk kom gråtende til meg

Colourbox

Feriepengene er utrygge, det haster å endre loven, mener LO

Paul S. Amundsen

På 18 år har vekternes tillegg for natt og helg kun økt med seks kroner

MINIMAL MARGIN: Bussene blir ikke parkert fra neste uke grunnet ny streik, etter at uravstemningen viste at 50,44 prosent av bussjåførene stemte ja til meklingsresultatet.

MINIMAL MARGIN: Bussene blir ikke parkert fra neste uke grunnet ny streik, etter at uravstemningen viste at 50,44 prosent av bussjåførene stemte ja til meklingsresultatet.

Tormod Ytrehus

Under 100 stemmer avgjorde bussoppgjøret. Nå får sjåførene ny lønn

Ti år etter at han falt på jobb og brakk ryggen, inngikk tidligere rørlegger Vidar Sagen i 2018 et forlik med Alpha Insurance, som skulle sikre ham 850.000 kroner i yrkesskadeerstatning. Så gikk det danske forsikringsselskapet konkurs.

Ti år etter at han falt på jobb og brakk ryggen, inngikk tidligere rørlegger Vidar Sagen i 2018 et forlik med Alpha Insurance, som skulle sikre ham 850.000 kroner i yrkesskadeerstatning. Så gikk det danske forsikringsselskapet konkurs.

Håvard Sæbø

Vidar (68) skulle få 850.000 kroner etter ulykken på jobben. Så gikk selskapet konkurs

Sykepleiere og lærere sa nei til resultatet i kommuneoppgjøret. Dermed øker faren for streik.

Sykepleiere og lærere sa nei til resultatet i kommuneoppgjøret. Dermed øker faren for streik.

Leif Martin Kirknes

Sykepleiere og lærere sier nei til lønnsoppgjøret. Hva skjer nå?

Leif Martin Kirknes

Nå skal det svi mer å si opp jobben

Elisabeth Thoresen i AAP-akssjonen får henvendelser fra mange fortvilede medlemmer.

Elisabeth Thoresen i AAP-akssjonen får henvendelser fra mange fortvilede medlemmer.

Nanna Aanes Wolden

– Syke og uføre mennesker mister all sin inntekt, ofte over natten og uten noe varsel. De orker ikke mer

FRIR TIL UNGE NORDMENN: Tradisjonelle danske fagforeninger blør medlemmer til den alternative fagforeningen Krifa, som gjør nye framstøt i det norske markedet.

FRIR TIL UNGE NORDMENN: Tradisjonelle danske fagforeninger blør medlemmer til den alternative fagforeningen Krifa, som gjør nye framstøt i det norske markedet.

colourbox.com

«Billig-fagforening» vil nå unge: Har ingen tariffavtaler og tror ikke på streik

Venstresida i norsk politikk må våge å ta oljedebatten, seier Alf Holmelid (SV).

Venstresida i norsk politikk må våge å ta oljedebatten, seier Alf Holmelid (SV).

Håvard Sæbø

Ansatte i oljeservice får ny lønn. Her er resultatet

Gorm Kallestad / NTB

Regelendring fra regjeringen vil tvinge mange over på uførepensjon, mener LO-topper

Første mulige streikedag for sykepleierne i kommunene blir mandag 23. november.

Første mulige streikedag for sykepleierne i kommunene blir mandag 23. november.

Leif Martin Kirknes

Datoen er satt: Dette kan bli første streikedag for sykepleierne og lærerne

FÅR IKKE TARIFFAVTALE: Tom Eirik Leistad (til venstre) og Morten Rabben jobber på Nokian Dekk AS sitt sentrallager i Trondheim. Siden mandag 19. oktober har de streiket for en tariffavtale bedriften nekter dem.

FÅR IKKE TARIFFAVTALE: Tom Eirik Leistad (til venstre) og Morten Rabben jobber på Nokian Dekk AS sitt sentrallager i Trondheim. Siden mandag 19. oktober har de streiket for en tariffavtale bedriften nekter dem.

Roy Ervin Solstad

– Det er jo litt rart å kalle det lønnsforhandlinger, når vi aldri forhandler om lønn

FIKSER SKOLEN: Sebastian Hestø droppet ut fra videregående. Nå kommer han seg opp om morgenen og har han funnet seg til rette på Vg2 byggteknikk.

FIKSER SKOLEN: Sebastian Hestø droppet ut fra videregående. Nå kommer han seg opp om morgenen og har han funnet seg til rette på Vg2 byggteknikk.

Martin Guttormsen Slørdal

– Hvert år har vi elever som sier at «dere berga livet mitt»

Arkivfoto.

Arkivfoto.

Håvard Sæbø

Nå må medlemmene i hotell og restaurant selv ta stilling til om de vil streike for bedre lønn

Bussjåfør Ørjan Takle tvilte seg til et ja. Kollega Øyvind Selnes stemte nei.

Bussjåfør Ørjan Takle tvilte seg til et ja. Kollega Øyvind Selnes stemte nei.

Håvard Sæbø/Tormod Ytrehus

Bussoppgjøret: Ørjan stemte ja, Øyvind stemte nei. Nå sender begge en advarsel til arbeidsgiverne

NYTT DIREKTIV PÅ TRAPPENE: Direktivet sier at alle arbeidstakere skal ha tilgang til minstelønn, enten gjennom tariffavtale eller gjennom lovfestet minstelønn.

NYTT DIREKTIV PÅ TRAPPENE: Direktivet sier at alle arbeidstakere skal ha tilgang til minstelønn, enten gjennom tariffavtale eller gjennom lovfestet minstelønn.

Ole Palmstrøm

Nå kommer EU-loven om minstelønn


Flere saker