JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Røntgenvarsleren

Han hadde bare vært noen få dager på jobben før han oppdaget at her var noe fryktelig falt. Hans nye kolleger gjorde ikke jobben.03.11.2010
11:02
16.12.2013 14:31

torgny@lo-media.no

Pål Stenstad og hans kolleger var satt til å kontrollere sveiseskjøter, men Stenstad oppdaget fort at røntgenfotografering ble erstattet med et krittmerke på røret som kvittering på at kontrollen var gjennomført. Noen ganger ble arbeidsrapportene fylt ut uten at de hadde beveget seg ut av kontoret.

Da Stenstad varslet ledelsen i selskapet om jukset, begynte helvete. I løpet av de kommende tre årene ville han ha vært gjennom to rettssaker og saken var havnet i Stortinget. Deler av flyplassen på Gardermoen må graves opp.

Ikke destruktiv

Stenstad begynte i jobben som NDTteknikker ved Oslo-kontoret til Norwelds Control Services i mars 2007. NDT står for «Non Destructive Testing». Det innebærer at konstruksjoner blir testet for feil uten at de blir deformert. Ikke destruktiv testing er den norske oversettelsen. Norweld har hovedkontoret i Stavern.

Allerede etter to måneder varslet han daglig leder i bedriften om at kollegaene ikke fulgte forskriftene og ikke gjennomførte de testene de var betalt for å utføre. Varslingen førte ikke til noen reaksjon fra ledelsen. Daglig leder i Norweld oppfattet det hele som at det var dårlig personkjemi mellom avdelingslederen og den nyansatte.

Varslingen førte til at leder ved Osloavdelingen startet med voldsomme angrep mot Stenstad. Stenstad ble kalt idiot og regelrytter, han ble grovt trakassert og truet med oppsigelse, av og til flere ganger om dagen.

Byrøntgen

Det finnes ulike NDT-metoder, blant annet ultralyd, magnetpulver, visuell inspeksjon og røntgenfotografering. Ved røntgenfotografering brukes en radioaktiv isotop for å «belyse» filmen.

I Oslo har det de siste 20 årene vært gjennomført en omfattende utbygging av fjernvarme. Når det blir satt trykk på rørene med glohett vann, er det viktig at sveiseskjøtene holder. Norweld Control Services i Oslo har hatt arbeidet med å røntgenfotografere mange av disse skjøtene.

Når en skal røntgenfotografere i bygater er det viktig både med ordentlig avsperring av området og at den radioaktive isotopen blir transportert på en slik måte at ikke uvedkommende blir utsatt for tilfeldig radioaktiv stråling.

Det Stenstad opplevde når bilder ble tatt, var sjokkerende. Intetanende forbipasserende kunne utsettes for betydelige stråledoser. For tryggheten for Oslos borgere kunne det kanskje være like greit at Stenstad flere ganger ble beordret til å merke sveiseskjøtene med nummer og pil og sette på teip som om det var tatt røntgenbilde, men uten at bildet var tatt.

Uten framtid

Flere måneder etter at Stenstad varslet Statens strålevern om forholdene, kom de på inspeksjon. De rettet kritikk mot internkontrollsystemet som blant annet ikke inneholdt instruks for operatører av røntgneutstyret. De rettet kritikk mot lagringen av isotopene og at ingen ved avdelingen hadde ADR-sertifikat som er nødvendig for å transportere radioaktive isotoper.

Naturlig nok rettet de ikke noe kritikk mot at tilfeldige forbipasserende ble utsatt for radioaktive doser langt over det som er tillatt. Strålevernets kontrollører var ikke ute og kontrollerte hvordan de ansatte arbeidet. De sjekket hvordan prosedyrene var.

I september 2007 hadde Stenstad jobbet i bedriften et halvt år, prøvetiden var i ferd med å løpe ut. Han ble innkalt til samtale i Stavern. Ifølge Stenstad fikk han beskjed om at han: «ikke hadde noen fremtid i bedriften grunnet samarbeidsproblemer og at ALLE som hadde jobbet med ham uttalte dette». Han tok både opp det uholdbare arbeidsmiljøet ved avdelingen og jukset.

I november 2007 gjennomførte også Norweld- ledelsen en gjennomgang av arbeidet ved Oslo-kontoret. De fant det meste i orden, men påpekte en alvorlig hendelse, avdelingslederen innrømmet at han hadde utarbeidet en prøvingsrapport for radiografisk undersøkelse når det i virkeligheten bare var foretatt en visuell inspeksjon. For det fikk avdelingslederen en skriftelig advarsel og med beskjed om at hvis dette gjentok seg «ville ansettelsesforholdet opphøre».

Uten sertifikat

Det endte med at Stenstad ble sykmeldt. Han gikk til sak mot bedriften og krevde 500 000 kroner i erstatning. Han tapte i tingretten, men da saken kom opp for lagmannsretten i fjor vant han og fikk en erstatning på 100 000 kroner, pluss vel 87 000 kroner i tapt arbeidsfortjeneste. Til sammen en sum som langt fra dekker hans utgifter i saken.

Stenstad-saken er en av de første dommene etter den nye varslerparagrafen i arbeidsmiljøloven.

Da fusket i Norweld ble kjent, gjorde Force Technology Certification (FTC) en gjennomgang av hele virksomheten i bedriften. FTC er av norske myndigheter gitt sertifiseringsrett for NDT-personell.

Konklusjonen er knusende for Norweld: «FTC mener på basis av de foretatte undersøkelser at NCS gjennom sitt avdelingskontor i Oslo har drevet med graverende juks i faget. (...) Det er avdekket en dårlig faglig kompetanse samt en svært dårlig faglig etikk. Man finner at (avdlingslederen i Oslo og en annen ansatt) har utført arbeid av svært dårlig kvalitet og enkelte tilfeller utferdiget dokumentasjon på arbeid som ikke er utført.»

Resultatet ble at de to og faglig ansvarlig i Norweld mistet sine sertifikater. Daglig leder i virksomheten får en skriftlig advarsel.

FTC konsentrerte undersøkelsen av et forhold, rør for fylling av flybensin på Gardermoen. Denne ledningen skulle være testet 100 prosent, det vil si at alle sveiseskjøter skulle vært røntgenfotografert.

En gjennomgang avdekket at nær samtlige filmer har svært dårlig kvalitet. Kontrollen avdekket filmfeil, lys film, manglende dekning, manglende følsomhet, feil teknikk, avvik mellom rapport og filmer samt andre feil og mangler. I praksis var ikke ledningen som frakter flybensin i et sterkt trafikkert område, overhode kontrollert.

Statsrådstull

OSL bekrefter overfor LO-Aktuelt at dette medfører at de delene av flyplassen hvor jukset ble bevist vil graves opp. Norweld oppgir på sine hjemmesider at selskapet har gjennomført «all NDT og visuell kontroll i forbindelse med utbyggingen av Oslo Sentralbanestasjon og Oslo Lufthavn, Gardermoen». Hafslund fjernvarme som også har vært utsatt for kontrolljuks, sier at de ikke vurderer å grave opp gatene. De har måter å kontrollere skjøtene på som ikke krever at en graver opp gata.

Da FCT hadde konkludert, sendte de saken videre til Vestfold politidistrikt for å vurdere om det forelå straffbare forhold. Etter kort tid henla politiet saken med begrunnelse av at den ikke hørt hjemme i Vestfold og at den ville kreve for mye ressurser.

FrP-eren Bård Hoksrud tok opp saken i Stortingets spørretime 13. oktober, og justisminister Knut Storberget svarte at det er gitt mye ressurser til politiet, men statsråden har fått hjelp av riksadvokaten til å svare i den konkrete saken. Svaret avslører at saksansvarlig jurist som har henlagt saken helt har misforstått:

«Ved gjennomgang av vedtaket oppfattet saksansvarlig jurist at saken dreide seg om juks med sertifikater og at dette har endt med at aktuelle personer enten har fått inndratt sine sertifikater eller fått advarsler», refererer statsråden.

Men justisministeren forklarer at riksadvokaten har krevd en ny gjennomgang av saken. Siste ord er ikke sagt.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
03.11.2010
11:02
16.12.2013 14:31Mest lest

LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.

Håvard Sæbø

LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet

Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.

Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.

Jan-Erik Østlie

Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme

MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.

MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.

Ole Palmstrøm

Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer

LO og NHO ble enige i  årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.

LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.

Håvard Sæbø

Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart

Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.

Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.

Emmie Olivia Kristiansen

16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten

Sissel M. Rasmussen

Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger

2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.

2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.

Brian Cliff Olguin

Nytt lønnsoppgjør i havn: 34.000 ansatte får ny lønn

For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.

For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.

Leif Martin Kirknes

Ny måling: Nå er Ap størst igjen. Det har ikke skjedd siden juni i fjor

FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.

FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.

Tormod Ytrehus

Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få

Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.

Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.

LO Stat

Lønnsoppgjøret: Så mye får helsearbeidere, postbud og operasangere

Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.

Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.

Emmie Olivia Kristiansen

Hva skjer i lønnsoppgjørene fremover? Åtte spørsmål og svar

Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.

Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.

Leif Martin Kirknes

LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet

Vekter og tillitsvalgt Knut-Johannes Berg er lei av å sakke akterut på lønn. Derfor blir han provosert av NHOs krav i årets mellomoppgjør.

Vekter og tillitsvalgt Knut-Johannes Berg er lei av å sakke akterut på lønn. Derfor blir han provosert av NHOs krav i årets mellomoppgjør.

Sissel M. Rasmussen

Vekter Knut-Johannes er provosert: Om NHO får gjennomslag, vil han henge enda mer etter på lønn

Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.

Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.

Håvard Sæbø

Hva er egentlig frontfagsmodellen? Du får svarene her

Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.

Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.

Alf Ragnar Olsen

Nå starter lønnsoppgjøret for helsearbeidere, postbud og operasangere

Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.

Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.

Erlend Angelo

Derfor er lavtlønte kvinner så viktig for LO

Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.

Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.

Helge Rønning Birkelund

Wizz Air tapte rettssak mot tidligere ansatte: – Det bør være en ordentlig tankevekker

Senterpartiet faller 4,6 prosentpoeng til en oppslutning på 14 prosent i målingen.

Senterpartiet faller 4,6 prosentpoeng til en oppslutning på 14 prosent i målingen.

Jan-Erik Østlie

Arbeiderpartiet kraftig fram i ny meningsmåling. Senterpartiet stuper

– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Øyvind Aukrust

Støre varsler full gjennomgang av Nav: Slik skal Norge bli best til å få folk i jobb igjen

LO Media

Fagbevegelsen er samstemt: SV må med i en ny rødgrønn regjering


Flere saker