JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lavlønnskokken

Hotellkokken hadde tro på et skikkelig lønnsløft før tariffoppgjøret, men ble skuffet over 3,38 kroner mer i timen. Joachim Knudsen (26) er grundig lei av en lønn det ikke går an å leve av.25.05.2010
11:09
16.12.2013 13:21

Knudsen ble sint da han hørte hva Fellesforbundets forhandlere hadde greid å få ut av meklingen om Riksavtalen - overenskomsten for hotell, restaurant og reiseliv. Og han sa ifra, på forbundets informasjonskonferanse etter tariffoppgjøret og i nettdebatten i Magasinets nettavis, www.magasinett.org.

”En personlig fornærmelse på det yrket jeg har valgt”, mente han. Sitatet er hentet fra det mer moderate han sa. Det han sa og skrev, var nok langt kvassere. I etterkant angrer han litt på hans krasse reaksjon, men holder fast ved at meklingsresultatet ble for dårlig.

– Jeg hadde tro på et ordentlig lønnsløft denne gang, særlig etter at Arve Bakke gikk høyt ut i forkant og snakket varmt om hotell- og restaurantjentene sine – og at de som har minst, skulle få mest, sier mossingen til Magasinet for fagorganiserte.

Skapte forventninger

– Det ble skapt forventninger, og det er klart at fallhøyden blir stor når du går ut slik i forkant. Så ja, lønnstillegget ble for dårlig. Det som irriterer meg aller mest, er at forhandlerne i etterkant går ut og sier at oppgjøret var bra – men det var det ikke, understreker 26-åringen.

– Hvorfor får alle andre større tillegg enn hos, gang på gang. Hvorfor ender vi alltid opp med småpenger, spør han retorisk, fortsatt opprørt, skuffet og forbannet.

Østfoldingen har tatt fagbrev som kokk og jobbet fire år i hotellbransjen. Han syns han har drømmejobben, hadde det ikke vært for den dårlige lønna.

– Ja, jeg liker å være kokk og trives i jobben her på Helsfyr. Hadde ingen drømmer om å bli millionær da jeg valgte utdanningen, men det må da være mulig å leve av lønna si, poengterer Joachim.

13-14.000 i måneden

Det går an - leve av lønna, men heller ikke stort mer.

Knudsen tjener rundt 22.000 kroner brutto i måneden, i fastlønn. 13.-14.000 kroner får han utbetalt, inkludert alle tillegg. Han jobber tidlig- og senvakt, til elleve om kvelden. Dessuten annenhver helg, 1. og 17. mai og på røde dager ellers. 327.000 kroner brutto hadde han i fjor, og i det lå det også betaling for overtid.

– Skjønner du nå hvorfor jeg ble så gærn på dette?

Skammelig lav lønn

Han tror ikke at folk egentlig er klar over hvor lite de ansatte i hotell- og restaurantbransjen tjener, fagutdannet eller ikke.

– Når jeg forteller venner og bekjente hva jeg får som kokk, så detter de nesten ut av stolen. De tror meg ikke, slår Joachim fast og setter ting litt i perspektiv:

– Dattera til naboen jobber i butikken. Hun er 16 og tjener mer enn meg. Skjønner du? Hvordan i alle dager skal hotell- og restaurantbransjen rekruttere til fagene med denne lønna, spør Knudsen:

– Hvem vil vel bli kokk med slike lønnsutsikter, i en bransje som preges av stress, bortsetting av arbeid og underbemanning.

Kjæresten hans er under utdanning til barne- og ungdomsarbeider.

– Også hun får mer utbetalt i måneden enn meg. Og i tillegg har hun fri hver lørdag/søndag og alle røde dager, fortsetter Joachim.

Det føles urettferdig, medgir han. Veldig. Og lavlønna skaper problemer. Håndfaste problemer. Som at han ikke får kjøpt leilighet i Oslo, for eksempel, fordi banken ikke er villig til å gi ham stor nok lån.

– 1 million, det er det jeg kan få med årsinntekten min. Har du sett i boligannonsene? Du får ikke en ett-roms en gang for én million. Det nytter ikke å være enslig i vår bransje, men sånn skal det jo ikke være, fremholder 26-åringen.

– Det er ikke mulig å få etablert seg med den lave lønna mi, fortsetter Joachim som pendler fra Moss til hovedstaden – nettopp fordi han ikke har råd til egen leilighet.

Bryllup til 20 millioner

Han irriterer seg over at eierne i hotell- og restaurantbransjen alltid sutrer om hvor vanskelig det er å tjene penger, samtidig som det tas ut store overskudd.

– Ta bare han Stordalen. Han skal bruke over 20 millioner kroner på sitt bryllup. Det viser jo at pengene er der. Nok til en god lønnsøkning, poengterer kokken før han peker på sin egen arbeidsplass og hotellkjeden Rica som et annet eksempel:

Penger nok i bransjen

– Visst finnes det penger nok til å betale oss en anstendig lønn. Vi har da ikke merket noe til finanskrisen. Hotellet vårt har hatt fullt belegg hele uka, og det til tross for at det er blitt åpnet konkurrerende hoteller i nærheten, mener han der vi sitter foran kjøkkendøra på Helsfyr-hotellet.

– Eierne har alltid noe å skylde på for å unngå lønnsøkninger. Når det ikke er finanskrisen, så er det ditten eller datten. De har alltid noe å skylde på, sier Knudsen engasjert.

– Tenk deg hvor mye penger de hadde tapt om vi hadde streiket. Forbundets forhandlere skulle vært tøffere. De skulle sagt: kast på to kroner til, ellers så blir det streik. Du skulle sett hvor fort pengene hadde kommet på bordet, mener Joachim.

Ingen lokale forhandlinger

Han kan ikke huske at han noen gang har fått et lønnstillegg lokalt på Rica.

– Ingen her har noen gang snakket med oss om lokale lønnsforhandlinger, forteller Knudsen som er fersk nestleder i klubben. I april ble han også valgt inn i avdelingsstyret, i Fellesforbundets avd. 246, Oslo og Akershus Hotell- og Restaurantarbeiderforening.

Han understreker at han trives svært godt på arbeidsplassen sin, skryter av ledelsen og klubbleder Dolores Olaussen fra husøkonomavdelingen.

– Hun er flink, veldig oppegående. Dolores har greid å rekruttere mange medlemmer her, særlig i forkant av tariffoppgjøret. Vi er nå 58, nesten 100 prosent organisering, legger han til, litt stolt.

Basert på utlendinger

– Hvor mange nordmenn? – 10-15, kanskje.

Han skjønner poenget. Lave sentrale lønnstillegg, null i lokale forhandlinger år etter år, og en bransje hvor et flertall av de ansatte knapt snakker norsk, og som ikke vet nok om sine rettigheter som arbeidstakere. Med til dels svært forsiktige tillitsvalgte.

– Det virker som om store deler av bransjen baserer seg på utenlandsk arbeidskraft. Det er nesten ingen norskfødte som vil ha så dårlig betalte jobber. På det ytterste vil det stå ufaglærte polakker på hotellkjøkkenet, sier Joachim med et klart rettet spark mot hotelleierne.

– Hvordan i all verden skal det rekrutteres fagfolk på den lønna. At ikke bransjen selv skjønner dette, undrer han.

Når kommer lønnsløftet?

Knudsen har ingen ublyge lønnskrav.

– Det ble sagt at Fellesforbundet krevde 4,50 mer i timen under tariffoppgjøret. Det ville jeg vært strålende fornøyd med, som en start, understreker kokken og trekker fram bygningsarbeidernes minstelønn – og industriarbeidernes gjennomsnittslønn i 2009.

– 370.000 kroner må vi ha, akkurat som folka våre i industrien. Da er jeg fornøyd, sier Joachim.

Han vil kjempe for det, men er svært så usikker på om de ansatte i hotell- og restaurantbransjen noensinne vil få den lønna.

– Hvis ikke, må jeg se meg snart om etter en annen jobb, på sjøen.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
25.05.2010
11:09
16.12.2013 13:21Mest lest

DÅRLEG RÅD: Ikkje alle studentar har rike foreldre, påpeikar Nathalie Mercadal.

DÅRLEG RÅD: Ikkje alle studentar har rike foreldre, påpeikar Nathalie Mercadal.

Tormod Ytrehus

Permitterte Nathalie får ikkje dagpengar. No blir ho heimlaus

GLAD: Camilla Hermansen, konserntillitsvalgt i Kiwi, jubler for koronabonusen Norgesgruppen har bestemt seg for å dele ut.

GLAD: Camilla Hermansen, konserntillitsvalgt i Kiwi, jubler for koronabonusen Norgesgruppen har bestemt seg for å dele ut.

Eva Ler Nilsen

Butikkansatte jubler for 10.000 kroner i koronabonus: – Helt fantastisk, sier tillitsvalgt Camilla

SKRUR STORE BILER: Janne Nyheim (til venstre) og Marianne Aga skrur store biler hos Bertel O. Steen i Indre Arna i Bergen kommune.

SKRUR STORE BILER: Janne Nyheim (til venstre) og Marianne Aga skrur store biler hos Bertel O. Steen i Indre Arna i Bergen kommune.

Håvard Sæbø

Janne og Marianne skrur biler hos Bertel O. Steen. Det hender fortsatt at kunden steiler

Koronakrisa har rammet Robin Storevik (26) hardt økonomisk. Han kan bli tvunget til å skifte bransje.

Koronakrisa har rammet Robin Storevik (26) hardt økonomisk. Han kan bli tvunget til å skifte bransje.

Privat/Ole Palmstrøm

Robin (26) har blitt permittert tre ganger siden mars: – Umulig å etablere seg på 10.000 kroner i måneden

KORONATILLEGG: Jorunn Martinsen, tillitsvalgt i Coop-eide Norsk butikkdrift, synes de butikkansatte burde få et koronatillegg for innsatsen de har lagt ned i løpet av pandemien.

KORONATILLEGG: Jorunn Martinsen, tillitsvalgt i Coop-eide Norsk butikkdrift, synes de butikkansatte burde få et koronatillegg for innsatsen de har lagt ned i løpet av pandemien.

Martin Guttormsen Slørdal

Butikkansatte i Rema og Coop får ikke koronabonus: – Ekstremt urettferdig, sier tillitsvalgte Jorunn

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen og NHO-leder Ole Erik Almlid overleverer sine krav til lønnsforhandlingene i 2019.

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen og NHO-leder Ole Erik Almlid overleverer sine krav til lønnsforhandlingene i 2019.

Erlend Angelo

Her er datoene for neste års lønnsoppgjør

FÅR TILBAKE FRITID: Kjersti Heim er en av mange som denne uka kan glede seg over Fagforbundets seier i Arbeidsretten. Her fra gårdsbruket hjemme på Gjemnes i Møre og Romsdal.

FÅR TILBAKE FRITID: Kjersti Heim er en av mange som denne uka kan glede seg over Fagforbundets seier i Arbeidsretten. Her fra gårdsbruket hjemme på Gjemnes i Møre og Romsdal.

Privat

Dommen om spisepauser: Kjersti (28) får en time mer fritid i uka og en ukelønn inn på kontoen

Ikke vær overrasket om du får dette synet på butikken fredag 4. desember. Da er det nemlig «uniform på jobb-dagen» for HV-soldatene.

Ikke vær overrasket om du får dette synet på butikken fredag 4. desember. Da er det nemlig «uniform på jobb-dagen» for HV-soldatene.

Helge Rønning Birkelund

For første gang i historien skal Heimevern-soldater dra på jobben med uniformen på

Henrik Asheim

Henrik Asheim

Jan-Erik Østlie

Høyre advarer om kostnadene ved økt minstepensjon

 NTL-tillitsvalgt i Statens Vegvesen Inger Sigridnes sier det er første gang ansatte får julegratiale så lenge hun har jobbet i etaten.

NTL-tillitsvalgt i Statens Vegvesen Inger Sigridnes sier det er første gang ansatte får julegratiale så lenge hun har jobbet i etaten.

Ole Palmstrøm

Statens vegvesen gir 5.000 i julegave til alle ansatte

DÅRLIG STEMNING: Knut-Johannes Berg forteller om hissige reaksjoner blant de streikende etter at Parat inngikk avtale med arbeidsgiverne.

DÅRLIG STEMNING: Knut-Johannes Berg forteller om hissige reaksjoner blant de streikende etter at Parat inngikk avtale med arbeidsgiverne.

Sissel M. Rasmussen

Streikende vektere ble provosert da kollegene i Parat inngikk avtale: – Det ble munnhuggeri

SAKEN BLE HENLAGT: – Jeg stusser over at påtalemyndigheten nedprioriterer vekterne samtidig som de selv er ute i media og forklarer hvor alvorlige slike trusler er, sier vekteren «Mina», som vil være anonym av hensyn til sin egen sikkerhet.

SAKEN BLE HENLAGT: – Jeg stusser over at påtalemyndigheten nedprioriterer vekterne samtidig som de selv er ute i media og forklarer hvor alvorlige slike trusler er, sier vekteren «Mina», som vil være anonym av hensyn til sin egen sikkerhet.

Emmie Olivia Kristiansen

Den astmasyke vekteren «Mina» ble hostet på av en som sa han var koronasmittet

Nå fortviler mor over at gutten er blitt så dårlig etter fem år med offentlig omsorg.

Nå fortviler mor over at gutten er blitt så dårlig etter fem år med offentlig omsorg.

Hanna Skotheim

Etter fem års kamp mot barnevernet har mor fått sønnen hjem: – Han har fortalt at han trodde jeg var død

Knut Viggen

Tillitsvalgt Alexander ble sagt opp – kollegene lover kamp

Siv Jensen

Siv Jensen

Jan-Erik Østlie

Alle partiene på Stortinget stiller i nye pensjonsforhandlinger

Vekterne har kommet med et nytt tilbud til arbeidsgiversida i et håp om å finne en løsning på den mer enn to måneder lange streiken.

Vekterne har kommet med et nytt tilbud til arbeidsgiversida i et håp om å finne en løsning på den mer enn to måneder lange streiken.

Paul S. Amundsen

Vekterne har et forslag til en løsning på streiken

SE TORSKEN: Bjørn Erik Vangen har vekslet mellom å være gründer og institusjonskokk etter han gikk ut fra Trondheim kokk- og stuertskole. Her tilbereder han dagens kortreiste torskemåltid.

SE TORSKEN: Bjørn Erik Vangen har vekslet mellom å være gründer og institusjonskokk etter han gikk ut fra Trondheim kokk- og stuertskole. Her tilbereder han dagens kortreiste torskemåltid.

Ole Martin Wold

Ved Leksvik Helsetun er kjøkkenet fritt for halvfabrikata og frossen kneipp

VANT I RETTEN: Forhandlingsleder i Fagforbundet erklærer full seier i saken om spisepauser

VANT I RETTEN: Forhandlingsleder i Fagforbundet erklærer full seier i saken om spisepauser

Ole Palmstrøm

Kommuneansatte mistet betalt spisepause. Nå får de pengene tilbake

MER UTSATT: Barn i Bergen-studien fant at andelen 1.-3. klassinger med en psykisk lidelse var fem ganger høyere i lavinntektsfamilier enn i familier med gjennomsnittsinntekter.

MER UTSATT: Barn i Bergen-studien fant at andelen 1.-3. klassinger med en psykisk lidelse var fem ganger høyere i lavinntektsfamilier enn i familier med gjennomsnittsinntekter.

Colourbox.com

Atferdsproblemer hos barn og unge kan bunne i dårlig råd. Det blir ofte oversett, mener psykologen

Jan Bøhler

Jan Bøhler

Ylva Seiff Berge

Senterpartiet fosser fram i Oslo – kan få to på tinget


Flere saker