JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

M for midlertidig

Journalistvikar Stian Wåsjø Simonsen stortrives i NRK blant gode og dyktige kollegaer. Men er tiden hans i ferd med å renne ut fordi han ikke har fast jobb? For Stian og tusenvis av arbeidstakere er framtida høyst usikker.06.10.2010
11:15
16.12.2013 14:17

tri.nguyen@lomedia.no

Klokken nærmer seg halv ni en onsdagsmorgen. Stian Wåsjø Simonsen gjør seg klar for nok en nyhetsopplesning. Han melder at det går mot et knepent politisk flertall for å anbefale fire montessoriskoler i Porsgrunn.

Nyhetsopplesning har han gjort før, etter tre lange år i NRK Østafjells Telemark. Han stortrives med de faglige utfordringene og arbeidsmiljøet.

Simonsen har blant annet dekket håndball VM og Melodi Grand Prix. Dessuten gravde han opp norgesnyheten om kattemannen med hundreogørten katter i stua. Foreløpig kan ingenting avsløre at Stian er vikar og ikke ansatt.

Omtrent samtidig har Marianne Lande Hallingskog nettopp gjort en avtale med ordføreren i Kragerø, Kåre Preben Hegland. Etter å ha snappet opp en sak

i formannskapet vil Hallingskog spørre ordføreren om kommunen vil støtte et senter mot seksuelle overgrep.

Hun er samboer med NRKjournalisten Simonsen og også vikar, men jobber for Varden. Etter nesten fire år i midlertidige ansettelsesforhold hos NRK, fikk hun ikke fortsette. Det til tross for at hun så for seg en livslang karriere i NRKs lokaler.

– Jeg er kritisk til måten de kvitter seg med vikarer på. Det faller på sin egen urimelighet at man plutselig ikke har bruk for en vikar etter fire år. Fireårsregelen står sterkt i NRK, og blir brukt mot sin hensikt. Istedenfor å beskytte de ansatte, så bruker bedriften regelen til å unngå å ansette folk fast, sier Hallingskog.

Hun trives godt i Varden, og setter pris på nye erfaringer og utfordringer, men legger ikke skjul på at NRK-karrieren ble litt for brått avsluttet.

– Nå har jeg vikariat i Varden fram til februar. Det er langsiktig for min del, sier hun halvironisk.

I NRKs lokaler sitter Simonsen og diskuterer vikarsituasjonen med Grete Ingebjørg Berge og Anne Cathrine Syversen. Berge er vikar mens Syversen ble fast ansatt etter åtte år som vikar. De gjør stort sett samme jobben og det er vanskelig for en utenforstående å skille dem. Mens Syversen har et adgangskort med NRK-logo og et pent bilde på, har Berge et adgangskort med en stor M på. M for midlertidig.

– Jeg synes det er litt unødvendig å skille oss på denne måten. Det hender jeg snur adgangskortet bak fram for å ikke avsløre at jeg bare er en vikar, ler Berge.

– Jeg føler med alle NRKs vikarer i dag. Jeg hadde akkurat de samme bekymringene og frustrasjonene da jeg selv var vikar. Framtiden var uviss og man hadde færre rettigheter enn de ansatte. Jeg følte meg mindre verdt som arbeidstager, forteller Syversen, som tør å være kritisk nå som hun er ansatt.

Det første året hun jobbet for NRK hadde hun ikke NRK-epost fordi det kostet penger. Ikke fikk hun avisabonnement, telefon og frilisens selv om det er viktige arbeidsverktøy. Svar og avslag på søknader så hun ingenting til.

LO-Aktuelt sliter med å intervjue flere av vikarene. Noen er redde for å brenne bruer hvis de sier noe galt som kommer ut. Det virker som det er en selvpålagt munnkurv.

Berge, som straks er på vei fra Telemark til Oslo for et tilkallingsvikariat, bekrefter at hun går glipp av informasjon og rettigheter i huset.

– Jeg vet egentlig ikke hva jeg har rett på eller ikke av aviser, telefon og tv, men internett og pc har jeg. Jeg vet egentlig ikke hva jeg burde vite og hva jeg lurer på. Som vikar ønsker jeg nok at ting ikke bare var opp til meg selv, sier Berge.

Den dårlige informasjonen i huset bekreftes ved at Marianne Hallingskog forteller til LO-Aktuelt at hun etter fire år i NRK, fortsatt betalte for aviser og lisens selv. Hun visste ikke om hun hadde krav på det eller ikke.

Redaksjonssjef Heidi Pleym kjenner seg ikke igjen i kritikken.

– All informasjon om ansattegoder er samlet i en egen elektronisk håndbok på vårt intranett. Nyansatte får en gjennomgang av hvor de finner dette når de kommer til oss forklarer Pleym.

– Når det gjelder vikarbruk, så er det slik at enhver vikar erstatter en fast ansatt i permisjon. Det er ikke slik at vi har vikarer inne når vi egentlig kunne ansatt dem. Vi har dyktige vikarer som behandles som en naturlig del av staben i hverdagen, hevder redaksjonssjefen.

– Fireårsregelen stresser meg litt, jeg hadde vært roligere hvis den ikke eksisterte. På mange måter kan man si at den virker mot sin hensikt. Jeg trives godt her og drømmer om en ansettelse, men kan ikke nekte for at jeg noen ganger er bekymret for at timeglasset skal renne ut nå som jeg begynner å nærme meg fire år i NRK, sier Simonsen.

Situasjonen og frustrasjonen til Hallingskog og vikarene i NRK Telemark er på ingen måte unik. Nylig sa NRK-vikar Pia Beathe Pedersen opp på direkten i en nyhetsbulletin, etterpå la hun ut en nettsak som forklarte oppsigelsen og frustrasjonen ved det å være vikar. Der skrev hun blant annet om manglende informasjon og arroganse fra ledelsen når man har vikarstatus. Hendelsen har skapt debatt og satt fokus på vikarbruk i mediebransjen.

Pedersen har mottatt enorme mengder med støterklæringer fra kollegaer rundt om i landet som kjenner seg igjen i historien hennes. I skrivende stund har støttegruppen hennes på facebook over 2000 medlemmer.

– Vikarspørsmålet er det viktigste og vanskeligste spørsmålet for klubbstyret. Det er ingen tvil om at det hersker bekymring og frustrasjon blant vikarene som ønsker seg tryggere ansettelsesformer forteller NRKJ-leder i Telemark, Gisle Espeland.

– Men vi er på ingen måte hjelpeløse. Vi jobber med dette kontinuerlig og har klart å opparbeide en konstruktiv dialog med ledelsen de siste årene. Vi har hatt to tilfeller hvor 4-årsregelen har kommet på banen. Dessverre fikk den ene en tristere skjebne, sier den ferske klubblederen som foreløpig ikke har noe samarbeid med andre NRK-redaksjoner på dette feltet.

– Nå er det mye negativt fokus på det å være vikar. Det å komme inn som vikar er også en god rekrutteringsarena for å få vist seg fram, sier redaksjonssjef Pleym.

– Men hvorfor har NRK egne kort til midlertidige ansatte som stempler dem som ikke-ansatte. Er ikke det ekskluderende?

– Jeg har aldri tenkt på det og sett på det slik, svarer Pleym.

Det er forbudt å tilby ansatte i vikariater eller i engasjement dårligere lønn eller arbeidsvilkår enn de som er fast ansatt.

Blir du syk som vikar og må være hjemme fra jobben er regelen at du må ha vært ansatt hos arbeidsgiver i to måneder før du har rett til å benytte egenmelding.

Du har rett til å få sykepenger fra arbeidsgiver dersom du har jobbet der i minst fire uker. Betingelsen er at du kan vise frem en sykemelding fra lege.

Du har krav på ferie som alle andre selv om du er vikar. Det vil si 4 uker og 1 dag, eller 5 uker dersom du er ansatt i staten eller i en bedrift som har tariff avtale med fem ukers ferie.

For å få med seg opptjente pensjonsrettigheter fra en arbeidsgiver må du ha jobbet der i minst ett år. Slutter du før dette, får du ingenting utover pensjonen fra folketrygden.

Du har rett til å få fast ansettelse dersom du har jobbet midlertidig eller som vikar sammenhengende i minst fire år.

Det viktigste å huske på når du får en vikarjobb, er å skaffe deg en skriftlig arbeidsavtale.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
06.10.2010
11:15
16.12.2013 14:17Mest lest

May Lill Kristiansen vet ikke helt hvordan hun skal oppføre seg i jobbintervjuer heretter: - Skal jeg fremstille meg som den jeg er med meninger eller skal jeg være den lojale som bare er snill og grei? 

May Lill Kristiansen vet ikke helt hvordan hun skal oppføre seg i jobbintervjuer heretter: - Skal jeg fremstille meg som den jeg er med meninger eller skal jeg være den lojale som bare er snill og grei? 

Hanna Skotheim

May Lill fortalte om dårlig ledelse på jobben. Det har fått konsekvenser

Håvard Sæbø

Mona (19) fortalte ingen at hun søkte på bygg og anlegg

PRESEDENS: Stendi-saken vil få betydning for norsk arbeidsliv, mener advokat Kjetil Edvardsen, som har ført saken for Fagforbundets medlemmer.

PRESEDENS: Stendi-saken vil få betydning for norsk arbeidsliv, mener advokat Kjetil Edvardsen, som har ført saken for Fagforbundets medlemmer.

Werner Juvik

Nå kan Gry juble for millionutbetaling: – Jeg har nesten ikke ord

Leif Martin Kirknes

Fjern momsen på strømregninga, foreslår lederen i EL og IT Forbundet

TV-profil Harald Eia er blitt verdsatt for sitt engasjement for fagbevegelsen.

TV-profil Harald Eia er blitt verdsatt for sitt engasjement for fagbevegelsen.

Ida Bing

Harald Eia ba seerne innstendig om å fagorganisere seg. Nå får han Nitos hederspris

Omar Jørgensen

SV, Ap og Sp enige om nytt statsbudsjett: Her er noe av det de ble enige om

Colourbox.com

Det blir likevel feriepenger på dagpenger for arbeidsløse og permitterte

Håvard Sæbø

Tillitsvald fekk skriftleg åtvaring: – Aldri kjekt å bli herja med

LO-leder Peggy Hessen Følsvik svarte på utfordringen fra NNN-leder Anne Berit Aker Hansen, og gikk gjennom problemene knyttet til AFP da hun innledet på NNN-landsmøte tirsdag.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik svarte på utfordringen fra NNN-leder Anne Berit Aker Hansen, og gikk gjennom problemene knyttet til AFP da hun innledet på NNN-landsmøte tirsdag.

Håvard Sæbø

AFP-pensjonen kan bli utsatt til 2024. LO-lederen innrømmer at det er komplisert

Saken om lønnstrekk er oppe for Høyesterett i Oslo i disse dager.

Saken om lønnstrekk er oppe for Høyesterett i Oslo i disse dager.

Leif Martin Kirknes

Kan en arbeidsgiver trekke deg i lønn, bare for at det står i arbeidsavtalen? Høyesterett avgjør saken snart

Gry Espeland og de ansatte ved Figgjo AS får nå likevel feriepenger på dagpengene de mottok i 2021.

Gry Espeland og de ansatte ved Figgjo AS får nå likevel feriepenger på dagpengene de mottok i 2021.

Jan Inge Haga

Klubbleder Gry jubler for feriepenger på dagpenger: – Vi har ikke så mye fra før av

PENGER UT AV LANDET: Økonomiprofessor ved UiO Karen Helene Ulltveit-Moe reagerer på at utenlandske eiere tar millioner i utbytte etter å ha fått støtte under pandemien.

PENGER UT AV LANDET: Økonomiprofessor ved UiO Karen Helene Ulltveit-Moe reagerer på at utenlandske eiere tar millioner i utbytte etter å ha fått støtte under pandemien.

Tri Nguyen Dinh

Utenlandske eiere tok ut 722 millioner kroner i utbytte fra krisestøttede bedrifter

VIL SPARE STRØM: Organisasjonene i debatt på dagens morgenmøte. Fra venstre Rolf Iver Hagemo, Norsk Varmepumpeforening, Tore Strandskog, Nelfo, Jan Olav Andersen, EL og IT Forbundet og Guro Hauge fra Zero.

VIL SPARE STRØM: Organisasjonene i debatt på dagens morgenmøte. Fra venstre Rolf Iver Hagemo, Norsk Varmepumpeforening, Tore Strandskog, Nelfo, Jan Olav Andersen, EL og IT Forbundet og Guro Hauge fra Zero.

Knut Viggen

Strømsparing i vanlige hjem er beste klimatiltak: – Ubegripelig at ikke politikerne tar tak i det

Jan-Erik Østlie

Øker snittprisen på strøm med 10 øre, vil det koste bedriften Stian jobber i 300 millioner mer i året

ENDRET PRAKSIS: Coop Hordaland vil ikke lenger betale deltidsansatte dobbel lønn for å jobbe de siste tre søndagene før jul. Illustrasjonsbilde.

ENDRET PRAKSIS: Coop Hordaland vil ikke lenger betale deltidsansatte dobbel lønn for å jobbe de siste tre søndagene før jul. Illustrasjonsbilde.

Erlend Angelo

Coop-ansatte får dårligere betalt for søndagsarbeid enn før

Colourbox.com

De aller rikeste har en fordel. Derfor øker ulikheten

AVVISTE ANKEN: Omsorgsarbeiderne gikk til sak mot Stendi (tidligere Aleris) for ulovlige arbeidsforhold. Nå har også Høyesterett sagt sitt.

AVVISTE ANKEN: Omsorgsarbeiderne gikk til sak mot Stendi (tidligere Aleris) for ulovlige arbeidsforhold. Nå har også Høyesterett sagt sitt.

Leif Martin Kirknes

Høyesterett avviser anken fra Stendi: Nå får omsorgsarbeiderne millionerstatning

GRANSKER: Håkon Holmen er utdannet siviløkonom og tidligere major. Han leder laget som nå skal granske hvordan private barnehager bruker de 27 milliarder kroner de får i året fra skattebetalerne og foreldre.

GRANSKER: Håkon Holmen er utdannet siviløkonom og tidligere major. Han leder laget som nå skal granske hvordan private barnehager bruker de 27 milliarder kroner de får i året fra skattebetalerne og foreldre.

Øystein Windstad

Før hjalp majoren bøndene med å passe på dyr på beite. Nå skal han kontrollere de private barnehagene

SSB-rapporten viser at ulikhet er et større samfunnsproblem enn mange hadde trodd, sier SV-leder Audun Lysbakken.

SSB-rapporten viser at ulikhet er et større samfunnsproblem enn mange hadde trodd, sier SV-leder Audun Lysbakken.

Brian Cliff Olguin

Ulikheten i Norge er 36 prosent høyere enn offisiell statistikk

I 2019 ble drift og vedlikehold skilt ut som et eget selskap i Bane Nor – Spordrift. Nå er de ansatte spente på hva som vil skje videre med konkurranseutsettingen.

I 2019 ble drift og vedlikehold skilt ut som et eget selskap i Bane Nor – Spordrift. Nå er de ansatte spente på hva som vil skje videre med konkurranseutsettingen.

Morten Hansen

Jernbaneansatte kan juble: Nå stopper Støre anbudskonkurransen på drift og vedlikehold


Flere saker