JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Folkehjelpa feirer 70-årsdag

– Skål for Norsk Folkehjelps grunnleggere Karl Evang, Rolf Hofmo og ikke minst Haakon Lie, som for 70 år siden klarte å få denne organisasjonen på beina, sier styreleder Finn Erik Thoresen og hever glasset foran sine gjester i Det Norske Teater.08.12.2009
09:19
16.12.2013 12:05

nina.hanssen@lomedia.no

Det er god stemning på 70-årsjubileet til Norsk Folkehjelp denne ettermiddagen.

Det er neppe tilfeldig at Sosialistisk kor står på scenen i det flammende røde lyset og synger kampsanger. Det røde koret synger om internasjonal solidaritet, mens generalsekretær Petter Eide og styreleder Finn Erik Thoresen tar en hilserunde.

Både harmonien og tekstene faller i smak hos publikum. De fleste har hørt koret tidligere på LO's markering på Youngstorget 1. Mai.

Men maten som serveres er ikke noe tradisjonell arbeiderkost. Her er det eksotisk fingermat, musserende viner og andre fristelser fra nær og fjern.

Ved utgangen ved siden av de ferske skrytebrosjyrene, ligger også et opplag bøker med historier skrevet og illustrert av angolske kvinner som har deltatt på Norsk Folkehjelp og Arbeiderpartiets ”Kvinner-Kan skolering”. Det er sterke personlige historier.

Fire kvinner som tidligere har møttes i Angola gjenforenes. Klemmer deles og praten går livlig rundt de små cafe-bordene.

De fleste forbundslederne i LO er her, men her er det også ansatte, samarbeidspartnere, politikere og tillitsvalgte på flere nivåer. Her knyttes bånd og broer, mens maten blir skyllet ned i små porsjoner.

”Vi lar våre hender bli en bru” avslutter koret i det røde flomlyset før det offisielle programmet starter. Applaus.

Rød tråd

Toastmaster i kveld er styreleder Finn Erik Thoresen, mens Petter Eide har inntatt tilskuerplassen. Han løfter glasset og skåler nå for de mange ansatte i organisasjonen som han ikke kan få fullrost.

– Dere gjør en kjempejobb, sier Eide, som er glad for at så mange fant veien til teatret.

– Det går bokstavelig talt en rød tråd fra Norsk Folkehjelps arbeid mot Franco-regimet i 1939 fram til dagens rettighetskamp for asylsøkere. Hele vår historie er preget av solidaritet i praksis for folk som sitter nederst ved bordet, forteller Thoresen engasjert.

Han er stolt over det viktige arbeidet som organisasjonen fortsatt gjør både her hjemme og internasjonalt.

Thoresen forteller om en organisasjon i vekst og er ikke lite kry over at folkehjelpa er en av verdens største mineryddeorganisasjoner, en av Norges største bistandsorganisasjoner og en av de viktigste innen frivillig beredskaps- og førstehjelpsarbeid her til lands.

Folkehjelpa er dessuten den eneste norske frivillige organisasjonen som driver asylmottak på et humanitært grunnlag.

Finn Erik Thoresen takker for all støtten Norsk Folkehjelp får hvert år og understreker at han er spesielt glad for det tette samarbeidet med LO og ikke minst Fagforbundet.

På Landsmøtet tidligere i høst lovte Fagforbundet å støtte Norsk Folkehjelps arbeid for palestinere med 4,5 millioner årlig de neste fire årene.

Kamp mot fremmedfrykt

Mange er kommet for å hylle den spreke 70-åringen. Førstemann på podiet er en kvinne. Det er LOs nestleder Gerd Kristiansen.

Kristiansen støtter all rosen til Folkehjelpa og trekker frem det gode samarbeidet LO har med Norsk Folkehjelp for å ta opp kampen mot fremmedfrykt på norske arbeidsplasser.

Hun er redd for at fremmedfrykten kan komme til å true solidariteten blant norske arbeidstakere og mener dette arbeidet derfor er veldig viktig.

Kristiansen lover at LO ønsker å være en solid støttespiller framover og c

– Denne sjekken vil komme godt med til vårt "Kvinner Kan" - arbeid som vi ønsker å fortsette med, sa en glad mottaker av sjekken, Finn Erik Thoresen.

Norad-direktør Paul Engberg-Pedersen og assisterende direktør Frode Forfang i UDI roser også sin samarbeidspartner gjennom mange år.

Solveig Torsvik er tilstede for å representere Arbeiderpartiet og stortingsgruppa.

Hun trekker også frem det gode samarbeidsprosjektet Kvinner Kan som har eksistert i 25 år og som har skolert over 30.000 kvinner, men også gitt mange kvinnelige Ap-politikere nyttig kunnskap og erfaring fra andre land.

Flyktninghjelpens generalsekretær Elisabeth Rasmusson hilser på vegne av de andre norske humanitære organisasjonene.

– Å være her i dag er som å feire Flyktningehjelpens mor eller far. Hadde det ikke vært for Norsk Folkehjelp og deres kamp for flyktninger, er det ikke sikkert at vår organisasjon hadde blitt dannet. Takk for det, sier Rasmussen og hever glasset.

– Dere skiller dere ut fordi dere ikke bare vil hjelpe, dere vil også ha politiske endringer og har klar forankring i arbeiderbevegelsen. Dette er deres styrke, legger hun til.

Nytt Zimbabwe-prosjekt

Det er mange forbundsledere i salen og praten går livlig rundt de små bordene.

For forbundsleder Geir Bjørkli i Norsk Fengsels- og friomsorgsforbund (NFF) er det en selvfølge å stille opp her da forbundet hvert år støtter Norsk Folkehjelp med midler.

NFF har også et samarbeid med Folkehjelpa i et fengsel i de kurdiske områdene i Nord-Irak, men Bjørkli har aldri besøkt fengselet. (Se saken: Kurdistans kvinner)

Forbundsleder Kjell Atle Bunborg i Norsk Jernbaneforbund har heller ikke besøkt noen av Folkehjelpas prosjekter, men støtter også organisasjonen fast hvert år.

Forbundet har særlig vært opptatt av palestinerne kår.

– I januar sender vi en delegasjon ned til vestbredden for å besøke Norsk Folkehjelps prosjekter der, forteller han.

Gerd Kristiansen og Kristian Tangen fra LOs ledelse nikker.

– Jeg skal også til Palestina til neste år. Det blir utrolig spennende, røper hun.

Nå trer HK-leder Sture Arntzen inn i det røde scenelyset. Han kan røpe at han bare noen timer tidligere, sammen med generalsekretær Petter Eide, har signert en samarbeidsavtale som skal gi organisasjonen én million kroner over en fireårsperiode til et prosjekt i Zimbabwe. Nyhetene blir møtt med spontan applaus.

Sture Arntzen håper at HKs nye prosjekt i Zimbabwe skal skape engasjement blant medlemmene. Forbundets tidligere Bosnia-prosjekt gav nemlig et stort engasjement i hele organisasjonen.

Gjør en forskjell

NTL-leder Turid Lilleheie hadde også favnen full av ros da hun talte for fagbevegelsens forlengede humanitære arm.

– I Norsk Folkehjelp er det mange mennesker som gjør en fantastisk humanitær innsats enten det er drift av asylmottak, førstehjelp og sanitetsarbeid, eller antirasistisk arbeid som menneskebiblioteket er et godt eksempel på, sier hun.

Lilleheie mener at Folkehjelpa utgjør en forskjell i verden.

– Det være seg demokratibygging i Zimbabwe, bønders kamp for jord i Honduras, eller arbeidet med å sette vold mot kvinner i krig på dagsordenen. Den heltemodige innsatsen og det viktige arbeidet som gjøres i Gaza er også uvurderlig, sier hun.

Lilleheie er spesielt glad for at Folkehjelpa setter søkelys på kvinner og kvinners rettigheter.

– Sist, men ikke minst er jeg glad for at Norsk Folkehjelp er med som en sterk og uredd stemme i ordskiftet for en human og verdig asylpolitikk. Vi trenger kunnskapsrike organisasjoner og vi trenger tydelige talspersoner for å sørge for at holder oss på ideologisk rett spor når vi diskuterer hvordan vi skal forholde oss til mennesker som er på flukt, sier hun.

Norsk Folkehjelp feiret mandag 7.desember 70 år.

Organisasjonen har siden 1939 drevet praktisk solidaritetsarbeid både i Norge og internasjonalt.

Organisasjonen omsetter i dag for 750 millioner kroner og sysselsetter mer enn 2300 ansatte i 33 land.

I Norge drives det lokalt frivillig arbeid av 8000 medlemmer i 100 lokallag over hele landet. Internasjonalt er organisasjonen engasjert i mer enn 30 land.

Norsk Folkehjelp er en av verdens fremste organisasjoner på humanitær minerydding, og vi har arbeidet aktivt i Norge og internasjonalt for et forbud mot landminer og klasebomber.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
08.12.2009
09:19
16.12.2013 12:05Mest lest

Elin Westbye er bare 38, men klarer ikke stort annet enn å sove. 16 år er gått siden hun kom inn i Nav-systemet, for å få hjelp.

Elin Westbye er bare 38, men klarer ikke stort annet enn å sove. 16 år er gått siden hun kom inn i Nav-systemet, for å få hjelp.

Yngvil Mortensen

16 år er gått siden Elin (38) kom inn i Nav-systemet. Hun er fortsatt ikke ferdig

Den reduserte skatten før jul er resultat av en slags tvungen sparing i løpet av året, slik at du totalt sett betaler så mye skatt du har plikt til. (Illustrasjonsfoto)

Den reduserte skatten før jul er resultat av en slags tvungen sparing i løpet av året, slik at du totalt sett betaler så mye skatt du har plikt til. (Illustrasjonsfoto)

Colourbox

Dette bør du vite om «halv skatt» i desember

Neste år har du kun krav på 255 kroner dagen for de dagene du er i arbeidsmarkedstiltak. I dag er «lønna» på 411 kroner.

Neste år har du kun krav på 255 kroner dagen for de dagene du er i arbeidsmarkedstiltak. I dag er «lønna» på 411 kroner.

Hanna Skotheim. Innfelt: Leif Martin Kirknes

Nav-ansatte fortviler over regjeringas kutt: – Vil skyve folk over på sosialhjelp, mener Rødts Mimir Kristjánsson

BER OM REGEL-ENDRING: Dagens AFP-regler kan føre til at FLT-medlemmet mister alt.

BER OM REGEL-ENDRING: Dagens AFP-regler kan føre til at FLT-medlemmet mister alt.

Colourbox

Arbeidsløse «Per» (55) advarer alle som mistet jobben under korona: Du kan tape gullkantet pensjon

Kommentar

Leif Martin Kirknes

«Politikerne har fått strømsjokk», skriver Kjell Werner

GÅR UT OVER MEDLEMMENE: Forbundslederne Jørn Eggum (Fellesforbundet), Mimmi Kvisvik (Fellesorganisasjonen) og Christoffer Beckham (Handel og Kontor) er bekymret for at de høye strømprisene vil føre til at medlemmene får mindre penger å kjøpe for.

GÅR UT OVER MEDLEMMENE: Forbundslederne Jørn Eggum (Fellesforbundet), Mimmi Kvisvik (Fellesorganisasjonen) og Christoffer Beckham (Handel og Kontor) er bekymret for at de høye strømprisene vil føre til at medlemmene får mindre penger å kjøpe for.

Erelnd Angelo/Ole Palmstrøm/Leif Martin Kirknes

Slik kan strømprisen påvirke lønnsoppgjøret, ifølge forbundslederne

PAPIRLØS: «Amir» har verken papirer på hvem han er, eller opphold i Norge. Dermed får han ikke lov til å jobbe.

PAPIRLØS: «Amir» har verken papirer på hvem han er, eller opphold i Norge. Dermed får han ikke lov til å jobbe.

Cathrine Kahrs

«Amir» vil jobbe, men får ikke lov

Arbeidsminister Hadia Tajik (Ap). Arkivfoto

Arbeidsminister Hadia Tajik (Ap). Arkivfoto

Jan-Erik Østlie

Det skal bli vanskeligere å ansette midlertidig. Nå vil regjeringa endre loven

Forbundsadvokat Børge Benum tok saken for barne- og ungdomsarbeideren til arbeidsretten.

Forbundsadvokat Børge Benum tok saken for barne- og ungdomsarbeideren til arbeidsretten.

Per Flakstad

Hun ble nektet foreldrepermisjon med lønn. Slik gikk det da Fagforbundet og LO tok saken

Colourbox.com

Foreldre skal få dobbelt så mange «sykt barn-dager»

LO ber regjeringa forberede en lønnsstøtteordning, som kan rulles ut raskt hvis det er nødvendig.

LO ber regjeringa forberede en lønnsstøtteordning, som kan rulles ut raskt hvis det er nødvendig.

Jan-Erik Østlie

Bedriftene må få korona-støtte for å holde folk i jobb, krever LO

Illustrasjonsfoto: Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte

Strømsjokket: 15 ansatte blir sagt opp på gartneri på grunn av høy strømpris

Arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik (Ap) sier til VG at regjeringen likevel vil innføre pensjon fra første krone fra 1. januar 2022. 

Arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik (Ap) sier til VG at regjeringen likevel vil innføre pensjon fra første krone fra 1. januar 2022. 

Jan-Erik Østlie

Alle får pensjon fra første krone neste år, ifølge Tajik

VI MÅ SNAKKE SAMMEN: Bjørn Bakerød (foran), Guttorm Rue (til venstre) og Svein Ivar Stordalsvold har som topptillitsvalgte i Hæhre og Isachsen tett kontakt. De skulle ønske at flere anleggsfolk turte å lufte vanskelige følelser med andre.

VI MÅ SNAKKE SAMMEN: Bjørn Bakerød (foran), Guttorm Rue (til venstre) og Svein Ivar Stordalsvold har som topptillitsvalgte i Hæhre og Isachsen tett kontakt. De skulle ønske at flere anleggsfolk turte å lufte vanskelige følelser med andre.

Ole Palmstrøm

Som anleggsarbeider så Bjørn ofte kollegaer i krise. Felles for dem var at de ikke skjønte det selv

Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte

Dette er de nye skjenkereglene fra 9. desember

Ledige og permitterte under koronaen kan nyte godt av feriepenger på dagpenger neste sommer.

Ledige og permitterte under koronaen kan nyte godt av feriepenger på dagpenger neste sommer.

colourbox

Her ser du hvor mye feriepenger du kan få sommeren 2022 hvis du har vært permittert eller arbeidsløs i år

Det er tariffavtalene som setter rammene for hvor store tilleggene skal være, og når de slår inn.

Det er tariffavtalene som setter rammene for hvor store tilleggene skal være, og når de slår inn.

Colourbox

Disse dagene får du ekstra godt betalt i jula

Alt i alt trappet Arbeidsmandsforbundet opp streiken åtte ganger.

Alt i alt trappet Arbeidsmandsforbundet opp streiken åtte ganger.

Jan-Erik Østlie

Vekterne streiket for å komme ut av lavlønnsfella. Slik er status ett år etter

Politiet åpnet etterforskning av penderboligsakene etter en rekke medieoppslag om at stortingspolitikere kan ha brutt reglene.

Politiet åpnet etterforskning av penderboligsakene etter en rekke medieoppslag om at stortingspolitikere kan ha brutt reglene.

Erlend Angelo

Stortingspolitikere kan bli nødt til å betale tilbake i pendlerboligsakene

Nav-direktør i Innlandet, Bjørn Lien, frykter økte dagpengesatser har ført til at permitterte ikke jobber hardt nok for å få seg ny jobb. Illustrasjonsfoto

Nav-direktør i Innlandet, Bjørn Lien, frykter økte dagpengesatser har ført til at permitterte ikke jobber hardt nok for å få seg ny jobb. Illustrasjonsfoto

Emmie Olivia Kristiansen

Arbeidsledige har blitt mindre opptatt av å finne ny jobb etter at dagpengesatsene økte, tror Nav-direktør


Flere saker