JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Vi må få Nav på skinner

POLITIKK: Fungerer ikke Nav er det ikke mulig å nå de andre målene i velferdspolitikken, fastslår arbeidsminister Hanne Bjurstrøm overfor LO-Aktuelt.23.03.2010
14:38
16.12.2013 12:55

torgny.hasaas@lomedia.no

Hun har vært statsråd i tre måneder. Og gikk rett fra klimaforhandlingene i København til jobben å lede Arbeidsdepartementet. Der startet hun tre dager før jul.

Selv om Bjurstrøm byttet arbeidsfelt er hun definitivt på hjemmebane. Hun har vært nestformann i arbeidsretten og leder for den partssammensatte tvistenemnda i forbindelse med arbeidstvistloven.

90 000 ønsker arbeid

– Hva er de viktigste arbeidsfeltene for deg som arbeidsminister?

– Det er tre arbeidsfelt som peker seg ut som spesielt viktige. Det ene er å sørge for at de som er utenfor arbeidslivet og ønsker å komme i arbeid, får arbeid. Det andre er å hindre at folk faller utenfor arbeidsmarkedet og det tredje er kampen mot sosial dumping, sier arbeidsministeren før hun utdyper.

– Det er rundt 90 000 mennesker som ønsker å være i jobb, men som nå ikke er i arbeid. Å bidra til at disse kommer i arbeid, er en av de viktigste oppgavene mine, sier statsråden.

Jobben med å skape arbeidsplasser er ikke hennes oppgave, den ligger først og fremst hos finansministeren og næringsministeren. Siden det kommer til å være et enormt arbeidskraftbehov i årene framover, er Bjurstrøms oppgave å hjelpe de som vil jobbe ut i jobb. Regjeringa har opprettet 78 000 ulike tiltaksplasser.

– Vi må også hindre at folk faller utenfor arbeidslivet, sier Bjurstrøm.

– Folk kan falle utenfor både av sosiale og økonomiske årsaker. Jeg kan ikke kjøpe venner til folk, men jeg skal jobbe for at folk kommer i aktivitet, kanskje snakke mer om dét, enn ni til fire jobb. Vi må få folk med i samfunnet. Dette er viktig for å hindre at man får noen som blir fattige, mener arbeidsministeren som et øyeblikk beveger seg utenfor arbeidslivets grenser.

Må få Nav på skinner

– Å få Nav på skinner er kanskje den aller viktigste jobben. Nav er den store velferdsreformen. Hvis vi ikke får Nav på skinner og de ikke gjør den jobben de skal gjøre, får vi ikke til de andre tingene, mener Bjurstrøm.

– Ved siden av å være Nav-minister, er du også minister for trepartssamarbeidet. Har du god kontakt med fagbevegelsen?

– Jeg har vært nestformann i arbeidsretten. Dette er trepartssamarbeidets høyborg. I tillegg har jeg vært leder av tvistenemda for arbeidsmiljøloven, så jeg har god erfaring å samarbeide med partene.

Jeg vil rose partene for det arbeidet vi har gjort med IA-avtalen. Det viser hvor godt den norske modellen fungerer når den fungerer. Så jeg har fått et godt forhold til de sentrale partene i arbeidslivet, sier Bjurstrøm.

Bjurstrøm legger ikke skjul på at hun er stor tilhenger av den nordiske modellen, at en prøver å løse problemene gjennom diskusjoner og har universelle velferdsløsninger.

Vil useriøsitet til livs

– Er det et brutalt arbeidsliv i Norge?

– Jeg har uttalt at Norge har et høyere sykefravær enn Danmark og Nederland. Jeg legger til grunn at vi i Norge ikke har et mer brutalisert arbeidsliv enn disse to landene. Men jeg er helt klar på at det i norsk arbeidsliv er bransjer hvor det er uryddige arbeidsforhold, svarer arbeidsministeren.

Hun trekker fram to bransjer; rengjøring og hotell- og restaurant. Et forslag om ID-kort i rengjøringsbransjen etter modell av ID-kortene i byggebransjen er nå ute på høring. Statsråden ser også for seg at det kan innføres et slikt kort i hotell- og restaurantbransjen.

– Dette er bransjer hvor de ansatte må utføre mye arbeid på kort tid og hvor det er en del useriøse arbeidsgivere. Det må vi til livs, også for å beskytte de arbeidsgiverne som driver seriøst, mener statsråden.

– Det finnes bransjer i arbeidslivet hvor det trengs opprydning. Men gjennomgående er norske arbeidstakere rimelig fornøyd med arbeidssituasjonen sin.

Fornøyd med IA-avtalen

– Er du enig i at debatten om sykelønn har vært preget av folk som sitter på sine kontorer og som uansett vil beholde sin sykelønnsordning?

– Ja, det er jeg enig i, men samtidig har organisasjonene vært flinke til å trekke fram perspektivet med reinholdere som må vaske et hus på to timer. Det er forskjeller fra bransje til bransje og selv ikke ekspertutvalget som skulle utrede dette fant én årsak. Det er ekstremt sammensatt.

– Er du fornøyd med IA-avtalen?

– Ja, vi fikk på plass en god avtale med virkemidler som all erfaring viser at virker.

– Du avviser at den nye IA-avtalen er mer av det som ikke virker?

– Ja, all erfaring tilsier at blant de lidelsene som øker, som milde psykiske lidelser og muskel- og skjelettlidelser, så er det feil å bare være hjemme i senga. Det vi legger opp til nå er at du skal jobbe så mye som du kan jobbe. Hvis vi klarer å opprettholde det trykket som ligger der fra partene, så ligger det mye bra i den avtalen, sier hun og understreker at det kreves oppmerksomhet og forankring av tiltakene i bedriftene hele tiden.

Bjurstrøm mener at Nav og arbeidslivssentrene må fungere bra. Departementet skal se nærmere på hvordan legene fungerer og så er det viktig at de tillitsvalgte og bedriften er opptatt av IA.

– Vi må også huske på tilrettelegging. Når en snakker om IA-avtalen, har en altfor lett for å glemme delmål 2, å få folk inn i arbeidslivet. Delmål 2 er viktig, sier Bjurstrøm og understreker dette poenget.

– Du skal få Nav på skinner. Det betyr at det ikke er alt i Nav som går på skinner?

– Det foregår mye bra i Nav, men med alle de medieoppslagene som finnes, så vil det være litt overflatisk av meg å si at alt går bra i Nav.

– Kan manglende Nav-suksess være én årsak til det høye sykefraværet?

– Nei, det tror jeg ikke. Det kan være et element. Det er litt lett fra arbeidsgiver- og arbeidstakersiden å skyve ansvaret over på Nav når sykefraværet øker.

Bjurstrøm trekker fram to store saker framover: tilpasningen av pensjon i offentlig sektor og en stortingsmelding om arbeidsmiljøloven. Begge deler skal til Stortinget før jul.

Forsiktig med lønnsemnd

Bruk av tvungen lønnsnemnd er Bjurstrøms ansvar.

– Jeg liker ikke å bruke tvungen lønnsnemnd. Men det må til, og det er klare krav. Da skal det være fare for liv og helse.

– Men ILO har vært ute og advart Norge om at vi bruker det for mye.

– Da det ble tvungen lønnsnemnd for sykepleierne i privat sektor tidligere i år, var jeg nøye med å undersøke saken grundig før jeg bestemte meg. Vi har forhandlingsrett og streikerett i Norge, så dette er bare en ventil.

– Kommer det noen initiativer fra departementet nå rundt spørsmålet om utradisjonelle arbeidsforhold som vikarer, midlertidige ansettelser og ansettelser i franchise-foretak?

– Nå har den rødgrønne regjeringa gjort mye på dette området, vi skal snart ha vikarbyrådirektivet ut på høring, og disse spørsmålene vil bli drøftet i forbindelse med stortingsmeldinga om arbeidsmiljøet som skal komme før jul, avslutter arbeidsminister Bjurstrøm.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
23.03.2010
14:38
16.12.2013 12:55Mest lest

LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.

Håvard Sæbø

LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet

MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.

MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.

Ole Palmstrøm

Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer

LO og NHO ble enige i  årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.

LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.

Håvard Sæbø

Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart

Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.

Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.

Emmie Olivia Kristiansen

16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten

Sissel M. Rasmussen

Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger

2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.

2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.

Brian Cliff Olguin

Nytt lønnsoppgjør i havn: 34.000 ansatte får ny lønn

For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.

For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.

Leif Martin Kirknes

Ny måling: Nå er Ap størst igjen. Det har ikke skjedd siden juni i fjor

FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.

FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.

Tormod Ytrehus

Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få

Mange kan ha krav på gratis eller subsidiert tannbehandling uten å vite det. (Illustrasjonsfoto)

Mange kan ha krav på gratis eller subsidiert tannbehandling uten å vite det. (Illustrasjonsfoto)

colourbox.com

Har du krav på gratis tannbehandling uten å vite det? Sjekk lista

Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.

Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.

LO Stat

Lønnsoppgjøret: Så mye får helsearbeidere, postbud og operasangere

Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.

Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.

Emmie Olivia Kristiansen

Hva skjer i lønnsoppgjørene fremover? Åtte spørsmål og svar

Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.

Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.

Håvard Sæbø

Hva er egentlig frontfagsmodellen? Du får svarene her

Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.

Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.

Leif Martin Kirknes

LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet

LO Media

Fagbevegelsen er samstemt: SV må med i en ny rødgrønn regjering

Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.

Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.

Helge Rønning Birkelund

Wizz Air tapte rettssak mot tidligere ansatte: – Det bør være en ordentlig tankevekker

Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.

Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.

Alf Ragnar Olsen

Nå starter lønnsoppgjøret for helsearbeidere, postbud og operasangere

– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Øyvind Aukrust

Støre varsler full gjennomgang av Nav: Slik skal Norge bli best til å få folk i jobb igjen

Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.

Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.

Erlend Angelo

Derfor er lavtlønte kvinner så viktig for LO

Senterpartiet faller 4,6 prosentpoeng til en oppslutning på 14 prosent i målingen.

Senterpartiet faller 4,6 prosentpoeng til en oppslutning på 14 prosent i målingen.

Jan-Erik Østlie

Arbeiderpartiet kraftig fram i ny meningsmåling. Senterpartiet stuper

Ghenet Zemichael Tewelde (51) får både fast jobb og etterbetalt tapt lønn, feriepenger og ikke-økonomisk tap.

Ghenet Zemichael Tewelde (51) får både fast jobb og etterbetalt tapt lønn, feriepenger og ikke-økonomisk tap.

Jærbladet

Alenemor Ghenet (51) måtte gjennom ni kontrakter og en rettssak - får endelig fast jobb


Flere saker