JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Røntgenvarsleren

Han hadde bare vært noen få dager på jobben før han oppdaget at her var noe fryktelig falt. Hans nye kolleger gjorde ikke jobben.03.11.2010
11:02
16.12.2013 14:31

torgny@lo-media.no

Pål Stenstad og hans kolleger var satt til å kontrollere sveiseskjøter, men Stenstad oppdaget fort at røntgenfotografering ble erstattet med et krittmerke på røret som kvittering på at kontrollen var gjennomført. Noen ganger ble arbeidsrapportene fylt ut uten at de hadde beveget seg ut av kontoret.

Da Stenstad varslet ledelsen i selskapet om jukset, begynte helvete. I løpet av de kommende tre årene ville han ha vært gjennom to rettssaker og saken var havnet i Stortinget. Deler av flyplassen på Gardermoen må graves opp.

Ikke destruktiv

Stenstad begynte i jobben som NDTteknikker ved Oslo-kontoret til Norwelds Control Services i mars 2007. NDT står for «Non Destructive Testing». Det innebærer at konstruksjoner blir testet for feil uten at de blir deformert. Ikke destruktiv testing er den norske oversettelsen. Norweld har hovedkontoret i Stavern.

Allerede etter to måneder varslet han daglig leder i bedriften om at kollegaene ikke fulgte forskriftene og ikke gjennomførte de testene de var betalt for å utføre. Varslingen førte ikke til noen reaksjon fra ledelsen. Daglig leder i Norweld oppfattet det hele som at det var dårlig personkjemi mellom avdelingslederen og den nyansatte.

Varslingen førte til at leder ved Osloavdelingen startet med voldsomme angrep mot Stenstad. Stenstad ble kalt idiot og regelrytter, han ble grovt trakassert og truet med oppsigelse, av og til flere ganger om dagen.

Byrøntgen

Det finnes ulike NDT-metoder, blant annet ultralyd, magnetpulver, visuell inspeksjon og røntgenfotografering. Ved røntgenfotografering brukes en radioaktiv isotop for å «belyse» filmen.

I Oslo har det de siste 20 årene vært gjennomført en omfattende utbygging av fjernvarme. Når det blir satt trykk på rørene med glohett vann, er det viktig at sveiseskjøtene holder. Norweld Control Services i Oslo har hatt arbeidet med å røntgenfotografere mange av disse skjøtene.

Når en skal røntgenfotografere i bygater er det viktig både med ordentlig avsperring av området og at den radioaktive isotopen blir transportert på en slik måte at ikke uvedkommende blir utsatt for tilfeldig radioaktiv stråling.

Det Stenstad opplevde når bilder ble tatt, var sjokkerende. Intetanende forbipasserende kunne utsettes for betydelige stråledoser. For tryggheten for Oslos borgere kunne det kanskje være like greit at Stenstad flere ganger ble beordret til å merke sveiseskjøtene med nummer og pil og sette på teip som om det var tatt røntgenbilde, men uten at bildet var tatt.

Uten framtid

Flere måneder etter at Stenstad varslet Statens strålevern om forholdene, kom de på inspeksjon. De rettet kritikk mot internkontrollsystemet som blant annet ikke inneholdt instruks for operatører av røntgneutstyret. De rettet kritikk mot lagringen av isotopene og at ingen ved avdelingen hadde ADR-sertifikat som er nødvendig for å transportere radioaktive isotoper.

Naturlig nok rettet de ikke noe kritikk mot at tilfeldige forbipasserende ble utsatt for radioaktive doser langt over det som er tillatt. Strålevernets kontrollører var ikke ute og kontrollerte hvordan de ansatte arbeidet. De sjekket hvordan prosedyrene var.

I september 2007 hadde Stenstad jobbet i bedriften et halvt år, prøvetiden var i ferd med å løpe ut. Han ble innkalt til samtale i Stavern. Ifølge Stenstad fikk han beskjed om at han: «ikke hadde noen fremtid i bedriften grunnet samarbeidsproblemer og at ALLE som hadde jobbet med ham uttalte dette». Han tok både opp det uholdbare arbeidsmiljøet ved avdelingen og jukset.

I november 2007 gjennomførte også Norweld- ledelsen en gjennomgang av arbeidet ved Oslo-kontoret. De fant det meste i orden, men påpekte en alvorlig hendelse, avdelingslederen innrømmet at han hadde utarbeidet en prøvingsrapport for radiografisk undersøkelse når det i virkeligheten bare var foretatt en visuell inspeksjon. For det fikk avdelingslederen en skriftelig advarsel og med beskjed om at hvis dette gjentok seg «ville ansettelsesforholdet opphøre».

Uten sertifikat

Det endte med at Stenstad ble sykmeldt. Han gikk til sak mot bedriften og krevde 500 000 kroner i erstatning. Han tapte i tingretten, men da saken kom opp for lagmannsretten i fjor vant han og fikk en erstatning på 100 000 kroner, pluss vel 87 000 kroner i tapt arbeidsfortjeneste. Til sammen en sum som langt fra dekker hans utgifter i saken.

Stenstad-saken er en av de første dommene etter den nye varslerparagrafen i arbeidsmiljøloven.

Da fusket i Norweld ble kjent, gjorde Force Technology Certification (FTC) en gjennomgang av hele virksomheten i bedriften. FTC er av norske myndigheter gitt sertifiseringsrett for NDT-personell.

Konklusjonen er knusende for Norweld: «FTC mener på basis av de foretatte undersøkelser at NCS gjennom sitt avdelingskontor i Oslo har drevet med graverende juks i faget. (...) Det er avdekket en dårlig faglig kompetanse samt en svært dårlig faglig etikk. Man finner at (avdlingslederen i Oslo og en annen ansatt) har utført arbeid av svært dårlig kvalitet og enkelte tilfeller utferdiget dokumentasjon på arbeid som ikke er utført.»

Resultatet ble at de to og faglig ansvarlig i Norweld mistet sine sertifikater. Daglig leder i virksomheten får en skriftlig advarsel.

FTC konsentrerte undersøkelsen av et forhold, rør for fylling av flybensin på Gardermoen. Denne ledningen skulle være testet 100 prosent, det vil si at alle sveiseskjøter skulle vært røntgenfotografert.

En gjennomgang avdekket at nær samtlige filmer har svært dårlig kvalitet. Kontrollen avdekket filmfeil, lys film, manglende dekning, manglende følsomhet, feil teknikk, avvik mellom rapport og filmer samt andre feil og mangler. I praksis var ikke ledningen som frakter flybensin i et sterkt trafikkert område, overhode kontrollert.

Statsrådstull

OSL bekrefter overfor LO-Aktuelt at dette medfører at de delene av flyplassen hvor jukset ble bevist vil graves opp. Norweld oppgir på sine hjemmesider at selskapet har gjennomført «all NDT og visuell kontroll i forbindelse med utbyggingen av Oslo Sentralbanestasjon og Oslo Lufthavn, Gardermoen». Hafslund fjernvarme som også har vært utsatt for kontrolljuks, sier at de ikke vurderer å grave opp gatene. De har måter å kontrollere skjøtene på som ikke krever at en graver opp gata.

Da FCT hadde konkludert, sendte de saken videre til Vestfold politidistrikt for å vurdere om det forelå straffbare forhold. Etter kort tid henla politiet saken med begrunnelse av at den ikke hørt hjemme i Vestfold og at den ville kreve for mye ressurser.

FrP-eren Bård Hoksrud tok opp saken i Stortingets spørretime 13. oktober, og justisminister Knut Storberget svarte at det er gitt mye ressurser til politiet, men statsråden har fått hjelp av riksadvokaten til å svare i den konkrete saken. Svaret avslører at saksansvarlig jurist som har henlagt saken helt har misforstått:

«Ved gjennomgang av vedtaket oppfattet saksansvarlig jurist at saken dreide seg om juks med sertifikater og at dette har endt med at aktuelle personer enten har fått inndratt sine sertifikater eller fått advarsler», refererer statsråden.

Men justisministeren forklarer at riksadvokaten har krevd en ny gjennomgang av saken. Siste ord er ikke sagt.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
03.11.2010
11:02
16.12.2013 14:31Mest lest

Hanna Skotheim

Kaisa om å være fattig i Norge: – Vi må se på lønningene til folk

ADVARER: Rafal Janeczeks liv ble snudd på hodet etter tiden som ansatt i bemanningsfirmaet Kranfører AS. Nå håper han andre arbeidsinnvandrere skal slippe å oppleve det samme som ham.

ADVARER: Rafal Janeczeks liv ble snudd på hodet etter tiden som ansatt i bemanningsfirmaet Kranfører AS. Nå håper han andre arbeidsinnvandrere skal slippe å oppleve det samme som ham.

Håvard Sæbø

Da Rafal (33) begynte å kreve lønn mellom oppdrag, ble jobben et mareritt

Telefonbetjenter blir trakassert at kunder.

Telefonbetjenter blir trakassert at kunder.

Illustrasjonsfoto: Motortion/Colourbox

Telefonbetjenter blir drapstruet på jobb. Her forteller tre ansatte sine historier

Det er ikke alle dokumenter fra Stortinget som kommer til å bli med hjem til Hamar når Karin Andersen avslutter sitt 24 år lange liv som stortingsrepresentant.

Det er ikke alle dokumenter fra Stortinget som kommer til å bli med hjem til Hamar når Karin Andersen avslutter sitt 24 år lange liv som stortingsrepresentant.

Torgny Hasås

Etter 24 år mistet SVs Karin Andersen plassen sin på Stortinget: – Jeg har veldig mye ugjort i politikken

Sverre Myrli har formelt bedt Europautvalget sørge for at implementeringen av EUs fjerde jernbanepakke legges på is.

Sverre Myrli har formelt bedt Europautvalget sørge for at implementeringen av EUs fjerde jernbanepakke legges på is.

Helge Rønning Birkelund

Arbeiderpartiet har formelt bedt regjeringen utsette jernbanepakke fire

NESTEN PARKERT FOR GODT: Yngve Hovland (52) ble hardt skadet på jobb i fengselet. Sykkelen holder ham oppe på fritida.

NESTEN PARKERT FOR GODT: Yngve Hovland (52) ble hardt skadet på jobb i fengselet. Sykkelen holder ham oppe på fritida.

Eivind Senneset

Først to år etter, er yrkesskaden til Yngve godkjent av Nav

 Vestøy Transport AS meldte nylig endring av forretningsadresse til denne privatboligen i Tana. Tidligere ble bedriften drevet gjennom en "virtuell adresse" hos regnskapsbyrået Norus Regnskap AS i Oslo.

Vestøy Transport AS meldte nylig endring av forretningsadresse til denne privatboligen i Tana. Tidligere ble bedriften drevet gjennom en "virtuell adresse" hos regnskapsbyrået Norus Regnskap AS i Oslo.

Privat

Dette er basen til en «norsk» transportbedrift med 20 ansatte

ULOVLIG PRAKSIS: Unibuss må betale 5000 kroner til Ruter dersom sjåfører bryter mobiltelefonreglementet til Ruter, men Oslo tingrett mener Unibuss sin praksis med å la sjåførene selv betale den «boten» er ulovlig.

ULOVLIG PRAKSIS: Unibuss må betale 5000 kroner til Ruter dersom sjåfører bryter mobiltelefonreglementet til Ruter, men Oslo tingrett mener Unibuss sin praksis med å la sjåførene selv betale den «boten» er ulovlig.

Roy Ervin Solstad

Bussjåfør ble bøtelagt for mobilbruk, men nektet å betale. Nå har han vunnet i retten

HÅP: – Jeg er glad fordi vi nå kan få endret lovverket. Nå er det flertall på Stortinget for å få vekk karenstiden. Det er flertall for at syke og skadde mennesker kan få beholde inntekten sin, arbeidsavklaringspenger, helt fram til de er ferdig avklart i Nav og helsevesenet, sier Elisabeth Thoresen, som leder AAP-aksjonen.

HÅP: – Jeg er glad fordi vi nå kan få endret lovverket. Nå er det flertall på Stortinget for å få vekk karenstiden. Det er flertall for at syke og skadde mennesker kan få beholde inntekten sin, arbeidsavklaringspenger, helt fram til de er ferdig avklart i Nav og helsevesenet, sier Elisabeth Thoresen, som leder AAP-aksjonen.

Jan-Erik Østlie

AAP-generalen øyner håp om bedre forhold for syke og skadde i norsk arbeidsliv

Ansatte i pleie- og omsorgstjenesten har mer kvelds- og nattarbeid enn andre yrkesgrupper, ifølge arbeidslivsbarometeret til YS.

Ansatte i pleie- og omsorgstjenesten har mer kvelds- og nattarbeid enn andre yrkesgrupper, ifølge arbeidslivsbarometeret til YS.

Tri Nguyen Dinh

Vi jobber mer kveld, natt og helg enn før. Disse bransjene skiller seg ut

DRØMME-STATSRÅDER: Trine Lise Sundnes (Ap), Terje Aasland (Ap), Freddy Øvstegård (SV), Mona Fagerås (SV) , Arne Nævra (SV) og Sverre Myrli (Ap) er blant politikerne forbundene peker på som sine favoritter.

DRØMME-STATSRÅDER: Trine Lise Sundnes (Ap), Terje Aasland (Ap), Freddy Øvstegård (SV), Mona Fagerås (SV) , Arne Nævra (SV) og Sverre Myrli (Ap) er blant politikerne forbundene peker på som sine favoritter.

Bakgrunnsfoto: Erlend Angelo

Her er LO-forbundenes ønske-statsråder

Leif Martin Kirknes

LOs tre mektigste krever at Støre endrer loven

BEMANNINGSBYRÅ: – Bemanningsbyrået har ødelagt livet mitt, sier Rafal Janeczeks om tiden som ansatt i Kranfører AS. Han håper arbeidsinnvandrere skal slippe å oppleve det samme som ham.

BEMANNINGSBYRÅ: – Bemanningsbyrået har ødelagt livet mitt, sier Rafal Janeczeks om tiden som ansatt i Kranfører AS. Han håper arbeidsinnvandrere skal slippe å oppleve det samme som ham.

Håvard Sæbø

Kranfører Rafals historie ryster politikere. Dette vil de gjøre med bemanningsbyråene

– Det er sånn at vedtak som er fattet i Stortinget, er det konstitusjonell tradisjon for at en gjennomfører, sier Erna Solberg.

– Det er sånn at vedtak som er fattet i Stortinget, er det konstitusjonell tradisjon for at en gjennomfører, sier Erna Solberg.

Tormod Ytrehus

Solberg om EUs fjerde jernbanepakke: – Tradisjon for å gjennomføre stortingsvedtak

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad innrømmer at han aktivt prøvde å unngå skatt på statsrådsbolig.

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad innrømmer at han aktivt prøvde å unngå skatt på statsrådsbolig.

Jan-Erik Østlie

Ropstad innrømmer at han prøvde å unngå skatt på pendlerleilighet

Kommentar

Erna Solberg vil bli husket for at hun fikk Frp inn i regjering, skriver Kjell Werner.

Erna Solberg vil bli husket for at hun fikk Frp inn i regjering, skriver Kjell Werner.

Jan-Erik Østlie

«Erna vil bli husket for at hun fikk Frp inn i regjering»

Kommentar

Statsministerens kontor, med Erna Solberg i spissen, har et medansvar i Ropstad-saken, skriver ANB-redaktør Kjell Werner.

Statsministerens kontor, med Erna Solberg i spissen, har et medansvar i Ropstad-saken, skriver ANB-redaktør Kjell Werner.

Jan-Erik Østlie

«Det tar seg ikke pent ut når Erna Solberg toer sine hender i Ropstad-saken»

LÅGAST PÅ PRIS: App-selskapet Intercab/Ridel danka ut konkurrentane i anbodet om å køyre skoleelevar og funksjonshemma i Agder.

LÅGAST PÅ PRIS: App-selskapet Intercab/Ridel danka ut konkurrentane i anbodet om å køyre skoleelevar og funksjonshemma i Agder.

Tormod Ytrehus

App-selskap vann konkurranse om å køyre taxi for kommunen

TRAPPER OPP: LO Stat trapper opp kulturstreiken med 121 nye streikende neste uke.

TRAPPER OPP: LO Stat trapper opp kulturstreiken med 121 nye streikende neste uke.

Anders Hauge-Eltvik

Kulturstreiken for rettferdig pensjon trappes opp. Se oversikten her

Kommentar

Fagforbundets leder Mette Nord kan glede seg over at Stendi ikke anker hovedspørsmålet i Borgarting lagmannsretts dom.

Fagforbundets leder Mette Nord kan glede seg over at Stendi ikke anker hovedspørsmålet i Borgarting lagmannsretts dom.

Jan-Erik Østlie

«Stendi har krøpet til korset. Det er en seier for fagbevegelsen», skriver Kjell Werner


Flere saker