JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skien og Kragerø fengsel slås sammen

Fengslene i Kragerø og Skien er fra nyttår slått sammen og skifter navn til Telemark fengsel. Samtidig jobber to av de fengselsansatte i Kragerø med å endre atferden til ungdommer i byen.05.01.2010
13:00
16.12.2013 12:15

jan.erik@lomedia.no

Kragerø – denne hvite byen på telemarkskysten; inngangen til sørlandet hvor alt ser så idyllisk ut. Også tidlig i desember da det er rim på leverposteien og frostrøyken kan skimtes over den nesten isbelagte fjorden.

Likevel glir tre hvite svaner majestetisk forbi, skeptisk til fotografen – det skal sies – men ellers tilsynelatende fornøyde med livet i sin allminnelighet.

En by uten tog.

De ser ikke grinete ut, gutta i fellesrommet rett utenfor hovedvakta i Kragerø fengsel heller. To av dem har funnet fram sjakkbrettet og lurer på hvor jeg kommer fra.

Skuffelsen over at det ikke er VG er den samme her som på Ila, Ullersmo eller Tunga.

Kragerø er byen det ikke går tog til sjøl om jernbanestasjonsbygget står. Skammelig!

Vil utvide.

Kommer du til denne byen en solskinnsdag, så skulle du kanskje ikke tro at noe kriminelt kunne skje her. Det er sjølsagt feil.

Byen har som nevnt både fengsel og politihus – de er til og med naboer. Men politihuset, et verneverdig og staselig bygg, har en leiekontrakt som går ut i 2012.

Eieren planlegger å legge det ut for salg så det gjelder å kjenne sin besøkelsestid.

– Vi håper å kunne ta over bygget. Da kan vi øke kapasiteten fra 18 til 30 fengselsplasser, sier Espen Jambak, for tiden permitert NFF-leder ved Kragerø fengsel. Permisjonen skyldes at han fram til nyttår vikarierer som assisterende fengselsleder.

Jambak forteller at presset på varetektsplasser er stort. Og beleggsprosenten er høy, om lag 97 prosent ved utgangen av august i år.

Redde i starten.

Akkurat som i andre regioner i kriminalomsorgen har det også i region sør, som Kragerø fengsel hører under, utgått et dekret fra Kriminalomsorgens sentrale forvaltning (KSF) om å undersøke muligheten for å slå sammen fengsler.

Signalene om dette er også tydelige i kriminalomsorgsmeldingen ”Straff som virker”.

Direktør Bjørn Krogsrud satte i gang undersøkelser der dette var naturlig. For Kragerø ble naturlig sammenslåingspartner Skien fengsel.

Det ble nedsatt et partssammensatt utvalg som skulle se på saken. Fagforeningene ble tidlig trukket inn i arbeidet.

– Vårt utgangspunkt var at vi i Kragerø ikke ønsket noen sammenslåing, forteller Jambak.

– Hvorfor ikke?

– Fordi vi var redde for å bli slukt av Skien og miste vårt særpreg som småfengsel. Vi var rett og slett redde for å få mer byråkrati og få vår mulighet til å bestemme sjøl begrenset.

Telemark fengsel.

Etter hvert som møtene skred fram, fant de fem representantene fra Kragerø fengsel i sammenslåingsutvalget ut at den meningsmessige avstanden mellom Kragerø og Skien ikke var så stor.

Den geografiske avstanden er det ikke så mye å gjøre med, den er fortsatt om lag en times biltur hver vei.

– Vi veit sjølsagt ennå ikke hvordan dette vil gå, men vi fant ut at våre bekymringer ikke var verre enn vi kunne leve med. Krogsrud har hele tida vært klar på at skulle det bli noen sammenslåing, måtte de ansatte i begge fengslene være enige. Men han lot det samtidig skinne gjennom at det ikke ville bli satset noe på de fengslene som ikke ville slå seg sammen, forteller Jambak.

– Hva er fordelene?

– For oss er den største fordelen at vi kan bli en utslusingsanstalt for Skien pluss at vi kan få utnytte den ekspertkompetansen de har. Sett i lys av stortingsmeldingen ”Straff som virker” tror jeg det er lettere å overleve som fengsel om man blir en utslusingsanstalt. Nedleggingstrusselen har vi jo levd med en stund, sier han.

Fra nyttår er sammenslåingen et faktum. Da er Kragerø og Skien fengsel historie – det nye navnet er Telemark fengsel.

Ønsker å gjøre noe.

Men vel så interessant som sammenslåingen er atferdsendringskurset for ungdom som Jambak og fengselsbetjent Arild Minde holder utenfor arbeidstid og nærmest på idealistisk basis (jo, de blir lønnet – men etter eget utsagn blir de langt fra millionærer på dette). De er begge siden 2004 instruktører for endringsprogrammet ”Sinnemestring”.

Utgangspunktet for atferdskurset er at heller ikke Kragerø, idyllisk som byen altså er, har skoleelever som alltid er mors beste barn. Men prisverdig nok ønsker flere av byens etater som kommunen, politiet, skolene og Samordnede Lokale Tiltak (SLT) å jobbe mer målrettet mot barn og unge.

Dermed meldte Kragerø fengsel at de hadde noe å bidra med gjennom sine to sinnemestringsinstruktører.

Positivt tiltak.

Målgruppa for det som ble et adferdsendringskurs for ungdom er 13-14 åringer. Jambak og Minde kjører dette som intensive 4-ukers kurs. To ganger i uka, altså 8 sesjoner. Halvannen time hver gang.

– Vi måtte legge om språket litt fordi ungdommene er yngre enn de vi er vant med fra fengslet. Det er skolen som plukker ut deltakerne som kommer fra 8. klasse, og rammen er inntil seks ungdommer på hvert kurs, forteller de to fengselsbetjentene.

De kjørte et kurs på våren og nærmer seg seg nå slutten på det andre.

– Vi har fått veldig positiv tilbakemeldinger fra foreldrene, sier Jambak.

– Hvorfor gjør dere dette?

– Fordi vi føler at dette hjelper for mange av ungdommene, sier Jambak.

Minde legger til:

– Det er utrolig inspirerende når du ser at ungdommene responderer på det vi prøver å lære dem.

Frekk på skolen.

Jeg møter 13 år gamle ”Kåre” i brun genser med oppbrettede ermer. Han er litt veslevoksen og er med på atferdsendringskurset.

På skolen har han den siste tida vært frekk mot læreren og ble utvist for én dag. Det syns han ikke var noe ålreit.

Så krangla han med en fyr og slo til ham uten å skade ham fysisk. Skulket litt har han også gjort.

– Foreldrene mine ble sure da sosiallæreren ringte hjem og fortalte dette. De ba meg skjerpe meg. Og nå har jeg lovt å prøve så godt jeg kan, forteller han.

Han innrømmer at det var foreldrene som bestemte at han skulle bli med på dette kurset. For det er jo andre ting han heller kunne tenkt seg å gjøre ”enn å sitte å prate i timesvis”, som han sier.

– Egentlig er jo dette gørr kjedelig. Skulle heller gjort noe gøy.

– Er alt kjedelig?

– Nei, filminga og rollespillene er morsomme å være med på. Her lærer vi også best hvordan vi skal reagere for å unngå å være frekk og bråkete på skolen, sier ”Kåre”.

Lurt å endre atferd.

Også ”Tor” er 13 år og med på kurset. Han gir meg et slapt håndtrykk, retter litt på hettegenseren, flakker med blikket og vrir seg urolig på stolen. For en stund siden tettet han dassen på skolen, snakket stygt til læreren og bråket i timene.

– Foreldrene min ble veldig skuffet og sa jeg ikke måtte gjøre dette igjen, forteller han.

Også ”Tor” syns rollespillene på kurset er morsomme.

– Men det er kjedelig å sitte stille å prate. Jeg må ha noe å gjøre hele tida. Hvis ikke, så kjeder jeg meg.

– Hva har du lært på kurset?

– At jeg ikke skal havne i slosskamper, men kanskje trekke meg bort. At jeg ikke skal være frekk mot læreren, men oppføre meg fint. Jeg tror at jeg har lært at det kan være lurt å endre atferd, sier han.

05.01.2010
13:00
16.12.2013 12:15Mest lest

GROV VOLD: En fengselsbetjent i Skien fengsel er alvorlig skadet etter at en innsatt gikk til angrep med kokende olje.

GROV VOLD: En fengselsbetjent i Skien fengsel er alvorlig skadet etter at en innsatt gikk til angrep med kokende olje.

Ole Palmstrøm

Innsatt helte kokende olje over fengselsbetjent

– Når vannmagasinene er på et visst nivå for årstiden må vi begrense eksporten, røper statsråd Terje Aasland.

– Når vannmagasinene er på et visst nivå for årstiden må vi begrense eksporten, røper statsråd Terje Aasland.

Jan Erik Østlie

Her er regjeringens forslag til å løse strømkrisa

Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen.  – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.

Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen. – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.

Arne Ristesund

Christoffer og kollegaene har gått til et uvanlig skritt for å få høyere lønn

KRITISK: – De små deltidsstillingene er bortkastet tid. Jeg vil heller tilby en høyere stillingsprosent, sier Cecilie Fjelde, tidligere butikksjef i Zara.

KRITISK: – De små deltidsstillingene er bortkastet tid. Jeg vil heller tilby en høyere stillingsprosent, sier Cecilie Fjelde, tidligere butikksjef i Zara.

Espen Sand

Kleskjede tilbyr seks timer i uka: – Jeg har slåss for å øke kontraktene, men kom ofte i en kjip situasjon

– Illegal rusmisbruk vil ikke forsvinne uansett hvor hardt vi straffer det. Det ser vi i land med strenge straffer, sier sosionomen, sier sosionom Tore Mangseth.

– Illegal rusmisbruk vil ikke forsvinne uansett hvor hardt vi straffer det. Det ser vi i land med strenge straffer, sier sosionomen, sier sosionom Tore Mangseth.

CRYSTALWEED cannabis/Unslpash

– Vi har ført en krig mot narkotiske stoffer i 50 år. Nå må vi senke terskelen for å snakke om rus

Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.

Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.

Jan-Erik Østlie

Industri-topp: Norge burde sagt nei til de siste utenlandskablene

STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.

STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.

Jan-Erik Østlie

Her er LOs fire krav til bedrifter som skal få strømstøtte

Kommentar

Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.

Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.

Brian Cliff Olguin

«Årets lønnsoppgjør var det beste på mange år. Nå er det snudd på hodet»

BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.

BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.

Ole Palmstrøm

– Å se en kollega bli skadet på denne måten, er voldsomt og påvirker arbeidsmiljøet

Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.

Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.

Jan-Erik Østlie

Nå er Høyre større enn Ap og Sp til sammen

Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart.  Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.

Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart.  Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.

Privat

Lærerstreiken trappes opp fra neste uke

Colourbox

Familier taper flere tusen kroner i måneden på prisveksten. Se tallene

Bjørn Viggo Arellano Navarro gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp.

Bjørn Viggo Arellano Navarro gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp.

Bjørn A. Grimstad

Bjørn Viggo gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp

Debatt

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

Sissel M. Rasmussen

«Hva gjør LO hvis ikke regjeringen øker strømstøtten?» spør LO-medlem Bjørn

SAS-pilot Erling Mareno Gabrielsen var blant de 900 pilotene som streiket.

SAS-pilot Erling Mareno Gabrielsen var blant de 900 pilotene som streiket.

Nina Hanssen

Dersom SAS-pilotene vender tommelen ned i helga, kan det bli ny storstreik

SAS

SAS

Tormod Ytrehus

Det blir ikke ny SAS-streik. Flygerne har godkjent den nye tariffavtalen

Lufthansa

Lønnsfest for bakkeansatte i Lufthansa: Enkelte får nesten 60.000 kroner mer i året

Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.

Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.

Hanna Skotheim

Nav praktiserer nok en trygderegel feil, fastslår domstol

Matvareprisen skyter i været.

Matvareprisen skyter i været.

Heiko Junge / NTB

Sjokktall: Aldri før har prisene på matvarer økt raskere enn nå

Debatt

Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.

Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.

Leif Martin Kirknes

«Et alvorlig problem at det går 50 ganger mer til strømstøtte enn tiltak som får ned forbruket»


Flere saker