JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Vi må få Nav på skinner

POLITIKK: Fungerer ikke Nav er det ikke mulig å nå de andre målene i velferdspolitikken, fastslår arbeidsminister Hanne Bjurstrøm overfor LO-Aktuelt.23.03.2010
14:38
16.12.2013 12:55

torgny.hasaas@lomedia.no

Hun har vært statsråd i tre måneder. Og gikk rett fra klimaforhandlingene i København til jobben å lede Arbeidsdepartementet. Der startet hun tre dager før jul.

Selv om Bjurstrøm byttet arbeidsfelt er hun definitivt på hjemmebane. Hun har vært nestformann i arbeidsretten og leder for den partssammensatte tvistenemnda i forbindelse med arbeidstvistloven.

90 000 ønsker arbeid

– Hva er de viktigste arbeidsfeltene for deg som arbeidsminister?

– Det er tre arbeidsfelt som peker seg ut som spesielt viktige. Det ene er å sørge for at de som er utenfor arbeidslivet og ønsker å komme i arbeid, får arbeid. Det andre er å hindre at folk faller utenfor arbeidsmarkedet og det tredje er kampen mot sosial dumping, sier arbeidsministeren før hun utdyper.

– Det er rundt 90 000 mennesker som ønsker å være i jobb, men som nå ikke er i arbeid. Å bidra til at disse kommer i arbeid, er en av de viktigste oppgavene mine, sier statsråden.

Jobben med å skape arbeidsplasser er ikke hennes oppgave, den ligger først og fremst hos finansministeren og næringsministeren. Siden det kommer til å være et enormt arbeidskraftbehov i årene framover, er Bjurstrøms oppgave å hjelpe de som vil jobbe ut i jobb. Regjeringa har opprettet 78 000 ulike tiltaksplasser.

– Vi må også hindre at folk faller utenfor arbeidslivet, sier Bjurstrøm.

– Folk kan falle utenfor både av sosiale og økonomiske årsaker. Jeg kan ikke kjøpe venner til folk, men jeg skal jobbe for at folk kommer i aktivitet, kanskje snakke mer om dét, enn ni til fire jobb. Vi må få folk med i samfunnet. Dette er viktig for å hindre at man får noen som blir fattige, mener arbeidsministeren som et øyeblikk beveger seg utenfor arbeidslivets grenser.

Må få Nav på skinner

– Å få Nav på skinner er kanskje den aller viktigste jobben. Nav er den store velferdsreformen. Hvis vi ikke får Nav på skinner og de ikke gjør den jobben de skal gjøre, får vi ikke til de andre tingene, mener Bjurstrøm.

– Ved siden av å være Nav-minister, er du også minister for trepartssamarbeidet. Har du god kontakt med fagbevegelsen?

– Jeg har vært nestformann i arbeidsretten. Dette er trepartssamarbeidets høyborg. I tillegg har jeg vært leder av tvistenemda for arbeidsmiljøloven, så jeg har god erfaring å samarbeide med partene.

Jeg vil rose partene for det arbeidet vi har gjort med IA-avtalen. Det viser hvor godt den norske modellen fungerer når den fungerer. Så jeg har fått et godt forhold til de sentrale partene i arbeidslivet, sier Bjurstrøm.

Bjurstrøm legger ikke skjul på at hun er stor tilhenger av den nordiske modellen, at en prøver å løse problemene gjennom diskusjoner og har universelle velferdsløsninger.

Vil useriøsitet til livs

– Er det et brutalt arbeidsliv i Norge?

– Jeg har uttalt at Norge har et høyere sykefravær enn Danmark og Nederland. Jeg legger til grunn at vi i Norge ikke har et mer brutalisert arbeidsliv enn disse to landene. Men jeg er helt klar på at det i norsk arbeidsliv er bransjer hvor det er uryddige arbeidsforhold, svarer arbeidsministeren.

Hun trekker fram to bransjer; rengjøring og hotell- og restaurant. Et forslag om ID-kort i rengjøringsbransjen etter modell av ID-kortene i byggebransjen er nå ute på høring. Statsråden ser også for seg at det kan innføres et slikt kort i hotell- og restaurantbransjen.

– Dette er bransjer hvor de ansatte må utføre mye arbeid på kort tid og hvor det er en del useriøse arbeidsgivere. Det må vi til livs, også for å beskytte de arbeidsgiverne som driver seriøst, mener statsråden.

– Det finnes bransjer i arbeidslivet hvor det trengs opprydning. Men gjennomgående er norske arbeidstakere rimelig fornøyd med arbeidssituasjonen sin.

Fornøyd med IA-avtalen

– Er du enig i at debatten om sykelønn har vært preget av folk som sitter på sine kontorer og som uansett vil beholde sin sykelønnsordning?

– Ja, det er jeg enig i, men samtidig har organisasjonene vært flinke til å trekke fram perspektivet med reinholdere som må vaske et hus på to timer. Det er forskjeller fra bransje til bransje og selv ikke ekspertutvalget som skulle utrede dette fant én årsak. Det er ekstremt sammensatt.

– Er du fornøyd med IA-avtalen?

– Ja, vi fikk på plass en god avtale med virkemidler som all erfaring viser at virker.

– Du avviser at den nye IA-avtalen er mer av det som ikke virker?

– Ja, all erfaring tilsier at blant de lidelsene som øker, som milde psykiske lidelser og muskel- og skjelettlidelser, så er det feil å bare være hjemme i senga. Det vi legger opp til nå er at du skal jobbe så mye som du kan jobbe. Hvis vi klarer å opprettholde det trykket som ligger der fra partene, så ligger det mye bra i den avtalen, sier hun og understreker at det kreves oppmerksomhet og forankring av tiltakene i bedriftene hele tiden.

Bjurstrøm mener at Nav og arbeidslivssentrene må fungere bra. Departementet skal se nærmere på hvordan legene fungerer og så er det viktig at de tillitsvalgte og bedriften er opptatt av IA.

– Vi må også huske på tilrettelegging. Når en snakker om IA-avtalen, har en altfor lett for å glemme delmål 2, å få folk inn i arbeidslivet. Delmål 2 er viktig, sier Bjurstrøm og understreker dette poenget.

– Du skal få Nav på skinner. Det betyr at det ikke er alt i Nav som går på skinner?

– Det foregår mye bra i Nav, men med alle de medieoppslagene som finnes, så vil det være litt overflatisk av meg å si at alt går bra i Nav.

– Kan manglende Nav-suksess være én årsak til det høye sykefraværet?

– Nei, det tror jeg ikke. Det kan være et element. Det er litt lett fra arbeidsgiver- og arbeidstakersiden å skyve ansvaret over på Nav når sykefraværet øker.

Bjurstrøm trekker fram to store saker framover: tilpasningen av pensjon i offentlig sektor og en stortingsmelding om arbeidsmiljøloven. Begge deler skal til Stortinget før jul.

Forsiktig med lønnsemnd

Bruk av tvungen lønnsnemnd er Bjurstrøms ansvar.

– Jeg liker ikke å bruke tvungen lønnsnemnd. Men det må til, og det er klare krav. Da skal det være fare for liv og helse.

– Men ILO har vært ute og advart Norge om at vi bruker det for mye.

– Da det ble tvungen lønnsnemnd for sykepleierne i privat sektor tidligere i år, var jeg nøye med å undersøke saken grundig før jeg bestemte meg. Vi har forhandlingsrett og streikerett i Norge, så dette er bare en ventil.

– Kommer det noen initiativer fra departementet nå rundt spørsmålet om utradisjonelle arbeidsforhold som vikarer, midlertidige ansettelser og ansettelser i franchise-foretak?

– Nå har den rødgrønne regjeringa gjort mye på dette området, vi skal snart ha vikarbyrådirektivet ut på høring, og disse spørsmålene vil bli drøftet i forbindelse med stortingsmeldinga om arbeidsmiljøet som skal komme før jul, avslutter arbeidsminister Bjurstrøm.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
23.03.2010
14:38
16.12.2013 12:55Mest lest

FIKK IKKE PENSJONSINNBETALING PÅ SJU ÅR: Endre Waage ble aldri meldt inn til «obligatorisk tjenestepensjon» slik loven krever. Nå får han og kollegaene erstatning.

FIKK IKKE PENSJONSINNBETALING PÅ SJU ÅR: Endre Waage ble aldri meldt inn til «obligatorisk tjenestepensjon» slik loven krever. Nå får han og kollegaene erstatning.

Privat

Endre ble nektet pensjonen han hadde rett på. Nå får han og kollegaene millionerstatning

LANG VEI: Ti år er gått siden Rune Breivik ble sykmeldt. – Jeg er klar på dagen til å teste hvor mye jeg klarer å jobbe og med hva. Jeg vil bare bli ferdig med dette, sier han.

LANG VEI: Ti år er gått siden Rune Breivik ble sykmeldt. – Jeg er klar på dagen til å teste hvor mye jeg klarer å jobbe og med hva. Jeg vil bare bli ferdig med dette, sier han.

Paul S. Amundsen

Overlegen mener Rune er for syk til å jobbe. Navs lege er uenig

Riksmekler Mats Ruland har med seg to medmeklere når han skal forsøke å løse den kompliserte busskonflikten.

Riksmekler Mats Ruland har med seg to medmeklere når han skal forsøke å løse den kompliserte busskonflikten.

Torgny Hasås

Sjåførene og arbeidsgiverne fortsetter den frivillige meklingen utover natta, men det er stor avstand

FAGBREVET I SKUFFEN: Vekteren Tyra Lillegård greide fagprøven etter to års vanskelig læretid, men har beviset liggende i skuffen fordi det gir vonde minner. I dag er hun tillitsvalgt i Oslo og Akershus vekterklubb i Securitas med spesielt ansvar for lærlingene.

FAGBREVET I SKUFFEN: Vekteren Tyra Lillegård greide fagprøven etter to års vanskelig læretid, men har beviset liggende i skuffen fordi det gir vonde minner. I dag er hun tillitsvalgt i Oslo og Akershus vekterklubb i Securitas med spesielt ansvar for lærlingene.

Martin Guttormsen Slørdal

Tyra (25) var på gråten av glede da vekterne gikk til streik

Alexander Kristiansen er en av mange vikarer i varehandelen som nyter godt av at den såkalte 12-timersregelen ble fjernet i lønnsoppgjøret.

Alexander Kristiansen er en av mange vikarer i varehandelen som nyter godt av at den såkalte 12-timersregelen ble fjernet i lønnsoppgjøret.

Aslak Bodahl

Alexander (22) fikk ikke ekstra betalt for å jobbe natt. Nå jubler han for en viktig seier

Rikamekleren er klar for ny runde med bussmekling, men er partene klare?

Rikamekleren er klar for ny runde med bussmekling, men er partene klare?

Roy Ervin Solstad

Alle partene i busskonflikten møter hos Riksmekleren onsdag

Fra lørdag blir det streikevakter å se over hele landet.

Fra lørdag blir det streikevakter å se over hele landet.

Håvard Sæbø

Streikende bussjåfører må klare seg med 3900 kroner i uka

IKKE OVERRASKET: Streikeleder Kenneth Bekkenes i Drammen tror streiken har vært en øyeåpner. - Det er ikke mange som har vært klar over hvilke lønns- og arbeidsvilkår vi jobber under, sier han.

IKKE OVERRASKET: Streikeleder Kenneth Bekkenes i Drammen tror streiken har vært en øyeåpner. - Det er ikke mange som har vært klar over hvilke lønns- og arbeidsvilkår vi jobber under, sier han.

Ketil Blom

Fersk undersøkelse: Over åtte av ti nordmenn støtter busstreiken

Kommuneoppgjøret skal til uravstemning blant medlemmene i Norsk Sykepleierforbund.

Kommuneoppgjøret skal til uravstemning blant medlemmene i Norsk Sykepleierforbund.

Tri Nguyen Dinh

Sykepleierlederen slakter resultatet i lønnsoppgjøret, men vil ikke si hva medlemmene bør stemme

Arbeidsmandsforbundet har to overenskomster for anleggsarbeidere. Anleggsoverenskomsten for maskinentreprenører, der motparten er MEF, og overenskomst for private anlegg, der motparten er BNL. Det er anleggsarbeiderne på MEF-avtalen som får pensjon fra første krone.

Arbeidsmandsforbundet har to overenskomster for anleggsarbeidere. Anleggsoverenskomsten for maskinentreprenører, der motparten er MEF, og overenskomst for private anlegg, der motparten er BNL. Det er anleggsarbeiderne på MEF-avtalen som får pensjon fra første krone.

Sissel M. Rasmussen

Anleggsarbeidere får pensjon fra første krone

Sokkelens gigant, Johan Sverdrup, blir rammet av at Lederne tar ut ansatte i streik.

Sokkelens gigant, Johan Sverdrup, blir rammet av at Lederne tar ut ansatte i streik.

Arkivfoto: Equinor

Streik i oljebransjen: Equinor avviser nedstegning av Sverdrup

Debatt

Det er altså ikke slik at lønnsnivået sakte men sikkert har steget fra 86 prosent til 92 prosent på disse årene, skriver Roger Hansen.

Det er altså ikke slik at lønnsnivået sakte men sikkert har steget fra 86 prosent til 92 prosent på disse årene, skriver Roger Hansen.

Birgitte Haneide/Ruter

NHO-toppen trikser med lønnstallene for bussjåfører, mener bussveteran

NY TARIFFAVTALE: Arbeidsretten gir bedriften rett i å flytte Guttorm Bjørnstad over på oljeserviceavtalen, og dermed inn i en disposisjonsavtale uten fast arbeidstid.

NY TARIFFAVTALE: Arbeidsretten gir bedriften rett i å flytte Guttorm Bjørnstad over på oljeserviceavtalen, og dermed inn i en disposisjonsavtale uten fast arbeidstid.

Jan Inge Haga

Guttorm tapte i Arbeidsretten: Mister fast arbeidstid

SJUKEPLEIAR: Nedrebø er også medlem i Fagforbundet på grunn av jobben sin som sjukepleiar. I 2016 var ho ferdigutdanna som sjukepleiar, etter eit ønske om nye utfordringar og meir fagleg bakgrunn som frivillig i Raude Kross. Bussjåfør og sjukepleiar har alltid vore draumeyrka hennar.

SJUKEPLEIAR: Nedrebø er også medlem i Fagforbundet på grunn av jobben sin som sjukepleiar. I 2016 var ho ferdigutdanna som sjukepleiar, etter eit ønske om nye utfordringar og meir fagleg bakgrunn som frivillig i Raude Kross. Bussjåfør og sjukepleiar har alltid vore draumeyrka hennar.

Bent Are Iversen

Marit er sjukepleiar og bussjåfør: – Vi er alle like viktige

Håvard Sæbø

Tømrar Morten (27) bygger taubane 650 meter over Romsdalsfjorden

Nanna Aanes Wolden

Helsekonsulenter kostet nesten en halv milliard. Nå må Bent Høie svare

Klubbleder Dan Christian Torres Legaspi i Oslo og Akershus vekterklubb holdt appell under en støttemarkering for vekterstreiken på Youngstorget i Oslo en uke inn i streiken.

Klubbleder Dan Christian Torres Legaspi i Oslo og Akershus vekterklubb holdt appell under en støttemarkering for vekterstreiken på Youngstorget i Oslo en uke inn i streiken.

Jan-Erik Østlie

Fire punkter som oppsummerer hvorfor vekterne streiker

Ragnhild Grøholt (72) har ikke lenger et eget kontor, men de dagene hun er på jobb sitter hun her.

Ragnhild Grøholt (72) har ikke lenger et eget kontor, men de dagene hun er på jobb sitter hun her.

Skjalg Bøhmer Vold

Ragnhild (72) velger å jobbe foran pensjonistlivet

PÅ JOBB: Kai Endre Stridh i sitt rette element som drifts- og vedlikeholdsoperatør på AKOFS Seafarer.

PÅ JOBB: Kai Endre Stridh i sitt rette element som drifts- og vedlikeholdsoperatør på AKOFS Seafarer.

Kai Endre Stridh

Oljearbeider Kai har fått fast arbeidstid: – Nesten litt uvirkelig

Lønnsoppgjøret

STREIKESTART I BERGEN: Ved Bybanens holdeplass ved Lagunen senter i Bergen samlet en hel gjeng bussjåfører seg for å markere streikestarten. Streikende bussjåfører har også vist seg fram på mange andre steder i Bergen.

STREIKESTART I BERGEN: Ved Bybanens holdeplass ved Lagunen senter i Bergen samlet en hel gjeng bussjåfører seg for å markere streikestarten. Streikende bussjåfører har også vist seg fram på mange andre steder i Bergen.

Roy Ervin Solstad

Nå streiker 8300 bussjåfører: Store deler av landet berøres


Flere saker