JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

M for midlertidig

Journalistvikar Stian Wåsjø Simonsen stortrives i NRK blant gode og dyktige kollegaer. Men er tiden hans i ferd med å renne ut fordi han ikke har fast jobb? For Stian og tusenvis av arbeidstakere er framtida høyst usikker.06.10.2010
11:15
16.12.2013 14:17

tri.nguyen@lomedia.no

Klokken nærmer seg halv ni en onsdagsmorgen. Stian Wåsjø Simonsen gjør seg klar for nok en nyhetsopplesning. Han melder at det går mot et knepent politisk flertall for å anbefale fire montessoriskoler i Porsgrunn.

Nyhetsopplesning har han gjort før, etter tre lange år i NRK Østafjells Telemark. Han stortrives med de faglige utfordringene og arbeidsmiljøet.

Simonsen har blant annet dekket håndball VM og Melodi Grand Prix. Dessuten gravde han opp norgesnyheten om kattemannen med hundreogørten katter i stua. Foreløpig kan ingenting avsløre at Stian er vikar og ikke ansatt.

Omtrent samtidig har Marianne Lande Hallingskog nettopp gjort en avtale med ordføreren i Kragerø, Kåre Preben Hegland. Etter å ha snappet opp en sak

i formannskapet vil Hallingskog spørre ordføreren om kommunen vil støtte et senter mot seksuelle overgrep.

Hun er samboer med NRKjournalisten Simonsen og også vikar, men jobber for Varden. Etter nesten fire år i midlertidige ansettelsesforhold hos NRK, fikk hun ikke fortsette. Det til tross for at hun så for seg en livslang karriere i NRKs lokaler.

– Jeg er kritisk til måten de kvitter seg med vikarer på. Det faller på sin egen urimelighet at man plutselig ikke har bruk for en vikar etter fire år. Fireårsregelen står sterkt i NRK, og blir brukt mot sin hensikt. Istedenfor å beskytte de ansatte, så bruker bedriften regelen til å unngå å ansette folk fast, sier Hallingskog.

Hun trives godt i Varden, og setter pris på nye erfaringer og utfordringer, men legger ikke skjul på at NRK-karrieren ble litt for brått avsluttet.

– Nå har jeg vikariat i Varden fram til februar. Det er langsiktig for min del, sier hun halvironisk.

I NRKs lokaler sitter Simonsen og diskuterer vikarsituasjonen med Grete Ingebjørg Berge og Anne Cathrine Syversen. Berge er vikar mens Syversen ble fast ansatt etter åtte år som vikar. De gjør stort sett samme jobben og det er vanskelig for en utenforstående å skille dem. Mens Syversen har et adgangskort med NRK-logo og et pent bilde på, har Berge et adgangskort med en stor M på. M for midlertidig.

– Jeg synes det er litt unødvendig å skille oss på denne måten. Det hender jeg snur adgangskortet bak fram for å ikke avsløre at jeg bare er en vikar, ler Berge.

– Jeg føler med alle NRKs vikarer i dag. Jeg hadde akkurat de samme bekymringene og frustrasjonene da jeg selv var vikar. Framtiden var uviss og man hadde færre rettigheter enn de ansatte. Jeg følte meg mindre verdt som arbeidstager, forteller Syversen, som tør å være kritisk nå som hun er ansatt.

Det første året hun jobbet for NRK hadde hun ikke NRK-epost fordi det kostet penger. Ikke fikk hun avisabonnement, telefon og frilisens selv om det er viktige arbeidsverktøy. Svar og avslag på søknader så hun ingenting til.

LO-Aktuelt sliter med å intervjue flere av vikarene. Noen er redde for å brenne bruer hvis de sier noe galt som kommer ut. Det virker som det er en selvpålagt munnkurv.

Berge, som straks er på vei fra Telemark til Oslo for et tilkallingsvikariat, bekrefter at hun går glipp av informasjon og rettigheter i huset.

– Jeg vet egentlig ikke hva jeg har rett på eller ikke av aviser, telefon og tv, men internett og pc har jeg. Jeg vet egentlig ikke hva jeg burde vite og hva jeg lurer på. Som vikar ønsker jeg nok at ting ikke bare var opp til meg selv, sier Berge.

Den dårlige informasjonen i huset bekreftes ved at Marianne Hallingskog forteller til LO-Aktuelt at hun etter fire år i NRK, fortsatt betalte for aviser og lisens selv. Hun visste ikke om hun hadde krav på det eller ikke.

Redaksjonssjef Heidi Pleym kjenner seg ikke igjen i kritikken.

– All informasjon om ansattegoder er samlet i en egen elektronisk håndbok på vårt intranett. Nyansatte får en gjennomgang av hvor de finner dette når de kommer til oss forklarer Pleym.

– Når det gjelder vikarbruk, så er det slik at enhver vikar erstatter en fast ansatt i permisjon. Det er ikke slik at vi har vikarer inne når vi egentlig kunne ansatt dem. Vi har dyktige vikarer som behandles som en naturlig del av staben i hverdagen, hevder redaksjonssjefen.

– Fireårsregelen stresser meg litt, jeg hadde vært roligere hvis den ikke eksisterte. På mange måter kan man si at den virker mot sin hensikt. Jeg trives godt her og drømmer om en ansettelse, men kan ikke nekte for at jeg noen ganger er bekymret for at timeglasset skal renne ut nå som jeg begynner å nærme meg fire år i NRK, sier Simonsen.

Situasjonen og frustrasjonen til Hallingskog og vikarene i NRK Telemark er på ingen måte unik. Nylig sa NRK-vikar Pia Beathe Pedersen opp på direkten i en nyhetsbulletin, etterpå la hun ut en nettsak som forklarte oppsigelsen og frustrasjonen ved det å være vikar. Der skrev hun blant annet om manglende informasjon og arroganse fra ledelsen når man har vikarstatus. Hendelsen har skapt debatt og satt fokus på vikarbruk i mediebransjen.

Pedersen har mottatt enorme mengder med støterklæringer fra kollegaer rundt om i landet som kjenner seg igjen i historien hennes. I skrivende stund har støttegruppen hennes på facebook over 2000 medlemmer.

– Vikarspørsmålet er det viktigste og vanskeligste spørsmålet for klubbstyret. Det er ingen tvil om at det hersker bekymring og frustrasjon blant vikarene som ønsker seg tryggere ansettelsesformer forteller NRKJ-leder i Telemark, Gisle Espeland.

– Men vi er på ingen måte hjelpeløse. Vi jobber med dette kontinuerlig og har klart å opparbeide en konstruktiv dialog med ledelsen de siste årene. Vi har hatt to tilfeller hvor 4-årsregelen har kommet på banen. Dessverre fikk den ene en tristere skjebne, sier den ferske klubblederen som foreløpig ikke har noe samarbeid med andre NRK-redaksjoner på dette feltet.

– Nå er det mye negativt fokus på det å være vikar. Det å komme inn som vikar er også en god rekrutteringsarena for å få vist seg fram, sier redaksjonssjef Pleym.

– Men hvorfor har NRK egne kort til midlertidige ansatte som stempler dem som ikke-ansatte. Er ikke det ekskluderende?

– Jeg har aldri tenkt på det og sett på det slik, svarer Pleym.

Det er forbudt å tilby ansatte i vikariater eller i engasjement dårligere lønn eller arbeidsvilkår enn de som er fast ansatt.

Blir du syk som vikar og må være hjemme fra jobben er regelen at du må ha vært ansatt hos arbeidsgiver i to måneder før du har rett til å benytte egenmelding.

Du har rett til å få sykepenger fra arbeidsgiver dersom du har jobbet der i minst fire uker. Betingelsen er at du kan vise frem en sykemelding fra lege.

Du har krav på ferie som alle andre selv om du er vikar. Det vil si 4 uker og 1 dag, eller 5 uker dersom du er ansatt i staten eller i en bedrift som har tariff avtale med fem ukers ferie.

For å få med seg opptjente pensjonsrettigheter fra en arbeidsgiver må du ha jobbet der i minst ett år. Slutter du før dette, får du ingenting utover pensjonen fra folketrygden.

Du har rett til å få fast ansettelse dersom du har jobbet midlertidig eller som vikar sammenhengende i minst fire år.

Det viktigste å huske på når du får en vikarjobb, er å skaffe deg en skriftlig arbeidsavtale.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
06.10.2010
11:15
16.12.2013 14:17Mest lest

Tillitsvalgt Kateryna Bilokin mener at deler av bonusen kunne blitt brukt til andre viktig tiltak i bedriften.

Tillitsvalgt Kateryna Bilokin mener at deler av bonusen kunne blitt brukt til andre viktig tiltak i bedriften.

Erlend Angelo

Ikea-ansatte får mer enn en månedslønn i bonus. Men tillitsvalgte Kateryna jubler ikke

I slutten av forrige måned ble en malebedrift i Oslo slått konkurs. Årsak: Arbeidsgiver hadde ikke betalt ut 22.000 kroner i feriepenger, som han skyldte en av sine ansatte. (Illustrasjonsfoto)

I slutten av forrige måned ble en malebedrift i Oslo slått konkurs. Årsak: Arbeidsgiver hadde ikke betalt ut 22.000 kroner i feriepenger, som han skyldte en av sine ansatte. (Illustrasjonsfoto)

Håvard Sæbø

Maler slo arbeidsgiveren konkurs da han ikke fikk 22.000 kroner i feriepenger

INGEN STREIK: Partene i statsoppgjøret landet en enighet seks timer på overtid Her er LO Stat-leder Egil André Aas (nr. to f.v.), kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (f.h.), personaldirektør Gisle Norheim i staten, og leder Anders Kvam i Akademikerne stat (t.v.).

INGEN STREIK: Partene i statsoppgjøret landet en enighet seks timer på overtid Her er LO Stat-leder Egil André Aas (nr. to f.v.), kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (f.h.), personaldirektør Gisle Norheim i staten, og leder Anders Kvam i Akademikerne stat (t.v.).

Morten Hansen

Sjekk lønnshoppet for statsansatte

Erna Solberg diskuterer med statsrådene Henrik Asheim og Abid Raja.

Erna Solberg diskuterer med statsrådene Henrik Asheim og Abid Raja.

Stian Lysberg Solum / NTB

Pensjon: Her vil regjeringen kutte

Det kan bli streik blant sykepleierne i kommunene etter at et flertall av medlemmene sa nei til resultatet i lønnsoppgjøret.

Det kan bli streik blant sykepleierne i kommunene etter at et flertall av medlemmene sa nei til resultatet i lønnsoppgjøret.

Tri Nguyen Dinh

Sykepleierne vraker årets lønnsoppgjør. Nå øker streikefaren

BRUK OG KAST: Tre uker etter at hun fikk økt stillingsprosent, ble Marit Lysgård Amundsen oppsagt fra jobben i Rauma kommune.

BRUK OG KAST: Tre uker etter at hun fikk økt stillingsprosent, ble Marit Lysgård Amundsen oppsagt fra jobben i Rauma kommune.

Sidsel Hjelme

Marit (36) fikk endelig fast jobb etter seks år. Så kom et brev i posten

SKIKKELIG SKUFFA: – Jeg ble så irritert over årets lønnsoppgjør, sier Marit Berg.

SKIKKELIG SKUFFA: – Jeg ble så irritert over årets lønnsoppgjør, sier Marit Berg.

Katharina Dale Håkonsen

Mens topplønte i staten fikk 5.700 kroner mer i lønn, fikk resepsjonsvakt Marit 1.700: – Jeg ble så irritert

FRA VONDT TIL VERRE: Taxisjåførene Svein Skavang Graadal (til venstre) og John-Egil Dahl bruker mye av arbeidsdagen på å vente på neste tur. Med flere drosjer som skal konkurrere om de samme kundene, kan det bli enda mer ventetid.

FRA VONDT TIL VERRE: Taxisjåførene Svein Skavang Graadal (til venstre) og John-Egil Dahl bruker mye av arbeidsdagen på å vente på neste tur. Med flere drosjer som skal konkurrere om de samme kundene, kan det bli enda mer ventetid.

Tormod Ytrehus

Taxisjåførene Svein og John-Egil frykter for fremtiden med de nye reglene fra 1. november

Nytt om navn:

Espen Barth Eide

Espen Barth Eide

Sissel M. Rasmussen

Espen Barth Eide risikerer å miste sikker stortingsplass for Ap

Øystein Hole falt fra et stillas og skadet seg stygt. Så gikk forsikringsselskapet konkurs. Nå skal Høyesterett avgjøre om han kan få føre saken sin for norsk rett.

Øystein Hole falt fra et stillas og skadet seg stygt. Så gikk forsikringsselskapet konkurs. Nå skal Høyesterett avgjøre om han kan få føre saken sin for norsk rett.

Britt Andreassen (Innfelt foto: privat)

– Jeg klarer ikke å se at dette skal være en diskusjon. Jeg falt og ødela meg på jobb – og jeg var forsikret

Statsminister Erna Solberg (H).

Statsminister Erna Solberg (H).

Jan-Erik Østlie

Faktasjekk: Nei, en vanlig familie får ikke 14.000 i skattelette med årets forslag til statsbudsjett

EIN TILSETT MÅ JOBBE I 15 ÅR: For å tene like mykje som Choice-sjef Torgeir Silseth gjer på eitt år, må ein tilsett jobbe fulltid i 15 år.

EIN TILSETT MÅ JOBBE I 15 ÅR: For å tene like mykje som Choice-sjef Torgeir Silseth gjer på eitt år, må ein tilsett jobbe fulltid i 15 år.

Nordic Choice Hotels

Hotellansatte må jobbe i 15 år for å tjene like mye som sjefen gjør på ett år

Mimmi Kvisvik, leder i Fellesorganisasjonen.

Mimmi Kvisvik, leder i Fellesorganisasjonen.

Jan-Erik Østlie

Det vil føles urettferdig hvis sykepleierne får mer enn andre, mener FO-lederen

Per Østvold (til høyre) og andre streikevakter blir pågrepet av politiet og kastet på glattcelle under Linjegods-streiken i Oslo i 1976.

Per Østvold (til høyre) og andre streikevakter blir pågrepet av politiet og kastet på glattcelle under Linjegods-streiken i Oslo i 1976.

Stein Marienborg/Arbeiderbladet/Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek

Per Østvold (71) har både vært domfelt og dommer. Nå takker fagforeningskjempen av

SAVNER TRYGGHETEN: Assisterende varehussjef Omed Poor er veldig glad i arbeidsplassen sin, og vil at alt skal være på stell på Ikea Furuset.

SAVNER TRYGGHETEN: Assisterende varehussjef Omed Poor er veldig glad i arbeidsplassen sin, og vil at alt skal være på stell på Ikea Furuset.

Jan-Erik Østlie

Ikea-lederen måtte selv stoppe en tyv: – Savnet etter vekterne er stort

ENIGE: Etter en lang natts ferd kom Gisle Norheim (f.v.), Nikolai Astrup, Guro Elisabeth Lind, Pål Arnesen, Anders Kvam og Egil André Aas til enighet.

ENIGE: Etter en lang natts ferd kom Gisle Norheim (f.v.), Nikolai Astrup, Guro Elisabeth Lind, Pål Arnesen, Anders Kvam og Egil André Aas til enighet.

Morten Hansen

Dette ble partene i statsoppgjøret enige om

– Dette oppgjøret burde vært løst rundt forhandlingsbordet, det hadde ikke trengt å gå til mekling, mener forbundsleder Torbjørn Bongo i Norges Offisers- og Spesialistforbund. Han sier seg skuffet over statens opptreden på flere punkt i årets forhandlinger, og varsler tydelige forventninger om større lønnstillegg og bedre sosial profil på neste års oppgjør.

– Dette oppgjøret burde vært løst rundt forhandlingsbordet, det hadde ikke trengt å gå til mekling, mener forbundsleder Torbjørn Bongo i Norges Offisers- og Spesialistforbund. Han sier seg skuffet over statens opptreden på flere punkt i årets forhandlinger, og varsler tydelige forventninger om større lønnstillegg og bedre sosial profil på neste års oppgjør.

Sissel M. Rasmussen

– To år på rad har de lavest lønnede kommet dårligst ut. Det er uaktuelt å godta neste år

Siv Jensen

Siv Jensen

Jan-Erik Østlie

Siv Jensen mener LO misbruker bistandspenger

Wizz Air sin inntreden i Norge har utløst politisk ordkrig.

Wizz Air sin inntreden i Norge har utløst politisk ordkrig.

Wizz Air

Ap: Høyres nyslåtte motstand mot Wizz Air fremstår som en ren tilsnikelse. – Bare vås, får de til svar

RATING OG PRIS: Renholderne som registrerer seg på vaskehjelp.no må konkurrere på blant annet pris og «trynefaktor» for å få oppdrag.

RATING OG PRIS: Renholderne som registrerer seg på vaskehjelp.no må konkurrere på blant annet pris og «trynefaktor» for å få oppdrag.

skjermdump fra nettsida vaskehjelp.no

Statlig støttet app setter sinnene i kok: Renholderne må konkurrere på pris og trynefaktor


Flere saker