JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Folkehjelpa feirer 70-årsdag

– Skål for Norsk Folkehjelps grunnleggere Karl Evang, Rolf Hofmo og ikke minst Haakon Lie, som for 70 år siden klarte å få denne organisasjonen på beina, sier styreleder Finn Erik Thoresen og hever glasset foran sine gjester i Det Norske Teater.


08.12.2009
09:19
16.12.2013 12:05

nina.hanssen@lomedia.no

Det er god stemning på 70-årsjubileet til Norsk Folkehjelp denne ettermiddagen.

Det er neppe tilfeldig at Sosialistisk kor står på scenen i det flammende røde lyset og synger kampsanger. Det røde koret synger om internasjonal solidaritet, mens generalsekretær Petter Eide og styreleder Finn Erik Thoresen tar en hilserunde.

Både harmonien og tekstene faller i smak hos publikum. De fleste har hørt koret tidligere på LO's markering på Youngstorget 1. Mai.

Men maten som serveres er ikke noe tradisjonell arbeiderkost. Her er det eksotisk fingermat, musserende viner og andre fristelser fra nær og fjern.

Ved utgangen ved siden av de ferske skrytebrosjyrene, ligger også et opplag bøker med historier skrevet og illustrert av angolske kvinner som har deltatt på Norsk Folkehjelp og Arbeiderpartiets ”Kvinner-Kan skolering”. Det er sterke personlige historier.

Fire kvinner som tidligere har møttes i Angola gjenforenes. Klemmer deles og praten går livlig rundt de små cafe-bordene.

De fleste forbundslederne i LO er her, men her er det også ansatte, samarbeidspartnere, politikere og tillitsvalgte på flere nivåer. Her knyttes bånd og broer, mens maten blir skyllet ned i små porsjoner.

”Vi lar våre hender bli en bru” avslutter koret i det røde flomlyset før det offisielle programmet starter. Applaus.

Rød tråd

Toastmaster i kveld er styreleder Finn Erik Thoresen, mens Petter Eide har inntatt tilskuerplassen. Han løfter glasset og skåler nå for de mange ansatte i organisasjonen som han ikke kan få fullrost.

– Dere gjør en kjempejobb, sier Eide, som er glad for at så mange fant veien til teatret.

– Det går bokstavelig talt en rød tråd fra Norsk Folkehjelps arbeid mot Franco-regimet i 1939 fram til dagens rettighetskamp for asylsøkere. Hele vår historie er preget av solidaritet i praksis for folk som sitter nederst ved bordet, forteller Thoresen engasjert.

Han er stolt over det viktige arbeidet som organisasjonen fortsatt gjør både her hjemme og internasjonalt.

Thoresen forteller om en organisasjon i vekst og er ikke lite kry over at folkehjelpa er en av verdens største mineryddeorganisasjoner, en av Norges største bistandsorganisasjoner og en av de viktigste innen frivillig beredskaps- og førstehjelpsarbeid her til lands.

Folkehjelpa er dessuten den eneste norske frivillige organisasjonen som driver asylmottak på et humanitært grunnlag.

Finn Erik Thoresen takker for all støtten Norsk Folkehjelp får hvert år og understreker at han er spesielt glad for det tette samarbeidet med LO og ikke minst Fagforbundet.

På Landsmøtet tidligere i høst lovte Fagforbundet å støtte Norsk Folkehjelps arbeid for palestinere med 4,5 millioner årlig de neste fire årene.

Kamp mot fremmedfrykt

Mange er kommet for å hylle den spreke 70-åringen. Førstemann på podiet er en kvinne. Det er LOs nestleder Gerd Kristiansen.

Kristiansen støtter all rosen til Folkehjelpa og trekker frem det gode samarbeidet LO har med Norsk Folkehjelp for å ta opp kampen mot fremmedfrykt på norske arbeidsplasser.

Hun er redd for at fremmedfrykten kan komme til å true solidariteten blant norske arbeidstakere og mener dette arbeidet derfor er veldig viktig.

Kristiansen lover at LO ønsker å være en solid støttespiller framover og c

– Denne sjekken vil komme godt med til vårt "Kvinner Kan" - arbeid som vi ønsker å fortsette med, sa en glad mottaker av sjekken, Finn Erik Thoresen.

Norad-direktør Paul Engberg-Pedersen og assisterende direktør Frode Forfang i UDI roser også sin samarbeidspartner gjennom mange år.

Solveig Torsvik er tilstede for å representere Arbeiderpartiet og stortingsgruppa.

Hun trekker også frem det gode samarbeidsprosjektet Kvinner Kan som har eksistert i 25 år og som har skolert over 30.000 kvinner, men også gitt mange kvinnelige Ap-politikere nyttig kunnskap og erfaring fra andre land.

Flyktninghjelpens generalsekretær Elisabeth Rasmusson hilser på vegne av de andre norske humanitære organisasjonene.

– Å være her i dag er som å feire Flyktningehjelpens mor eller far. Hadde det ikke vært for Norsk Folkehjelp og deres kamp for flyktninger, er det ikke sikkert at vår organisasjon hadde blitt dannet. Takk for det, sier Rasmussen og hever glasset.

– Dere skiller dere ut fordi dere ikke bare vil hjelpe, dere vil også ha politiske endringer og har klar forankring i arbeiderbevegelsen. Dette er deres styrke, legger hun til.

Nytt Zimbabwe-prosjekt

Det er mange forbundsledere i salen og praten går livlig rundt de små bordene.

For forbundsleder Geir Bjørkli i Norsk Fengsels- og friomsorgsforbund (NFF) er det en selvfølge å stille opp her da forbundet hvert år støtter Norsk Folkehjelp med midler.

NFF har også et samarbeid med Folkehjelpa i et fengsel i de kurdiske områdene i Nord-Irak, men Bjørkli har aldri besøkt fengselet. (Se saken: Kurdistans kvinner)

Forbundsleder Kjell Atle Bunborg i Norsk Jernbaneforbund har heller ikke besøkt noen av Folkehjelpas prosjekter, men støtter også organisasjonen fast hvert år.

Forbundet har særlig vært opptatt av palestinerne kår.

– I januar sender vi en delegasjon ned til vestbredden for å besøke Norsk Folkehjelps prosjekter der, forteller han.

Gerd Kristiansen og Kristian Tangen fra LOs ledelse nikker.

– Jeg skal også til Palestina til neste år. Det blir utrolig spennende, røper hun.

Nå trer HK-leder Sture Arntzen inn i det røde scenelyset. Han kan røpe at han bare noen timer tidligere, sammen med generalsekretær Petter Eide, har signert en samarbeidsavtale som skal gi organisasjonen én million kroner over en fireårsperiode til et prosjekt i Zimbabwe. Nyhetene blir møtt med spontan applaus.

Sture Arntzen håper at HKs nye prosjekt i Zimbabwe skal skape engasjement blant medlemmene. Forbundets tidligere Bosnia-prosjekt gav nemlig et stort engasjement i hele organisasjonen.

Gjør en forskjell

NTL-leder Turid Lilleheie hadde også favnen full av ros da hun talte for fagbevegelsens forlengede humanitære arm.

– I Norsk Folkehjelp er det mange mennesker som gjør en fantastisk humanitær innsats enten det er drift av asylmottak, førstehjelp og sanitetsarbeid, eller antirasistisk arbeid som menneskebiblioteket er et godt eksempel på, sier hun.

Lilleheie mener at Folkehjelpa utgjør en forskjell i verden.

– Det være seg demokratibygging i Zimbabwe, bønders kamp for jord i Honduras, eller arbeidet med å sette vold mot kvinner i krig på dagsordenen. Den heltemodige innsatsen og det viktige arbeidet som gjøres i Gaza er også uvurderlig, sier hun.

Lilleheie er spesielt glad for at Folkehjelpa setter søkelys på kvinner og kvinners rettigheter.

– Sist, men ikke minst er jeg glad for at Norsk Folkehjelp er med som en sterk og uredd stemme i ordskiftet for en human og verdig asylpolitikk. Vi trenger kunnskapsrike organisasjoner og vi trenger tydelige talspersoner for å sørge for at holder oss på ideologisk rett spor når vi diskuterer hvordan vi skal forholde oss til mennesker som er på flukt, sier hun.

Norsk Folkehjelp feiret mandag 7.desember 70 år.

Organisasjonen har siden 1939 drevet praktisk solidaritetsarbeid både i Norge og internasjonalt.

Organisasjonen omsetter i dag for 750 millioner kroner og sysselsetter mer enn 2300 ansatte i 33 land.

I Norge drives det lokalt frivillig arbeid av 8000 medlemmer i 100 lokallag over hele landet. Internasjonalt er organisasjonen engasjert i mer enn 30 land.

Norsk Folkehjelp er en av verdens fremste organisasjoner på humanitær minerydding, og vi har arbeidet aktivt i Norge og internasjonalt for et forbud mot landminer og klasebomber.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
08.12.2009
09:19
16.12.2013 12:05Mest lest

Rune Breivik i huset hjemme på Hellesøy utenfor Bergen.

Rune Breivik i huset hjemme på Hellesøy utenfor Bergen.

Paul S. Amundsen

Alenepappa Rune har kjempa i ti år for å bli trodd. Nå beklager Nav

Om du jevnlig jobber foran en dataskjerm og skjermarbeidet utgjør en betydelig del av arbeidet ditt, har du rett til å få både synsundersøkelse og databrille dekket av arbeidsgiver.

Om du jevnlig jobber foran en dataskjerm og skjermarbeidet utgjør en betydelig del av arbeidet ditt, har du rett til å få både synsundersøkelse og databrille dekket av arbeidsgiver.

Colourbox

Gratis briller fra arbeidsgiver: Dette bør du vite

INGEN STREIK: Partene i statsoppgjøret landet en enighet seks timer på overtid Her er LO Stat-leder Egil André Aas (nr. to f.v.), kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (f.h.), personaldirektør Gisle Norheim i staten, og leder Anders Kvam i Akademikerne stat (t.v.).

INGEN STREIK: Partene i statsoppgjøret landet en enighet seks timer på overtid Her er LO Stat-leder Egil André Aas (nr. to f.v.), kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (f.h.), personaldirektør Gisle Norheim i staten, og leder Anders Kvam i Akademikerne stat (t.v.).

Morten Hansen

Sjekk lønnshoppet for statsansatte

Erna Solberg diskuterer med statsrådene Henrik Asheim og Abid Raja.

Erna Solberg diskuterer med statsrådene Henrik Asheim og Abid Raja.

Stian Lysberg Solum / NTB

Pensjon: Her vil regjeringen kutte

Tillitsvalgt Kateryna Bilokin mener at deler av bonusen kunne blitt brukt til andre viktig tiltak i bedriften.

Tillitsvalgt Kateryna Bilokin mener at deler av bonusen kunne blitt brukt til andre viktig tiltak i bedriften.

Erlend Angelo

Ikea-ansatte får mer enn en månedslønn i bonus. Men tillitsvalgte Kateryna jubler ikke

SKIKKELIG SKUFFA: – Jeg ble så irritert over årets lønnsoppgjør, sier Marit Berg.

SKIKKELIG SKUFFA: – Jeg ble så irritert over årets lønnsoppgjør, sier Marit Berg.

Katharina Dale Håkonsen

Mens topplønte i staten fikk 5.700 kroner mer i lønn, fikk resepsjonsvakt Marit 1.700: – Jeg ble så irritert

Statsminister Erna Solberg (H).

Statsminister Erna Solberg (H).

Jan-Erik Østlie

Faktasjekk: Nei, en vanlig familie får ikke 14.000 i skattelette med årets forslag til statsbudsjett

I GANG: Meklinga i statsoppgjøret går inn i sluttfasen. Mandag startet LO Stat-leder Egil André Aas (t.v.), mekler Richard Saue (f.h.), riksmekler Mats Wilhelm Ruland og personaldirektør i staten Gisle Norheim innspurten.

I GANG: Meklinga i statsoppgjøret går inn i sluttfasen. Mandag startet LO Stat-leder Egil André Aas (t.v.), mekler Richard Saue (f.h.), riksmekler Mats Wilhelm Ruland og personaldirektør i staten Gisle Norheim innspurten.

Alf Ragnar Olsen

Staten har sagt at pengene er brukt opp – nå har de tre dager på seg til å unngå streik i staten

Nytt om navn:

Espen Barth Eide

Espen Barth Eide

Sissel M. Rasmussen

Espen Barth Eide risikerer å miste sikker stortingsplass for Ap

– Menneskelig sett skjuler det seg en personlig svært krevende situasjon bak dommen, sier advokat Anne-Lise Rolland.

– Menneskelig sett skjuler det seg en personlig svært krevende situasjon bak dommen, sier advokat Anne-Lise Rolland.

Tri Nguyen Dinh

Alenemoren ble sagt opp og sto uten inntekt. Nå kan hun få fast jobb og 300.000 i erstatning

Imagebroker/Martin Siepmann

Full ordkrig: Wizz Air-sjefen kaller fagbevegelsen barnslig

Oljearbeider Øyvind Jahren mener det er urettferdig at ikke innleide skal ha samme bonuser som det de fast ansatte får.

Oljearbeider Øyvind Jahren mener det er urettferdig at ikke innleide skal ha samme bonuser som det de fast ansatte får.

Ole Palmstrøm

Innleide Øyvind krever samme bonuser som fast ansatte i bedriften

– Det å avholde uravstemning over resultatet i et tariffoppgjør er ikke lovpålagt, men det anbefales, sier Fafo-forsker Kristine Nergaard. (Illustrasjonsfoto)

– Det å avholde uravstemning over resultatet i et tariffoppgjør er ikke lovpålagt, men det anbefales, sier Fafo-forsker Kristine Nergaard. (Illustrasjonsfoto)

Tormod Ytrehus

Lønnsoppgjøret: Disse får ikke stemme i uravstemning

Sjefene vektlegger omsorg og motivasjon av sine arbeidere, ifølge den nye undersøkelsen. (Illustrasjonsbilde)

Sjefene vektlegger omsorg og motivasjon av sine arbeidere, ifølge den nye undersøkelsen. (Illustrasjonsbilde)

Ole Palmstrøm

Dette tenker sjefen når du jobber fra hjemmekontor

Håvard Sæbø

Bussjåførene vant folkets støtte: – På 13 år har vi mistet 40.000 i årslønn. Det ser vi på som et tyveri

SAVNER TRYGGHETEN: Assisterende varehussjef Omed Poor er veldig glad i arbeidsplassen sin, og vil at alt skal være på stell på Ikea Furuset.

SAVNER TRYGGHETEN: Assisterende varehussjef Omed Poor er veldig glad i arbeidsplassen sin, og vil at alt skal være på stell på Ikea Furuset.

Jan-Erik Østlie

Ikea-lederen måtte selv stoppe en tyv: – Savnet av vekterne er stort

Per Østvold (til høyre) og andre streikevakter blir pågrepet av politiet og kastet på glattcelle under Linjegods-streiken i Oslo i 1976.

Per Østvold (til høyre) og andre streikevakter blir pågrepet av politiet og kastet på glattcelle under Linjegods-streiken i Oslo i 1976.

Stein Marienborg/Arbeiderbladet/Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek

Per Østvold (71) har både vært domfelt og dommer. Nå takker fagforeningskjempen av

VARSLET: – Det er som ventet. Regjeringen og Stortinget har fått mange advarsler, sier Henny-Kristin Navarsete.

VARSLET: – Det er som ventet. Regjeringen og Stortinget har fått mange advarsler, sier Henny-Kristin Navarsete.

Ole Palmstrøm

Kritikerne mente oppsplittingen av Vegvesenet ville gi økte utgifter. Statsbudsjettet viser at de fikk rett

Av mer kritiske innvendinger løfter rapporten blant annet fram grovt undervurderte sammenhenger mellom kriser og forståelse for at alle sektorer rammes. (Illustrasjonsfoto)

Av mer kritiske innvendinger løfter rapporten blant annet fram grovt undervurderte sammenhenger mellom kriser og forståelse for at alle sektorer rammes. (Illustrasjonsfoto)

Brian Cliff Olguin

Ny rapport: Sjokkert over hvor dårlig forberedt Norge var da Covid-19 kom til landet

PASSE FORNØYD: Vigdis Rekdahl og Mats Jetlund var en del av forhandlingsdelegasjonen. LO Finans HK-leder Rekdahl sier hun er fornøyd med resultatet.

PASSE FORNØYD: Vigdis Rekdahl og Mats Jetlund var en del av forhandlingsdelegasjonen. LO Finans HK-leder Rekdahl sier hun er fornøyd med resultatet.

Erlend Angelo

Bankansatte får ny lønn: Her er resultatet


Flere saker