JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Folkehjelpa feirer 70-årsdag

– Skål for Norsk Folkehjelps grunnleggere Karl Evang, Rolf Hofmo og ikke minst Haakon Lie, som for 70 år siden klarte å få denne organisasjonen på beina, sier styreleder Finn Erik Thoresen og hever glasset foran sine gjester i Det Norske Teater.08.12.2009
09:19
16.12.2013 12:05

nina.hanssen@lomedia.no

Det er god stemning på 70-årsjubileet til Norsk Folkehjelp denne ettermiddagen.

Det er neppe tilfeldig at Sosialistisk kor står på scenen i det flammende røde lyset og synger kampsanger. Det røde koret synger om internasjonal solidaritet, mens generalsekretær Petter Eide og styreleder Finn Erik Thoresen tar en hilserunde.

Både harmonien og tekstene faller i smak hos publikum. De fleste har hørt koret tidligere på LO's markering på Youngstorget 1. Mai.

Men maten som serveres er ikke noe tradisjonell arbeiderkost. Her er det eksotisk fingermat, musserende viner og andre fristelser fra nær og fjern.

Ved utgangen ved siden av de ferske skrytebrosjyrene, ligger også et opplag bøker med historier skrevet og illustrert av angolske kvinner som har deltatt på Norsk Folkehjelp og Arbeiderpartiets ”Kvinner-Kan skolering”. Det er sterke personlige historier.

Fire kvinner som tidligere har møttes i Angola gjenforenes. Klemmer deles og praten går livlig rundt de små cafe-bordene.

De fleste forbundslederne i LO er her, men her er det også ansatte, samarbeidspartnere, politikere og tillitsvalgte på flere nivåer. Her knyttes bånd og broer, mens maten blir skyllet ned i små porsjoner.

”Vi lar våre hender bli en bru” avslutter koret i det røde flomlyset før det offisielle programmet starter. Applaus.

Rød tråd

Toastmaster i kveld er styreleder Finn Erik Thoresen, mens Petter Eide har inntatt tilskuerplassen. Han løfter glasset og skåler nå for de mange ansatte i organisasjonen som han ikke kan få fullrost.

– Dere gjør en kjempejobb, sier Eide, som er glad for at så mange fant veien til teatret.

– Det går bokstavelig talt en rød tråd fra Norsk Folkehjelps arbeid mot Franco-regimet i 1939 fram til dagens rettighetskamp for asylsøkere. Hele vår historie er preget av solidaritet i praksis for folk som sitter nederst ved bordet, forteller Thoresen engasjert.

Han er stolt over det viktige arbeidet som organisasjonen fortsatt gjør både her hjemme og internasjonalt.

Thoresen forteller om en organisasjon i vekst og er ikke lite kry over at folkehjelpa er en av verdens største mineryddeorganisasjoner, en av Norges største bistandsorganisasjoner og en av de viktigste innen frivillig beredskaps- og førstehjelpsarbeid her til lands.

Folkehjelpa er dessuten den eneste norske frivillige organisasjonen som driver asylmottak på et humanitært grunnlag.

Finn Erik Thoresen takker for all støtten Norsk Folkehjelp får hvert år og understreker at han er spesielt glad for det tette samarbeidet med LO og ikke minst Fagforbundet.

På Landsmøtet tidligere i høst lovte Fagforbundet å støtte Norsk Folkehjelps arbeid for palestinere med 4,5 millioner årlig de neste fire årene.

Kamp mot fremmedfrykt

Mange er kommet for å hylle den spreke 70-åringen. Førstemann på podiet er en kvinne. Det er LOs nestleder Gerd Kristiansen.

Kristiansen støtter all rosen til Folkehjelpa og trekker frem det gode samarbeidet LO har med Norsk Folkehjelp for å ta opp kampen mot fremmedfrykt på norske arbeidsplasser.

Hun er redd for at fremmedfrykten kan komme til å true solidariteten blant norske arbeidstakere og mener dette arbeidet derfor er veldig viktig.

Kristiansen lover at LO ønsker å være en solid støttespiller framover og c

– Denne sjekken vil komme godt med til vårt "Kvinner Kan" - arbeid som vi ønsker å fortsette med, sa en glad mottaker av sjekken, Finn Erik Thoresen.

Norad-direktør Paul Engberg-Pedersen og assisterende direktør Frode Forfang i UDI roser også sin samarbeidspartner gjennom mange år.

Solveig Torsvik er tilstede for å representere Arbeiderpartiet og stortingsgruppa.

Hun trekker også frem det gode samarbeidsprosjektet Kvinner Kan som har eksistert i 25 år og som har skolert over 30.000 kvinner, men også gitt mange kvinnelige Ap-politikere nyttig kunnskap og erfaring fra andre land.

Flyktninghjelpens generalsekretær Elisabeth Rasmusson hilser på vegne av de andre norske humanitære organisasjonene.

– Å være her i dag er som å feire Flyktningehjelpens mor eller far. Hadde det ikke vært for Norsk Folkehjelp og deres kamp for flyktninger, er det ikke sikkert at vår organisasjon hadde blitt dannet. Takk for det, sier Rasmussen og hever glasset.

– Dere skiller dere ut fordi dere ikke bare vil hjelpe, dere vil også ha politiske endringer og har klar forankring i arbeiderbevegelsen. Dette er deres styrke, legger hun til.

Nytt Zimbabwe-prosjekt

Det er mange forbundsledere i salen og praten går livlig rundt de små bordene.

For forbundsleder Geir Bjørkli i Norsk Fengsels- og friomsorgsforbund (NFF) er det en selvfølge å stille opp her da forbundet hvert år støtter Norsk Folkehjelp med midler.

NFF har også et samarbeid med Folkehjelpa i et fengsel i de kurdiske områdene i Nord-Irak, men Bjørkli har aldri besøkt fengselet. (Se saken: Kurdistans kvinner)

Forbundsleder Kjell Atle Bunborg i Norsk Jernbaneforbund har heller ikke besøkt noen av Folkehjelpas prosjekter, men støtter også organisasjonen fast hvert år.

Forbundet har særlig vært opptatt av palestinerne kår.

– I januar sender vi en delegasjon ned til vestbredden for å besøke Norsk Folkehjelps prosjekter der, forteller han.

Gerd Kristiansen og Kristian Tangen fra LOs ledelse nikker.

– Jeg skal også til Palestina til neste år. Det blir utrolig spennende, røper hun.

Nå trer HK-leder Sture Arntzen inn i det røde scenelyset. Han kan røpe at han bare noen timer tidligere, sammen med generalsekretær Petter Eide, har signert en samarbeidsavtale som skal gi organisasjonen én million kroner over en fireårsperiode til et prosjekt i Zimbabwe. Nyhetene blir møtt med spontan applaus.

Sture Arntzen håper at HKs nye prosjekt i Zimbabwe skal skape engasjement blant medlemmene. Forbundets tidligere Bosnia-prosjekt gav nemlig et stort engasjement i hele organisasjonen.

Gjør en forskjell

NTL-leder Turid Lilleheie hadde også favnen full av ros da hun talte for fagbevegelsens forlengede humanitære arm.

– I Norsk Folkehjelp er det mange mennesker som gjør en fantastisk humanitær innsats enten det er drift av asylmottak, førstehjelp og sanitetsarbeid, eller antirasistisk arbeid som menneskebiblioteket er et godt eksempel på, sier hun.

Lilleheie mener at Folkehjelpa utgjør en forskjell i verden.

– Det være seg demokratibygging i Zimbabwe, bønders kamp for jord i Honduras, eller arbeidet med å sette vold mot kvinner i krig på dagsordenen. Den heltemodige innsatsen og det viktige arbeidet som gjøres i Gaza er også uvurderlig, sier hun.

Lilleheie er spesielt glad for at Folkehjelpa setter søkelys på kvinner og kvinners rettigheter.

– Sist, men ikke minst er jeg glad for at Norsk Folkehjelp er med som en sterk og uredd stemme i ordskiftet for en human og verdig asylpolitikk. Vi trenger kunnskapsrike organisasjoner og vi trenger tydelige talspersoner for å sørge for at holder oss på ideologisk rett spor når vi diskuterer hvordan vi skal forholde oss til mennesker som er på flukt, sier hun.

Norsk Folkehjelp feiret mandag 7.desember 70 år.

Organisasjonen har siden 1939 drevet praktisk solidaritetsarbeid både i Norge og internasjonalt.

Organisasjonen omsetter i dag for 750 millioner kroner og sysselsetter mer enn 2300 ansatte i 33 land.

I Norge drives det lokalt frivillig arbeid av 8000 medlemmer i 100 lokallag over hele landet. Internasjonalt er organisasjonen engasjert i mer enn 30 land.

Norsk Folkehjelp er en av verdens fremste organisasjoner på humanitær minerydding, og vi har arbeidet aktivt i Norge og internasjonalt for et forbud mot landminer og klasebomber.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
08.12.2009
09:19
16.12.2013 12:05Mest lest

Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.

Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.

Ida Bing og husleie.no

Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre

STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.

STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.

Lene Svenning

Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert

SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.

SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.

Jan Inge Haga

Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte

RÅD: Meld deg inn i ei fagforeining, sjekk dokumentasjonen, ikkje ver redd for å stille spørsmål og frem lønnskrav så tidleg som mogleg. Det er råda frå Monica Hanssen og organisasjonsarbeidar Knut Skåle i Fellesforbundet.

RÅD: Meld deg inn i ei fagforeining, sjekk dokumentasjonen, ikkje ver redd for å stille spørsmål og frem lønnskrav så tidleg som mogleg. Det er råda frå Monica Hanssen og organisasjonsarbeidar Knut Skåle i Fellesforbundet.

Tormod Ytrehus

Sjåfør Monica får etterbetalt 82.000 kroner: – Det er ikke gøy å gå til sak, men det skal være lov å være syk

Det var under dette arbeidet dødsulykken skjedde på Metallco Aluminium i november 2017. Bildet er fra en video avdøde Sverre Aandahl lagde to år før ulykken der han dokumenterte arbeidet sitt. Hjullasteren til høyre i bilde har skuffa full av skrapmetall som den heller i kassa foran på det andre kjøretøyet. Dette kjøretøyet kjører så skuffa inn i smelteovnen, og metallet blir skjøvet inn i ovnen. Temperaturen i ovnen kan være opp mot 950 grader. Hvis en får vann i støpen, kan ovnen eksplodere. Det var det som skjedde, da ulykken inntraff.

Det var under dette arbeidet dødsulykken skjedde på Metallco Aluminium i november 2017. Bildet er fra en video avdøde Sverre Aandahl lagde to år før ulykken der han dokumenterte arbeidet sitt. Hjullasteren til høyre i bilde har skuffa full av skrapmetall som den heller i kassa foran på det andre kjøretøyet. Dette kjøretøyet kjører så skuffa inn i smelteovnen, og metallet blir skjøvet inn i ovnen. Temperaturen i ovnen kan være opp mot 950 grader. Hvis en får vann i støpen, kan ovnen eksplodere. Det var det som skjedde, da ulykken inntraff.

Privat, skjermdump fra YouTube

Verneombud og ansatt døde etter eksplosjon på arbeidsplassen. Daglig leder dømt til fengsel

Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.

Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.

Lise Åserud / NTB

FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen og nestleder Peggy Hessen Følsvik jobber i tospann for å få innført pensjon fra første krone.

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen og nestleder Peggy Hessen Følsvik jobber i tospann for å få innført pensjon fra første krone.

Jan-Erik Østlie

Pensjon fra første krone: Derfor sier LO nei til NHOs forslag

UTSATT: Tall fra Folkehelseinstituttet viser at siste halvår i fjor var det ansatte i serveringsbransjen den yrkesgruppa med mest koronasmitte. (Illustrasjonsfoto)

UTSATT: Tall fra Folkehelseinstituttet viser at siste halvår i fjor var det ansatte i serveringsbransjen den yrkesgruppa med mest koronasmitte. (Illustrasjonsfoto)

colourbox.com

Smittet på jobb: 611 har søkt Nav om å få covid-19 godkjent som yrkessykdom

STENGES: Kjøpesentrene i nye 15 kommuner på Østlandet holder stengt fra og med mandag.

STENGES: Kjøpesentrene i nye 15 kommuner på Østlandet holder stengt fra og med mandag.

Erlend Angelo

Permitteringer i vente i ytterligere 15 kommuner: – Det er dramatisk å stenge ned kjøpesentrene

Pensjonspolitiske talsperson Lise Christoffersen i Ap

Pensjonspolitiske talsperson Lise Christoffersen i Ap

Jan-Erik Østlie

Ap og Rødt vil ha omkamp på omstridte pensjonsforslag

Uten lønn: Operatør Sandra Roksøy og de andre ansatte ved Norwegian Crystals har gått gjennom to krevende år, men har valgt å bli værende i bedriften.

Uten lønn: Operatør Sandra Roksøy og de andre ansatte ved Norwegian Crystals har gått gjennom to krevende år, men har valgt å bli værende i bedriften.

Mads Tindvik

Sandra jobbet flere måneder uten lønn: – Vi er evige optimister

Kronikk

De polske arbeiderne nektet å være servile da de ble advart mot å «bite hånda som matet dem». Jeg har dessverre ingen slike forventninger til Høyre, skriver Jonas Bals.

De polske arbeiderne nektet å være servile da de ble advart mot å «bite hånda som matet dem». Jeg har dessverre ingen slike forventninger til Høyre, skriver Jonas Bals.

Tormod Ytrehus

«Laksemilliardæren betaler Høyres valgkamp, men ikke lønn til sine polske ansatte»

Hovedtillitsvalgt Gro-Irene Hobber Hansen

Hovedtillitsvalgt Gro-Irene Hobber Hansen

Brian Cliff Olguin

Opptil 45.000 kan bli permittert på Østlandet: – Det er trist, vi håper det ikke blir langvarig, sier tillitsvalgt

LO-advokat Atle Sønsteli Johansen. (Arkivfoto)

LO-advokat Atle Sønsteli Johansen. (Arkivfoto)

Jan-Erik Østlie

Skal det være to eller 14 dagers varslingsfrist for permitteringer? LO-advokatene svarer

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) mener at såkalte ostehøvelkutt ikke kan forklare hvorfor Danmark tester flere virusprøver for mutasjoner enn Norge.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) mener at såkalte ostehøvelkutt ikke kan forklare hvorfor Danmark tester flere virusprøver for mutasjoner enn Norge.

Leif Martin Kirknes

Høie forsvarer budsjettkuttene i Folkehelseinstituttet (FHI)

KLAR TALE: – Det burde hete nødundervisning, som de kaller det i Danmark, for det er det det er – ikke skole, sier Henriette Sofie Selnæs. Hun mener vårens eksamener bør droppes.

KLAR TALE: – Det burde hete nødundervisning, som de kaller det i Danmark, for det er det det er – ikke skole, sier Henriette Sofie Selnæs. Hun mener vårens eksamener bør droppes.

Sissel M. Rasmussen

Ungdomsskolelærer Henriette (48) er forbanna: – Det burde hete nødundervisning, ikke skole

Leif Martin Kirknes

450 Widerøe-piloter bytter fagforbund

Debatt

Hvorfor glemmer vi de som er syke og mottakerne av arbeidsavklaringspenger?, spør Svein-Arild Gullvåg. (Illustrasjonsfoto)

Hvorfor glemmer vi de som er syke og mottakerne av arbeidsavklaringspenger?, spør Svein-Arild Gullvåg. (Illustrasjonsfoto)

Emmie Olivia Kristiansen

«Hva skjedde med at VI ivaretok VÅRE syke og svake?», skriver tillitsvalgt i Nav

FHI-direktør Camilla Stoltenberg

FHI-direktør Camilla Stoltenberg

NordForsk

FHI advarte om konsekvenser av nedbemanning allerede i 2017

Vlantanas 1500 lastebiler har blitt et kjent syn på motorveier over hele Europa. Vlantana Norge gikk bedriften konkurs i 2020. Selv etter konkursen fortsatte Vlantana å kjøre i Norge. Her er en litauisk Vlantana lastebil fotografert på døgnhvileplassen i Lier i sutten av juli 2020.

Vlantanas 1500 lastebiler har blitt et kjent syn på motorveier over hele Europa. Vlantana Norge gikk bedriften konkurs i 2020. Selv etter konkursen fortsatte Vlantana å kjøre i Norge. Her er en litauisk Vlantana lastebil fotografert på døgnhvileplassen i Lier i sutten av juli 2020.

Roy Ervin Solstad

Litauiske lastebilsjåfører krever lønn, overtid og feriepenger for til sammen 16 millioner kroner fra tidligere arbeidsgiver


Flere saker