JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skotsk barnefengsel utvider

Fengselsleder Derek McGill i HMYOI Polmont tror de klarer å ta imot 850 ungdommer mellom 16-21 år framover. Til tross for at det allerede er trangt om plassen i Skottlands største barnefengsel.25.11.2009
10:00
16.12.2013 11:58

nina.hanssen@lomedia.no

En ny verden møter meg. Flere unge, snauklipte gutter med like klær er ikke hverdagskost i norske fengsler. Vi har heller ikke tradisjon for egne soningstilbud for unge.

I det skotske Polmont fengsel, som ligger mellom Glasgow og Edinburgh, har de mange års erfaring med dette. Magasinet Aktuell fikk tilbringe en hel dag sammen med ansatte og innsatte bak murene her.

Bygget nytt

Jeg stanser ved en stor gul murbygning ikke langt unna den vakre landsbyen med steinhus og frodige hager.

Skottlands største ungdomsfengsel er godt merket, og det er fra lang avstand lett å se de høye murene med sikkerhetsgjerdene.

Idet jeg går ut av bilen, hører jeg bråk og støy fra gravemaskiner og bygningsarbeidere som jobber for å utvide fengselet. Det er fengselsleder Derek Mc Gill stolt av.

I løpet av de siste 10 årene har han klart å rive hele det gamle fengselet og bygd opp et nytt.

– Det er viktig med nye bygg for å ivareta sikkerheten og miljøet, forteller han.

Selv om de ikke får utvidet tomten, har de varslet myndighetene at de skal klare å utvide kapasiteten med noen ekstra plasser. Det er mye kriminalitet blant de unge i Skottland. Og behovet for fengselsplasser er stort.

Kriminelle lavalder er 8 år

Mens man i Norge har en kriminell lavalder på 15 år, er den kriminelle lavalderen i England og Wales 10 år. I Skottland går grensen ved 8 år.

De aller yngste får oppfølging fra barnevernsinstitusjoner, men blir overført til fengselet når de fyller 16 år.

Ved Polmont er tre prosent av de innsatte 16-åringer.

Det finnes ungdomsfengsler både for jenter og gutter.

Siden 1990 har kriminaliteten blant jenter i alle aldre økt betraktelig.

Mange av de unge innsatte i Skottland kommer fra hjem med lav sosial status. De har opplevd vanskelige familieforhold og sliter ofte på skolebenken.

Mange har et alkoholproblem, er stoffavhengige eller ble tidlig i livet utsatt for seksuelle overgrep.

Ventelister

Polmont tar imot unge kriminelle gutter fra hele Skottland og har per dato ventelister.

McGill har ambisjoner om at fengselet skal ta imot langt flere for å gi de unge en ny sjanse. Målet er å skape et miljø bak murene der den enkelte får muligheten til å utvikle seg og kanskje også skaffe seg utdanning.

– Hele 70 prosent av de som kommer hit har lese og skrivevansker. Så mange trenger tett oppfølging, forteller han.

Vold i fengselet

McGill innrømmer at ikke alt er rosenrødt i fengselet. Når man samler over 700 unge, frustrerte menn under et tak på svært liten plass, er det mye adrenalin i kroppen som skal ut.

– Det hender at de innsatte ryker i tottene på hverandre og sloss, men svært sjelden går volden utover de ansatte. Det er heller ingen som er blitt drept i fengselet, og det har heller ikke vært selvmord her de siste 4-5 årene, forteller han åpent.

McGill tror dette skyldes at de driver aktiv forebygging og har flere programmer for de som sliter mentalt. Dessuten skryter han av de seks ansatte med høy sosialfaglig bakgrunn som gjør en fantastisk jobb sammen med helsetjenesten.

Kalde stålkorridorer

Kontrasten til solen ute og det dunkle lyset i de lange aluminiumskorridorene er stor. Jeg får en ekkel følelse av å bli overvåket, ikke ulik den jeg fikk på grensestasjonen mellom Gaza og Jerusalem. De unge guttene nærmest marsjerer forbi med vakter foran og bak. Og det står uniformerte fengselsbetjenter oppstilt hver 5. meter nedover. Men de ser verken særlig farlige eller strenge ut.

– Det er i disse korridorene de fleste voldsepisodene i fengselet skjer. Derfor må vi ha så mange på vakt her, sier McGill. I passasjen møter vi også fengselspresten som stanser og slår av en prat. Han har akkurat forberedt en ny vielse i fengselets kapell der de både har orgel og prekestol.

Unge betjenter

I korridoren møter vi Debbie Phillips(22) og Susan Brown(20), to unge kvinnelige fengselsbetjenter på vakt. De forteller om en veldig god arbeidsplass og skryter både av arbeidsmiljøet og ledelsen.

– Jeg trives veldig godt. Det er dessuten både spennende og utfordrende å jobbe med innsatte som er jevngamle med meg selv, sier Phillps. Brown nikker. De synes det er uproblematisk å jobbe med unge gutter og har ikke opplevd negative scener fordi de er jenter.

– Jeg tror heller kvinnelige betjenter i et guttefengsel er en fordel og har mange flinke kvinner i min stab, sier McGill.

Tomme blikk

Det er en rolig atmosfære. Ingen lar seg affisere av at en journalist som fotograferer detaljer i fengselet. I stedet får jeg nysgjerrige blikk og spørsmål om hvor jeg kommer fra. Magasinet Aktuell? Nei, det har de ikke hørt om. Men Norge ja. De fleste har fått med seg at Skottland tapte fotballandskampen mot Norge, så det blir litt fotballprat. Men raskt glir samtalene rundt deres egne liv og framtidsdrømmer. De fleste har samme hårfrisyre og er kledde i hvite bukser og grønne t-skjorter eller collegegensere med Polmont-logoen på. Alle innsatte får klær, men McGill presiserer at fengselsledelsen ikke stiller krav om at fangene skal ha kort hår.

Livstidsdommer

– Får vi utvidet med flere celler, er målsetningen å ta inn 850 ungdommer allerede før jul. Per i dag har vi 710 ungdommer i 497 celler her selv om vi kun har kapasitet til 693, forteller McGill.

Det betyr at mange må dele celler, og at det kan bli trangt. Rundt 23 prosent har en dom på under et år, mens 27 prosent soner straffer på over 4 år. Flere har livstidsdommer, forteller han. De har 349 ansatte ved Polmont, men med utvidelsen håper McGill å få på plass minst 21 flere fengselsbetjenter.

McGill er stolt av utvidelsen og har tro på at et moderne fengsel vil øke trivselen og vil være bra for miljøet. I dag er bevegelsesfriheten veldig liten, og aktivitetene er gjerne samlet i små enheter.

Musikalsk postmann

Det var litt tilfeldig at McGill ble fengselsbetjent. For 32 år siden jobbet han bak skranken i et postkontor og spilte trommer i et rockeband To andre i bandet jobbet i kriminalomsorgen oganbefalte McGill å prøve seg som fengselsbetjent.

– Det var først og fremst spennende og ikke minst meningsfylt å få lov til å jobbe direkte med mennesker. Etter kort tid, var jeg frelst. Det var dette jeg ville jobbe med resten av livet, sier han.

McGill har aldri angret. Nå får han både faglige og sosiale utfordringer hver dag. Dessuten er han en fengselsleder som trives med å være synlig blant de innsatte. Det er mange som hilser på McGill når vi vandrer rundt i de svære gangene.

– Jeg kjenner jo ikke alle. Men 90 prosent av de innsatte her er gjengangere, så det er mange kjente fjes. Dessverre havner mange av disse i sitt gamle miljø når de blir løslatte. Da er ikke veien tilbake hit veldig lang, sukker han.

Mange er dømt for vold, tyverier, knivstikking og narkotika. I mars 2008 var det til sammen 4 049 ansatte i skotske fengsler. (Flytt disse to siste setningene til et annet sted)

Fra Innsiden

McGill har ingenting imot å vise frem fengselet fra innsiden. Etter noen minutter lar han meg også ta med fotoutstyr.

– For meg er det viktig å være åpen. Jeg har ingenting å skjule. Dette er vår virkelighet, og vi vil gjerne vise frem hvordan vi tar vare på våre innsatte. Du kan selv ta en prat med både innsatte og ansatte her, sier han. Og viser vei til de ulike aktivitetene fengselet tilbyr på dagtid. De har flere rehabiliteringsprogrammer og prøver så godt de kan å forberede ungdommene til løslatelsen.

Moderne celler

De fleste deler celler. Selv om cellene er små, har fangene dekorert veggene. To samboere på 17 og 18 år fra Glasgow inviterer oss inn. De moderne 2-mannsrom har toalett og dusj godt skjult i veggen.

Det lukter blomster fra cella. Kanskje ikke så rart med wunderbaum overalt, deodoranter og andre toalettsaker med lukt rundt vasken. Den ene veggen har familiebilder, mens veggen ved køyesenga er fylt med halvnakne damer som smiler til oss.

Lommepenger

17-åringen har sittet i et annet fengsel tidligere, men synes Polmont er bedre.

– Fortsatt savner jeg familien min, men det er fint å dele celle: Da har jeg noen å prate med, sier han.

Her går han også på skole. I tillegg har han en vaskejobb som er helt grei. De to gutta har begge jobber i fengselet slik at de kan tjene litt lommepenger som de kan bruke i kiosken. De har også leid seg TV for 1 pund i uka med 20 ulike kanaler og har også egne dataspill og Wii som de spiller innimellom Det hender også at de spiller bordtennis i gangen. Slik går dagene. 18-åringen drømmer om engang å komme ut å jobbe i storebrorens verksted. Ellers har han ingen fremtidsplaner akkurat nå.

God stemning på gulvet

Vi passerer noen gutter som står og dusjer bak forheng i gangen.

– Ta gjerne nakenbilde, roper en.

– Skal jeg posere kanskje? spør en annen. Jeg takker høflig nei og stanser heller ved bordtennisbordet og biljardbordet som står midt i lokalet. Det er populært å ha dette tilbudet. Også klasserommene er moderne innredet. I ett av klasserommene driver kunstfaglærer Sue Stanners undervisning i reklametegningning. Alle sitter og pusler med sitt, og på veggen henger flott kunst fra tidligere elever.

– Å tegne og male er en virkelighetsflukt som får oss til å tenke på andre ting, sier en av 16-åringene i rommet.

De fleste i tegnestua har livstidsdommer. I skolekjøkkenet underviser Billy Tripney i matlaging mens elevene følger med. Det er en god atmosfære her, og elevene seg imellom har en god tone.

Det minner om en hvilken som helst skoleklasse. Bare de glattbarberte hodene og de tomme blikkene røper at disse guttene har hatt en tøff start i livet.

I malerverkstedet er det også god stemning. Noen står og maler, mens andre ordner med skilter og dører.

Midt i rommet står en smørblid verkstedbetjent Nigel Simms med malingsflekker overalt og en walkie talkie i lomma. Han ønsker oss velkommen, forteller hvordan undervisningen foregår og viser stolt frem elevenes arbeid.

Sex- og helseprogram

Det McGill er mest stolt over er at fengselet har kjørt et pilotprosjekt som har fått internasjonal oppmerksomhet i år.

Program kjører de sammen med den frivillige organisasjonen Caledonia Youth for å skolere de innsatte om seksuelt smittede sykdommer. Det er åpent for alle innsatte og er et målretta program for å øke kunnskap om egen kropp og helse.

Det har vært en dramatisk økning i antall Clamydia-tilfeller blant unge i Skottland, og det er stor interesse for denne opplæringen i fengselet.

– De innsatte har reagert veldig positivt på dette programmet. Mange har et anstrengt forhold til sex og er kanskje grovt feilinformert i spørsmål knyttet til temaet. De fleste vet faktisk svært lite om prevensjon, graviditet og seksuelt smittsomme sykdommer. Mange av disse unge mennene har fått sin seksualundervisning fra kompiser, medier og pornofilmer og sitter igjen med et urealistisk, feil og usunt bilde. Og sliter kanskje psykisk med dette. I denne opplæringen får guttene uttrykke følelser knyttet til dette også. Og vi bruker relativt sterke virkemidler, sier McGill.

Fengselssjefen tar frem noen av plansjene som de bruker i undervisningene. Den viser mannlige kjønnsorgan som er smittet i ulike stadier av Clamyida, men også Hiv og aids.

Det er neppe noen tvil om at Polmonts sex- og helseprosjekt også kunne vært interessant for norske fengsel.

Savner familieleilighet

De har også egne programmer for de som allerede er fedre når de kommer i fengselet.

– Pappakursene er også veldig populære. Målet er at de skal bli bedre fedre, forteller han.

Men fengselet har ingen familieleilighet eller noe annet opplegg for familier som ønsker å komme på besøk. Da må de inn på vanlige besøksrom.

McGill forteller at det svært sjelden er besøk av barn i fengselet.

– Her har vi kanskje noe å lære fra norsk kriminalomsorg, sier Derek McGill.

Ja, Polmont fengsel for barn og unge er en ny verden, tenker jeg.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
25.11.2009
10:00
16.12.2013 11:58Mest lest

Tuva Hjartholm synes det kan være vanskelig å vite hvor grensa går for når hun skal si ifra.

Tuva Hjartholm synes det kan være vanskelig å vite hvor grensa går for når hun skal si ifra.

Hanna Skotheim

Vernepleier Tuva: – Jeg opplever uønsket seksuell oppmerksomhet åtte av ti vakter

FORBLIR SYK: Christine Strandmann får så lite utbetalt i arbeidsavklaringspenger at hun lever under fattigdomsgrensa. – Det er greit at «det skal lønne seg å jobbe», men de laveste ytelsene må ikke være så lave at de gjør folk sykere, sier Strandmann.

FORBLIR SYK: Christine Strandmann får så lite utbetalt i arbeidsavklaringspenger at hun lever under fattigdomsgrensa. – Det er greit at «det skal lønne seg å jobbe», men de laveste ytelsene må ikke være så lave at de gjør folk sykere, sier Strandmann.

Emmie Olivia Kristiansen

AAP dekker ikke behandlingene Christine trenger: – Myndighetene kan ikke skremme folk friske med lave stønader

Karina Veum ser tilbake på en tid da hun var ny i arbeidslivet og visste lite om rettighetene sine.

Karina Veum ser tilbake på en tid da hun var ny i arbeidslivet og visste lite om rettighetene sine.

Ida Bing

Karina var 18 år og ny i jobben da hun krasjet firmabilen. Så ga sjefen henne skylda

Profesjonsleder i FO, Hanne Glemmestad har selv vært Nav-leder. Hun sier det kan være ulik praksis fra sted til sted hvordan vedtak blir til. Hun vil ikke spekulere i hva som har skjedd i saken i Nav Indre Østfold.

Profesjonsleder i FO, Hanne Glemmestad har selv vært Nav-leder. Hun sier det kan være ulik praksis fra sted til sted hvordan vedtak blir til. Hun vil ikke spekulere i hva som har skjedd i saken i Nav Indre Østfold.

Hanna Skotheim

Advarer mot heksejakt på Nav-ansatt som ba klient kjøpe grill og drikke vann fra springen

EN RUNDE TIL: Linn Henriksen (32) har vært gjennom flere runder med arbeidsavklaring og arbeidspraksis, men Nav mener det ikke er nok. Legen hennes fraråder en ny runde med arbeidsutprøving. På tross av det fikk Linn tirsdag melding om å møte til oppstartssamtale for ny arbeidsavklaring på nokså kort varsel, dagen etter.

EN RUNDE TIL: Linn Henriksen (32) har vært gjennom flere runder med arbeidsavklaring og arbeidspraksis, men Nav mener det ikke er nok. Legen hennes fraråder en ny runde med arbeidsutprøving. På tross av det fikk Linn tirsdag melding om å møte til oppstartssamtale for ny arbeidsavklaring på nokså kort varsel, dagen etter.

Yngvil Mortensen

Mer enn ti år etter Linn kom inn i Nav-systemet, er hun ennå ikke ferdig avklart for jobb eller trygd

Rammeavtalen fra 2017 har en kategori for kjøretøy med høy verdi.

Rammeavtalen fra 2017 har en kategori for kjøretøy med høy verdi.

Tori Aarseth

Hvor havnet pengene da Aleris leide raske biler og eiendommer for titalls millioner? Nå etterforsker Økokrim

GODE PENSJONSNYHETER: Å få pensjon for all lønn betyr mye for mange arbeidstakere, spesielt for kvinner og lavtlønte.

GODE PENSJONSNYHETER: Å få pensjon for all lønn betyr mye for mange arbeidstakere, spesielt for kvinner og lavtlønte.

Martin Gutttormsen Slørdal

Regjeringen har vedtatt pensjon fra første krone. Se alle endringene her

Tri Nguyen Dinh

Mellomoppgjøret for 6.000 maskinførere er ferdig

I RETTEN: Renholder Grethe Beck bestrider oppsigelsen fra arbeidsgiveren ISS. Beck har Tourettes syndrom og trenger tilrettelegging fra arbeidsgiver for å kunne stå i jobb. Nå behandles søksmålet hennes i Borgarting lagmannsrett.

I RETTEN: Renholder Grethe Beck bestrider oppsigelsen fra arbeidsgiveren ISS. Beck har Tourettes syndrom og trenger tilrettelegging fra arbeidsgiver for å kunne stå i jobb. Nå behandles søksmålet hennes i Borgarting lagmannsrett.

Tri Nguyen Dinh

«Glemt» paragraf kan hjelpe renholderen Grethe og andre arbeidsfolk

LOVFESTA: Norge har ingen lovfesta minstelønn for alle arbeidstakarar, men på blant anna byggeplassar er minstelønna i tariffavtala såkalla allmenngjort.

LOVFESTA: Norge har ingen lovfesta minstelønn for alle arbeidstakarar, men på blant anna byggeplassar er minstelønna i tariffavtala såkalla allmenngjort.

Håvard Sæbø

Frå 1. juli: Her er den nye lovfesta minstelønna i ni bransjar

LIVSKVALITET: Håvard Stokke (28) opplever utmattelse og kognitive senvirkninger etter en koronainfeksjon i fjor høst.

LIVSKVALITET: Håvard Stokke (28) opplever utmattelse og kognitive senvirkninger etter en koronainfeksjon i fjor høst.

Ole Martin Wold

Åtte måneder etter at Håvard (28) ble syk av korona, er han fortsatt glemsk

Colourbox.com

«Firerbanden» overkjører regjeringen – gir 650 millioner kroner mer til pensjonistene

BEKYMRET: Matrosen Thomas Arnesen er redd Color Line taper i kampen med konkurrentene Fjordline og DFDS hvis dagens karanteneregler opprettholdes.

BEKYMRET: Matrosen Thomas Arnesen er redd Color Line taper i kampen med konkurrentene Fjordline og DFDS hvis dagens karanteneregler opprettholdes.

Privat

Om «danskefergen» frakter passasjerer fra Danmark må matrosen Thomas i 10-dagers karantene

Analyse:

GA SEG: Da partene i Unio-streiken valgte frivillig lønnsnemnd, ble det satt punktum for årets mellomoppgjør.

GA SEG: Da partene i Unio-streiken valgte frivillig lønnsnemnd, ble det satt punktum for årets mellomoppgjør.

Torgny Hasås

Derfor ble det streik på streik og mye uro i årets lønnsoppgjør. En oppsummering

Et flertall i bystyret i Oslo stemte for mistillit mot miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG). Dermed går hele byrådet av.

Et flertall i bystyret i Oslo stemte for mistillit mot miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG). Dermed går hele byrådet av.

Michael Brøndbo

Byrådet i Oslo går av etter mistillit mot Lan Marie Berg

Debatt

Renholderne skal feires med et standpunkt om at de er viktige, skriver artikkelforfatteren.

Renholderne skal feires med et standpunkt om at de er viktige, skriver artikkelforfatteren.

Ole Palmstrøm

«Vi er like mye verdt som andre arbeidere i andre bransjer», skriver Naemy Trandum Aasen

Frp-leder Sylvi Listhaug vil ikke svare hva partiet mener om LOs viktigste saker før stortingsvalget.

Frp-leder Sylvi Listhaug vil ikke svare hva partiet mener om LOs viktigste saker før stortingsvalget.

Jan-Erik Østlie

Sylvi Listhaug nekter å svare på hva partiet mener om LOs viktigste saker før valget

BYGGFAG: Lærling Liv Johansen Kalland seier ho fekk god informasjon om byggfag og andre yrkesfag på ungdomsskolen. Lærling Anna Aunaas og fagarbeidar Hanna Johansen fullførte andre utdanningsprogram før dei skjønte at byggfag var tingen.

BYGGFAG: Lærling Liv Johansen Kalland seier ho fekk god informasjon om byggfag og andre yrkesfag på ungdomsskolen. Lærling Anna Aunaas og fagarbeidar Hanna Johansen fullførte andre utdanningsprogram før dei skjønte at byggfag var tingen.

Tormod Ytrehus

No skal alle byggeplassar ha eigen damegarderobe: – Det gjer noko med trivselen, meiner tømrardamene

MOBILISERER: Jørn Eggum (til venstre) og Richard Storevik sier at Fellesforbundets handlingsplan er forpliktende, og at den vil bli oppdatert etter hvert som de høster flere erfaringer.

MOBILISERER: Jørn Eggum (til venstre) og Richard Storevik sier at Fellesforbundets handlingsplan er forpliktende, og at den vil bli oppdatert etter hvert som de høster flere erfaringer.

Eivind Senneset

Fellesforbundet ruster seg til kamp mot høyreekstreme: – Kan ikke sitte stille og se på, sier Jørn Eggum

KAN GLEDE SEG: Jonas Gahr Støre (Ap), Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Audun Lysbakken (SV) ønsker å danne regjering sammen. Nå gir svarene fra Fagforbundets medlemmer vind i seilene. Her fra partilederdebatten på TV2 i 2019.

KAN GLEDE SEG: Jonas Gahr Støre (Ap), Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Audun Lysbakken (SV) ønsker å danne regjering sammen. Nå gir svarene fra Fagforbundets medlemmer vind i seilene. Her fra partilederdebatten på TV2 i 2019.

Marit Hommedal / NTB

Disse partiene støtter Fagforbundets medlemmer før valget


Flere saker