JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

M for midlertidig

Journalistvikar Stian Wåsjø Simonsen stortrives i NRK blant gode og dyktige kollegaer. Men er tiden hans i ferd med å renne ut fordi han ikke har fast jobb? For Stian og tusenvis av arbeidstakere er framtida høyst usikker.06.10.2010
11:15
16.12.2013 14:17

tri.nguyen@lomedia.no

Klokken nærmer seg halv ni en onsdagsmorgen. Stian Wåsjø Simonsen gjør seg klar for nok en nyhetsopplesning. Han melder at det går mot et knepent politisk flertall for å anbefale fire montessoriskoler i Porsgrunn.

Nyhetsopplesning har han gjort før, etter tre lange år i NRK Østafjells Telemark. Han stortrives med de faglige utfordringene og arbeidsmiljøet.

Simonsen har blant annet dekket håndball VM og Melodi Grand Prix. Dessuten gravde han opp norgesnyheten om kattemannen med hundreogørten katter i stua. Foreløpig kan ingenting avsløre at Stian er vikar og ikke ansatt.

Omtrent samtidig har Marianne Lande Hallingskog nettopp gjort en avtale med ordføreren i Kragerø, Kåre Preben Hegland. Etter å ha snappet opp en sak

i formannskapet vil Hallingskog spørre ordføreren om kommunen vil støtte et senter mot seksuelle overgrep.

Hun er samboer med NRKjournalisten Simonsen og også vikar, men jobber for Varden. Etter nesten fire år i midlertidige ansettelsesforhold hos NRK, fikk hun ikke fortsette. Det til tross for at hun så for seg en livslang karriere i NRKs lokaler.

– Jeg er kritisk til måten de kvitter seg med vikarer på. Det faller på sin egen urimelighet at man plutselig ikke har bruk for en vikar etter fire år. Fireårsregelen står sterkt i NRK, og blir brukt mot sin hensikt. Istedenfor å beskytte de ansatte, så bruker bedriften regelen til å unngå å ansette folk fast, sier Hallingskog.

Hun trives godt i Varden, og setter pris på nye erfaringer og utfordringer, men legger ikke skjul på at NRK-karrieren ble litt for brått avsluttet.

– Nå har jeg vikariat i Varden fram til februar. Det er langsiktig for min del, sier hun halvironisk.

I NRKs lokaler sitter Simonsen og diskuterer vikarsituasjonen med Grete Ingebjørg Berge og Anne Cathrine Syversen. Berge er vikar mens Syversen ble fast ansatt etter åtte år som vikar. De gjør stort sett samme jobben og det er vanskelig for en utenforstående å skille dem. Mens Syversen har et adgangskort med NRK-logo og et pent bilde på, har Berge et adgangskort med en stor M på. M for midlertidig.

– Jeg synes det er litt unødvendig å skille oss på denne måten. Det hender jeg snur adgangskortet bak fram for å ikke avsløre at jeg bare er en vikar, ler Berge.

– Jeg føler med alle NRKs vikarer i dag. Jeg hadde akkurat de samme bekymringene og frustrasjonene da jeg selv var vikar. Framtiden var uviss og man hadde færre rettigheter enn de ansatte. Jeg følte meg mindre verdt som arbeidstager, forteller Syversen, som tør å være kritisk nå som hun er ansatt.

Det første året hun jobbet for NRK hadde hun ikke NRK-epost fordi det kostet penger. Ikke fikk hun avisabonnement, telefon og frilisens selv om det er viktige arbeidsverktøy. Svar og avslag på søknader så hun ingenting til.

LO-Aktuelt sliter med å intervjue flere av vikarene. Noen er redde for å brenne bruer hvis de sier noe galt som kommer ut. Det virker som det er en selvpålagt munnkurv.

Berge, som straks er på vei fra Telemark til Oslo for et tilkallingsvikariat, bekrefter at hun går glipp av informasjon og rettigheter i huset.

– Jeg vet egentlig ikke hva jeg har rett på eller ikke av aviser, telefon og tv, men internett og pc har jeg. Jeg vet egentlig ikke hva jeg burde vite og hva jeg lurer på. Som vikar ønsker jeg nok at ting ikke bare var opp til meg selv, sier Berge.

Den dårlige informasjonen i huset bekreftes ved at Marianne Hallingskog forteller til LO-Aktuelt at hun etter fire år i NRK, fortsatt betalte for aviser og lisens selv. Hun visste ikke om hun hadde krav på det eller ikke.

Redaksjonssjef Heidi Pleym kjenner seg ikke igjen i kritikken.

– All informasjon om ansattegoder er samlet i en egen elektronisk håndbok på vårt intranett. Nyansatte får en gjennomgang av hvor de finner dette når de kommer til oss forklarer Pleym.

– Når det gjelder vikarbruk, så er det slik at enhver vikar erstatter en fast ansatt i permisjon. Det er ikke slik at vi har vikarer inne når vi egentlig kunne ansatt dem. Vi har dyktige vikarer som behandles som en naturlig del av staben i hverdagen, hevder redaksjonssjefen.

– Fireårsregelen stresser meg litt, jeg hadde vært roligere hvis den ikke eksisterte. På mange måter kan man si at den virker mot sin hensikt. Jeg trives godt her og drømmer om en ansettelse, men kan ikke nekte for at jeg noen ganger er bekymret for at timeglasset skal renne ut nå som jeg begynner å nærme meg fire år i NRK, sier Simonsen.

Situasjonen og frustrasjonen til Hallingskog og vikarene i NRK Telemark er på ingen måte unik. Nylig sa NRK-vikar Pia Beathe Pedersen opp på direkten i en nyhetsbulletin, etterpå la hun ut en nettsak som forklarte oppsigelsen og frustrasjonen ved det å være vikar. Der skrev hun blant annet om manglende informasjon og arroganse fra ledelsen når man har vikarstatus. Hendelsen har skapt debatt og satt fokus på vikarbruk i mediebransjen.

Pedersen har mottatt enorme mengder med støterklæringer fra kollegaer rundt om i landet som kjenner seg igjen i historien hennes. I skrivende stund har støttegruppen hennes på facebook over 2000 medlemmer.

– Vikarspørsmålet er det viktigste og vanskeligste spørsmålet for klubbstyret. Det er ingen tvil om at det hersker bekymring og frustrasjon blant vikarene som ønsker seg tryggere ansettelsesformer forteller NRKJ-leder i Telemark, Gisle Espeland.

– Men vi er på ingen måte hjelpeløse. Vi jobber med dette kontinuerlig og har klart å opparbeide en konstruktiv dialog med ledelsen de siste årene. Vi har hatt to tilfeller hvor 4-årsregelen har kommet på banen. Dessverre fikk den ene en tristere skjebne, sier den ferske klubblederen som foreløpig ikke har noe samarbeid med andre NRK-redaksjoner på dette feltet.

– Nå er det mye negativt fokus på det å være vikar. Det å komme inn som vikar er også en god rekrutteringsarena for å få vist seg fram, sier redaksjonssjef Pleym.

– Men hvorfor har NRK egne kort til midlertidige ansatte som stempler dem som ikke-ansatte. Er ikke det ekskluderende?

– Jeg har aldri tenkt på det og sett på det slik, svarer Pleym.

Det er forbudt å tilby ansatte i vikariater eller i engasjement dårligere lønn eller arbeidsvilkår enn de som er fast ansatt.

Blir du syk som vikar og må være hjemme fra jobben er regelen at du må ha vært ansatt hos arbeidsgiver i to måneder før du har rett til å benytte egenmelding.

Du har rett til å få sykepenger fra arbeidsgiver dersom du har jobbet der i minst fire uker. Betingelsen er at du kan vise frem en sykemelding fra lege.

Du har krav på ferie som alle andre selv om du er vikar. Det vil si 4 uker og 1 dag, eller 5 uker dersom du er ansatt i staten eller i en bedrift som har tariff avtale med fem ukers ferie.

For å få med seg opptjente pensjonsrettigheter fra en arbeidsgiver må du ha jobbet der i minst ett år. Slutter du før dette, får du ingenting utover pensjonen fra folketrygden.

Du har rett til å få fast ansettelse dersom du har jobbet midlertidig eller som vikar sammenhengende i minst fire år.

Det viktigste å huske på når du får en vikarjobb, er å skaffe deg en skriftlig arbeidsavtale.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
06.10.2010
11:15
16.12.2013 14:17Mest lest

ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.

ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.

Erlend Angelo

Tommy jobba seg i senk og ble sykmeldt: – Jeg har aldri blitt så dårlig behandla som av Coop

Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.

Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.

Privat

– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?

Charlotte Rødland Kristiansen er 22 år og må betale alle utgifter til tannlege selv. SV vil at det skal bli gratis.

Charlotte Rødland Kristiansen er 22 år og må betale alle utgifter til tannlege selv. SV vil at det skal bli gratis.

Aslak Bodahl

Charlotte (22) får ikke fikset tennene fordi det er for dyrt: – Ekstremt frustrerende

KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.

KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.

Jan-Erik Østlie

Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker

SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.

SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.

Colourbox

Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard

Folketrygda

Illustrasjon

Illustrasjon

Anna Granqvist

To pensjonistforeninger sier nei til stort løft i minstepensjonen, hvis det betyr mindre pensjon til andre grupper

Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.

Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.

Werner Juvik

Redningsmannskapet i Gjerdrum var i konstant fare. Her er innsatslederens historie

Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.

Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.

Privat

Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg

Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.

Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.

Privat

Mari fikk besøke sin dødssyke far kun én gang i uka. Da kokte det over for overlegen

Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.

Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.

Ida Bing

Harald Eia kurser Ap om Ulikhets-Norge. Her er hans advarsel

Illustrasjon

Illustrasjon

Håvard Sæbø

Rekordhøy arbeidsledighet i Lofoten – henter inn tusener av sesongarbeidere

Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.

Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.

Jan-Erik Østlie

Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat

I en intern LO-måling fra desember som TV 2 har fått tilgang til, får Ap og Jonas Gahr Støre 31,4 prosent oppslutning.

I en intern LO-måling fra desember som TV 2 har fått tilgang til, får Ap og Jonas Gahr Støre 31,4 prosent oppslutning.

Jan-Erik Østlie

Kun tre av ti LO-medlemmer vil stemme Ap, viser intern måling

Jonas Gahr Støre. Arkivfoto

Jonas Gahr Støre. Arkivfoto

Jan-Erik Østlie

– Skal regjeringen komme etter med enda nye innrømmelser, bør det være å gi feriepenger på dagpenger

537 ansatte ved sju Tine-meierier kan bli tatt ut i streik fra lørdag.

537 ansatte ved sju Tine-meierier kan bli tatt ut i streik fra lørdag.

Jan-Erik Østlie

Over 500 ansatte i Tine kan bli tatt ut i streik

Trygve Slagsvold Vedum for skryt for sitt lederskap av tidligere LO-topp Sture Arntzen.

Trygve Slagsvold Vedum for skryt for sitt lederskap av tidligere LO-topp Sture Arntzen.

Jan-Erik Østlie

Tidligere LO-topp: Ap-ledelsen er så utydelige at Senterpartiet blir folkets parti

I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.

I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.

Leif Martin Kirknes

Kravene som kan utelukke Wizz Air fra å delta i konkurransen om norske ruter

Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.

Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.

Jan-Erik Østlie

Togrenholdere kjemper for å beholde lønna: – Stjerneeksempel på borgerlig politikk, mener Moxnes

En forhøyet dagpengesats er viktig for å sikre lavtlønte gjennom koronakrisa, ifølge tillitsvalgt Djevat Hisenai.

En forhøyet dagpengesats er viktig for å sikre lavtlønte gjennom koronakrisa, ifølge tillitsvalgt Djevat Hisenai.

Håvard Sæbø

Permittere og ledige får beholde dagpengesatsen: – Nå slipper de å leve under fattigdomsgrensa

Så sent som søndag sa Erna Solbergs regjering at det foreløpig ikke var aktuelt med en forlengelse av ordningen. Nå har de snudd.

Så sent som søndag sa Erna Solbergs regjering at det foreløpig ikke var aktuelt med en forlengelse av ordningen. Nå har de snudd.

Leif Martin Kirknes

Permitteringsordningen forlenges til 1. juli


Flere saker