JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Folkehjelpa feirer 70-årsdag

– Skål for Norsk Folkehjelps grunnleggere Karl Evang, Rolf Hofmo og ikke minst Haakon Lie, som for 70 år siden klarte å få denne organisasjonen på beina, sier styreleder Finn Erik Thoresen og hever glasset foran sine gjester i Det Norske Teater.08.12.2009
09:19
16.12.2013 12:05

nina.hanssen@lomedia.no

Det er god stemning på 70-årsjubileet til Norsk Folkehjelp denne ettermiddagen.

Det er neppe tilfeldig at Sosialistisk kor står på scenen i det flammende røde lyset og synger kampsanger. Det røde koret synger om internasjonal solidaritet, mens generalsekretær Petter Eide og styreleder Finn Erik Thoresen tar en hilserunde.

Både harmonien og tekstene faller i smak hos publikum. De fleste har hørt koret tidligere på LO's markering på Youngstorget 1. Mai.

Men maten som serveres er ikke noe tradisjonell arbeiderkost. Her er det eksotisk fingermat, musserende viner og andre fristelser fra nær og fjern.

Ved utgangen ved siden av de ferske skrytebrosjyrene, ligger også et opplag bøker med historier skrevet og illustrert av angolske kvinner som har deltatt på Norsk Folkehjelp og Arbeiderpartiets ”Kvinner-Kan skolering”. Det er sterke personlige historier.

Fire kvinner som tidligere har møttes i Angola gjenforenes. Klemmer deles og praten går livlig rundt de små cafe-bordene.

De fleste forbundslederne i LO er her, men her er det også ansatte, samarbeidspartnere, politikere og tillitsvalgte på flere nivåer. Her knyttes bånd og broer, mens maten blir skyllet ned i små porsjoner.

”Vi lar våre hender bli en bru” avslutter koret i det røde flomlyset før det offisielle programmet starter. Applaus.

Rød tråd

Toastmaster i kveld er styreleder Finn Erik Thoresen, mens Petter Eide har inntatt tilskuerplassen. Han løfter glasset og skåler nå for de mange ansatte i organisasjonen som han ikke kan få fullrost.

– Dere gjør en kjempejobb, sier Eide, som er glad for at så mange fant veien til teatret.

– Det går bokstavelig talt en rød tråd fra Norsk Folkehjelps arbeid mot Franco-regimet i 1939 fram til dagens rettighetskamp for asylsøkere. Hele vår historie er preget av solidaritet i praksis for folk som sitter nederst ved bordet, forteller Thoresen engasjert.

Han er stolt over det viktige arbeidet som organisasjonen fortsatt gjør både her hjemme og internasjonalt.

Thoresen forteller om en organisasjon i vekst og er ikke lite kry over at folkehjelpa er en av verdens største mineryddeorganisasjoner, en av Norges største bistandsorganisasjoner og en av de viktigste innen frivillig beredskaps- og førstehjelpsarbeid her til lands.

Folkehjelpa er dessuten den eneste norske frivillige organisasjonen som driver asylmottak på et humanitært grunnlag.

Finn Erik Thoresen takker for all støtten Norsk Folkehjelp får hvert år og understreker at han er spesielt glad for det tette samarbeidet med LO og ikke minst Fagforbundet.

På Landsmøtet tidligere i høst lovte Fagforbundet å støtte Norsk Folkehjelps arbeid for palestinere med 4,5 millioner årlig de neste fire årene.

Kamp mot fremmedfrykt

Mange er kommet for å hylle den spreke 70-åringen. Førstemann på podiet er en kvinne. Det er LOs nestleder Gerd Kristiansen.

Kristiansen støtter all rosen til Folkehjelpa og trekker frem det gode samarbeidet LO har med Norsk Folkehjelp for å ta opp kampen mot fremmedfrykt på norske arbeidsplasser.

Hun er redd for at fremmedfrykten kan komme til å true solidariteten blant norske arbeidstakere og mener dette arbeidet derfor er veldig viktig.

Kristiansen lover at LO ønsker å være en solid støttespiller framover og c

– Denne sjekken vil komme godt med til vårt "Kvinner Kan" - arbeid som vi ønsker å fortsette med, sa en glad mottaker av sjekken, Finn Erik Thoresen.

Norad-direktør Paul Engberg-Pedersen og assisterende direktør Frode Forfang i UDI roser også sin samarbeidspartner gjennom mange år.

Solveig Torsvik er tilstede for å representere Arbeiderpartiet og stortingsgruppa.

Hun trekker også frem det gode samarbeidsprosjektet Kvinner Kan som har eksistert i 25 år og som har skolert over 30.000 kvinner, men også gitt mange kvinnelige Ap-politikere nyttig kunnskap og erfaring fra andre land.

Flyktninghjelpens generalsekretær Elisabeth Rasmusson hilser på vegne av de andre norske humanitære organisasjonene.

– Å være her i dag er som å feire Flyktningehjelpens mor eller far. Hadde det ikke vært for Norsk Folkehjelp og deres kamp for flyktninger, er det ikke sikkert at vår organisasjon hadde blitt dannet. Takk for det, sier Rasmussen og hever glasset.

– Dere skiller dere ut fordi dere ikke bare vil hjelpe, dere vil også ha politiske endringer og har klar forankring i arbeiderbevegelsen. Dette er deres styrke, legger hun til.

Nytt Zimbabwe-prosjekt

Det er mange forbundsledere i salen og praten går livlig rundt de små bordene.

For forbundsleder Geir Bjørkli i Norsk Fengsels- og friomsorgsforbund (NFF) er det en selvfølge å stille opp her da forbundet hvert år støtter Norsk Folkehjelp med midler.

NFF har også et samarbeid med Folkehjelpa i et fengsel i de kurdiske områdene i Nord-Irak, men Bjørkli har aldri besøkt fengselet. (Se saken: Kurdistans kvinner)

Forbundsleder Kjell Atle Bunborg i Norsk Jernbaneforbund har heller ikke besøkt noen av Folkehjelpas prosjekter, men støtter også organisasjonen fast hvert år.

Forbundet har særlig vært opptatt av palestinerne kår.

– I januar sender vi en delegasjon ned til vestbredden for å besøke Norsk Folkehjelps prosjekter der, forteller han.

Gerd Kristiansen og Kristian Tangen fra LOs ledelse nikker.

– Jeg skal også til Palestina til neste år. Det blir utrolig spennende, røper hun.

Nå trer HK-leder Sture Arntzen inn i det røde scenelyset. Han kan røpe at han bare noen timer tidligere, sammen med generalsekretær Petter Eide, har signert en samarbeidsavtale som skal gi organisasjonen én million kroner over en fireårsperiode til et prosjekt i Zimbabwe. Nyhetene blir møtt med spontan applaus.

Sture Arntzen håper at HKs nye prosjekt i Zimbabwe skal skape engasjement blant medlemmene. Forbundets tidligere Bosnia-prosjekt gav nemlig et stort engasjement i hele organisasjonen.

Gjør en forskjell

NTL-leder Turid Lilleheie hadde også favnen full av ros da hun talte for fagbevegelsens forlengede humanitære arm.

– I Norsk Folkehjelp er det mange mennesker som gjør en fantastisk humanitær innsats enten det er drift av asylmottak, førstehjelp og sanitetsarbeid, eller antirasistisk arbeid som menneskebiblioteket er et godt eksempel på, sier hun.

Lilleheie mener at Folkehjelpa utgjør en forskjell i verden.

– Det være seg demokratibygging i Zimbabwe, bønders kamp for jord i Honduras, eller arbeidet med å sette vold mot kvinner i krig på dagsordenen. Den heltemodige innsatsen og det viktige arbeidet som gjøres i Gaza er også uvurderlig, sier hun.

Lilleheie er spesielt glad for at Folkehjelpa setter søkelys på kvinner og kvinners rettigheter.

– Sist, men ikke minst er jeg glad for at Norsk Folkehjelp er med som en sterk og uredd stemme i ordskiftet for en human og verdig asylpolitikk. Vi trenger kunnskapsrike organisasjoner og vi trenger tydelige talspersoner for å sørge for at holder oss på ideologisk rett spor når vi diskuterer hvordan vi skal forholde oss til mennesker som er på flukt, sier hun.

Norsk Folkehjelp feiret mandag 7.desember 70 år.

Organisasjonen har siden 1939 drevet praktisk solidaritetsarbeid både i Norge og internasjonalt.

Organisasjonen omsetter i dag for 750 millioner kroner og sysselsetter mer enn 2300 ansatte i 33 land.

I Norge drives det lokalt frivillig arbeid av 8000 medlemmer i 100 lokallag over hele landet. Internasjonalt er organisasjonen engasjert i mer enn 30 land.

Norsk Folkehjelp er en av verdens fremste organisasjoner på humanitær minerydding, og vi har arbeidet aktivt i Norge og internasjonalt for et forbud mot landminer og klasebomber.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
08.12.2009
09:19
16.12.2013 12:05Mest lest

TAPER: Sjømannen Anna Ruud er permittert fra Color Line. Hun taper penger hvis hun jobber under permisjonen.

TAPER: Sjømannen Anna Ruud er permittert fra Color Line. Hun taper penger hvis hun jobber under permisjonen.

Asle Rowe

Anna risikerer å tape 14.730 kroner i måneden hvis hun jobber

LØNNSØKNING: Oljearbeidere lander på heliporten på Sola etter å ha vært på jobb offshore. Nå får de lønnsøkning.

LØNNSØKNING: Oljearbeidere lander på heliporten på Sola etter å ha vært på jobb offshore. Nå får de lønnsøkning.

Arkivfoto: Jan Inge Haga

Dette er den nye lønna til oljearbeiderne

Med hjelp fra Nav får Pelle Haagensen arbeidserfaring, tarifflønn og referanse til å søke om lærlingplass og jobb senere.

Med hjelp fra Nav får Pelle Haagensen arbeidserfaring, tarifflønn og referanse til å søke om lærlingplass og jobb senere.

Yngvil Mortensen

Pelle (18) fikk ikke lærlingplass. Så kom det en gladmelding fra Nav

HVORFOR NÅ? Esther Mørk (f.v.) og Astri Elisabet Pestalozzi synes det er merkelig at departementet omorganiserer midti en pandemi når ansatte har sittet fra hverandre i et år.

HVORFOR NÅ? Esther Mørk (f.v.) og Astri Elisabet Pestalozzi synes det er merkelig at departementet omorganiserer midti en pandemi når ansatte har sittet fra hverandre i et år.

Katharina Dale Håkonsen

Nær 900 ansatte i forvaltningen av høyere utdanning skal omstilles før juli: – Det kom som en bombe

Det store spørsmålet er hvordan dette skal betales. LO og NHO har i utredningen ikke tatt mål av seg til å løse dette spørsmålet. (Arkivfoto)

Det store spørsmålet er hvordan dette skal betales. LO og NHO har i utredningen ikke tatt mål av seg til å løse dette spørsmålet. (Arkivfoto)

Håvard Sæbø

Mange flere kan få tidligpensjon, men hvem skal betale? Her er forslaget til endringene i AFP

BEKYMRET: Daniel Walter er Handel og Kontors hovedtillitsvalgt i Obos. Han har aldri opplevd et så stort engasjement rundt en generalforsamling. Forslaget om å legge ned Obos skremmer ham og kollegene.

BEKYMRET: Daniel Walter er Handel og Kontors hovedtillitsvalgt i Obos. Han har aldri opplevd et så stort engasjement rundt en generalforsamling. Forslaget om å legge ned Obos skremmer ham og kollegene.

Brian Cliff Olguin

Obos-tillitsvalgt frykter for arbeidsplassene til 2.600 kolleger

Fremskrittspartiets førstekandidat i Oslo, Christian Tybring-Gjedde (arkivfoto).

Fremskrittspartiets førstekandidat i Oslo, Christian Tybring-Gjedde (arkivfoto).

Terje Pedersen, ANB

Katastrofe for Venstre og Frp i hovedstaden på fersk partimåling

En kvinne i 50-årene er avskjediget fra avdelingen ved Skjervum helse- og omsorgssenter fordi hun har brutt smittevernregler.

En kvinne i 50-årene er avskjediget fra avdelingen ved Skjervum helse- og omsorgssenter fordi hun har brutt smittevernregler.

Helge Rønning Birkelund

Fagforbundet vil ikke ta saken til medlem som fikk sparken for brudd på smittevernregler

Kronikk

Det er frivillig om den enkelte arbeidstaker ønsker vaksinering. Kan nei til vaksine være grunnlag for oppsigelse?  (Illustrasjonsfoto)

Det er frivillig om den enkelte arbeidstaker ønsker vaksinering. Kan nei til vaksine være grunnlag for oppsigelse? (Illustrasjonsfoto)

Colourbox.com

«Kan du få sparken av å si nei til koronavaksine?». Se hva Jussformidlingen svarer

Med Listhaug i lederstolen gjentar Frp-landsmøtet kravet fra Siv Jensens tale til landsstyret.

Med Listhaug i lederstolen gjentar Frp-landsmøtet kravet fra Siv Jensens tale til landsstyret.

Jan-Erik Østlie

Sjekk lista: Dette vedtok Frp på landsmøtet

OPP I LØNN IGJEN: De ansatte i Spar Kjøp og andre butikker omfattet av Handeloverenskomsten mellom HK og NHO går opp i lønn for andre gang i år.

OPP I LØNN IGJEN: De ansatte i Spar Kjøp og andre butikker omfattet av Handeloverenskomsten mellom HK og NHO går opp i lønn for andre gang i år.

Martin Guttormsen Slørdal

Butikkansatte går opp i lønn for andre gang i år

Håvard Sæbø

Halvparten av innleien hos Statsbygg var ulovlig

Siv Jensen omkranset av journalister. Nå blir det stillere, for på helgens Frp-landsmøte takker hun av som Frp-leder.

Siv Jensen omkranset av journalister. Nå blir det stillere, for på helgens Frp-landsmøte takker hun av som Frp-leder.

Leif Martin Kirknes

Siv Jensen i avskjedsintervju: Dette angrer hun på

Efta-domstolen svarte onsdag på Høyesteretts spørsmål om Nav-saken.

Efta-domstolen svarte onsdag på Høyesteretts spørsmål om Nav-saken.

Hanna Skotheim

Nav-skandalen: Nordmenn i utlandet kan ha blitt nektet trygd helt tilbake til 1994

Sylvi Listhaug overtar som Frp-leder når Siv Jensen takker av på landsmøtet.

Sylvi Listhaug overtar som Frp-leder når Siv Jensen takker av på landsmøtet.

Jan-Erik Østlie

Elbil, kontantstøtte og vindkraft: Her er sakene som skaper strid på Frps landsmøte

NEDBEMANNET: Totalt 21 ansatte ble sagt opp, 30 ble omplassert, og mange ansatte måtte ned i lønn da forskningsinstituttet Norce nedbemannet. Det godtok ikke en oppsagt 58-årig kvinne med 34 års erfaring i jobben som saksøkte arbeidsgiveren for usaklig oppsigelse. Saken skulle kommet opp i tingretten mandag, men fredag ble det kjent at det var inngått forlik. Kvinnen fortsetter nå sitt arbeidsforhold ved Norce.

NEDBEMANNET: Totalt 21 ansatte ble sagt opp, 30 ble omplassert, og mange ansatte måtte ned i lønn da forskningsinstituttet Norce nedbemannet. Det godtok ikke en oppsagt 58-årig kvinne med 34 års erfaring i jobben som saksøkte arbeidsgiveren for usaklig oppsigelse. Saken skulle kommet opp i tingretten mandag, men fredag ble det kjent at det var inngått forlik. Kvinnen fortsetter nå sitt arbeidsforhold ved Norce.

Google Street View

Forskningsansatt (58) ble nedbemannet etter 34 år i jobben – så saksøkte hun arbeidsgiveren

SEKRETARIATET: Rashid Nawaz sørger for at det blir servert kaffe til folket under møtene i sekretariatssalen i Folkets Hus.

SEKRETARIATET: Rashid Nawaz sørger for at det blir servert kaffe til folket under møtene i sekretariatssalen i Folkets Hus.

Sissel M. Rasmussen

Rashid startet som renholder i 1999. Nå er han «bydelsordfører» for 33.000 innbyggere

Bjørnar Moxnes (Rødt), Une Aina Bastholm (MDG) og Audun Lysbakken (SV).

Bjørnar Moxnes (Rødt), Une Aina Bastholm (MDG) og Audun Lysbakken (SV).

Stortinget

Rødt og MDG kan få LO-støtte

– Mat er det mest grunnleggende av alt. Blir det uro rundt mat, så blir det uro rundt alle ting. Hvis du ser på historien, så har vi hatt matvarekriser til alle tider, sier Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

– Mat er det mest grunnleggende av alt. Blir det uro rundt mat, så blir det uro rundt alle ting. Hvis du ser på historien, så har vi hatt matvarekriser til alle tider, sier Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

Jan-Erik Østlie

Vedum frykter matmangel i neste krise, Solberg mener vi kan spise fisk

Sylvi Listhaug har trolig en tung valgkamp i vente. I alle fall om man skal tro meningsmålingene.

Sylvi Listhaug har trolig en tung valgkamp i vente. I alle fall om man skal tro meningsmålingene.

Leif Martin Kirknes

Listhaug vil ha et skarpere Frp – men lokalpolitikere melder seg ut


Flere saker