JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Dansk hestekur på vei

Regjeringens politikk har fått den økonomiske krisa til å ramme ekstra hardt i Danmark. På grunn av Fogh Rasmussens politikk kom Danmark tidligere inn i krisa enn de fleste andre land, og kommer senere ut av den, mener Peter Palshøj, generalsekretær i SAMAK.05.03.2010
14:32
16.12.2013 12:45

For øyeblikket koker det nærmest over i mediene av påstander og mot-påstander om hvordan Danmark kan redde seg ut av den økonomiske krisa.

Regjering og opposisjon står daglig på nakken av hverandre for å fortelle hvordan motpartens løsninger vil føre Danmark i avgrunnen - et gjenfødt uttrykk fra Anker Jørgensens tid på 1970-tallet, da det het seg at Danmark var på vei mot avgrunnen på første klasse.

Tallkrig om velferden Det fyker med mer eller mindre uforståelige økonomiske analyser.

- Debatten om framtidas velferd drukner i tallkrig, uttaler økonomiprofessor Torben M. Andersen som er tidligere "overvismann", dvs. formann i regjeringens uavhengige økonomiske råd.

Et lite eksempel: Regjeringen sier at det aldri er brukt så mye på velferd som nå, i forhold til BNP, bruttonasjonalproduktet. Opposisjonen svarer at det er lett å påstå, siden BNP er sunket drastisk under den økonomiske krisa.

Ligner valgkamp Det ligner valgkamp, selv om statsministeren ikke behøver utskrive valg før i november 2011. De siste månedene har opposisjonen konstant hatt flertall i meningsmålingene.

Startskuddet til den valgkamp-aktige debatten kom i forrige uke, da statsminister Lars Løkke Rasmussen foretok en stor ministerrokade: Bare tre ministre fikk beholde sine poster. Resten byttet enten plass eller ble utskiftet.

Dermed fikk han endelig satt sitt eget lag. Han arvet statsministerposten for knapt ett år siden fra Anders Fogh Rasmussen som etter måneders diskret press på regjeringene i Natos medlemsstater kunne innta posten som Natos generalsekretær.

Ministerbytte Dagen etter forrige ukes ministerrokade kom regjeringens kriseplan som varsler tøffe tider for danske kommuner. Regjeringen mener den økonomiske krisa gjør det nødvendig å spare 24 milliarder kroner de neste tre årene, men har ennå ikke sagt hvordan. Kommune-Danmark gruer seg til vårens forhandlinger om kommuneøkonomien.

Ifølge Bent Winther, sjefredaktør på den uavhengige avisen Information, tyder statsministerens kriseutspill på et enda tøffere samarbeidsklima i Folketinget.

- Løkke har ingen intensjoner om å inngå forlik med Socialdemokraterne. Det gjorde Fogh tross alt, sier Winther til frifagebevegelse.no og viser som eksempel til det store velferdsforliket for et par år siden.

I tørre tall står Danmark overfor sin verste krise på 200 år, skriver Jørgen Goul Andersen, professor i politisk sosiologi ved Aalborg Universitet

Støtte fra høyre - Løkke er bevisst om at han bare kan gjennomføre sin politikk med støtte fra Dansk Folkeparti. Det innebærer en økonomisk og fordelingspolitisk høyredreining og en enda klarere, høyreorientert blokkpolitikk.

Bent Winther forklarer at Løkke i hele sin politiske gjerning har hatt sitt hovedfokus på offentlig sektor med konkurranseutsetting og fritt valg for brukerne mellom offentlige og private leverandører når det gjelder sykehus, sykehjem osv.

Privat mot offentlig Løkke har vært minister helt siden den borgerlige regjeringen ble dannet i 2001, først innenriks- og helseminister, senere finansminister, før han ble statsminister i fjor. Han var arkitekten bak den store kommunereformen i 2007 og blir beskyldt for å ha helt enorme milliardbeløp i de private sykehusene på bekostning av de offentlige, for å skape mer konkurranse.

- Nå går han videre den veien, noe som trolig vil sette sitt preg på folkeskola. Samtidig har Løkke nedtonet forgjengerens såkalte verdipolitiske dagsorden, der det meste handlet om en hard kurs mot innvandrere og kriminalitet, konstaterer Winther.

I tillegg til en tøff innvandringspolitikk handlet Foghs politiske kurs om å vinne danskenes hjerter gjennom å love å forbedre den tradisjonelle, sosialdemokratiske velferdspolitikken – og samtidig gjennomføre skattelettelser. ”Sosialdemokrat minus 10 prosent” ble han gjerne kalt av de politiske kommentatorene som mente at Fogh førte sitt parti Venstre vekk fra en tradisjonell, liberal linje og inn mot sentrum.

- I virkeligheten førte han ikke partiet mot sentrum, men førte i stedet en forkledd, liberalistisk linje. Venstre var aldri et mykt sentrumsparti, de var bare heldige å være ved roret da det gikk historisk godt i Danmark, sier Peter Palshøj, generalsekretær i SAMAK, til frifagbevegelse.no.

Sløste bort robustheten

Han viser til at dansk økonomi mot slutten av 1990-tallet var fantastisk sterk. Sysselsettingen var høy, alle opplevde framgang.

- Fogh vant tre valg – det siste i 2007 riktig nok med knapp margin - på å love danskene å få både i pose og sekk: Forbedret velferd og lavere skatter. I virkeligheten brukte han den økonomiske oppturen på å sløse bort robustheten som kunne ha fått oss tørrskodd gjennom krisa nå. Dermed kom Danmark tidligere inn i krisa enn de fleste andre land, og kommer senere ut av den, sier Palshøj.

Analysen deles oppsiktsvekkende nok at den liberale tankesmia CEPOS. Ifølge sjeføkonom Mads Lundby i CEPOS ville statsfinansene ha bugnet i dag, om den borgerlige regjeringen hadde fortsatt den økonomiske politikken som daværende statsminister, sosialdemokraten Poul Nyrup Rasmussen førte fram til han tapte valget i 2001.

- Da ville det ha sett ganske rosenrødt ut, uttaler Mads Lundby i Berlingske Tidende.

Nødvendige tiltak Ifølge finansminister Claus Hjort Frederiksen er det nødvendig med tøffe sparetiltak for å kunne leve opp til EUs såkalte konvergenskrav. Det tilsier at medlemslandene ikke får ha offentlige underskudd på mer enn tre prosent av BNP. I Danmark ser tallet ut til å bli 5,5 prosent i 2010.

- Det finansministeren ikke sier, er at det neppe kommer noe press fra EU-kommisjonen om å sanere dansk økonomi. Den er tross det galopperende underskuddet fortsatt blant de sunneste i Europa, kommenterer den borgerlige avisen Berlingske Tidende.

Ingen straff - For øyeblikket har stort sett alle EU-land problemer med å oppfylle EU-reglene. Og samtidig har det i årevis vært kjent at ingen i EU-systemet for alvor straffer land som ikke overholder de felles finanspolitiske spillereglene. Til gjengjeld er det beleilig av innenrikspolitiske årsaker å vise til EU når spareplanen skal gjennomføres, skriver avisen.

Løkke benyttet seg konsekvent av en sykkelmetafor, da han kom hjem fra vinterferie på Tenerife med familien i februar, og et stort pressekorps ville vite hva som nå skulle skje med lille Danmark og med regjeringen.

Han hadde syklet en masse på Tenerife, lot han forstå. Der er det mye fjell, og det går både oppover og nedover bakke. Akkurat nå befinner Danmark og regjeringen seg i oppoverbakke, sa Løkke.

Peter Palshøj mener Løkke burde innrømmet at oppoverbakken er blitt så tung, at regjeringen har gått ”sukkerkold” (fått melkesyre ville man sagt på norsk):

Forsømt vedlikehold - Mens milliarder ble sløst bort på skattelettelser, forsømte regjeringen å vedlikeholde samfunnet. Et eksempel er at det er blitt spart på statens bidrag til etterutdannelse av arbeidskraften mens vi hadde få ledige. I dag, mens ledigheten er høy, har vi en dårligere utdannet arbeidsstyrke enn vi kunne ha hatt, sier han.

En analyse fra forskningsinstitusjonen AE, Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, setter tall på dette: I 2019 vil det mangle 45 000 faglærte arbeidere og 105 000 med en videregående utdannelse. Samtidig vil det være et overskudd på 90 000 ufaglærte og 35 000 med artium som høyeste utdanningsnivå.

Det er et gigantisk problem, fordi viten er Danmarks eneste og dermed viktigste kort når det gjelder konkurranseevne.

- Høykvalitetsprodukter krever ny teknologi som krever at det er nok utdannet arbeidskraft. Skjevheten i arbeidsmarkedet som vi ser i framtida, betyr i verste fall at man må flytte til land med tilstrekkelig utdannet arbeidskraft, sier AEs sjefanalytiker Frederik I Pedersen til Jyllands-Posten.

Amerikanisert velferd Ifølge Peter Palshøj ligger en annen dramatisk forandring i at danskene ikke lenger har fri og lik behandling for sykdom: Samtidig med at Løkke har banet vei for en stor framgang for det private sykehusvesenet gjennom å betale overpris, har en million dansker i dag sykeforsikringer finansiert av skattefradrag.

- Regninga betales av dem som ikke har råd til å forsikre seg. Vi har vært vitner til en amerikanisering: Modellen betyr at samfunnets helseutgifter stiger. De som klarer seg godt økonomisk, spesielt høytlønte i privat sektor, klarer seg også godt på helseområdet, der de kan kjøpe seg foran køen med forsikringer. Vi er på vei mot et tydelig liberalistisk Danmark, med et fellesskap for dem som har råd. Resten må klare seg med en elendig offentlig service, sier Palshøj.

Vil betale En meningsmåling i slutten av februar viste at over halvparten av danskene er villige til å betale seg ut av krisa for å redde velferden, gjennom høyere skatter og mer brukerbetaling.

Det blir imidlertid ikke aktuelt. Regjeringen tviholder på skattestopp og skattelettelser. Håpet er at det skal få forbruket og dermed produksjonen i været. Hittil har danskene ikke reagert slik, i stedet har mange valgt å holde på de ekstra pengene, i frykt for den økonomiske situasjonen om de mister jobben.

-Sentrum-venstresiden vil selvsagt bli konfrontert med noen tunge valg når de kommer til makten igjen, konstaterer Peter Palshøj.

-Regjeringen har tilsynelatende tyrkertro på at det felles ansvaret vi har for hverandre, kan settes på aksjer. Det sier Dennis Kristensen, forbundsleder i FOA, det danske motstykket til Fagforbundet

Nedskjæringene skaper avmakt blant offentlig ansatte, skriver dansk LOs ukebrev A4

Ifølge en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har regjeringens nå ni år lange skattestopp vært en politisk suksess, men en økonomisk fiasko

For fem år siden satte regjeringen seg 13 konkrete mål. Bare ett av dem er blitt innfridd, viser en gjennomgang fagforbundet 3F har gjennomført.

-I stedet for å sette penger av i oppgangstider til å nå målene, har den brukt pengene på tant og fjas, sier 3Fs forbundsleder, Poul Erik Skov Christensen

.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
05.03.2010
14:32
16.12.2013 12:45Mest lest

Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.

Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.

Ida Bing og husleie.no

Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre

STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.

STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.

Lene Svenning

Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert

SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.

SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.

Jan Inge Haga

Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte

RÅD: Meld deg inn i ei fagforeining, sjekk dokumentasjonen, ikkje ver redd for å stille spørsmål og frem lønnskrav så tidleg som mogleg. Det er råda frå Monica Hanssen og organisasjonsarbeidar Knut Skåle i Fellesforbundet.

RÅD: Meld deg inn i ei fagforeining, sjekk dokumentasjonen, ikkje ver redd for å stille spørsmål og frem lønnskrav så tidleg som mogleg. Det er råda frå Monica Hanssen og organisasjonsarbeidar Knut Skåle i Fellesforbundet.

Tormod Ytrehus

Sjåfør Monica får etterbetalt 82.000 kroner: – Det er ikke gøy å gå til sak, men det skal være lov å være syk

Det var under dette arbeidet dødsulykken skjedde på Metallco Aluminium i november 2017. Bildet er fra en video avdøde Sverre Aandahl lagde to år før ulykken der han dokumenterte arbeidet sitt. Hjullasteren til høyre i bilde har skuffa full av skrapmetall som den heller i kassa foran på det andre kjøretøyet. Dette kjøretøyet kjører så skuffa inn i smelteovnen, og metallet blir skjøvet inn i ovnen. Temperaturen i ovnen kan være opp mot 950 grader. Hvis en får vann i støpen, kan ovnen eksplodere. Det var det som skjedde, da ulykken inntraff.

Det var under dette arbeidet dødsulykken skjedde på Metallco Aluminium i november 2017. Bildet er fra en video avdøde Sverre Aandahl lagde to år før ulykken der han dokumenterte arbeidet sitt. Hjullasteren til høyre i bilde har skuffa full av skrapmetall som den heller i kassa foran på det andre kjøretøyet. Dette kjøretøyet kjører så skuffa inn i smelteovnen, og metallet blir skjøvet inn i ovnen. Temperaturen i ovnen kan være opp mot 950 grader. Hvis en får vann i støpen, kan ovnen eksplodere. Det var det som skjedde, da ulykken inntraff.

Privat, skjermdump fra YouTube

Verneombud og ansatt døde etter eksplosjon på arbeidsplassen. Daglig leder dømt til fengsel

Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.

Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.

Lise Åserud / NTB

FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen og nestleder Peggy Hessen Følsvik jobber i tospann for å få innført pensjon fra første krone.

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen og nestleder Peggy Hessen Følsvik jobber i tospann for å få innført pensjon fra første krone.

Jan-Erik Østlie

Pensjon fra første krone: Derfor sier LO nei til NHOs forslag

UTSATT: Tall fra Folkehelseinstituttet viser at siste halvår i fjor var det ansatte i serveringsbransjen den yrkesgruppa med mest koronasmitte. (Illustrasjonsfoto)

UTSATT: Tall fra Folkehelseinstituttet viser at siste halvår i fjor var det ansatte i serveringsbransjen den yrkesgruppa med mest koronasmitte. (Illustrasjonsfoto)

colourbox.com

Smittet på jobb: 611 har søkt Nav om å få covid-19 godkjent som yrkessykdom

STENGES: Kjøpesentrene i nye 15 kommuner på Østlandet holder stengt fra og med mandag.

STENGES: Kjøpesentrene i nye 15 kommuner på Østlandet holder stengt fra og med mandag.

Erlend Angelo

Permitteringer i vente i ytterligere 15 kommuner: – Det er dramatisk å stenge ned kjøpesentrene

Pensjonspolitiske talsperson Lise Christoffersen i Ap

Pensjonspolitiske talsperson Lise Christoffersen i Ap

Jan-Erik Østlie

Ap og Rødt vil ha omkamp på omstridte pensjonsforslag

Uten lønn: Operatør Sandra Roksøy og de andre ansatte ved Norwegian Crystals har gått gjennom to krevende år, men har valgt å bli værende i bedriften.

Uten lønn: Operatør Sandra Roksøy og de andre ansatte ved Norwegian Crystals har gått gjennom to krevende år, men har valgt å bli værende i bedriften.

Mads Tindvik

Sandra jobbet flere måneder uten lønn: – Vi er evige optimister

Kronikk

De polske arbeiderne nektet å være servile da de ble advart mot å «bite hånda som matet dem». Jeg har dessverre ingen slike forventninger til Høyre, skriver Jonas Bals.

De polske arbeiderne nektet å være servile da de ble advart mot å «bite hånda som matet dem». Jeg har dessverre ingen slike forventninger til Høyre, skriver Jonas Bals.

Tormod Ytrehus

«Laksemilliardæren betaler Høyres valgkamp, men ikke lønn til sine polske ansatte»

Hovedtillitsvalgt Gro-Irene Hobber Hansen

Hovedtillitsvalgt Gro-Irene Hobber Hansen

Brian Cliff Olguin

Opptil 45.000 kan bli permittert på Østlandet: – Det er trist, vi håper det ikke blir langvarig, sier tillitsvalgt

LO-advokat Atle Sønsteli Johansen. (Arkivfoto)

LO-advokat Atle Sønsteli Johansen. (Arkivfoto)

Jan-Erik Østlie

Skal det være to eller 14 dagers varslingsfrist for permitteringer? LO-advokatene svarer

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) mener at såkalte ostehøvelkutt ikke kan forklare hvorfor Danmark tester flere virusprøver for mutasjoner enn Norge.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) mener at såkalte ostehøvelkutt ikke kan forklare hvorfor Danmark tester flere virusprøver for mutasjoner enn Norge.

Leif Martin Kirknes

Høie forsvarer budsjettkuttene i Folkehelseinstituttet (FHI)

KLAR TALE: – Det burde hete nødundervisning, som de kaller det i Danmark, for det er det det er – ikke skole, sier Henriette Sofie Selnæs. Hun mener vårens eksamener bør droppes.

KLAR TALE: – Det burde hete nødundervisning, som de kaller det i Danmark, for det er det det er – ikke skole, sier Henriette Sofie Selnæs. Hun mener vårens eksamener bør droppes.

Sissel M. Rasmussen

Ungdomsskolelærer Henriette (48) er forbanna: – Det burde hete nødundervisning, ikke skole

Leif Martin Kirknes

450 Widerøe-piloter bytter fagforbund

Debatt

Hvorfor glemmer vi de som er syke og mottakerne av arbeidsavklaringspenger?, spør Svein-Arild Gullvåg. (Illustrasjonsfoto)

Hvorfor glemmer vi de som er syke og mottakerne av arbeidsavklaringspenger?, spør Svein-Arild Gullvåg. (Illustrasjonsfoto)

Emmie Olivia Kristiansen

«Hva skjedde med at VI ivaretok VÅRE syke og svake?», skriver tillitsvalgt i Nav

FHI-direktør Camilla Stoltenberg

FHI-direktør Camilla Stoltenberg

NordForsk

FHI advarte om konsekvenser av nedbemanning allerede i 2017

Vlantanas 1500 lastebiler har blitt et kjent syn på motorveier over hele Europa. Vlantana Norge gikk bedriften konkurs i 2020. Selv etter konkursen fortsatte Vlantana å kjøre i Norge. Her er en litauisk Vlantana lastebil fotografert på døgnhvileplassen i Lier i sutten av juli 2020.

Vlantanas 1500 lastebiler har blitt et kjent syn på motorveier over hele Europa. Vlantana Norge gikk bedriften konkurs i 2020. Selv etter konkursen fortsatte Vlantana å kjøre i Norge. Her er en litauisk Vlantana lastebil fotografert på døgnhvileplassen i Lier i sutten av juli 2020.

Roy Ervin Solstad

Litauiske lastebilsjåfører krever lønn, overtid og feriepenger for til sammen 16 millioner kroner fra tidligere arbeidsgiver


Flere saker