JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Røntgenvarsleren

Han hadde bare vært noen få dager på jobben før han oppdaget at her var noe fryktelig falt. Hans nye kolleger gjorde ikke jobben.03.11.2010
11:02
16.12.2013 14:31

torgny@lo-media.no

Pål Stenstad og hans kolleger var satt til å kontrollere sveiseskjøter, men Stenstad oppdaget fort at røntgenfotografering ble erstattet med et krittmerke på røret som kvittering på at kontrollen var gjennomført. Noen ganger ble arbeidsrapportene fylt ut uten at de hadde beveget seg ut av kontoret.

Da Stenstad varslet ledelsen i selskapet om jukset, begynte helvete. I løpet av de kommende tre årene ville han ha vært gjennom to rettssaker og saken var havnet i Stortinget. Deler av flyplassen på Gardermoen må graves opp.

Ikke destruktiv

Stenstad begynte i jobben som NDTteknikker ved Oslo-kontoret til Norwelds Control Services i mars 2007. NDT står for «Non Destructive Testing». Det innebærer at konstruksjoner blir testet for feil uten at de blir deformert. Ikke destruktiv testing er den norske oversettelsen. Norweld har hovedkontoret i Stavern.

Allerede etter to måneder varslet han daglig leder i bedriften om at kollegaene ikke fulgte forskriftene og ikke gjennomførte de testene de var betalt for å utføre. Varslingen førte ikke til noen reaksjon fra ledelsen. Daglig leder i Norweld oppfattet det hele som at det var dårlig personkjemi mellom avdelingslederen og den nyansatte.

Varslingen førte til at leder ved Osloavdelingen startet med voldsomme angrep mot Stenstad. Stenstad ble kalt idiot og regelrytter, han ble grovt trakassert og truet med oppsigelse, av og til flere ganger om dagen.

Byrøntgen

Det finnes ulike NDT-metoder, blant annet ultralyd, magnetpulver, visuell inspeksjon og røntgenfotografering. Ved røntgenfotografering brukes en radioaktiv isotop for å «belyse» filmen.

I Oslo har det de siste 20 årene vært gjennomført en omfattende utbygging av fjernvarme. Når det blir satt trykk på rørene med glohett vann, er det viktig at sveiseskjøtene holder. Norweld Control Services i Oslo har hatt arbeidet med å røntgenfotografere mange av disse skjøtene.

Når en skal røntgenfotografere i bygater er det viktig både med ordentlig avsperring av området og at den radioaktive isotopen blir transportert på en slik måte at ikke uvedkommende blir utsatt for tilfeldig radioaktiv stråling.

Det Stenstad opplevde når bilder ble tatt, var sjokkerende. Intetanende forbipasserende kunne utsettes for betydelige stråledoser. For tryggheten for Oslos borgere kunne det kanskje være like greit at Stenstad flere ganger ble beordret til å merke sveiseskjøtene med nummer og pil og sette på teip som om det var tatt røntgenbilde, men uten at bildet var tatt.

Uten framtid

Flere måneder etter at Stenstad varslet Statens strålevern om forholdene, kom de på inspeksjon. De rettet kritikk mot internkontrollsystemet som blant annet ikke inneholdt instruks for operatører av røntgneutstyret. De rettet kritikk mot lagringen av isotopene og at ingen ved avdelingen hadde ADR-sertifikat som er nødvendig for å transportere radioaktive isotoper.

Naturlig nok rettet de ikke noe kritikk mot at tilfeldige forbipasserende ble utsatt for radioaktive doser langt over det som er tillatt. Strålevernets kontrollører var ikke ute og kontrollerte hvordan de ansatte arbeidet. De sjekket hvordan prosedyrene var.

I september 2007 hadde Stenstad jobbet i bedriften et halvt år, prøvetiden var i ferd med å løpe ut. Han ble innkalt til samtale i Stavern. Ifølge Stenstad fikk han beskjed om at han: «ikke hadde noen fremtid i bedriften grunnet samarbeidsproblemer og at ALLE som hadde jobbet med ham uttalte dette». Han tok både opp det uholdbare arbeidsmiljøet ved avdelingen og jukset.

I november 2007 gjennomførte også Norweld- ledelsen en gjennomgang av arbeidet ved Oslo-kontoret. De fant det meste i orden, men påpekte en alvorlig hendelse, avdelingslederen innrømmet at han hadde utarbeidet en prøvingsrapport for radiografisk undersøkelse når det i virkeligheten bare var foretatt en visuell inspeksjon. For det fikk avdelingslederen en skriftelig advarsel og med beskjed om at hvis dette gjentok seg «ville ansettelsesforholdet opphøre».

Uten sertifikat

Det endte med at Stenstad ble sykmeldt. Han gikk til sak mot bedriften og krevde 500 000 kroner i erstatning. Han tapte i tingretten, men da saken kom opp for lagmannsretten i fjor vant han og fikk en erstatning på 100 000 kroner, pluss vel 87 000 kroner i tapt arbeidsfortjeneste. Til sammen en sum som langt fra dekker hans utgifter i saken.

Stenstad-saken er en av de første dommene etter den nye varslerparagrafen i arbeidsmiljøloven.

Da fusket i Norweld ble kjent, gjorde Force Technology Certification (FTC) en gjennomgang av hele virksomheten i bedriften. FTC er av norske myndigheter gitt sertifiseringsrett for NDT-personell.

Konklusjonen er knusende for Norweld: «FTC mener på basis av de foretatte undersøkelser at NCS gjennom sitt avdelingskontor i Oslo har drevet med graverende juks i faget. (...) Det er avdekket en dårlig faglig kompetanse samt en svært dårlig faglig etikk. Man finner at (avdlingslederen i Oslo og en annen ansatt) har utført arbeid av svært dårlig kvalitet og enkelte tilfeller utferdiget dokumentasjon på arbeid som ikke er utført.»

Resultatet ble at de to og faglig ansvarlig i Norweld mistet sine sertifikater. Daglig leder i virksomheten får en skriftlig advarsel.

FTC konsentrerte undersøkelsen av et forhold, rør for fylling av flybensin på Gardermoen. Denne ledningen skulle være testet 100 prosent, det vil si at alle sveiseskjøter skulle vært røntgenfotografert.

En gjennomgang avdekket at nær samtlige filmer har svært dårlig kvalitet. Kontrollen avdekket filmfeil, lys film, manglende dekning, manglende følsomhet, feil teknikk, avvik mellom rapport og filmer samt andre feil og mangler. I praksis var ikke ledningen som frakter flybensin i et sterkt trafikkert område, overhode kontrollert.

Statsrådstull

OSL bekrefter overfor LO-Aktuelt at dette medfører at de delene av flyplassen hvor jukset ble bevist vil graves opp. Norweld oppgir på sine hjemmesider at selskapet har gjennomført «all NDT og visuell kontroll i forbindelse med utbyggingen av Oslo Sentralbanestasjon og Oslo Lufthavn, Gardermoen». Hafslund fjernvarme som også har vært utsatt for kontrolljuks, sier at de ikke vurderer å grave opp gatene. De har måter å kontrollere skjøtene på som ikke krever at en graver opp gata.

Da FCT hadde konkludert, sendte de saken videre til Vestfold politidistrikt for å vurdere om det forelå straffbare forhold. Etter kort tid henla politiet saken med begrunnelse av at den ikke hørt hjemme i Vestfold og at den ville kreve for mye ressurser.

FrP-eren Bård Hoksrud tok opp saken i Stortingets spørretime 13. oktober, og justisminister Knut Storberget svarte at det er gitt mye ressurser til politiet, men statsråden har fått hjelp av riksadvokaten til å svare i den konkrete saken. Svaret avslører at saksansvarlig jurist som har henlagt saken helt har misforstått:

«Ved gjennomgang av vedtaket oppfattet saksansvarlig jurist at saken dreide seg om juks med sertifikater og at dette har endt med at aktuelle personer enten har fått inndratt sine sertifikater eller fått advarsler», refererer statsråden.

Men justisministeren forklarer at riksadvokaten har krevd en ny gjennomgang av saken. Siste ord er ikke sagt.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
03.11.2010
11:02
16.12.2013 14:31Mest lest

ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.

ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.

Erlend Angelo

Tommy jobba seg i senk og ble sykmeldt: – Jeg har aldri blitt så dårlig behandla som av Coop

Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.

Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.

Privat

– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?

KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.

KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.

Jan-Erik Østlie

Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker

SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.

SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.

Colourbox

Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard

Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.

Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.

Werner Juvik

Redningsmannskapet i Gjerdrum var i konstant fare. Her er innsatslederens historie

Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.

Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.

Privat

Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg

Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.

Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.

Privat

Mari fikk besøke sin dødssyke far kun én gang i uka. Da kokte det over for overlegen

Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.

Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.

Ida Bing

Harald Eia kurser Ap om Ulikhets-Norge. Her er hans advarsel

Illustrasjon

Illustrasjon

Håvard Sæbø

Rekordhøy arbeidsledighet i Lofoten – henter inn tusener av sesongarbeidere

Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.

Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.

Jan-Erik Østlie

Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat

I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.

I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.

Leif Martin Kirknes

Kravene som kan utelukke Wizz Air fra å delta i konkurransen om norske ruter

Jonas Gahr Støre. Arkivfoto

Jonas Gahr Støre. Arkivfoto

Jan-Erik Østlie

– Skal regjeringen komme etter med enda nye innrømmelser, bør det være å gi feriepenger på dagpenger

Martin Håndlykken

Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren

OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.

OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.

Strandbuen/Stine Serigstad

Geir og Jana fikk sjokkbeskjed: – Jeg har tenkt at jobben min er trygg fordi jeg jobber i kommunen

537 ansatte ved sju Tine-meierier kan bli tatt ut i streik fra lørdag.

537 ansatte ved sju Tine-meierier kan bli tatt ut i streik fra lørdag.

Jan-Erik Østlie

Over 500 ansatte i Tine kan bli tatt ut i streik

Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.

Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.

Jan-Erik Østlie

Togrenholdere kjemper for å beholde lønna: – Stjerneeksempel på borgerlig politikk, mener Moxnes

En forhøyet dagpengesats er viktig for å sikre lavtlønte gjennom koronakrisa, ifølge tillitsvalgt Djevat Hisenai.

En forhøyet dagpengesats er viktig for å sikre lavtlønte gjennom koronakrisa, ifølge tillitsvalgt Djevat Hisenai.

Håvard Sæbø

Permittere og ledige får beholde dagpengesatsen: – Nå slipper de å leve under fattigdomsgrensa

Trond Giske

Trond Giske

Leif Martin Kirknes

Giske foreslått som lokallagsleder i Trondheim, men takket selv nei til å stille

Hva blir pensjonen på? Her får du nyttig info.

Hva blir pensjonen på? Her får du nyttig info.

Colourbox

Nær halvparten vet ikke hva de får eller trenger i pensjon

SV-leder Audun Lysbakken krever flere sosiale tiltak for å hindre en permanent ledighet og ulikhet når koronakrisa er over.

SV-leder Audun Lysbakken krever flere sosiale tiltak for å hindre en permanent ledighet og ulikhet når koronakrisa er over.

Jan-Erik Østlie

Åtte forslag: Her er SVs nye krisepakke


Flere saker