JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Sykelønn er ikke svaret!

HELSE FINNMARK: Hun er jordmor. Men etter en kronisk senebetennelse kunne hun ikke lenger jobbe med det hun likte best. Etter en lengre periode med sykemeldinger orket ikke Heidi (41) mer. 1.januar 2010 byttet hun jobb og begynte på AMK-sentralen.09.03.2010
07:00
16.12.2013 12:46

nina.hanssen@lomedia.no

Heidi hadde jobbet som jordmor i ti år da hun fikk en kronisk senebetennelse i skuldrene, og måtte opereres.

Etter operasjonen i den ene skulderen fikk hun ”frozen shoulder”. Resultatet ble sykemelding i enda flere måneder.

Premenstruell hele tiden

Hun trivdes så godt på klinikken i Kirkenes, så hun hadde ikke lyst til å skifte jobb. Med aktiv sykemelding ble hun flyttet over til gynekologisk poliklinikk, og fikk jobbe der dagtid i en periode.

– Dagarbeid er ikke noe for meg. Jeg savnet å jobbe skift og savnet å kunne gjøre jobben min. Jeg orket heller ikke å gå hjemme sykemeldt. Sykemelding kan være greit i korte perioder, men når det ble over så lang tid, ble jeg rett og slett aggressiv. Det var som å være premenstruell hele tiden, smiler Heidi.

Tobarnsmoren tror heller ikke familien hadde det bra når hun var hjemme.

– Aktiv sykemelding ble for meg dumt. Etter nesten to år var jeg lei av å pendle mellom en dagjobb og sykemelding.

Jobbytte

Til slutt orket hun ikke mer av dette. Hun tok et grep om livet.

– Jeg meldte jeg meg rett og slett frisk i september 2009, og stilte på jobb i fødeavdelingen igjen. Men på grunn av skuldrene fikk jeg ikke være med på forløsningen under fødselen. Det er jo dette som er den beste delen av å være jordmor. Da mine kolleger gikk inn på fødestua, kunne jeg ikke være med. Jeg måtte kun jobbe på barsel og gynekologisk, sier hun.

I oktober skjønte hun at det var best både for henne og kollegene at sykehuset fikk inn en jordmor som kunne være med på alt.

– Jeg gikk til arbeidsgiverne og spurte om det var andre stillinger jeg kunne gå inn i. Selv om mine kolleger støttet meg og gjerne ville at jeg skulle bli på avdelingen, innså jeg at jeg ikke lenger kunne være jordmor. Men jeg hadde ikke lyst til å forlate sykehuset, forteller hun.

Fra fødsel til 113-sentralen

Heidi tok kontakt med arbeidsgiverne for å finne en løsning. Resultatet ble et jobbytte.

– Jeg fikk et tilbud om å få begynne på AMK Finnmark, som også holder til her på sykehuset. Det hørtes spennende ut, så jeg takket ja. Her er det fint å være, forteller hun.

Etter en lang ferie og et 56-timers kurs, begynte hun i en helt ny stilling i AMK 1.januar i år. Sentralen styrer alle 113-meldingene i hele Finnmark og koordinerer ambulansebestillinger.

Flere jobbbytter

Hovedverneombud ved Kirkenes Sykehus, barnepleier Solveig Nilsen, forteller at flere har fått endret sine arbeidsoppgaver eller byttet jobb.

Hun er stolt over at de har hatt sterkt fokus på arbeidsmiljøtiltak og HMS på flere avdelinger ved sykehuset.

Nilsen har vært hovedverneombud de to siste årene og sett en positiv utvikling, der gode ledere har satt fokus på arbeidsmiljø og tatt tak i de som har vært langtidssykemeldte.

Hun trekker spesielt fram Wenche Riise, avdelingsleder ved dokumentsenteret, som før jul fikk en HMS-pris for sin innsats for å få ned sykefraværet.

Riise fikk prisen først og fremst for god ledelse, men også at hun tett har fulgt opp de langtidssykemeldte de siste to årene.

Spiser lunsj sammen

Prisvinneren fra Tana, som ser ut som tvillingsøsteren til Aps parlamentariske leder Helga Pedersen, er stolt over at hun fikk den.

Hun kom fra en jobb i tannhelsetjenesten i kommunen og hadde ingen ledererfaring før hun kom hit i 2008. Det var en bratt læringskurve.

– Det var mange utfordringer i arbeidsmiljøet som ventet meg da jeg overtok som leder på avdelingen. Et mål for meg i begynnelsen var at folk i alle fall skulle spise lunsj sammen. Det gjør vi i dag, men det tok tid å få til dette. Jeg bestemte meg for å bli bedre kjent med folk og tok daglige runder for å prate. I begynnelsen kunne jeg bruke timer på denne runden. I dag bruker jeg 10 minutter, smiler hun.

Trim

Riise tror det er viktig for arbeidstakere at lederen er synlig og tydelig.

På avdelingen har de hver dag også felles formiddagstrim med et treningsprogram tilrettelagt for PC- brukere.

Dessuten betegner kolleger avdelingslederen som en solstråle med mange talenter.

Blant annet er Riise revysjef i byen, og har også et eget band.

Så ble også lederens utstråling trukket fram i talen fra administrerende direktør for Helse Finnmark, Eva Håheim Pedersen, som delte ut prisen.

Pedersen sitter også i det regjeringsoppnevnte utvalget som skal utrede utstøting og sykefravær i helse- og omsorgssektoren.

0,8 prosent sykefravær

Tone Sagen, konstituerende leder ved anestesiavdelingen, har ikke fått pris, men kan vise til det laveste sykefraværet ved sykehuset.

På avdelingen som hun leder med fem og en halv stilling hadde de i 2009 bare 0,8 prosent sykefravær.

Året før var det oppe i 9 prosent.

Alle på avdelingen må jobbe skift, og hver 4.uke har de hjemmevakt og må være tilgjengelig lørdag kl 1445 fram til mandag 1500.

Sagen tror det er viktig å jobbe for å ha et godt arbeidsmiljø, men at det nok også er flere årsaker til at de har så lave tall.

– Vi har blant annet ingen arbeidstakere over 50 år, og heller ikke småbarnsforeldre ansatt hos oss. Det kan nok bety noe, sier hun.

Trives

Ifølge Sagen har de også faste vikarer ved avdelingen som stiller opp på kort varsel.

Uansett om de er faste eller vikarere, så mener Sagen det er viktig å bygge opp en teamfølelse og se folk.

I hele 2009 har de hatt en trimkonkurranse på jobben, så de fleste går med skritt-teller eller svømmer da de også får uttelling. Det hender at avdelingen markerer når noen har scoret høyt.

– Denne konkurransen pågår enda, og de som gjennomfører målet får noen timer avspasering, forteller hun.

Sagen tror de fleste trives svært godt her. Det får vi bekreftet av de grønnkledte kollegaene vi møter i anestesiavdelingen.

Både Jorun Markussen som har vært her i 20 år, fast vikar Lennart Strand, Ida Østen (student i praksis) og Marit Jørgensen skryter av arbeidsmiljøet.

Åpent og inkluderende miljø, høyt under taket og humor, er stikkord som kollegene bruker.

Samarbeid

Klinikksjef i Kirkenes Grete Aasvang (40) er opprinnelig bioingeniør men har også jobbet som hovedverneombud på universitetssykehuset i helse nord.

Hun stortrives i den vennlige atmosfæren på sykehuset med den gule sol-logoen.

Selv om bygningsmassen er sliten og økonomien er ekstremt stram, har hun mellomledere og ansatte som alltid setter pasientene i fokus.

– Vi har et arbeidsmiljø som i dag preges av samarbeid og fornyelse og jeg er også opptatt av at vi har åpenhet, sier hun.

Mottoet for sykehuset ”hjelp til alle tider”.

Aasvang er svært fornøyd med arbeidet som gjøres for å få ned sykefraværet blant de ansatte.

Hun mener alle parter vinner på at sykefraværet er lavt og at arbeidsmiljøet er godt.

Blant annet vet hun at et nært samarbeid med vernombudet og de tillitsvalgte er viktig for å lykkes. Både lokalt og i helseforetaket.

Fra sykefravær til nærvær

Hun forteller at Helse Finnmark har arbeidet aktivt med å holde fokus på sykefravær de siste årene.

I perioden 2005-2007 ledet HMS-koordinator en overordnet gruppe for å finne virkemidler og tips/råd for å få ned sykefravær i foretaket.

I mai 2008 ble arbeidet på overordnet nivå i foretaket reetablert.

Da gikk de nærmere inn på enkeltavdelinger for å finne ut hvordan man kunne arbeide med å øke nærværet på ulike måter.

Det ble opprettet en overordnet gruppe der HMS-rådgiver, personalsjef, arbeidsgiverepresentanter fra tre klinikker, foretaksverneombud og foretakstillitsvalgt fra NSF deltok, samt to rådgivere fra NAV Arbeidslivssenter i Finnmark.

Gruppen har kartlagt fem avdelinger i 2008 og 2009, hvorav fire har utarbeidet egne handlingsplaner.

– Vi mener at vi gjennom arbeidet i denne tverrfaglige gruppen, har kommet frem til en god metode for å fremme nærvær. Nå arbeider vi med å finne en god metode slik at samtlige avdelinger på egen hånd kan utarbeide egne handlingsplaner for å fremme jobbnærværet, sier Stian Wessel Johnsen, HMS-rådgiver i Helse Finnmark HF.

Ungikk uføretrygd

Heidi er også glad for at hennes arbeidsgiver hjalp henne med et aktivt jobbytte slik at hun slapp uførestrygding eller fortsatt sykemelding.

– Det hadde tatt knekken på meg. Nå er jeg i langt bedre form. Arbeidertakerne kan ikke sitte og vente på at arbeidsgiveren tar grep. Det er også viktig at man selv tar ansvar og finner ut hva man vil og hvilke alternativer som finnes, sier hun.

Helse Finnmark HF har valgt å organisere sin virksomhet i 3 enheter (klinikker): Kirkenes, Hammerfest og klinikk for psykisk helsevern og rus.

Klinikk Kirkenes 2008: 9,3 prosent fravær. 2009: 8,0 prosent

Helse Finnmark (Foretaket som helhet): 2008: 9,7 prosent 2009: 9,1 prosent.

Klinikk psykisk helsevern, som er den største i foretaket har redusert sitt fravær med 2,0 prosentpoeng fra 2008 til 2009 (Fra 11,0 prosent til 9,0 prosent)

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
09.03.2010
07:00
16.12.2013 12:46Mest lest

Jørn Eggum, leder i Fellesforbundet.

Jørn Eggum, leder i Fellesforbundet.

Håvard Sæbø

Bussjåførene får ny lønn. Streiken er over

FIKK IKKE PENSJONSINNBETALING PÅ SJU ÅR: Endre Waage ble aldri meldt inn til «obligatorisk tjenestepensjon» slik loven krever. Nå får han og kollegaene erstatning.

FIKK IKKE PENSJONSINNBETALING PÅ SJU ÅR: Endre Waage ble aldri meldt inn til «obligatorisk tjenestepensjon» slik loven krever. Nå får han og kollegaene erstatning.

Privat

Endre ble nektet pensjonen han hadde rett på. Nå får han og kollegaene millionerstatning

LANG VEI: Ti år er gått siden Rune Breivik ble sykmeldt. – Jeg er klar på dagen til å teste hvor mye jeg klarer å jobbe og med hva. Jeg vil bare bli ferdig med dette, sier han.

LANG VEI: Ti år er gått siden Rune Breivik ble sykmeldt. – Jeg er klar på dagen til å teste hvor mye jeg klarer å jobbe og med hva. Jeg vil bare bli ferdig med dette, sier han.

Paul S. Amundsen

Overlegen mener Rune er for syk til å jobbe. Navs lege er uenig

Riksmekler Mats Ruland har med seg to medmeklere når han skal forsøke å løse den kompliserte busskonflikten.

Riksmekler Mats Ruland har med seg to medmeklere når han skal forsøke å løse den kompliserte busskonflikten.

Torgny Hasås

Sjåførene og arbeidsgiverne fortsetter den frivillige meklingen utover natta, men det er stor avstand

Annstein Garnes, tillitsvalgt i Unibuss i Oslo, mener at resultatet i oppgjøret er et slag i trynet.

Annstein Garnes, tillitsvalgt i Unibuss i Oslo, mener at resultatet i oppgjøret er et slag i trynet.

Tormod Ytrehus

Rasende busstillitsvalgt: – Resultatet er et svik mot bussjåførene

Alexander Kristiansen er en av mange vikarer i varehandelen som nyter godt av at den såkalte 12-timersregelen ble fjernet i lønnsoppgjøret.

Alexander Kristiansen er en av mange vikarer i varehandelen som nyter godt av at den såkalte 12-timersregelen ble fjernet i lønnsoppgjøret.

Aslak Bodahl

Alexander (22) fikk ikke ekstra betalt for å jobbe natt. Nå jubler han for en viktig seier

FAGBREVET I SKUFFEN: Vekteren Tyra Lillegård greide fagprøven etter to års vanskelig læretid, men har beviset liggende i skuffen fordi det gir vonde minner. I dag er hun tillitsvalgt i Oslo og Akershus vekterklubb i Securitas med spesielt ansvar for lærlingene.

FAGBREVET I SKUFFEN: Vekteren Tyra Lillegård greide fagprøven etter to års vanskelig læretid, men har beviset liggende i skuffen fordi det gir vonde minner. I dag er hun tillitsvalgt i Oslo og Akershus vekterklubb i Securitas med spesielt ansvar for lærlingene.

Martin Guttormsen Slørdal

Tyra (25) var på gråten av glede da vekterne gikk til streik

Rikamekleren er klar for ny runde med bussmekling, men er partene klare?

Rikamekleren er klar for ny runde med bussmekling, men er partene klare?

Roy Ervin Solstad

Alle partene i busskonflikten møter hos Riksmekleren onsdag

Fra lørdag blir det streikevakter å se over hele landet.

Fra lørdag blir det streikevakter å se over hele landet.

Håvard Sæbø

Streikende bussjåfører må klare seg med 3900 kroner i uka

IKKE OVERRASKET: Streikeleder Kenneth Bekkenes i Drammen tror streiken har vært en øyeåpner. - Det er ikke mange som har vært klar over hvilke lønns- og arbeidsvilkår vi jobber under, sier han.

IKKE OVERRASKET: Streikeleder Kenneth Bekkenes i Drammen tror streiken har vært en øyeåpner. - Det er ikke mange som har vært klar over hvilke lønns- og arbeidsvilkår vi jobber under, sier han.

Ketil Blom

Fersk undersøkelse: Over åtte av ti nordmenn støtter busstreiken

Kommuneoppgjøret skal til uravstemning blant medlemmene i Norsk Sykepleierforbund.

Kommuneoppgjøret skal til uravstemning blant medlemmene i Norsk Sykepleierforbund.

Tri Nguyen Dinh

Sykepleierlederen slakter resultatet i lønnsoppgjøret, men vil ikke si hva medlemmene bør stemme

Arbeidsmandsforbundet har to overenskomster for anleggsarbeidere. Anleggsoverenskomsten for maskinentreprenører, der motparten er MEF, og overenskomst for private anlegg, der motparten er BNL. Det er anleggsarbeiderne på MEF-avtalen som får pensjon fra første krone.

Arbeidsmandsforbundet har to overenskomster for anleggsarbeidere. Anleggsoverenskomsten for maskinentreprenører, der motparten er MEF, og overenskomst for private anlegg, der motparten er BNL. Det er anleggsarbeiderne på MEF-avtalen som får pensjon fra første krone.

Sissel M. Rasmussen

Anleggsarbeidere får pensjon fra første krone

SJUKEPLEIAR: Nedrebø er også medlem i Fagforbundet på grunn av jobben sin som sjukepleiar. I 2016 var ho ferdigutdanna som sjukepleiar, etter eit ønske om nye utfordringar og meir fagleg bakgrunn som frivillig i Raude Kross. Bussjåfør og sjukepleiar har alltid vore draumeyrka hennar.

SJUKEPLEIAR: Nedrebø er også medlem i Fagforbundet på grunn av jobben sin som sjukepleiar. I 2016 var ho ferdigutdanna som sjukepleiar, etter eit ønske om nye utfordringar og meir fagleg bakgrunn som frivillig i Raude Kross. Bussjåfør og sjukepleiar har alltid vore draumeyrka hennar.

Bent Are Iversen

Marit er sjukepleiar og bussjåfør: – Vi er alle like viktige

Sokkelens gigant, Johan Sverdrup, blir rammet av at Lederne tar ut ansatte i streik.

Sokkelens gigant, Johan Sverdrup, blir rammet av at Lederne tar ut ansatte i streik.

Arkivfoto: Equinor

Streik i oljebransjen: Equinor avviser nedstegning av Sverdrup

NY TARIFFAVTALE: Arbeidsretten gir bedriften rett i å flytte Guttorm Bjørnstad over på oljeserviceavtalen, og dermed inn i en disposisjonsavtale uten fast arbeidstid.

NY TARIFFAVTALE: Arbeidsretten gir bedriften rett i å flytte Guttorm Bjørnstad over på oljeserviceavtalen, og dermed inn i en disposisjonsavtale uten fast arbeidstid.

Jan Inge Haga

Guttorm tapte i Arbeidsretten: Mister fast arbeidstid

Nanna Aanes Wolden

Helsekonsulenter kostet nesten en halv milliard. Nå må Bent Høie svare

Debatt

Det er altså ikke slik at lønnsnivået sakte men sikkert har steget fra 86 prosent til 92 prosent på disse årene, skriver Roger Hansen.

Det er altså ikke slik at lønnsnivået sakte men sikkert har steget fra 86 prosent til 92 prosent på disse årene, skriver Roger Hansen.

Birgitte Haneide/Ruter

NHO-toppen trikser med lønnstallene for bussjåfører, mener bussveteran

JOBBER DELSKIFT: Ola Skorem, Geir Håvard Bottilsrud og klubbleder Bjørn Johnsrud sier arbeidstiden er en viktig grunn til at bussjåførene er ute i streik. Mange sjåfører er godt over et årsverk på jobb, men får likevel betalt for mindre enn en hel stilling.

JOBBER DELSKIFT: Ola Skorem, Geir Håvard Bottilsrud og klubbleder Bjørn Johnsrud sier arbeidstiden er en viktig grunn til at bussjåførene er ute i streik. Mange sjåfører er godt over et årsverk på jobb, men får likevel betalt for mindre enn en hel stilling.

Morten Hansen

Bussjåfør Geir Håvard er på jobb 55 timer i uka – men får kun betalt for drøyt 35

Håvard Sæbø

Tømrar Morten (27) bygger taubane 650 meter over Romsdalsfjorden

Klubbleder Dan Christian Torres Legaspi i Oslo og Akershus vekterklubb holdt appell under en støttemarkering for vekterstreiken på Youngstorget i Oslo en uke inn i streiken.

Klubbleder Dan Christian Torres Legaspi i Oslo og Akershus vekterklubb holdt appell under en støttemarkering for vekterstreiken på Youngstorget i Oslo en uke inn i streiken.

Jan-Erik Østlie

Fire punkter som oppsummerer hvorfor vekterne streiker


Flere saker