JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skotsk barnefengsel utvider

Fengselsleder Derek McGill i HMYOI Polmont tror de klarer å ta imot 850 ungdommer mellom 16-21 år framover. Til tross for at det allerede er trangt om plassen i Skottlands største barnefengsel.25.11.2009
10:00
16.12.2013 11:58

nina.hanssen@lomedia.no

En ny verden møter meg. Flere unge, snauklipte gutter med like klær er ikke hverdagskost i norske fengsler. Vi har heller ikke tradisjon for egne soningstilbud for unge.

I det skotske Polmont fengsel, som ligger mellom Glasgow og Edinburgh, har de mange års erfaring med dette. Magasinet Aktuell fikk tilbringe en hel dag sammen med ansatte og innsatte bak murene her.

Bygget nytt

Jeg stanser ved en stor gul murbygning ikke langt unna den vakre landsbyen med steinhus og frodige hager.

Skottlands største ungdomsfengsel er godt merket, og det er fra lang avstand lett å se de høye murene med sikkerhetsgjerdene.

Idet jeg går ut av bilen, hører jeg bråk og støy fra gravemaskiner og bygningsarbeidere som jobber for å utvide fengselet. Det er fengselsleder Derek Mc Gill stolt av.

I løpet av de siste 10 årene har han klart å rive hele det gamle fengselet og bygd opp et nytt.

– Det er viktig med nye bygg for å ivareta sikkerheten og miljøet, forteller han.

Selv om de ikke får utvidet tomten, har de varslet myndighetene at de skal klare å utvide kapasiteten med noen ekstra plasser. Det er mye kriminalitet blant de unge i Skottland. Og behovet for fengselsplasser er stort.

Kriminelle lavalder er 8 år

Mens man i Norge har en kriminell lavalder på 15 år, er den kriminelle lavalderen i England og Wales 10 år. I Skottland går grensen ved 8 år.

De aller yngste får oppfølging fra barnevernsinstitusjoner, men blir overført til fengselet når de fyller 16 år.

Ved Polmont er tre prosent av de innsatte 16-åringer.

Det finnes ungdomsfengsler både for jenter og gutter.

Siden 1990 har kriminaliteten blant jenter i alle aldre økt betraktelig.

Mange av de unge innsatte i Skottland kommer fra hjem med lav sosial status. De har opplevd vanskelige familieforhold og sliter ofte på skolebenken.

Mange har et alkoholproblem, er stoffavhengige eller ble tidlig i livet utsatt for seksuelle overgrep.

Ventelister

Polmont tar imot unge kriminelle gutter fra hele Skottland og har per dato ventelister.

McGill har ambisjoner om at fengselet skal ta imot langt flere for å gi de unge en ny sjanse. Målet er å skape et miljø bak murene der den enkelte får muligheten til å utvikle seg og kanskje også skaffe seg utdanning.

– Hele 70 prosent av de som kommer hit har lese og skrivevansker. Så mange trenger tett oppfølging, forteller han.

Vold i fengselet

McGill innrømmer at ikke alt er rosenrødt i fengselet. Når man samler over 700 unge, frustrerte menn under et tak på svært liten plass, er det mye adrenalin i kroppen som skal ut.

– Det hender at de innsatte ryker i tottene på hverandre og sloss, men svært sjelden går volden utover de ansatte. Det er heller ingen som er blitt drept i fengselet, og det har heller ikke vært selvmord her de siste 4-5 årene, forteller han åpent.

McGill tror dette skyldes at de driver aktiv forebygging og har flere programmer for de som sliter mentalt. Dessuten skryter han av de seks ansatte med høy sosialfaglig bakgrunn som gjør en fantastisk jobb sammen med helsetjenesten.

Kalde stålkorridorer

Kontrasten til solen ute og det dunkle lyset i de lange aluminiumskorridorene er stor. Jeg får en ekkel følelse av å bli overvåket, ikke ulik den jeg fikk på grensestasjonen mellom Gaza og Jerusalem. De unge guttene nærmest marsjerer forbi med vakter foran og bak. Og det står uniformerte fengselsbetjenter oppstilt hver 5. meter nedover. Men de ser verken særlig farlige eller strenge ut.

– Det er i disse korridorene de fleste voldsepisodene i fengselet skjer. Derfor må vi ha så mange på vakt her, sier McGill. I passasjen møter vi også fengselspresten som stanser og slår av en prat. Han har akkurat forberedt en ny vielse i fengselets kapell der de både har orgel og prekestol.

Unge betjenter

I korridoren møter vi Debbie Phillips(22) og Susan Brown(20), to unge kvinnelige fengselsbetjenter på vakt. De forteller om en veldig god arbeidsplass og skryter både av arbeidsmiljøet og ledelsen.

– Jeg trives veldig godt. Det er dessuten både spennende og utfordrende å jobbe med innsatte som er jevngamle med meg selv, sier Phillps. Brown nikker. De synes det er uproblematisk å jobbe med unge gutter og har ikke opplevd negative scener fordi de er jenter.

– Jeg tror heller kvinnelige betjenter i et guttefengsel er en fordel og har mange flinke kvinner i min stab, sier McGill.

Tomme blikk

Det er en rolig atmosfære. Ingen lar seg affisere av at en journalist som fotograferer detaljer i fengselet. I stedet får jeg nysgjerrige blikk og spørsmål om hvor jeg kommer fra. Magasinet Aktuell? Nei, det har de ikke hørt om. Men Norge ja. De fleste har fått med seg at Skottland tapte fotballandskampen mot Norge, så det blir litt fotballprat. Men raskt glir samtalene rundt deres egne liv og framtidsdrømmer. De fleste har samme hårfrisyre og er kledde i hvite bukser og grønne t-skjorter eller collegegensere med Polmont-logoen på. Alle innsatte får klær, men McGill presiserer at fengselsledelsen ikke stiller krav om at fangene skal ha kort hår.

Livstidsdommer

– Får vi utvidet med flere celler, er målsetningen å ta inn 850 ungdommer allerede før jul. Per i dag har vi 710 ungdommer i 497 celler her selv om vi kun har kapasitet til 693, forteller McGill.

Det betyr at mange må dele celler, og at det kan bli trangt. Rundt 23 prosent har en dom på under et år, mens 27 prosent soner straffer på over 4 år. Flere har livstidsdommer, forteller han. De har 349 ansatte ved Polmont, men med utvidelsen håper McGill å få på plass minst 21 flere fengselsbetjenter.

McGill er stolt av utvidelsen og har tro på at et moderne fengsel vil øke trivselen og vil være bra for miljøet. I dag er bevegelsesfriheten veldig liten, og aktivitetene er gjerne samlet i små enheter.

Musikalsk postmann

Det var litt tilfeldig at McGill ble fengselsbetjent. For 32 år siden jobbet han bak skranken i et postkontor og spilte trommer i et rockeband To andre i bandet jobbet i kriminalomsorgen oganbefalte McGill å prøve seg som fengselsbetjent.

– Det var først og fremst spennende og ikke minst meningsfylt å få lov til å jobbe direkte med mennesker. Etter kort tid, var jeg frelst. Det var dette jeg ville jobbe med resten av livet, sier han.

McGill har aldri angret. Nå får han både faglige og sosiale utfordringer hver dag. Dessuten er han en fengselsleder som trives med å være synlig blant de innsatte. Det er mange som hilser på McGill når vi vandrer rundt i de svære gangene.

– Jeg kjenner jo ikke alle. Men 90 prosent av de innsatte her er gjengangere, så det er mange kjente fjes. Dessverre havner mange av disse i sitt gamle miljø når de blir løslatte. Da er ikke veien tilbake hit veldig lang, sukker han.

Mange er dømt for vold, tyverier, knivstikking og narkotika. I mars 2008 var det til sammen 4 049 ansatte i skotske fengsler. (Flytt disse to siste setningene til et annet sted)

Fra Innsiden

McGill har ingenting imot å vise frem fengselet fra innsiden. Etter noen minutter lar han meg også ta med fotoutstyr.

– For meg er det viktig å være åpen. Jeg har ingenting å skjule. Dette er vår virkelighet, og vi vil gjerne vise frem hvordan vi tar vare på våre innsatte. Du kan selv ta en prat med både innsatte og ansatte her, sier han. Og viser vei til de ulike aktivitetene fengselet tilbyr på dagtid. De har flere rehabiliteringsprogrammer og prøver så godt de kan å forberede ungdommene til løslatelsen.

Moderne celler

De fleste deler celler. Selv om cellene er små, har fangene dekorert veggene. To samboere på 17 og 18 år fra Glasgow inviterer oss inn. De moderne 2-mannsrom har toalett og dusj godt skjult i veggen.

Det lukter blomster fra cella. Kanskje ikke så rart med wunderbaum overalt, deodoranter og andre toalettsaker med lukt rundt vasken. Den ene veggen har familiebilder, mens veggen ved køyesenga er fylt med halvnakne damer som smiler til oss.

Lommepenger

17-åringen har sittet i et annet fengsel tidligere, men synes Polmont er bedre.

– Fortsatt savner jeg familien min, men det er fint å dele celle: Da har jeg noen å prate med, sier han.

Her går han også på skole. I tillegg har han en vaskejobb som er helt grei. De to gutta har begge jobber i fengselet slik at de kan tjene litt lommepenger som de kan bruke i kiosken. De har også leid seg TV for 1 pund i uka med 20 ulike kanaler og har også egne dataspill og Wii som de spiller innimellom Det hender også at de spiller bordtennis i gangen. Slik går dagene. 18-åringen drømmer om engang å komme ut å jobbe i storebrorens verksted. Ellers har han ingen fremtidsplaner akkurat nå.

God stemning på gulvet

Vi passerer noen gutter som står og dusjer bak forheng i gangen.

– Ta gjerne nakenbilde, roper en.

– Skal jeg posere kanskje? spør en annen. Jeg takker høflig nei og stanser heller ved bordtennisbordet og biljardbordet som står midt i lokalet. Det er populært å ha dette tilbudet. Også klasserommene er moderne innredet. I ett av klasserommene driver kunstfaglærer Sue Stanners undervisning i reklametegningning. Alle sitter og pusler med sitt, og på veggen henger flott kunst fra tidligere elever.

– Å tegne og male er en virkelighetsflukt som får oss til å tenke på andre ting, sier en av 16-åringene i rommet.

De fleste i tegnestua har livstidsdommer. I skolekjøkkenet underviser Billy Tripney i matlaging mens elevene følger med. Det er en god atmosfære her, og elevene seg imellom har en god tone.

Det minner om en hvilken som helst skoleklasse. Bare de glattbarberte hodene og de tomme blikkene røper at disse guttene har hatt en tøff start i livet.

I malerverkstedet er det også god stemning. Noen står og maler, mens andre ordner med skilter og dører.

Midt i rommet står en smørblid verkstedbetjent Nigel Simms med malingsflekker overalt og en walkie talkie i lomma. Han ønsker oss velkommen, forteller hvordan undervisningen foregår og viser stolt frem elevenes arbeid.

Sex- og helseprogram

Det McGill er mest stolt over er at fengselet har kjørt et pilotprosjekt som har fått internasjonal oppmerksomhet i år.

Program kjører de sammen med den frivillige organisasjonen Caledonia Youth for å skolere de innsatte om seksuelt smittede sykdommer. Det er åpent for alle innsatte og er et målretta program for å øke kunnskap om egen kropp og helse.

Det har vært en dramatisk økning i antall Clamydia-tilfeller blant unge i Skottland, og det er stor interesse for denne opplæringen i fengselet.

– De innsatte har reagert veldig positivt på dette programmet. Mange har et anstrengt forhold til sex og er kanskje grovt feilinformert i spørsmål knyttet til temaet. De fleste vet faktisk svært lite om prevensjon, graviditet og seksuelt smittsomme sykdommer. Mange av disse unge mennene har fått sin seksualundervisning fra kompiser, medier og pornofilmer og sitter igjen med et urealistisk, feil og usunt bilde. Og sliter kanskje psykisk med dette. I denne opplæringen får guttene uttrykke følelser knyttet til dette også. Og vi bruker relativt sterke virkemidler, sier McGill.

Fengselssjefen tar frem noen av plansjene som de bruker i undervisningene. Den viser mannlige kjønnsorgan som er smittet i ulike stadier av Clamyida, men også Hiv og aids.

Det er neppe noen tvil om at Polmonts sex- og helseprosjekt også kunne vært interessant for norske fengsel.

Savner familieleilighet

De har også egne programmer for de som allerede er fedre når de kommer i fengselet.

– Pappakursene er også veldig populære. Målet er at de skal bli bedre fedre, forteller han.

Men fengselet har ingen familieleilighet eller noe annet opplegg for familier som ønsker å komme på besøk. Da må de inn på vanlige besøksrom.

McGill forteller at det svært sjelden er besøk av barn i fengselet.

– Her har vi kanskje noe å lære fra norsk kriminalomsorg, sier Derek McGill.

Ja, Polmont fengsel for barn og unge er en ny verden, tenker jeg.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
25.11.2009
10:00
16.12.2013 11:58Mest lest

Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.

Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.

Ida Bing og husleie.no

Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre

STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.

STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.

Lene Svenning

Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert

SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.

SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.

Jan Inge Haga

Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte

RÅD: Meld deg inn i ei fagforeining, sjekk dokumentasjonen, ikkje ver redd for å stille spørsmål og frem lønnskrav så tidleg som mogleg. Det er råda frå Monica Hanssen og organisasjonsarbeidar Knut Skåle i Fellesforbundet.

RÅD: Meld deg inn i ei fagforeining, sjekk dokumentasjonen, ikkje ver redd for å stille spørsmål og frem lønnskrav så tidleg som mogleg. Det er råda frå Monica Hanssen og organisasjonsarbeidar Knut Skåle i Fellesforbundet.

Tormod Ytrehus

Sjåfør Monica får etterbetalt 82.000 kroner: – Det er ikke gøy å gå til sak, men det skal være lov å være syk

Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.

Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.

Lise Åserud / NTB

FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon

Det var under dette arbeidet dødsulykken skjedde på Metallco Aluminium i november 2017. Bildet er fra en video avdøde Sverre Aandahl lagde to år før ulykken der han dokumenterte arbeidet sitt. Hjullasteren til høyre i bilde har skuffa full av skrapmetall som den heller i kassa foran på det andre kjøretøyet. Dette kjøretøyet kjører så skuffa inn i smelteovnen, og metallet blir skjøvet inn i ovnen. Temperaturen i ovnen kan være opp mot 950 grader. Hvis en får vann i støpen, kan ovnen eksplodere. Det var det som skjedde, da ulykken inntraff.

Det var under dette arbeidet dødsulykken skjedde på Metallco Aluminium i november 2017. Bildet er fra en video avdøde Sverre Aandahl lagde to år før ulykken der han dokumenterte arbeidet sitt. Hjullasteren til høyre i bilde har skuffa full av skrapmetall som den heller i kassa foran på det andre kjøretøyet. Dette kjøretøyet kjører så skuffa inn i smelteovnen, og metallet blir skjøvet inn i ovnen. Temperaturen i ovnen kan være opp mot 950 grader. Hvis en får vann i støpen, kan ovnen eksplodere. Det var det som skjedde, da ulykken inntraff.

Privat, skjermdump fra YouTube

Verneombud og ansatt døde etter eksplosjon på arbeidsplassen. Daglig leder dømt til fengsel

Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.

Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.

Jan-Erik Østlie

Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen

STENGES: Kjøpesentrene i nye 15 kommuner på Østlandet holder stengt fra og med mandag.

STENGES: Kjøpesentrene i nye 15 kommuner på Østlandet holder stengt fra og med mandag.

Erlend Angelo

Permitteringer i vente i ytterligere 15 kommuner: – Det er dramatisk å stenge ned kjøpesentrene

UTSATT: Tall fra Folkehelseinstituttet viser at siste halvår i fjor var det ansatte i serveringsbransjen den yrkesgruppa med mest koronasmitte. (Illustrasjonsfoto)

UTSATT: Tall fra Folkehelseinstituttet viser at siste halvår i fjor var det ansatte i serveringsbransjen den yrkesgruppa med mest koronasmitte. (Illustrasjonsfoto)

colourbox.com

Smittet på jobb: 611 har søkt Nav om å få covid-19 godkjent som yrkessykdom

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen og nestleder Peggy Hessen Følsvik jobber i tospann for å få innført pensjon fra første krone.

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen og nestleder Peggy Hessen Følsvik jobber i tospann for å få innført pensjon fra første krone.

Jan-Erik Østlie

Pensjon fra første krone: Derfor sier LO nei til NHOs forslag

Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget

Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget

Sissel M. Rasmussen

Frp ville ikke være med på å forlenge AAP-perioden

Kronikk

De polske arbeiderne nektet å være servile da de ble advart mot å «bite hånda som matet dem». Jeg har dessverre ingen slike forventninger til Høyre, skriver Jonas Bals.

De polske arbeiderne nektet å være servile da de ble advart mot å «bite hånda som matet dem». Jeg har dessverre ingen slike forventninger til Høyre, skriver Jonas Bals.

Tormod Ytrehus

«Laksemilliardæren betaler Høyres valgkamp, men ikke lønn til sine polske ansatte»

Hovedtillitsvalgt Gro-Irene Hobber Hansen

Hovedtillitsvalgt Gro-Irene Hobber Hansen

Brian Cliff Olguin

Opptil 45.000 kan bli permittert på Østlandet: – Det er trist, vi håper det ikke blir langvarig, sier tillitsvalgt

LO-advokat Atle Sønsteli Johansen. (Arkivfoto)

LO-advokat Atle Sønsteli Johansen. (Arkivfoto)

Jan-Erik Østlie

Skal det være to eller 14 dagers varslingsfrist for permitteringer? LO-advokatene svarer

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) mener at såkalte ostehøvelkutt ikke kan forklare hvorfor Danmark tester flere virusprøver for mutasjoner enn Norge.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) mener at såkalte ostehøvelkutt ikke kan forklare hvorfor Danmark tester flere virusprøver for mutasjoner enn Norge.

Leif Martin Kirknes

Høie forsvarer budsjettkuttene i Folkehelseinstituttet (FHI)

Kommentar

Erna Solberg sa selv fra Stortingets talerstol at hun vet at krisen slår skjevt ut, skriver Tirild Rustand Halvorsen. (Arkivfoto)

Erna Solberg sa selv fra Stortingets talerstol at hun vet at krisen slår skjevt ut, skriver Tirild Rustand Halvorsen. (Arkivfoto)

Jan-Erik Østlie

«Regjeringen snakker som om deres egen kompensasjonsordning er perfekt. Det er den ikke»

KLAR TALE: – Det burde hete nødundervisning, som de kaller det i Danmark, for det er det det er – ikke skole, sier Henriette Sofie Selnæs. Hun mener vårens eksamener bør droppes.

KLAR TALE: – Det burde hete nødundervisning, som de kaller det i Danmark, for det er det det er – ikke skole, sier Henriette Sofie Selnæs. Hun mener vårens eksamener bør droppes.

Sissel M. Rasmussen

Ungdomsskolelærer Henriette (48) er forbanna: – Det burde hete nødundervisning, ikke skole

Pensjonspolitiske talsperson Lise Christoffersen i Ap

Pensjonspolitiske talsperson Lise Christoffersen i Ap

Jan-Erik Østlie

Ap og Rødt vil ha omkamp på omstridte pensjonsforslag

FHI-direktør Camilla Stoltenberg

FHI-direktør Camilla Stoltenberg

NordForsk

FHI advarte om konsekvenser av nedbemanning allerede i 2017

Vlantanas 1500 lastebiler har blitt et kjent syn på motorveier over hele Europa. Vlantana Norge gikk bedriften konkurs i 2020. Selv etter konkursen fortsatte Vlantana å kjøre i Norge. Her er en litauisk Vlantana lastebil fotografert på døgnhvileplassen i Lier i sutten av juli 2020.

Vlantanas 1500 lastebiler har blitt et kjent syn på motorveier over hele Europa. Vlantana Norge gikk bedriften konkurs i 2020. Selv etter konkursen fortsatte Vlantana å kjøre i Norge. Her er en litauisk Vlantana lastebil fotografert på døgnhvileplassen i Lier i sutten av juli 2020.

Roy Ervin Solstad

Litauiske lastebilsjåfører krever lønn, overtid og feriepenger for til sammen 16 millioner kroner fra tidligere arbeidsgiver


Flere saker