JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Slakter Postens effektiviseringsprogram

Postens effektiviseringsprogram Opex blir slaktet av de ansatte. – Det har ødelagt arbeidsmiljøet, sier tillitsvalgte ved distribusjonsavdelingen på Fana utenfor Bergen.20.09.2010
15:31
16.12.2013 14:07

Bergenslufta er varm og sola stråler fra skyfri himmel. Det er sankthansaften og ganske nøyaktig fire måneder siden Posten innførte sitt Opex-program – for mer effektiv drift.

Det snudde opp ned på arbeidshverdagen til de ansatte ved distribusjonsavdelingen på Fana utenfor Bergen.

Opex bygger på Lean-tankegangen som ble utviklet av Toyota i etterkrigsårene, for å kutte kostnader i kampen mot den amerikanske bilindustrien.

Den ble en ledende effektiviseringsfilosofi på 1990-tallet. Sløsing av tid og ressurser i prosessen skal bort.

På et kontor på Postsentralen i Bergen deler de tillitsvalgte ved Fana sine opplevelser fra de siste månedene.

– Opex-konsulentene har tatt tida på oss med stoppeklokke. De sto bak oss og noterte hva vi gjorde hvert 30. sekund. Det er jo galskap! Hvis du tok en slurk vann, noterte de det, raser Johnny Jakobsen, Eva Kristin Tveit, Reidar Karlsen og Øystein Gjerde.

Har knekt arbeidsmiljøet

De plasstillitsvalgte ved distribusjonsavdelingen på Fana utenfor Bergen har i løpet av våren vært gjennom Postens nye effektiviseringsprogram.

Unge konsulenter med liten eller ingen bakgrunn fra Posten har fulgt dem på jobb i 13 uker, med stoppeklokker og diverse skjemaer.

De tillitsvalgte mener hele programmet er preget av kontroll med de ansatte. Konsulentene har kommet med nye ”faguttrykk” som går over hodet på de ansatte.

Hele situasjonen har satt sinnene i kok i vestlandsbyen.

– Opex har knekt arbeidsmiljøet helt. Det er krangling mellom kolleger som aldri har kranglet før, og motivasjonen er helt borte. Unge folk som jobber her snakker om å finne noe annet å gjøre, sier de tillitsvalgte Posthornet møter i Bergen.

Ingen medvirkning

Frustrasjonen har vokst seg større og større de siste månedene. Opex er blitt et skjellsord.

De ansatte blir ikke hørt, og føler seg umyndiggjort. På evalueringsmøtet får de tillitsvalgte fra Fana utløp for sinne og frustrasjon.

– De fra Opex snakket om at medvirkning fra de ansatte er viktig, men det har vist seg å være helt feil. Alt blir bestemt ovenfra og ned. Vi får ikke påvirke noen ting som er av betydning. Det vi får bestemme er hvor papirkurven skal stå og hvor mange penner vi skal ha i skuffen. Skjønner du? Det er jo galskap, sier de tillitsvalgte.

De har opplevd at arbeidsdagen er blitt alt annet enn mer effektiv etter at Postens forbedringsprogram ble satt i gang.

Yrkesstoltheten er også i ferd med å få seg en real knekk.

Det å få posten ut i tide er viktig for postbudene. Etter at Opex kom inn har de hatt mye gjenliggende brev, noe de tillitsvalgte aldri har opplevd maken til.

De kan fortelle om postbud som nå bruker en time lenger på å sortere post.

– Kvalitetskravet og servicen er lagt til side, og det virker som om ledelsen synes det er greit å la posten ligge. Den ansvarsfølelsen vi hadde før, har de tatt fra oss. Vi har et utrolig psykisk press på oss for å få ut posten. Fra dag til dag vet vi ikke om vi får gjort jobben vår, men det ser ikke Posten ut til å bry seg om. Det går utover yrkesstoltheten og den psykiske helsen til de ansatte. Det er flere som er blitt sykemeldte etter at Opex kom, forteller den frustrerte gjengen.

Håper det tar slutt

På Fana er det mer enn bruken av stoppeklokkene og detaljstyringen som har skapt sterke reaksjoner. Postbudene ble nemlig bedt om å ta med seg en GPS i bilen.

Ledelsen forklarte at de ville se hvor lang ruta var, men det viste seg fort at de ville ta tiden på de ulike budene. De opplever dette som regelrett overvåking.

– Vi foreslo at vi kunne tegne kjøreruta inn i et kart på internett, men det var ikke godt nok. De prøvde å skjule at de i bunn og grunn var ute etter å ta tiden på oss, noe de innrømmet til slutt, forteller Johnny Jakobsen, Eva Kristin Tveit, Reidar Karlsen og Øystein Gjerde.

Flere har fått oppleve at ledelsen slår ned på negative reaksjoner på effektiviseringsprogrammet. Da Opex ble innført ved Postterminalen i Bergen i fjor høst, ble flere av de ansatte sinte når Opex-konsulentene dukket opp med stoppeklokka.

– Opex er kynisk

Posten har vært i gjennom store endringer de siste 10-15 årene. Etter at Posten ble et statseid aksjeselskap og deler av monopolet forsvant, har kravet til avkastning ført til store kutt i kostnadene.

Posten har derfor gjennomgått flere runder med effektiviseringstiltak, og mange arbeidsplasser har forsvunnet.

Steinar Nørstebø, nestleder i Postkom Hordaland krets, mener Opex skiller seg negativt ut i forhold til tidligere omstillingsrunder.

– Jeg har vært med på mange effektiviseringsprogrammer i Posten, og vi har forståelse for at det må til, men dette er mer omfattende, systematisk og kynisk enn tidligere. Programmet representerer et menneskesyn vi ikke kan være med på, og respekten for at folk er forskjellige er ikke god nok, sier Steinar Nørstebø.

– Forstår medlemmene godt

Han var selv med på prosessen som førte til Postkoms deltakelse i Opex-programmet.

I starten var han positiv fordi Opex skulle vise nye løsninger i praksis, basert på medvirkning fra de ansatte.

– Et system som fungerer sånn, hadde vi aldri gått med på. Vi føler vi har vært med på å inngå en avtale som fungerer destruktivt. Vi forstår godt at våre medlemmer reagerer på det, og det gjør det tyngre for oss også. De ansatte sitter på mye kompetanse, men det er stor mangel på medvirkning, sier Nørstebø.

– Konsulentene kommer med forslag, eller ordre, som de ansatte som har jobbet i Posten i mange år vet at ikke fungerer. De får tydelige signaler om at det ikke fungerer, men skal prøve det allikevel, tilføyer leder i Hordaland krets, Anne Åsheim.

Posten skifter kurs

Posten endrer Opex etter drøftinger med Postkom. Nå skal det bli tettere dialog mellom ledere, ansatte og tillitsvalgte.

– Ambisjonene med Lean er høye og medfører ofte omfattende endringer. Jeg skjønner at mange av disse prosessene kan være tøffe for våre ansatte. Når Postkom mener vi har vært for toppstyrt, tar vi det på alvor og ønsker å se hvordan vi kan forbedre måten vi samarbeider på, sier ansvarlig for Lean i Posten, direktør Björn Hellqvist til Postens intranett.

Opex er et forbedringsprogram i Postens Distribusjonsnett som bygger på Lean-tenkning.

Lean-tenkning er en effektiviseringsideologi som har sin opprinnelse i Toyota på 1950-tallet, men som kom for fullt 40 år senere.

Målet er å øke verdien ut til kunden gjennom å fjerne unødig arbeid. Det handler om å fjerne aktiviteter som ikke skaper verdi for kunden.

Det langsiktige målet er å skape en kultur for kontinuerlige forbedringer.

I Distribusjonsnett i Posten kalles det nye forbedringsprosjektet som baserer seg på Lean Thinking for Operational Excellence (OpEx).

Lean skal innføres i alle deler av Posten-konsernet.

Lean er en del av Spinnaker, som omfatter rundt 20 prosjekter, for eksempel Østlandsterminalen, ny terminalstruktur, ny sorteringsteknologi, nye IT-systemer, stab- og støtte, nye innkjøpsavtaler og flere post i butikk.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
20.09.2010
15:31
16.12.2013 14:07Mest lest

Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.

Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.

Ida Bing og husleie.no

Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre

SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.

SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.

Aina Fladset

Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende

SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.

SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.

Jan Inge Haga

Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte

TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.

TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.

Paul S Amundsen

Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP

Ole Palmstrøm

Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger

– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.

– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.

Per Flakstad

Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie

Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.

Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.

Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen

Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata

Håvard Sæbø

Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor

Kjersti Stenseng

Kjersti Stenseng

Jan-Erik Østlie

Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer

(Illustrasjonsfoto)

(Illustrasjonsfoto)

pressefoto, WizzAir.com

Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet

Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.

Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.

Jan-Erik Østlie

Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen

Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.

Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.

Ida Bing

Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet

Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.

Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.

Jan-Erik Østlie

Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet

Tormod Ytrehus

Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter

Debatt

LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.

LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.

Jan-Erik Østlie

«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»

Colourbox.com

Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb

 Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum

Jan-Erik Østlie

Sp lover norsk vaksineproduksjon

Bent Høie

Bent Høie

Leif Martin Kirknes

Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie

HOVEDTILLITSVALGT: Lærer Christian Holstad Lilleng ble fratatt 6.000 i lønn ved tap av funksjonstillegg etter kommunesammenslåing mellom kommunene Haram og Ålesund. Han nekter å godta kuttet.

HOVEDTILLITSVALGT: Lærer Christian Holstad Lilleng ble fratatt 6.000 i lønn ved tap av funksjonstillegg etter kommunesammenslåing mellom kommunene Haram og Ålesund. Han nekter å godta kuttet.

Privat

Lønnskutt for lærere: Viktig møte avgjør

Bjørn Inge Bergestuen/Frp

Frp skeptisk til feriepenger for dagpenge-mottakere


Flere saker