Utnytter lærlinger
Det er på høy tid å få verneombud inn i hotell- og restaurantbransjen. Det syndes over en lav sko, særlig på restauranter hvor blant annet lærlinger utnyttes.
Ulovlig mye overtid, ingen overtidsbetaling, alenevakter om natta, svært løse ansettesforhold og utnytting av lærlinger - det er de nærmest klassiske lov- og avtalebrudd som foregår dag inn og dag ut i landets hotell- og restaurantbransje. Fra årsskiftet innfører Stoltenberg-regjeringen regionale verneombud.
Lærlinger - billig arbeidskraft
De dyreste og mest kjente restaurantene er ikke bedre enn andre når det gjelder å utnytte lærlinger, mener elevombud i Oslo, Sigve Indregard.
– Mange restauranter, både blant de dyreste og de midt på treet, har en dårlig holdning til lærlingenes læretid. Ikke minst på hektiske kjøkken, der sjefene kommer og går, blir lærlingene brukt som billig arbeidskraft. De må skrelle gulrøtter og gjøre annet forefallende arbeid, fremfor å få den opplæringen de har krav på, sier elevombud Sigve Indregaard til Aftenposten.
Utviklingstimer = gratis arbeid
Ombudet er ansatt av Oslo kommune, og har hørt om såkalte utviklingstimer som er svært utbredt i bransjen.
– Det er ikke uvanlig at kokker på de mest ankerjente restaurantene her i byen jobber både 40 og 50 slike gratistimer i måneden, sier leder av Fellesforbundets avd. 246, Oslo-Akershus Hotell-og Restaurantarbeiderforening, Birgit Tandberg, til avisen.
– Vår forening ser på dette som en form for intern sosial dumping. Ikke minst ødelegger det for rekrutteringen til bransjen.
Tandberg forteller at selv om en del ansatte reagerer på systemet, eksisterer det også en kultur i bransjen for at de som vil bli kokkestjerner, står på og jobber gratis for å hevde seg.
Også gode eksempler
Men det finnes eksempler på eiere som behandler lærlinger på en skikkelig måte.
– Ved Statholdergaarden i Oslo er arbeidsforholdene for lærlinger rett og slett eksemplariske, skryter Indregaard overfor Aftenposten.