JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

M for midlertidig

Journalistvikar Stian Wåsjø Simonsen stortrives i NRK blant gode og dyktige kollegaer. Men er tiden hans i ferd med å renne ut fordi han ikke har fast jobb? For Stian og tusenvis av arbeidstakere er framtida høyst usikker.06.10.2010
11:15
16.12.2013 14:17

tri.nguyen@lomedia.no

Klokken nærmer seg halv ni en onsdagsmorgen. Stian Wåsjø Simonsen gjør seg klar for nok en nyhetsopplesning. Han melder at det går mot et knepent politisk flertall for å anbefale fire montessoriskoler i Porsgrunn.

Nyhetsopplesning har han gjort før, etter tre lange år i NRK Østafjells Telemark. Han stortrives med de faglige utfordringene og arbeidsmiljøet.

Simonsen har blant annet dekket håndball VM og Melodi Grand Prix. Dessuten gravde han opp norgesnyheten om kattemannen med hundreogørten katter i stua. Foreløpig kan ingenting avsløre at Stian er vikar og ikke ansatt.

Omtrent samtidig har Marianne Lande Hallingskog nettopp gjort en avtale med ordføreren i Kragerø, Kåre Preben Hegland. Etter å ha snappet opp en sak

i formannskapet vil Hallingskog spørre ordføreren om kommunen vil støtte et senter mot seksuelle overgrep.

Hun er samboer med NRKjournalisten Simonsen og også vikar, men jobber for Varden. Etter nesten fire år i midlertidige ansettelsesforhold hos NRK, fikk hun ikke fortsette. Det til tross for at hun så for seg en livslang karriere i NRKs lokaler.

– Jeg er kritisk til måten de kvitter seg med vikarer på. Det faller på sin egen urimelighet at man plutselig ikke har bruk for en vikar etter fire år. Fireårsregelen står sterkt i NRK, og blir brukt mot sin hensikt. Istedenfor å beskytte de ansatte, så bruker bedriften regelen til å unngå å ansette folk fast, sier Hallingskog.

Hun trives godt i Varden, og setter pris på nye erfaringer og utfordringer, men legger ikke skjul på at NRK-karrieren ble litt for brått avsluttet.

– Nå har jeg vikariat i Varden fram til februar. Det er langsiktig for min del, sier hun halvironisk.

I NRKs lokaler sitter Simonsen og diskuterer vikarsituasjonen med Grete Ingebjørg Berge og Anne Cathrine Syversen. Berge er vikar mens Syversen ble fast ansatt etter åtte år som vikar. De gjør stort sett samme jobben og det er vanskelig for en utenforstående å skille dem. Mens Syversen har et adgangskort med NRK-logo og et pent bilde på, har Berge et adgangskort med en stor M på. M for midlertidig.

– Jeg synes det er litt unødvendig å skille oss på denne måten. Det hender jeg snur adgangskortet bak fram for å ikke avsløre at jeg bare er en vikar, ler Berge.

– Jeg føler med alle NRKs vikarer i dag. Jeg hadde akkurat de samme bekymringene og frustrasjonene da jeg selv var vikar. Framtiden var uviss og man hadde færre rettigheter enn de ansatte. Jeg følte meg mindre verdt som arbeidstager, forteller Syversen, som tør å være kritisk nå som hun er ansatt.

Det første året hun jobbet for NRK hadde hun ikke NRK-epost fordi det kostet penger. Ikke fikk hun avisabonnement, telefon og frilisens selv om det er viktige arbeidsverktøy. Svar og avslag på søknader så hun ingenting til.

LO-Aktuelt sliter med å intervjue flere av vikarene. Noen er redde for å brenne bruer hvis de sier noe galt som kommer ut. Det virker som det er en selvpålagt munnkurv.

Berge, som straks er på vei fra Telemark til Oslo for et tilkallingsvikariat, bekrefter at hun går glipp av informasjon og rettigheter i huset.

– Jeg vet egentlig ikke hva jeg har rett på eller ikke av aviser, telefon og tv, men internett og pc har jeg. Jeg vet egentlig ikke hva jeg burde vite og hva jeg lurer på. Som vikar ønsker jeg nok at ting ikke bare var opp til meg selv, sier Berge.

Den dårlige informasjonen i huset bekreftes ved at Marianne Hallingskog forteller til LO-Aktuelt at hun etter fire år i NRK, fortsatt betalte for aviser og lisens selv. Hun visste ikke om hun hadde krav på det eller ikke.

Redaksjonssjef Heidi Pleym kjenner seg ikke igjen i kritikken.

– All informasjon om ansattegoder er samlet i en egen elektronisk håndbok på vårt intranett. Nyansatte får en gjennomgang av hvor de finner dette når de kommer til oss forklarer Pleym.

– Når det gjelder vikarbruk, så er det slik at enhver vikar erstatter en fast ansatt i permisjon. Det er ikke slik at vi har vikarer inne når vi egentlig kunne ansatt dem. Vi har dyktige vikarer som behandles som en naturlig del av staben i hverdagen, hevder redaksjonssjefen.

– Fireårsregelen stresser meg litt, jeg hadde vært roligere hvis den ikke eksisterte. På mange måter kan man si at den virker mot sin hensikt. Jeg trives godt her og drømmer om en ansettelse, men kan ikke nekte for at jeg noen ganger er bekymret for at timeglasset skal renne ut nå som jeg begynner å nærme meg fire år i NRK, sier Simonsen.

Situasjonen og frustrasjonen til Hallingskog og vikarene i NRK Telemark er på ingen måte unik. Nylig sa NRK-vikar Pia Beathe Pedersen opp på direkten i en nyhetsbulletin, etterpå la hun ut en nettsak som forklarte oppsigelsen og frustrasjonen ved det å være vikar. Der skrev hun blant annet om manglende informasjon og arroganse fra ledelsen når man har vikarstatus. Hendelsen har skapt debatt og satt fokus på vikarbruk i mediebransjen.

Pedersen har mottatt enorme mengder med støterklæringer fra kollegaer rundt om i landet som kjenner seg igjen i historien hennes. I skrivende stund har støttegruppen hennes på facebook over 2000 medlemmer.

– Vikarspørsmålet er det viktigste og vanskeligste spørsmålet for klubbstyret. Det er ingen tvil om at det hersker bekymring og frustrasjon blant vikarene som ønsker seg tryggere ansettelsesformer forteller NRKJ-leder i Telemark, Gisle Espeland.

– Men vi er på ingen måte hjelpeløse. Vi jobber med dette kontinuerlig og har klart å opparbeide en konstruktiv dialog med ledelsen de siste årene. Vi har hatt to tilfeller hvor 4-årsregelen har kommet på banen. Dessverre fikk den ene en tristere skjebne, sier den ferske klubblederen som foreløpig ikke har noe samarbeid med andre NRK-redaksjoner på dette feltet.

– Nå er det mye negativt fokus på det å være vikar. Det å komme inn som vikar er også en god rekrutteringsarena for å få vist seg fram, sier redaksjonssjef Pleym.

– Men hvorfor har NRK egne kort til midlertidige ansatte som stempler dem som ikke-ansatte. Er ikke det ekskluderende?

– Jeg har aldri tenkt på det og sett på det slik, svarer Pleym.

Det er forbudt å tilby ansatte i vikariater eller i engasjement dårligere lønn eller arbeidsvilkår enn de som er fast ansatt.

Blir du syk som vikar og må være hjemme fra jobben er regelen at du må ha vært ansatt hos arbeidsgiver i to måneder før du har rett til å benytte egenmelding.

Du har rett til å få sykepenger fra arbeidsgiver dersom du har jobbet der i minst fire uker. Betingelsen er at du kan vise frem en sykemelding fra lege.

Du har krav på ferie som alle andre selv om du er vikar. Det vil si 4 uker og 1 dag, eller 5 uker dersom du er ansatt i staten eller i en bedrift som har tariff avtale med fem ukers ferie.

For å få med seg opptjente pensjonsrettigheter fra en arbeidsgiver må du ha jobbet der i minst ett år. Slutter du før dette, får du ingenting utover pensjonen fra folketrygden.

Du har rett til å få fast ansettelse dersom du har jobbet midlertidig eller som vikar sammenhengende i minst fire år.

Det viktigste å huske på når du får en vikarjobb, er å skaffe deg en skriftlig arbeidsavtale.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
06.10.2010
11:15
16.12.2013 14:17Mest lest

Ida Bing

Nina (25) vil leve av avkastning på bolig og pensjonere seg før 40

For sesongarbeidere i landbruket er det fastsatt en lovbestemt minstelønn, allmenngjort lønn, på 123,15 kroner i timen. Mange jordbærprodusenter lar arbeiderne jobbe akkord. (Illustrasjonsfoto)

For sesongarbeidere i landbruket er det fastsatt en lovbestemt minstelønn, allmenngjort lønn, på 123,15 kroner i timen. Mange jordbærprodusenter lar arbeiderne jobbe akkord. (Illustrasjonsfoto)

Håvard Sæbø

Jordbærbonde fikk 250.000 kroner i gebyr. Nå legger han ned produksjonen

MOR: – Jeg vil bruke det lille jeg har av energi på sønnen min. Det må Nav skjønne. Han er det aller viktigste for meg, sier Linn Henriksen. Her sammen med bunkene av papirer fra over ti år i Nav-systemet.

MOR: – Jeg vil bruke det lille jeg har av energi på sønnen min. Det må Nav skjønne. Han er det aller viktigste for meg, sier Linn Henriksen. Her sammen med bunkene av papirer fra over ti år i Nav-systemet.

Yngvil Mortensen

Alenemamma Linn (32) føler Nav ikke tror henne: – Jeg har aldri følt meg dårligere

UHELBREDELIG: Sykdommen har tatt godt for seg av musklene i kroppen, men Bjarkeid er fortsatt krystallklar i toppen.

UHELBREDELIG: Sykdommen har tatt godt for seg av musklene i kroppen, men Bjarkeid er fortsatt krystallklar i toppen.

Nina Hanssen

Som fengselsleder kjempet Knut Bjarkeid for de aller sykeste innsatte. Her gir han politikere et siste spark

Colourbox

Hotell-tilsette gjekk på tips-tap: Arbeidsgivarar kan ta delar av pengane, slår tingretten fast

DAGPENGER VS FULL LØNN: For permitterte er det stor forskjell på om arbeidsgiveren må betale full lønn i 14 dager, eller slipper unna med lønn for bare to dager.

DAGPENGER VS FULL LØNN: For permitterte er det stor forskjell på om arbeidsgiveren må betale full lønn i 14 dager, eller slipper unna med lønn for bare to dager.

Ole Palmstrøm

Ansatte har tapt mange tusen på at arbeidsgiver permitterte dem på kort varsel. Nå er reglene presisert

Sp og statsministerkandidat Trygve Slagsvold Vedum fosser fram på ny måling etter to målinger på rad med tilbakegang.

Sp og statsministerkandidat Trygve Slagsvold Vedum fosser fram på ny måling etter to målinger på rad med tilbakegang.

Jan-Erik Østlie

Sp slår tilbake på ny måling. Nå merker partiet Vedum-effekten igjen

Kommentar:

Håvard Sæbø

«120.000 yrkesaktive medlemmer vil bli påvirket av en slik endring», skriver Jørn Eggum

Nav forskyver uføretidspunktet for personer som innvilges uføretrygd. Mange kan dermed ha fått utbetalt flere tusen kroner mindre. (Illustrasjonsfoto)

Nav forskyver uføretidspunktet for personer som innvilges uføretrygd. Mange kan dermed ha fått utbetalt flere tusen kroner mindre. (Illustrasjonsfoto)

Emmie Olivia Kristiansen

Uføretrygdede kan ha fått flere tusen kroner for lite fra Nav

Torbjørn Røe Isaksen

Torbjørn Røe Isaksen

Nanna Aanes Wolden

Regjeringen stopper streiken i Oslo kommune

JOBBYTTE: Ryggproblemer gjorde at Petter Tømta skiftet yrke fra pølsemaker til bussfører.

JOBBYTTE: Ryggproblemer gjorde at Petter Tømta skiftet yrke fra pølsemaker til bussfører.

Kathrine Geard

Petter kjører buss på heltid, uten fast arbeidstid eller rute: – Det eneste jeg vet er at jeg har fri lørdag og søndag

Aps Sverre Myrli ønsker i tillegg å få vurdert muligheten for å gi Vy kontraktene som er tildelt Go-Ahead og SJ gjennom å kjøpe dem ut.

Aps Sverre Myrli ønsker i tillegg å få vurdert muligheten for å gi Vy kontraktene som er tildelt Go-Ahead og SJ gjennom å kjøpe dem ut.

Eivind Olai Kristiansen

De rødgrønne vil la Vy kjøre tog i Oslo-området

SAVNER IKKE AP: Jan Bøhler har funnet seg godt til rette i sitt nye parti. Denne helgen var han med på sitt første landsmøte i Senterpartiet.

SAVNER IKKE AP: Jan Bøhler har funnet seg godt til rette i sitt nye parti. Denne helgen var han med på sitt første landsmøte i Senterpartiet.

Ylva Seiff Berge

Slik har Jan Bøhler påvirket Senterpartiet etter overgangen fra Ap

Jan-Erik Østlie

Fellesforbundets leder ut mot Sp-vedtak: – Gjør valgkampen vanskelig, sier Eggum

– De siste fem–seks årene har oppslutningen om EØS-avtalen vært formidabel og jevnt økende. Samtidig ser vi at stadig flere snuser på tanken om et norsk EU-medlemskap, sier generalsekretær Fredrik Mellem i Europabevegelsen.

– De siste fem–seks årene har oppslutningen om EØS-avtalen vært formidabel og jevnt økende. Samtidig ser vi at stadig flere snuser på tanken om et norsk EU-medlemskap, sier generalsekretær Fredrik Mellem i Europabevegelsen.

Svein Tofteng

Rekordhøy støtte til EØS-avtalen, viser ny måling

Bakgrunn: Ole Palmstrøm

Unge har fått dårligere oppfølging etter at Nav-reformen ble innført, konkluderer forskere

PROTEST: Jørn Davidsen og Glenn Lauvik (t.h.) reiste fra Bergen til dagens markering foran Stortinget. De kaller gavepakken fra regjeringen for glanspapir uten innhold.

PROTEST: Jørn Davidsen og Glenn Lauvik (t.h.) reiste fra Bergen til dagens markering foran Stortinget. De kaller gavepakken fra regjeringen for glanspapir uten innhold.

Fagforbundet

Snart kan røykdykkere jobbe til de er 70, etter at krav om tidligpensjon fjernes

JAKT: Demonstrantar jaktar på kontraktarbeidarar som har gøymd seg på Menstad laste- og losseplass.

JAKT: Demonstrantar jaktar på kontraktarbeidarar som har gøymd seg på Menstad laste- og losseplass.

Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek

90 år sidan Menstadslaget: Her er historia om eit vendepunkt i norsk arbeidsliv

KUNDENE VURDERER: Var den ansatte smilende, imøtekommende eller kunnskapsrik? Det kan kundene krysse av for etter et besøk hos Jysk.

KUNDENE VURDERER: Var den ansatte smilende, imøtekommende eller kunnskapsrik? Det kan kundene krysse av for etter et besøk hos Jysk.

Jysk

Jysk oppfordrer kundene til å evaluere enkeltansatte: – Alt står og faller på kundens dagsform, sier HKs nestleder

EIERSKAP Større stillinger og mer ansvar har skapt trivsel på jobben. Fra v Berit Kleiven, Ruth Borgny Karlsen, Tove Gundersen, Ann Sillibakken Riise, Elin Bankhol og Anne Håkenstad.

EIERSKAP Større stillinger og mer ansvar har skapt trivsel på jobben. Fra v Berit Kleiven, Ruth Borgny Karlsen, Tove Gundersen, Ann Sillibakken Riise, Elin Bankhol og Anne Håkenstad.

Kathrine Geard

Slik fikk sykehjemsansatte i Lesja større stillinger – nærmest i en fei


Flere saker