JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Dansk minister skaper ramaskrik om fattigdom

Ifølge sosialminister Karen Ellemann er det "gledelig" at stadig flere søker om økonomisk hjelp til jul.10.12.2009
07:24
16.12.2013 12:07

Uttalelsen falt i et intervju med desembernummeret av hjemløsemagasinet Hus forbi, et blad som fattige dansker kan tjene en ekstra skilling på å selge på gata.

Eksplosiv økning Bladet forteller at det i de siste årene er skjedd en eksplosiv økning i antallet som søker om julehjelp hos Frelsesarmeen, Dansk Folkehjelp og andre foreninger. Og igjen i år blir det slått ny rekord på området, slik at foreningene er nødt til å gi mange avslag.

Konfrontert med denne økningen slår Karen Ellemann fast at det like gjerne kan handle om at de fattige er blitt bedre til å søke om julehjelp:

- Og det er gledelig om den stigende etterspørselen på for eksempel julehjelp er uttrykk for at de svakest stilte danskene er blitt bedre til å bruke de glimrende tilbudene som den frivillige sosiale sektoren tilbyr. Den uvurderlige hjelpen deres er målrettet presis til de mennesker som av den ene eller andre grunnen lever på kanten av samfunnet, sier Ellemann.

I tillegg til de konkrete tallene på søknad om julehjelp, viser rapporter fra blant andre Socialforskningsinstituttet (SFI) og Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) en klar vekst i antallet fattige.

- Fallitterklæring Ellemanns uttalelser har ført til rasende reaksjoner.

- Ministerens uttalelse er en fallitterklæring. Det viser at regjeringen ikke har forståelse for virkeligheten. Utviklingen i Danmark er katastrofal, sier Bjarne Lenau Henriksen til det nasjonale nyhetsbyrået Ritzau. Han er leder i Kirkens Korshær som kan sammenlignes med Kirkens Bymisjon i Norge.

- Det skal ikke være private som har ansvaret for å løse fattigdomsproblemene. Det er ikke noen som ber om almisser med glede. Det er folk som har det virkelig dårlig og som lever i nød og elendighet, fortsetter Lenau Henriksen.

- Manglende forståelse Også Preben Brandt, formann i Rådet for Socialt Udsatte, ryster på hodet over Karen Ellemann:

- Uttalelsen er uttrykk for manglende forståelse for hva en velferdsstat har plikt til overfor borgere som ikke kan klare seg selv. Vi skal ikke ha det snudd dit at det er privat støtte som skal sikre at fattige har et verdig og ordentlig liv. Det er det offentliges ansvar. Det sier loven, og slik skal det fortsette med å være, sier Preben Brandt.

Ifølge Finansdepartementets egne tall er antallet som lever under EUs definisjon på fattigdom, vokst fra 130 000 til 173 000, derav 44 000 barn, i løpet av åtte år. Ifølge OECDs begreper er det 395 000 dansker som lever under fattigdomsgrensen.

Ingen fattigdomsgrense

Men Danmark har - i motsetning til en rekke andre land - ikke en offisiell fattigdomsgrense. Derfor nekter den borgerlige regjeringen - som kom til makten for åtte år siden - å anerkjenne at fattigdommen vokser i Danmark.

Det har nå fått avisen Kristeligt Dagblad til å innføre sin egen fattigdomsgrense, i forbindelse med en kampanje avisen kjører opp til jul.

Avisen ønsker ikke å bli tatt til inntekt for partipolitikk, og har satt grensen så konservativt at "bare" 43 000 dansker ifølge definisjonen er fattige:

Fattige er ifølge Kristeligt Dagblad mennesker som i minst tre år i trekk har hatt en inntekt på under halvparten av den såkalte medianinntekten - det beløpet som presis 50 prosent av danskene tjener over og presis 50 prosent tjener under. Ifølge avisen er antallet fattige i Danmark vokst med 50 prosent på fem år.

- Det svekker mulighetene for en seriøs debatt om fattigdom at vi ikke har en avgrensning av begrepet i Danmark, der vi ellers teller alt og alle. Det er for eksempel umulig å følge utviklingen fra år til år, sier avisens medredaktør, Michael Ehrenreich.

Samme krav fra opposisjonen

Pussig nok stiller både den borgerlige opposisjonen i Norge og venstreopposisjonen i Danmark nå nøyaktig det samme kravet, nemlig at regjeringen definerer en nasjonal grense for fattigdom. Men der opposisjonen i Norge neppe kan påstå at regjeringen bevisst gjør det vanskeligere for de fattigste, kan den danske opposisjonen slå i bordet med håndfaste fakta.

Som AEs sjefsanalytiker Jonas Schytz Juul uttrykker det, har den danske regjeringen skapt voksende fattigdom gjennom å bruke pisken overfor de fattigste.

Mest konkret har det gått ut over nye flyktninger og innvandrere som har kommet til Danmark etter regjeringsskiftet i 2001. Den såkalte starthjelpen - ned mot halvdelen av vanlig sosialhjelp - og en rekke tilsvarende tiltak skulle både tjene til å skremme fattige mennesker fra å søke seg til Danmark, og samtidig "inspirere" dem som kom likevel, til å forsørge seg selv ved å skaffe arbeid.

For ikke å bli beskyldt for rasisme, måtte regjeringen også la de nye reglene gjelde for dansker som har bodd i utlandet.

Regjeringen har hele tiden påstått at tiltakene faktisk førte til at flere kom i jobb, mens forskerne har ment det motsatte.

Vil ha ekstra bevilgninger

Nå har diskusjonen om Karen Ellemanns uttalelser til Hus forbi fått sosialdemokratene og Socialistisk Folkeparti til å foreslå at staten ekstraordinært bevilger penger til Frelsens Hær og andre foreninger. Det finnes millioner i ubrukte fattigdomsmidler, rikelig til at alle som har søkt om det, kan få julehjelp, mener de to partiene.

- Vi kan gi milliarder i støtte til bankene, men ikke til fattige barn. Det er noe som ikke stemmer når penger fra statskassen fordeles, noterer SFs sosialpolitiske talskvinne Ôslem Cekic. Karen Ellemann avviser.

Finn Kenneth Hansen, sosialforsker og avdelingsleder i CASA, Center for Alternativ Samfundsanalyse, mener derimot at ideen er god.

- Om man ikke hadde satt de sosiale ytelsene ned, hadde folk hatt bedre mulighet til å spare litt til jul. Så det er bestemt en relevant overveielse å gi en ekstra juleytelse til folk på nedsatte ytelser, sier Hansen til Ritzau. Han ser Ellemanns avvisning som et forsøk på å fornekte virkeligheten:

- Jeg ser det som et forsøk på å fornekte at de nedsatte ytelsene har negative konsekvenser, sier han.

Bjerregaards utspill Københavns overborgermester Ritt Bjerregaard som går av til nyttår, har lansert sitt eget utspill i diskusjonen om den voksende fattigdommen i Danmark.

Fra mandag er hun vert for et eget toppmøte for 80 storbyordførere fra hele verden, i forbindelse med klimatoppmøtet som pågår i København. Siden det er kotyme at ordførere medbringer gaver ved besøk, har Ritt Bjerregaard oppfordret kollegene til å ta med gaver som kan glede noen av Københavns fattige.

Deretter akter hun å dele dem ut ved en gratis middag for 200 fattige barn og voksne i en restaurant i Tivoli på julaften.

Les mer om initiativet her:

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
10.12.2009
07:24
16.12.2013 12:07Mest lest

Ida Bing

Nina (25) vil leve av avkastning på bolig og pensjonere seg før 40

MOR: – Jeg vil bruke det lille jeg har av energi på sønnen min. Det må Nav skjønne. Han er det aller viktigste for meg, sier Linn Henriksen. Her sammen med bunkene av papirer fra over ti år i Nav-systemet.

MOR: – Jeg vil bruke det lille jeg har av energi på sønnen min. Det må Nav skjønne. Han er det aller viktigste for meg, sier Linn Henriksen. Her sammen med bunkene av papirer fra over ti år i Nav-systemet.

Yngvil Mortensen

Alenemamma Linn (32) føler Nav ikke tror henne: – Jeg har aldri følt meg dårligere

Colourbox

Hotell-tilsette gjekk på tips-tap: Arbeidsgivarar kan ta delar av pengane, slår tingretten fast

Sp og statsministerkandidat Trygve Slagsvold Vedum fosser fram på ny måling etter to målinger på rad med tilbakegang.

Sp og statsministerkandidat Trygve Slagsvold Vedum fosser fram på ny måling etter to målinger på rad med tilbakegang.

Jan-Erik Østlie

Sp slår tilbake på ny måling. Nå merker partiet Vedum-effekten igjen

Nav forskyver uføretidspunktet for personer som innvilges uføretrygd. Mange kan dermed ha fått utbetalt flere tusen kroner mindre. (Illustrasjonsfoto)

Nav forskyver uføretidspunktet for personer som innvilges uføretrygd. Mange kan dermed ha fått utbetalt flere tusen kroner mindre. (Illustrasjonsfoto)

Emmie Olivia Kristiansen

Uføretrygdede kan ha fått flere tusen kroner for lite fra Nav

Transportselskapet Girteka Logistics anklages for å bedrive sosial dumping og lønnstyveri mot sine ansatte i en dokumentar publisert av produksjonsselskapet Laisves TV.

Transportselskapet Girteka Logistics anklages for å bedrive sosial dumping og lønnstyveri mot sine ansatte i en dokumentar publisert av produksjonsselskapet Laisves TV.

Stein Inge Stølen

IKEA renvasker dumping-anklaget transportbedrift

Ble permitterte da koronaen traff:

Ole Palmstrøm/Teknisk museum/Katharina Dale Haakonsen

For én er «ha-det-gøy-kontoen» helt tom. En annen har funnet drømmejobben

Torbjørn Røe Isaksen

Torbjørn Røe Isaksen

Nanna Aanes Wolden

Regjeringen stopper streiken i Oslo kommune

På tirsdag ble Rødts forslag om en tannhelsereform nedstemt i Stortinget. Men Rødt-leder Bjørnar Moxnes tror tannhelse kan bli en viktig sak under høstens valgkamp.

På tirsdag ble Rødts forslag om en tannhelsereform nedstemt i Stortinget. Men Rødt-leder Bjørnar Moxnes tror tannhelse kan bli en viktig sak under høstens valgkamp.

Jan-Erik Østlie

Rødt og SV fikk ikke flertall for tannhelsereform: – De andre har det i kjeften, sier Bjørnar Moxnes

Trygve Ingstad (t.v.) Eirik Leverås (t.v.) og Trygve Ingstad kan tenke seg å bli vernepleiere. De har jobbet i åtte og ti år i Hjemmetjenesten i Levanger, i omsorgsbolig for en mann med utviklingshemming.

Trygve Ingstad (t.v.) Eirik Leverås (t.v.) og Trygve Ingstad kan tenke seg å bli vernepleiere. De har jobbet i åtte og ti år i Hjemmetjenesten i Levanger, i omsorgsbolig for en mann med utviklingshemming.

David Engmo

De to arbeidskameratene vil bli vernepleiere, men kan ikke med dagens utdanningsløp

– Det er alvorlig av en arbeidsminister som selv unnlater å fortelle hele sannheten, sier Fagforbundets leder Mette Nord.

– Det er alvorlig av en arbeidsminister som selv unnlater å fortelle hele sannheten, sier Fagforbundets leder Mette Nord.

Jan-Erik Østlie

Du kan tape opptil 70.000 kroner årlig i pensjon når regjeringen endrer særaldersgrensa, ifølge Fagforbundet

SAVNER IKKE AP: Jan Bøhler har funnet seg godt til rette i sitt nye parti. Denne helgen var han med på sitt første landsmøte i Senterpartiet.

SAVNER IKKE AP: Jan Bøhler har funnet seg godt til rette i sitt nye parti. Denne helgen var han med på sitt første landsmøte i Senterpartiet.

Ylva Seiff Berge

Slik har Jan Bøhler påvirket Senterpartiet etter overgangen fra Ap

Aps Sverre Myrli ønsker i tillegg å få vurdert muligheten for å gi Vy kontraktene som er tildelt Go-Ahead og SJ gjennom å kjøpe dem ut.

Aps Sverre Myrli ønsker i tillegg å få vurdert muligheten for å gi Vy kontraktene som er tildelt Go-Ahead og SJ gjennom å kjøpe dem ut.

Eivind Olai Kristiansen

De rødgrønne vil la Vy kjøre tog i Oslo-området

JOBBYTTE: Ryggproblemer gjorde at Petter Tømta skiftet yrke fra pølsemaker til bussfører.

JOBBYTTE: Ryggproblemer gjorde at Petter Tømta skiftet yrke fra pølsemaker til bussfører.

Kathrine Geard

Petter kjører buss på heltid, uten fast arbeidstid eller rute: – Det eneste jeg vet er at jeg har fri lørdag og søndag

ØVELSE: Her fra en samøvelse mellom politi og fengselsbetjenter i Trondheim fengsel i 2017: Politifolkene kledd i rosa vester spiller oppviglere og gyver løs på fengsels- og politibetjenter med kraftige spark. De skriker og kaster tennisballer mot veggen av skjold som kommer mot dem. Betjentene bak skjoldene er bevæpnet med øvelseskøller. Kommer oppviglerne nærme nok, slår de til. Ingen kom til skade.

ØVELSE: Her fra en samøvelse mellom politi og fengselsbetjenter i Trondheim fengsel i 2017: Politifolkene kledd i rosa vester spiller oppviglere og gyver løs på fengsels- og politibetjenter med kraftige spark. De skriker og kaster tennisballer mot veggen av skjold som kommer mot dem. Betjentene bak skjoldene er bevæpnet med øvelseskøller. Kommer oppviglerne nærme nok, slår de til. Ingen kom til skade.

Ole Palmstrøm

Lovfester forskjellsbehandling ved yrkesskade: – Skammelig, sier NFF-leder Asle Aase

KUNDENE VURDERER: Var den ansatte smilende, imøtekommende eller kunnskapsrik? Det kan kundene krysse av for etter et besøk hos Jysk.

KUNDENE VURDERER: Var den ansatte smilende, imøtekommende eller kunnskapsrik? Det kan kundene krysse av for etter et besøk hos Jysk.

Jysk

Jysk oppfordrer kundene til å evaluere enkeltansatte: – Alt står og faller på kundens dagsform, sier HKs nestleder

Bakgrunn: Ole Palmstrøm

Unge har fått dårligere oppfølging etter at Nav-reformen ble innført, konkluderer forskere

Senterpartiet og leder Trygve Slagsvold Vedum har vedtatt nytt partiprogram for stortingsperioden 2021-2025.

Senterpartiet og leder Trygve Slagsvold Vedum har vedtatt nytt partiprogram for stortingsperioden 2021-2025.

Jan-Erik Østlie

Se lista: Her er de viktigste sakene fra Sps landsmøte

– De siste fem–seks årene har oppslutningen om EØS-avtalen vært formidabel og jevnt økende. Samtidig ser vi at stadig flere snuser på tanken om et norsk EU-medlemskap, sier generalsekretær Fredrik Mellem i Europabevegelsen.

– De siste fem–seks årene har oppslutningen om EØS-avtalen vært formidabel og jevnt økende. Samtidig ser vi at stadig flere snuser på tanken om et norsk EU-medlemskap, sier generalsekretær Fredrik Mellem i Europabevegelsen.

Svein Tofteng

Rekordhøy støtte til EØS-avtalen, viser ny måling

Jan-Erik Østlie

Fellesforbundets leder ut mot Sp-vedtak: – Gjør valgkampen vanskelig, sier Eggum


Flere saker