JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Varsler nedleggelser i Drammen og på Hamar

På nyåret får sannsynligvis de ansatte på Hamar og Drammen postterminaler beskjed om at arbeidsplassen deres legges ned. Nå forbereder Postkom de ansatte på det som skal komme.11.12.2009
12:39
16.12.2013 12:08

may.berg@lomedia.no

Nedleggingstrusselen har hengt over terminalene siden 2002, da Posten Norge vedtok den nye landslogistikken.

Det lå inne i planene at Sarpsborg, Drammen og Hamar postterminaler skulle vurderes på nytt når den nye Østlandsterminalen var satt i drift.

Volumnedgangen i kjølvannet av finanskrisa gjorde at Posten Norge tidligere i år valgte å framskynde gjennomgangen av terminalstrukturen.

De vet omtrent hva de har i vente, de ca 70 frammøtte på medlemsmøtet på Drammen postterminal denne novemberettermiddagen. Møterommet er fullt, bortsett fra de to første stolradene. Stemningen alvorstynget.

I ett år har de ventet på beskjed om hva omleggingen av terminalstrukturen skal resultere i.

For omtrent en måned siden fikk de ansatte på Ålesund postterminal beskjed om nedlegging. Nå er det deres tur.

Ventet at det skulle komme.

– Jeg har egentlig gått og ventet på en beskjed som dette. Det jeg er spent på, er hva de har tenkt å gjøre med oss gamle, sier Bjørg Pinslo (58).

Kollega Coral Larsen (63) er enig. De frykter at det ikke er så lett å få seg jobb i deres alder.

– Men jeg ser vel ikke helt svart på det heller, sier Bjørg. Hun har ikke råd til å gå ut av arbeidslivet, selv om hun kanskje kunne tenkt seg det.

– Da måtte det i så fall vært med en skikkelig fallskjerm, ler hun.

Ved siden av dem sitter Jan Erik Bamrud (49). Han er produksjonstekniker, med 30 år i Posten bak seg.

– Man pleier å si at det er håp i hengende snøre, men jeg kan ikke se for meg at terminalen kommer til å bestå som den er. Men hvis det blir noe produksjon igjen her, så er det et lite håp om at det kan være en jobb til meg i fortsettelsen. Men jeg kan ikke bare vente og se, jeg må nok ut og lete etter en ny jobb, jeg også, sier han.

– Jeg skulle gjerne jobbet i Posten til jeg var 70, innskyter Coral.

– Egentlig burde vi være skikkelig attraktive i arbeidslivet. Vi er de trofaste sliterne, og ferdig med småunger og alt, sier Bjørg.

230 arbeidsplasser.

I Ålesund kom beskjeden som et sjokk. Postkom vil ikke at det skal gjenta seg. Derfor har forbundet valgt å arrangere medlemsmøter på de tre terminalene på Østlandet som det handler om i denne runden – Sarpsborg, Hamar og Drammen.

Om lag 230 arbeidsplasser er berørt.

– Posten planlegger å flytte brevproduksjon og postreklame (PRS) fra Hamar og Drammen til Østlandsterminalen. Det er det vi skal forhandle med Posten om. Men før vi starter, vil vi gjerne snakke med dere og høre hva dere vil vi ta skal med oss inn i forhandlingene med Posten, sier Egil Linge Anderssen fra forbundskontoret.

Han skal lede forhandlingene på vegne av Postkom.

– I ett år har vi gått og ventet, og vi har fått stadig nye datoer. Det er ikke en god måte å behandle folk på, er det en i salen som sier.

Mange spørsmål.

Spørsmålene er flere enn forslagene. En dato for nedlegging får de ikke.

Linge Anderssen har heller ikke svar på om det blir en gradvis nedlegging eller om alt legges ned på en gang.

– Alt dette er forhandlingstema, sier han.

I Ålesund fikk de for eksempel beholde 12 arbeidsplasser et par år til fordi flyttingen av PRS ble utsatt.

Nedleggingstidspunkt kan også avhenge av hvor lang tid det tar før Østlandsterminalen er i full drift og kan ta imot volumene fra de andre terminalene.

Å flytte pakkeproduksjonen til Posten Godssenter i Oslo er, ifølge Linge Anderssen, ikke aktuelt, fordi godssenteret ikke har kapasitet til det.

Derimot ser han ikke bort ifra at det kan bli en samlokalisering, med pakkeproduksjonen i samme terminal som Bring, slik det planlegges i Kristiansand.

– Begynn jobbjakten.

Postkoms ekspert på Postens omstillingsavtaleverk, Håvard Sivertsen, oppfordrer folk til å ta ansvar for sin egen situasjon og begynne jakten på en ny jobb så fort som mulig.

– Det er ingen grunn til å vente til Posten låser døra her. Det verste for alle er at samtlige blir ledige samtidig. Mitt råd er: Finn dere en ny jobb, jo raskere jo bedre. Ikke tenk på Postens situasjon; tenk på hva som tjener dine egne interesser. Og for folk som er blitt like gamle som jeg er blitt, er det viktig å ha fått seg en jobb før man tar sluttpakken. Det verste jeg ser for meg, er at alle sikrer seg en sekk med penger, men ingen har noen ny jobb å gå til, sier Sivertsen.

I likhet med tidligere nedbemanninger i Posten, har ikke Postkom satt seg på bakbeina og kjempet mot nedleggelse av postterminalene. Sivertsen sier at det er vanskelig å kjempe for arbeidsplasser som en arbeidsgiver ønsker å legge ned.

– Vi kan ikke forhindre Posten i å gjøre produksjonen billigere. Det Postkom har valgt, er å få Posten til å bidra til en best mulig virkemiddelpakke, sier Sivertsen.

Sluttpakke.

Han understreker hvor viktig det er at folk vet hva de gjør når de tar sluttpakke.

Hvis folk kvitterer ut en frivillig sluttordning, så har Posten gjort sitt og da er det ikke mer å hente, selv om det etterpå skulle vise seg vanskelig å finne en ny jobb.

– For de som ikke melder seg til å slutte frivillig, har Posten et visst ansvar, påpeker Sivertsen.

Økonomisk rådgivning, omskolering, jobbsøkekurs, cv-kurs, bistand fra NAV, yrkesrettede kurs betalt av Posten. Det er noen av tiltakene som kan stå til rådighet for de som skal ut i jobbmarkedet.

Oppsigelsesvern.

Ansatte som er 59 år eller eldre er Posten forpliktet til å finne annet arbeid til. De skal ikke sies opp.

Hvor langt kan Posten kreve at de skal reise, dersom ikke Posten klarer å oppdrive jobb i Drammen?

– Reiseavstanden skal være "rimelig". Oslo er helt klart innenfor rimelighetens grenser. Jeg vil si at 1,5 time er den absolutte yttergrensen. Så kan det bli en diskusjon om noe av reiseveien skal inn i arbeidstida, sier Sivertsen.

Posten Norge er i ferd med å legge om terminalstrukturen. Tidligere i høst ble det besluttet at Ålesund postterminal skulle legges ned og brevproduksjonen flyttes til Molde.

Nå er Posten Norge og Postkom i gang med forhandlinger om ny struktur for Østlandet. Sannsynlig utfall er at brevproduksjon og postreklame flyttes fra Hamar og Drammen til den nye Østlandsterminalen på Robsrud.

Mer enn 220 arbeidsplasser er berørt i Drammen og på Hamar, samt ca åtte arbeidsplasser på Sarpsborg postterminal.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
11.12.2009
12:39
16.12.2013 12:08Mest lest

Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.

Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.

Ida Bing og husleie.no

Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre

SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.

SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.

Jan Inge Haga

Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte

SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.

SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.

Aina Fladset

Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende

TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.

TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.

Paul S Amundsen

Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP

Ole Palmstrøm

Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger

– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.

– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.

Per Flakstad

Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie

Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.

Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.

Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen

Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata

Håvard Sæbø

Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor

Kjersti Stenseng

Kjersti Stenseng

Jan-Erik Østlie

Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer

(Illustrasjonsfoto)

(Illustrasjonsfoto)

pressefoto, WizzAir.com

Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet

Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.

Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.

Jan-Erik Østlie

Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen

Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.

Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.

Ida Bing

Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet

Tormod Ytrehus

Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter

Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.

Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.

Jan-Erik Østlie

Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet

Debatt

LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.

LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.

Jan-Erik Østlie

«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»

Colourbox.com

Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb

 Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum

Jan-Erik Østlie

Sp lover norsk vaksineproduksjon

Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.

Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.

Lise Åserud / NTB

FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon

Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget

Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget

Sissel M. Rasmussen

Frp ville ikke være med på å forlenge AAP-perioden

Bent Høie

Bent Høie

Leif Martin Kirknes

Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie


Flere saker