JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Slakter Postens effektiviseringsprogram

Postens effektiviseringsprogram Opex blir slaktet av de ansatte. – Det har ødelagt arbeidsmiljøet, sier tillitsvalgte ved distribusjonsavdelingen på Fana utenfor Bergen.20.09.2010
15:31
16.12.2013 14:07

Bergenslufta er varm og sola stråler fra skyfri himmel. Det er sankthansaften og ganske nøyaktig fire måneder siden Posten innførte sitt Opex-program – for mer effektiv drift.

Det snudde opp ned på arbeidshverdagen til de ansatte ved distribusjonsavdelingen på Fana utenfor Bergen.

Opex bygger på Lean-tankegangen som ble utviklet av Toyota i etterkrigsårene, for å kutte kostnader i kampen mot den amerikanske bilindustrien.

Den ble en ledende effektiviseringsfilosofi på 1990-tallet. Sløsing av tid og ressurser i prosessen skal bort.

På et kontor på Postsentralen i Bergen deler de tillitsvalgte ved Fana sine opplevelser fra de siste månedene.

– Opex-konsulentene har tatt tida på oss med stoppeklokke. De sto bak oss og noterte hva vi gjorde hvert 30. sekund. Det er jo galskap! Hvis du tok en slurk vann, noterte de det, raser Johnny Jakobsen, Eva Kristin Tveit, Reidar Karlsen og Øystein Gjerde.

Har knekt arbeidsmiljøet

De plasstillitsvalgte ved distribusjonsavdelingen på Fana utenfor Bergen har i løpet av våren vært gjennom Postens nye effektiviseringsprogram.

Unge konsulenter med liten eller ingen bakgrunn fra Posten har fulgt dem på jobb i 13 uker, med stoppeklokker og diverse skjemaer.

De tillitsvalgte mener hele programmet er preget av kontroll med de ansatte. Konsulentene har kommet med nye ”faguttrykk” som går over hodet på de ansatte.

Hele situasjonen har satt sinnene i kok i vestlandsbyen.

– Opex har knekt arbeidsmiljøet helt. Det er krangling mellom kolleger som aldri har kranglet før, og motivasjonen er helt borte. Unge folk som jobber her snakker om å finne noe annet å gjøre, sier de tillitsvalgte Posthornet møter i Bergen.

Ingen medvirkning

Frustrasjonen har vokst seg større og større de siste månedene. Opex er blitt et skjellsord.

De ansatte blir ikke hørt, og føler seg umyndiggjort. På evalueringsmøtet får de tillitsvalgte fra Fana utløp for sinne og frustrasjon.

– De fra Opex snakket om at medvirkning fra de ansatte er viktig, men det har vist seg å være helt feil. Alt blir bestemt ovenfra og ned. Vi får ikke påvirke noen ting som er av betydning. Det vi får bestemme er hvor papirkurven skal stå og hvor mange penner vi skal ha i skuffen. Skjønner du? Det er jo galskap, sier de tillitsvalgte.

De har opplevd at arbeidsdagen er blitt alt annet enn mer effektiv etter at Postens forbedringsprogram ble satt i gang.

Yrkesstoltheten er også i ferd med å få seg en real knekk.

Det å få posten ut i tide er viktig for postbudene. Etter at Opex kom inn har de hatt mye gjenliggende brev, noe de tillitsvalgte aldri har opplevd maken til.

De kan fortelle om postbud som nå bruker en time lenger på å sortere post.

– Kvalitetskravet og servicen er lagt til side, og det virker som om ledelsen synes det er greit å la posten ligge. Den ansvarsfølelsen vi hadde før, har de tatt fra oss. Vi har et utrolig psykisk press på oss for å få ut posten. Fra dag til dag vet vi ikke om vi får gjort jobben vår, men det ser ikke Posten ut til å bry seg om. Det går utover yrkesstoltheten og den psykiske helsen til de ansatte. Det er flere som er blitt sykemeldte etter at Opex kom, forteller den frustrerte gjengen.

Håper det tar slutt

På Fana er det mer enn bruken av stoppeklokkene og detaljstyringen som har skapt sterke reaksjoner. Postbudene ble nemlig bedt om å ta med seg en GPS i bilen.

Ledelsen forklarte at de ville se hvor lang ruta var, men det viste seg fort at de ville ta tiden på de ulike budene. De opplever dette som regelrett overvåking.

– Vi foreslo at vi kunne tegne kjøreruta inn i et kart på internett, men det var ikke godt nok. De prøvde å skjule at de i bunn og grunn var ute etter å ta tiden på oss, noe de innrømmet til slutt, forteller Johnny Jakobsen, Eva Kristin Tveit, Reidar Karlsen og Øystein Gjerde.

Flere har fått oppleve at ledelsen slår ned på negative reaksjoner på effektiviseringsprogrammet. Da Opex ble innført ved Postterminalen i Bergen i fjor høst, ble flere av de ansatte sinte når Opex-konsulentene dukket opp med stoppeklokka.

– Opex er kynisk

Posten har vært i gjennom store endringer de siste 10-15 årene. Etter at Posten ble et statseid aksjeselskap og deler av monopolet forsvant, har kravet til avkastning ført til store kutt i kostnadene.

Posten har derfor gjennomgått flere runder med effektiviseringstiltak, og mange arbeidsplasser har forsvunnet.

Steinar Nørstebø, nestleder i Postkom Hordaland krets, mener Opex skiller seg negativt ut i forhold til tidligere omstillingsrunder.

– Jeg har vært med på mange effektiviseringsprogrammer i Posten, og vi har forståelse for at det må til, men dette er mer omfattende, systematisk og kynisk enn tidligere. Programmet representerer et menneskesyn vi ikke kan være med på, og respekten for at folk er forskjellige er ikke god nok, sier Steinar Nørstebø.

– Forstår medlemmene godt

Han var selv med på prosessen som førte til Postkoms deltakelse i Opex-programmet.

I starten var han positiv fordi Opex skulle vise nye løsninger i praksis, basert på medvirkning fra de ansatte.

– Et system som fungerer sånn, hadde vi aldri gått med på. Vi føler vi har vært med på å inngå en avtale som fungerer destruktivt. Vi forstår godt at våre medlemmer reagerer på det, og det gjør det tyngre for oss også. De ansatte sitter på mye kompetanse, men det er stor mangel på medvirkning, sier Nørstebø.

– Konsulentene kommer med forslag, eller ordre, som de ansatte som har jobbet i Posten i mange år vet at ikke fungerer. De får tydelige signaler om at det ikke fungerer, men skal prøve det allikevel, tilføyer leder i Hordaland krets, Anne Åsheim.

Posten skifter kurs

Posten endrer Opex etter drøftinger med Postkom. Nå skal det bli tettere dialog mellom ledere, ansatte og tillitsvalgte.

– Ambisjonene med Lean er høye og medfører ofte omfattende endringer. Jeg skjønner at mange av disse prosessene kan være tøffe for våre ansatte. Når Postkom mener vi har vært for toppstyrt, tar vi det på alvor og ønsker å se hvordan vi kan forbedre måten vi samarbeider på, sier ansvarlig for Lean i Posten, direktør Björn Hellqvist til Postens intranett.

Opex er et forbedringsprogram i Postens Distribusjonsnett som bygger på Lean-tenkning.

Lean-tenkning er en effektiviseringsideologi som har sin opprinnelse i Toyota på 1950-tallet, men som kom for fullt 40 år senere.

Målet er å øke verdien ut til kunden gjennom å fjerne unødig arbeid. Det handler om å fjerne aktiviteter som ikke skaper verdi for kunden.

Det langsiktige målet er å skape en kultur for kontinuerlige forbedringer.

I Distribusjonsnett i Posten kalles det nye forbedringsprosjektet som baserer seg på Lean Thinking for Operational Excellence (OpEx).

Lean skal innføres i alle deler av Posten-konsernet.

Lean er en del av Spinnaker, som omfatter rundt 20 prosjekter, for eksempel Østlandsterminalen, ny terminalstruktur, ny sorteringsteknologi, nye IT-systemer, stab- og støtte, nye innkjøpsavtaler og flere post i butikk.

20.09.2010
15:31
16.12.2013 14:07Mest lest

Hilde Cecilie Jordsjø har jobbet som kabinansatt i SAS i 33 år.

Hilde Cecilie Jordsjø har jobbet som kabinansatt i SAS i 33 år.

Privat

Hilde Cecilie har fått 2.000 kroner mer i lønn på 12 år: – Ledelsen ser på oss som et nødvendig onde

136 600 personer mottok arbeidsavklaringspenger (AAP) fra Nav første kvartal 2022.

136 600 personer mottok arbeidsavklaringspenger (AAP) fra Nav første kvartal 2022.

Hanna Skotheim

Tre viktige endringer i reglene for AAP

1. juli 2022 trer en rekke endringer i arbeidslivet i kraft. Her får du oversikten.

1. juli 2022 trer en rekke endringer i arbeidslivet i kraft. Her får du oversikten.

Tormod Ytrehus

1. juli er det nye lover og regler som innføres i arbeidslivet

Eva Ranheim er sekretær i klubben og en av få som er igjen på Elko-fabrikken. Nå flyttes fabrikken til utlandet.

Eva Ranheim er sekretær i klubben og en av få som er igjen på Elko-fabrikken. Nå flyttes fabrikken til utlandet.

Sissel M. Rasmussen

Suksessfabrikk flyttes ut av Norge: – Det har vært en slitsom tid

HK-tillitsvalgte Tormod Aarum (t.v.) og Christian Kaborg etterlyser forebygging av sykefravær ved Ikea Fururset.

HK-tillitsvalgte Tormod Aarum (t.v.) og Christian Kaborg etterlyser forebygging av sykefravær ved Ikea Fururset.

Brian Cliff Olguin

Tillitsvalgte: Syke Ikea-ansatte tvinges på jobb. Nav-lege får skylda

Regjeringens oppdaterte regler for hjemmekontor gjelder fra 1. juli.

Regjeringens oppdaterte regler for hjemmekontor gjelder fra 1. juli.

colourbox.com

Nye regler for hjemmekontor fra 1. juli. Dette må du vite

Prosessoperatør Hanne Høines jobber til alle døgnets tider.

Prosessoperatør Hanne Høines jobber til alle døgnets tider.

Jan Inge Haga

Hanne jobber til alle døgnets tider: – Jeg ser folk som sliter voldsomt

Maria Jocelyn Vattøy (til venstre) og Saengduan Hansen har det tøft. Endrete permitteringsregler gir en svært usikker økonomisk hverdag.

Maria Jocelyn Vattøy (til venstre) og Saengduan Hansen har det tøft. Endrete permitteringsregler gir en svært usikker økonomisk hverdag.

Erlend Angelo

Maria og Saengduan står uten lønn og dagpenger: – Er det dette som er vanlige folks tur?

Hanna Skotheim

Fra 1. juli blir det enklere å bruke lønnstilskudd

Marte Mjøs Persen kalte inn partene NHO Luftfart og Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) tirsdag morgen. 

Marte Mjøs Persen kalte inn partene NHO Luftfart og Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) tirsdag morgen. 

Jan-Erik Østlie

Tvungen lønnsnemnd i flyteknikerstreiken. Her er reaksjonene

Lene Rørvik reagerer på at FO, som regner seg som en feministisk organisasjon, gikk med på å svekke kvinners rett til å få betalt ammefri.

Lene Rørvik reagerer på at FO, som regner seg som en feministisk organisasjon, gikk med på å svekke kvinners rett til å få betalt ammefri.

Privat

Lene (30) vil melde seg ut av LO i amme-protest

Fra 1. juli blir det dyrere for dem som bruker mye strøm samtidig.

Fra 1. juli blir det dyrere for dem som bruker mye strøm samtidig.

Kai Hovden

Nå er den nye nettleia her: – Jeg er spent på responsen

LAGER: Hvem skal organisere de ansatte på ulike typer lagre? Handel og Kontor og Fellesforbundet har i årevis kranglet om dette.

LAGER: Hvem skal organisere de ansatte på ulike typer lagre? Handel og Kontor og Fellesforbundet har i årevis kranglet om dette.

Håvard Sæbø

LO har satt ned foten i krangel om lageransatte

Rundt 300 bygningsarbeidarar samla seg framfor administrasjonsbygget til arbeidsgivaren FLC tysdag morgon.

Rundt 300 bygningsarbeidarar samla seg framfor administrasjonsbygget til arbeidsgivaren FLC tysdag morgon.

3F Lolland

Ulovleg streik på Danmarks største byggeplass: Polakkar krev same lønn som danskar

Kommentar

Næringsminister Jan Christian Vestre må gjøre ord til handling. Nå må han klemme til, skriver Kjell Werner.

Næringsminister Jan Christian Vestre må gjøre ord til handling. Nå må han klemme til, skriver Kjell Werner.

Beate Oma Dahle / NTB

«Nok en gang viser det seg at staten ikke klarer å holde igjen på lønnsnivået til topplederne»

STREIKEFARE: Mange av NTLs medlemmer i NRK jobber med å få sendingene på luften, blant annet i regirommene. (Arkivfoto)

STREIKEFARE: Mange av NTLs medlemmer i NRK jobber med å få sendingene på luften, blant annet i regirommene. (Arkivfoto)

nyebilder.no

Lyd og bilde kan forsvinne fra NRK i sommer – mekling denne uka

Flyteriggansatte i Maersk er blant de som nå får høyere lønn. Bildet er av flyteriggen Maersk Inspirer.

Flyteriggansatte i Maersk er blant de som nå får høyere lønn. Bildet er av flyteriggen Maersk Inspirer.

Maersk Drilling

Flyteriggansatte får ny lønn etter mekling. Se hva de ble enige om her

Benedicthe Eliassen er gravid og skal bli tobarnsmor. Etter planen skal hun tilbake til jobb i august til neste år. Da skal familiekabelen med to små og to skiftarbeidende foreldre stå sin prøve.

Benedicthe Eliassen er gravid og skal bli tobarnsmor. Etter planen skal hun tilbake til jobb i august til neste år. Da skal familiekabelen med to små og to skiftarbeidende foreldre stå sin prøve.

Jan Inge Haga

Småbarnsmoren Benedicthe (24) har slitt med nattskift fra første stund

Martin Guttormsen Slørdal

Fagbevegelsens egen storstue har flere ganger brukt vektere uten tariffavtale. Nå vil LO rydde opp

Leder av LOs organisasjonsavdeling,,Bård Nylund,  havnet midt i skytedramaet utenfor Per på Hjørnet og London pub natt til lørdag.

Leder av LOs organisasjonsavdeling,,Bård Nylund, havnet midt i skytedramaet utenfor Per på Hjørnet og London pub natt til lørdag.

Jan-Erik Østlie

LOs Bård Nylund havnet midt i skytedramaet


Flere saker