JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skien og Kragerø fengsel slås sammen

Fengslene i Kragerø og Skien er fra nyttår slått sammen og skifter navn til Telemark fengsel. Samtidig jobber to av de fengselsansatte i Kragerø med å endre atferden til ungdommer i byen.05.01.2010
13:00
16.12.2013 12:15

jan.erik@lomedia.no

Kragerø – denne hvite byen på telemarkskysten; inngangen til sørlandet hvor alt ser så idyllisk ut. Også tidlig i desember da det er rim på leverposteien og frostrøyken kan skimtes over den nesten isbelagte fjorden.

Likevel glir tre hvite svaner majestetisk forbi, skeptisk til fotografen – det skal sies – men ellers tilsynelatende fornøyde med livet i sin allminnelighet.

En by uten tog.

De ser ikke grinete ut, gutta i fellesrommet rett utenfor hovedvakta i Kragerø fengsel heller. To av dem har funnet fram sjakkbrettet og lurer på hvor jeg kommer fra.

Skuffelsen over at det ikke er VG er den samme her som på Ila, Ullersmo eller Tunga.

Kragerø er byen det ikke går tog til sjøl om jernbanestasjonsbygget står. Skammelig!

Vil utvide.

Kommer du til denne byen en solskinnsdag, så skulle du kanskje ikke tro at noe kriminelt kunne skje her. Det er sjølsagt feil.

Byen har som nevnt både fengsel og politihus – de er til og med naboer. Men politihuset, et verneverdig og staselig bygg, har en leiekontrakt som går ut i 2012.

Eieren planlegger å legge det ut for salg så det gjelder å kjenne sin besøkelsestid.

– Vi håper å kunne ta over bygget. Da kan vi øke kapasiteten fra 18 til 30 fengselsplasser, sier Espen Jambak, for tiden permitert NFF-leder ved Kragerø fengsel. Permisjonen skyldes at han fram til nyttår vikarierer som assisterende fengselsleder.

Jambak forteller at presset på varetektsplasser er stort. Og beleggsprosenten er høy, om lag 97 prosent ved utgangen av august i år.

Redde i starten.

Akkurat som i andre regioner i kriminalomsorgen har det også i region sør, som Kragerø fengsel hører under, utgått et dekret fra Kriminalomsorgens sentrale forvaltning (KSF) om å undersøke muligheten for å slå sammen fengsler.

Signalene om dette er også tydelige i kriminalomsorgsmeldingen ”Straff som virker”.

Direktør Bjørn Krogsrud satte i gang undersøkelser der dette var naturlig. For Kragerø ble naturlig sammenslåingspartner Skien fengsel.

Det ble nedsatt et partssammensatt utvalg som skulle se på saken. Fagforeningene ble tidlig trukket inn i arbeidet.

– Vårt utgangspunkt var at vi i Kragerø ikke ønsket noen sammenslåing, forteller Jambak.

– Hvorfor ikke?

– Fordi vi var redde for å bli slukt av Skien og miste vårt særpreg som småfengsel. Vi var rett og slett redde for å få mer byråkrati og få vår mulighet til å bestemme sjøl begrenset.

Telemark fengsel.

Etter hvert som møtene skred fram, fant de fem representantene fra Kragerø fengsel i sammenslåingsutvalget ut at den meningsmessige avstanden mellom Kragerø og Skien ikke var så stor.

Den geografiske avstanden er det ikke så mye å gjøre med, den er fortsatt om lag en times biltur hver vei.

– Vi veit sjølsagt ennå ikke hvordan dette vil gå, men vi fant ut at våre bekymringer ikke var verre enn vi kunne leve med. Krogsrud har hele tida vært klar på at skulle det bli noen sammenslåing, måtte de ansatte i begge fengslene være enige. Men han lot det samtidig skinne gjennom at det ikke ville bli satset noe på de fengslene som ikke ville slå seg sammen, forteller Jambak.

– Hva er fordelene?

– For oss er den største fordelen at vi kan bli en utslusingsanstalt for Skien pluss at vi kan få utnytte den ekspertkompetansen de har. Sett i lys av stortingsmeldingen ”Straff som virker” tror jeg det er lettere å overleve som fengsel om man blir en utslusingsanstalt. Nedleggingstrusselen har vi jo levd med en stund, sier han.

Fra nyttår er sammenslåingen et faktum. Da er Kragerø og Skien fengsel historie – det nye navnet er Telemark fengsel.

Ønsker å gjøre noe.

Men vel så interessant som sammenslåingen er atferdsendringskurset for ungdom som Jambak og fengselsbetjent Arild Minde holder utenfor arbeidstid og nærmest på idealistisk basis (jo, de blir lønnet – men etter eget utsagn blir de langt fra millionærer på dette). De er begge siden 2004 instruktører for endringsprogrammet ”Sinnemestring”.

Utgangspunktet for atferdskurset er at heller ikke Kragerø, idyllisk som byen altså er, har skoleelever som alltid er mors beste barn. Men prisverdig nok ønsker flere av byens etater som kommunen, politiet, skolene og Samordnede Lokale Tiltak (SLT) å jobbe mer målrettet mot barn og unge.

Dermed meldte Kragerø fengsel at de hadde noe å bidra med gjennom sine to sinnemestringsinstruktører.

Positivt tiltak.

Målgruppa for det som ble et adferdsendringskurs for ungdom er 13-14 åringer. Jambak og Minde kjører dette som intensive 4-ukers kurs. To ganger i uka, altså 8 sesjoner. Halvannen time hver gang.

– Vi måtte legge om språket litt fordi ungdommene er yngre enn de vi er vant med fra fengslet. Det er skolen som plukker ut deltakerne som kommer fra 8. klasse, og rammen er inntil seks ungdommer på hvert kurs, forteller de to fengselsbetjentene.

De kjørte et kurs på våren og nærmer seg seg nå slutten på det andre.

– Vi har fått veldig positiv tilbakemeldinger fra foreldrene, sier Jambak.

– Hvorfor gjør dere dette?

– Fordi vi føler at dette hjelper for mange av ungdommene, sier Jambak.

Minde legger til:

– Det er utrolig inspirerende når du ser at ungdommene responderer på det vi prøver å lære dem.

Frekk på skolen.

Jeg møter 13 år gamle ”Kåre” i brun genser med oppbrettede ermer. Han er litt veslevoksen og er med på atferdsendringskurset.

På skolen har han den siste tida vært frekk mot læreren og ble utvist for én dag. Det syns han ikke var noe ålreit.

Så krangla han med en fyr og slo til ham uten å skade ham fysisk. Skulket litt har han også gjort.

– Foreldrene mine ble sure da sosiallæreren ringte hjem og fortalte dette. De ba meg skjerpe meg. Og nå har jeg lovt å prøve så godt jeg kan, forteller han.

Han innrømmer at det var foreldrene som bestemte at han skulle bli med på dette kurset. For det er jo andre ting han heller kunne tenkt seg å gjøre ”enn å sitte å prate i timesvis”, som han sier.

– Egentlig er jo dette gørr kjedelig. Skulle heller gjort noe gøy.

– Er alt kjedelig?

– Nei, filminga og rollespillene er morsomme å være med på. Her lærer vi også best hvordan vi skal reagere for å unngå å være frekk og bråkete på skolen, sier ”Kåre”.

Lurt å endre atferd.

Også ”Tor” er 13 år og med på kurset. Han gir meg et slapt håndtrykk, retter litt på hettegenseren, flakker med blikket og vrir seg urolig på stolen. For en stund siden tettet han dassen på skolen, snakket stygt til læreren og bråket i timene.

– Foreldrene min ble veldig skuffet og sa jeg ikke måtte gjøre dette igjen, forteller han.

Også ”Tor” syns rollespillene på kurset er morsomme.

– Men det er kjedelig å sitte stille å prate. Jeg må ha noe å gjøre hele tida. Hvis ikke, så kjeder jeg meg.

– Hva har du lært på kurset?

– At jeg ikke skal havne i slosskamper, men kanskje trekke meg bort. At jeg ikke skal være frekk mot læreren, men oppføre meg fint. Jeg tror at jeg har lært at det kan være lurt å endre atferd, sier han.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
05.01.2010
13:00
16.12.2013 12:15Mest lest

Tillitsvalgt Kateryna Bilokin mener at deler av bonusen kunne blitt brukt til andre viktig tiltak i bedriften.

Tillitsvalgt Kateryna Bilokin mener at deler av bonusen kunne blitt brukt til andre viktig tiltak i bedriften.

Erlend Angelo

Ikea-ansatte får mer enn en månedslønn i bonus. Men tillitsvalgte Kateryna jubler ikke

I slutten av forrige måned ble en malebedrift i Oslo slått konkurs. Årsak: Arbeidsgiver hadde ikke betalt ut 22.000 kroner i feriepenger, som han skyldte en av sine ansatte. (Illustrasjonsfoto)

I slutten av forrige måned ble en malebedrift i Oslo slått konkurs. Årsak: Arbeidsgiver hadde ikke betalt ut 22.000 kroner i feriepenger, som han skyldte en av sine ansatte. (Illustrasjonsfoto)

Håvard Sæbø

Maler slo arbeidsgiveren konkurs da han ikke fikk 22.000 kroner i feriepenger

INGEN STREIK: Partene i statsoppgjøret landet en enighet seks timer på overtid Her er LO Stat-leder Egil André Aas (nr. to f.v.), kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (f.h.), personaldirektør Gisle Norheim i staten, og leder Anders Kvam i Akademikerne stat (t.v.).

INGEN STREIK: Partene i statsoppgjøret landet en enighet seks timer på overtid Her er LO Stat-leder Egil André Aas (nr. to f.v.), kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (f.h.), personaldirektør Gisle Norheim i staten, og leder Anders Kvam i Akademikerne stat (t.v.).

Morten Hansen

Sjekk lønnshoppet for statsansatte

Erna Solberg diskuterer med statsrådene Henrik Asheim og Abid Raja.

Erna Solberg diskuterer med statsrådene Henrik Asheim og Abid Raja.

Stian Lysberg Solum / NTB

Pensjon: Her vil regjeringen kutte

Det kan bli streik blant sykepleierne i kommunene etter at et flertall av medlemmene sa nei til resultatet i lønnsoppgjøret.

Det kan bli streik blant sykepleierne i kommunene etter at et flertall av medlemmene sa nei til resultatet i lønnsoppgjøret.

Tri Nguyen Dinh

Sykepleierne vraker årets lønnsoppgjør. Nå øker streikefaren

BRUK OG KAST: Tre uker etter at hun fikk økt stillingsprosent, ble Marit Lysgård Amundsen oppsagt fra jobben i Rauma kommune.

BRUK OG KAST: Tre uker etter at hun fikk økt stillingsprosent, ble Marit Lysgård Amundsen oppsagt fra jobben i Rauma kommune.

Sidsel Hjelme

Marit (36) fikk endelig fast jobb etter seks år. Så kom et brev i posten

SKIKKELIG SKUFFA: – Jeg ble så irritert over årets lønnsoppgjør, sier Marit Berg.

SKIKKELIG SKUFFA: – Jeg ble så irritert over årets lønnsoppgjør, sier Marit Berg.

Katharina Dale Håkonsen

Mens topplønte i staten fikk 5.700 kroner mer i lønn, fikk resepsjonsvakt Marit 1.700: – Jeg ble så irritert

FRA VONDT TIL VERRE: Taxisjåførene Svein Skavang Graadal (til venstre) og John-Egil Dahl bruker mye av arbeidsdagen på å vente på neste tur. Med flere drosjer som skal konkurrere om de samme kundene, kan det bli enda mer ventetid.

FRA VONDT TIL VERRE: Taxisjåførene Svein Skavang Graadal (til venstre) og John-Egil Dahl bruker mye av arbeidsdagen på å vente på neste tur. Med flere drosjer som skal konkurrere om de samme kundene, kan det bli enda mer ventetid.

Tormod Ytrehus

Taxisjåførene Svein og John-Egil frykter for fremtiden med de nye reglene fra 1. november

Nytt om navn:

Espen Barth Eide

Espen Barth Eide

Sissel M. Rasmussen

Espen Barth Eide risikerer å miste sikker stortingsplass for Ap

Øystein Hole falt fra et stillas og skadet seg stygt. Så gikk forsikringsselskapet konkurs. Nå skal Høyesterett avgjøre om han kan få føre saken sin for norsk rett.

Øystein Hole falt fra et stillas og skadet seg stygt. Så gikk forsikringsselskapet konkurs. Nå skal Høyesterett avgjøre om han kan få føre saken sin for norsk rett.

Britt Andreassen (Innfelt foto: privat)

– Jeg klarer ikke å se at dette skal være en diskusjon. Jeg falt og ødela meg på jobb – og jeg var forsikret

Statsminister Erna Solberg (H).

Statsminister Erna Solberg (H).

Jan-Erik Østlie

Faktasjekk: Nei, en vanlig familie får ikke 14.000 i skattelette med årets forslag til statsbudsjett

EIN TILSETT MÅ JOBBE I 15 ÅR: For å tene like mykje som Choice-sjef Torgeir Silseth gjer på eitt år, må ein tilsett jobbe fulltid i 15 år.

EIN TILSETT MÅ JOBBE I 15 ÅR: For å tene like mykje som Choice-sjef Torgeir Silseth gjer på eitt år, må ein tilsett jobbe fulltid i 15 år.

Nordic Choice Hotels

Hotellansatte må jobbe i 15 år for å tjene like mye som sjefen gjør på ett år

Sjefene vektlegger omsorg og motivasjon av sine arbeidere, ifølge den nye undersøkelsen. (Illustrasjonsbilde)

Sjefene vektlegger omsorg og motivasjon av sine arbeidere, ifølge den nye undersøkelsen. (Illustrasjonsbilde)

Ole Palmstrøm

Dette tenker sjefen når du jobber fra hjemmekontor

Per Østvold (til høyre) og andre streikevakter blir pågrepet av politiet og kastet på glattcelle under Linjegods-streiken i Oslo i 1976.

Per Østvold (til høyre) og andre streikevakter blir pågrepet av politiet og kastet på glattcelle under Linjegods-streiken i Oslo i 1976.

Stein Marienborg/Arbeiderbladet/Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek

Per Østvold (71) har både vært domfelt og dommer. Nå takker fagforeningskjempen av

Mimmi Kvisvik, leder i Fellesorganisasjonen.

Mimmi Kvisvik, leder i Fellesorganisasjonen.

Jan-Erik Østlie

Det vil føles urettferdig hvis sykepleierne får mer enn andre, mener FO-lederen

SAVNER TRYGGHETEN: Assisterende varehussjef Omed Poor er veldig glad i arbeidsplassen sin, og vil at alt skal være på stell på Ikea Furuset.

SAVNER TRYGGHETEN: Assisterende varehussjef Omed Poor er veldig glad i arbeidsplassen sin, og vil at alt skal være på stell på Ikea Furuset.

Jan-Erik Østlie

Ikea-lederen måtte selv stoppe en tyv: – Savnet etter vekterne er stort

ENIGE: Etter en lang natts ferd kom Gisle Norheim (f.v.), Nikolai Astrup, Guro Elisabeth Lind, Pål Arnesen, Anders Kvam og Egil André Aas til enighet.

ENIGE: Etter en lang natts ferd kom Gisle Norheim (f.v.), Nikolai Astrup, Guro Elisabeth Lind, Pål Arnesen, Anders Kvam og Egil André Aas til enighet.

Morten Hansen

Dette ble partene i statsoppgjøret enige om

PASSE FORNØYD: Vigdis Rekdahl og Mats Jetlund var en del av forhandlingsdelegasjonen. LO Finans HK-leder Rekdahl sier hun er fornøyd med resultatet.

PASSE FORNØYD: Vigdis Rekdahl og Mats Jetlund var en del av forhandlingsdelegasjonen. LO Finans HK-leder Rekdahl sier hun er fornøyd med resultatet.

Erlend Angelo

Bankansatte får ny lønn: Her er resultatet

Av mer kritiske innvendinger løfter rapporten blant annet fram grovt undervurderte sammenhenger mellom kriser og forståelse for at alle sektorer rammes. (Illustrasjonsfoto)

Av mer kritiske innvendinger løfter rapporten blant annet fram grovt undervurderte sammenhenger mellom kriser og forståelse for at alle sektorer rammes. (Illustrasjonsfoto)

Brian Cliff Olguin

Ny rapport: Sjokkert over hvor dårlig forberedt Norge var da Covid-19 kom til landet

– Dette oppgjøret burde vært løst rundt forhandlingsbordet, det hadde ikke trengt å gå til mekling, mener forbundsleder Torbjørn Bongo i Norges Offisers- og Spesialistforbund. Han sier seg skuffet over statens opptreden på flere punkt i årets forhandlinger, og varsler tydelige forventninger om større lønnstillegg og bedre sosial profil på neste års oppgjør.

– Dette oppgjøret burde vært løst rundt forhandlingsbordet, det hadde ikke trengt å gå til mekling, mener forbundsleder Torbjørn Bongo i Norges Offisers- og Spesialistforbund. Han sier seg skuffet over statens opptreden på flere punkt i årets forhandlinger, og varsler tydelige forventninger om større lønnstillegg og bedre sosial profil på neste års oppgjør.

Sissel M. Rasmussen

– To år på rad har de lavest lønnede kommet dårligst ut. Det er uaktuelt å godta neste år


Flere saker