JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Røntgenvarsleren

Han hadde bare vært noen få dager på jobben før han oppdaget at her var noe fryktelig falt. Hans nye kolleger gjorde ikke jobben.03.11.2010
11:02
16.12.2013 14:31

torgny@lo-media.no

Pål Stenstad og hans kolleger var satt til å kontrollere sveiseskjøter, men Stenstad oppdaget fort at røntgenfotografering ble erstattet med et krittmerke på røret som kvittering på at kontrollen var gjennomført. Noen ganger ble arbeidsrapportene fylt ut uten at de hadde beveget seg ut av kontoret.

Da Stenstad varslet ledelsen i selskapet om jukset, begynte helvete. I løpet av de kommende tre årene ville han ha vært gjennom to rettssaker og saken var havnet i Stortinget. Deler av flyplassen på Gardermoen må graves opp.

Ikke destruktiv

Stenstad begynte i jobben som NDTteknikker ved Oslo-kontoret til Norwelds Control Services i mars 2007. NDT står for «Non Destructive Testing». Det innebærer at konstruksjoner blir testet for feil uten at de blir deformert. Ikke destruktiv testing er den norske oversettelsen. Norweld har hovedkontoret i Stavern.

Allerede etter to måneder varslet han daglig leder i bedriften om at kollegaene ikke fulgte forskriftene og ikke gjennomførte de testene de var betalt for å utføre. Varslingen førte ikke til noen reaksjon fra ledelsen. Daglig leder i Norweld oppfattet det hele som at det var dårlig personkjemi mellom avdelingslederen og den nyansatte.

Varslingen førte til at leder ved Osloavdelingen startet med voldsomme angrep mot Stenstad. Stenstad ble kalt idiot og regelrytter, han ble grovt trakassert og truet med oppsigelse, av og til flere ganger om dagen.

Byrøntgen

Det finnes ulike NDT-metoder, blant annet ultralyd, magnetpulver, visuell inspeksjon og røntgenfotografering. Ved røntgenfotografering brukes en radioaktiv isotop for å «belyse» filmen.

I Oslo har det de siste 20 årene vært gjennomført en omfattende utbygging av fjernvarme. Når det blir satt trykk på rørene med glohett vann, er det viktig at sveiseskjøtene holder. Norweld Control Services i Oslo har hatt arbeidet med å røntgenfotografere mange av disse skjøtene.

Når en skal røntgenfotografere i bygater er det viktig både med ordentlig avsperring av området og at den radioaktive isotopen blir transportert på en slik måte at ikke uvedkommende blir utsatt for tilfeldig radioaktiv stråling.

Det Stenstad opplevde når bilder ble tatt, var sjokkerende. Intetanende forbipasserende kunne utsettes for betydelige stråledoser. For tryggheten for Oslos borgere kunne det kanskje være like greit at Stenstad flere ganger ble beordret til å merke sveiseskjøtene med nummer og pil og sette på teip som om det var tatt røntgenbilde, men uten at bildet var tatt.

Uten framtid

Flere måneder etter at Stenstad varslet Statens strålevern om forholdene, kom de på inspeksjon. De rettet kritikk mot internkontrollsystemet som blant annet ikke inneholdt instruks for operatører av røntgneutstyret. De rettet kritikk mot lagringen av isotopene og at ingen ved avdelingen hadde ADR-sertifikat som er nødvendig for å transportere radioaktive isotoper.

Naturlig nok rettet de ikke noe kritikk mot at tilfeldige forbipasserende ble utsatt for radioaktive doser langt over det som er tillatt. Strålevernets kontrollører var ikke ute og kontrollerte hvordan de ansatte arbeidet. De sjekket hvordan prosedyrene var.

I september 2007 hadde Stenstad jobbet i bedriften et halvt år, prøvetiden var i ferd med å løpe ut. Han ble innkalt til samtale i Stavern. Ifølge Stenstad fikk han beskjed om at han: «ikke hadde noen fremtid i bedriften grunnet samarbeidsproblemer og at ALLE som hadde jobbet med ham uttalte dette». Han tok både opp det uholdbare arbeidsmiljøet ved avdelingen og jukset.

I november 2007 gjennomførte også Norweld- ledelsen en gjennomgang av arbeidet ved Oslo-kontoret. De fant det meste i orden, men påpekte en alvorlig hendelse, avdelingslederen innrømmet at han hadde utarbeidet en prøvingsrapport for radiografisk undersøkelse når det i virkeligheten bare var foretatt en visuell inspeksjon. For det fikk avdelingslederen en skriftelig advarsel og med beskjed om at hvis dette gjentok seg «ville ansettelsesforholdet opphøre».

Uten sertifikat

Det endte med at Stenstad ble sykmeldt. Han gikk til sak mot bedriften og krevde 500 000 kroner i erstatning. Han tapte i tingretten, men da saken kom opp for lagmannsretten i fjor vant han og fikk en erstatning på 100 000 kroner, pluss vel 87 000 kroner i tapt arbeidsfortjeneste. Til sammen en sum som langt fra dekker hans utgifter i saken.

Stenstad-saken er en av de første dommene etter den nye varslerparagrafen i arbeidsmiljøloven.

Da fusket i Norweld ble kjent, gjorde Force Technology Certification (FTC) en gjennomgang av hele virksomheten i bedriften. FTC er av norske myndigheter gitt sertifiseringsrett for NDT-personell.

Konklusjonen er knusende for Norweld: «FTC mener på basis av de foretatte undersøkelser at NCS gjennom sitt avdelingskontor i Oslo har drevet med graverende juks i faget. (...) Det er avdekket en dårlig faglig kompetanse samt en svært dårlig faglig etikk. Man finner at (avdlingslederen i Oslo og en annen ansatt) har utført arbeid av svært dårlig kvalitet og enkelte tilfeller utferdiget dokumentasjon på arbeid som ikke er utført.»

Resultatet ble at de to og faglig ansvarlig i Norweld mistet sine sertifikater. Daglig leder i virksomheten får en skriftlig advarsel.

FTC konsentrerte undersøkelsen av et forhold, rør for fylling av flybensin på Gardermoen. Denne ledningen skulle være testet 100 prosent, det vil si at alle sveiseskjøter skulle vært røntgenfotografert.

En gjennomgang avdekket at nær samtlige filmer har svært dårlig kvalitet. Kontrollen avdekket filmfeil, lys film, manglende dekning, manglende følsomhet, feil teknikk, avvik mellom rapport og filmer samt andre feil og mangler. I praksis var ikke ledningen som frakter flybensin i et sterkt trafikkert område, overhode kontrollert.

Statsrådstull

OSL bekrefter overfor LO-Aktuelt at dette medfører at de delene av flyplassen hvor jukset ble bevist vil graves opp. Norweld oppgir på sine hjemmesider at selskapet har gjennomført «all NDT og visuell kontroll i forbindelse med utbyggingen av Oslo Sentralbanestasjon og Oslo Lufthavn, Gardermoen». Hafslund fjernvarme som også har vært utsatt for kontrolljuks, sier at de ikke vurderer å grave opp gatene. De har måter å kontrollere skjøtene på som ikke krever at en graver opp gata.

Da FCT hadde konkludert, sendte de saken videre til Vestfold politidistrikt for å vurdere om det forelå straffbare forhold. Etter kort tid henla politiet saken med begrunnelse av at den ikke hørt hjemme i Vestfold og at den ville kreve for mye ressurser.

FrP-eren Bård Hoksrud tok opp saken i Stortingets spørretime 13. oktober, og justisminister Knut Storberget svarte at det er gitt mye ressurser til politiet, men statsråden har fått hjelp av riksadvokaten til å svare i den konkrete saken. Svaret avslører at saksansvarlig jurist som har henlagt saken helt har misforstått:

«Ved gjennomgang av vedtaket oppfattet saksansvarlig jurist at saken dreide seg om juks med sertifikater og at dette har endt med at aktuelle personer enten har fått inndratt sine sertifikater eller fått advarsler», refererer statsråden.

Men justisministeren forklarer at riksadvokaten har krevd en ny gjennomgang av saken. Siste ord er ikke sagt.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
03.11.2010
11:02
16.12.2013 14:31Mest lest

350.000 av dem som har vært ledig i 2020, får ikke feriepenger neste sommer av dagpengene de har fått utbetalt i år.

350.000 av dem som har vært ledig i 2020, får ikke feriepenger neste sommer av dagpengene de har fått utbetalt i år.

Emmie Olivia Kristiansen

350.000 dagpengemottakere kan gå glipp av feriepenger neste år

FORSKJELLER: – Det er forskjeller mellom by og bygd, men det er bemanningsproblematikk svært mange steder. Dette må løses nå, og vi forstår at medlemmene opplever hverdagen som uforutsigbar. Tiltak er på gang, og vi har dialog om dette, sier de sentralt tillitsvalgte Jarle Eide, Helge Mathisen, Terje Nordgulen og Vivian Grimelid i Fagforbundet Post og finans Vestlandet.

FORSKJELLER: – Det er forskjeller mellom by og bygd, men det er bemanningsproblematikk svært mange steder. Dette må løses nå, og vi forstår at medlemmene opplever hverdagen som uforutsigbar. Tiltak er på gang, og vi har dialog om dette, sier de sentralt tillitsvalgte Jarle Eide, Helge Mathisen, Terje Nordgulen og Vivian Grimelid i Fagforbundet Post og finans Vestlandet.

Alf Ragnar Olsen

Posten Norge sa opp for mange: – Folk kom gråtende til meg

VEMODIG OPPRYDDING: Når Svea-gruvene jevnes med jorden, er det tøft for gruvebuser med lang fartstid.

VEMODIG OPPRYDDING: Når Svea-gruvene jevnes med jorden, er det tøft for gruvebuser med lang fartstid.

Brian Cliff Olguin

Det stikker i hjertet på gamle gruvearbeidere – hele Svea-samfunnet skal vekk

FRA VONDT TIL VERRE: Taxisjåførene Svein Skavang Graadal (til venstre) og John-Egil Dahl bruker mye av arbeidsdagen på å vente på neste tur. Med flere drosjer som skal konkurrere om de samme kundene, kan det bli enda mer ventetid.

FRA VONDT TIL VERRE: Taxisjåførene Svein Skavang Graadal (til venstre) og John-Egil Dahl bruker mye av arbeidsdagen på å vente på neste tur. Med flere drosjer som skal konkurrere om de samme kundene, kan det bli enda mer ventetid.

Tormod Ytrehus

Taxisjåførene Svein og John-Egil frykter for fremtiden med de nye reglene fra 1. november

Øystein Hole falt fra et stillas og skadet seg stygt. Så gikk forsikringsselskapet konkurs. Nå skal Høyesterett avgjøre om han kan få føre saken sin for norsk rett.

Øystein Hole falt fra et stillas og skadet seg stygt. Så gikk forsikringsselskapet konkurs. Nå skal Høyesterett avgjøre om han kan få føre saken sin for norsk rett.

Britt Andreassen (Innfelt foto: privat)

– Jeg klarer ikke å se at dette skal være en diskusjon. Jeg falt og ødela meg på jobb – og jeg var forsikret

Colourbox

Feriepengene er utrygge, det haster å endre loven, mener LO

Paul S. Amundsen

På 18 år har vekterne kun fått seks kroner ekstra for å jobbe natt og helg

MINIMAL MARGIN: Bussene blir ikke parkert fra neste uke grunnet ny streik, etter at uravstemningen viste at 50,44 prosent av bussjåførene stemte ja til meklingsresultatet.

MINIMAL MARGIN: Bussene blir ikke parkert fra neste uke grunnet ny streik, etter at uravstemningen viste at 50,44 prosent av bussjåførene stemte ja til meklingsresultatet.

Tormod Ytrehus

Under 100 stemmer avgjorde bussoppgjøret. Nå får sjåførene ny lønn

Sykepleiere og lærere sa nei til resultatet i kommuneoppgjøret. Dermed øker faren for streik.

Sykepleiere og lærere sa nei til resultatet i kommuneoppgjøret. Dermed øker faren for streik.

Leif Martin Kirknes

Sykepleiere og lærere sier nei til lønnsoppgjøret. Hva skjer nå?

FRIR TIL UNGE NORDMENN: Tradisjonelle danske fagforeninger blør medlemmer til den alternative fagforeningen Krifa, som gjør nye framstøt i det norske markedet.

FRIR TIL UNGE NORDMENN: Tradisjonelle danske fagforeninger blør medlemmer til den alternative fagforeningen Krifa, som gjør nye framstøt i det norske markedet.

colourbox.com

«Billig-fagforening» vil nå unge: Har ingen tariffavtaler og tror ikke på streik

Gorm Kallestad / NTB

Regelendring fra regjeringen vil tvinge mange over på uførepensjon, mener LO-topper

Første mulige streikedag for sykepleierne i kommunene blir mandag 23. november.

Første mulige streikedag for sykepleierne i kommunene blir mandag 23. november.

Leif Martin Kirknes

Datoen er satt: Dette kan bli første streikedag for sykepleierne og lærerne

Debatt

Dette er ikke bare en streik for en levedyktig lønn, det er en streik for anerkjennelsen av yrket vårt og kampen om fremtiden, skriver Lukas S. Homestad. (Illustrasjonsfoto)

Dette er ikke bare en streik for en levedyktig lønn, det er en streik for anerkjennelsen av yrket vårt og kampen om fremtiden, skriver Lukas S. Homestad. (Illustrasjonsfoto)

Jan-Erik Østlie

For min del, som permittert vekter siden midten av mars, blir jeg forbannet av dette

Leif Martin Kirknes

Nå skal det svi mer å si opp jobben

FÅR IKKE TARIFFAVTALE: Tom Eirik Leistad (til venstre) og Morten Rabben jobber på Nokian Dekk AS sitt sentrallager i Trondheim. Siden mandag 19. oktober har de streiket for en tariffavtale bedriften nekter dem.

FÅR IKKE TARIFFAVTALE: Tom Eirik Leistad (til venstre) og Morten Rabben jobber på Nokian Dekk AS sitt sentrallager i Trondheim. Siden mandag 19. oktober har de streiket for en tariffavtale bedriften nekter dem.

Roy Ervin Solstad

– Det er jo litt rart å kalle det lønnsforhandlinger, når vi aldri forhandler om lønn

Bussjåfør Ørjan Takle tvilte seg til et ja. Kollega Øyvind Selnes stemte nei.

Bussjåfør Ørjan Takle tvilte seg til et ja. Kollega Øyvind Selnes stemte nei.

Håvard Sæbø/Tormod Ytrehus

Bussoppgjøret: Ørjan stemte ja, Øyvind stemte nei. Nå sender begge en advarsel til arbeidsgiverne

KAN BLI STREIK: – Jeg har ikke tenkt så mye på at det kan bli ny streik ennå, men jeg må kanskje finne fram streikevesten, sier Magnus Bremseth Kvernland.

KAN BLI STREIK: – Jeg har ikke tenkt så mye på at det kan bli ny streik ennå, men jeg må kanskje finne fram streikevesten, sier Magnus Bremseth Kvernland.

Håvard Sæbø

Magnus (20) er bussjåfør. Han håper det blir ny streik

Arkivfoto.

Arkivfoto.

Håvard Sæbø

Lønnstillegg og sykepenger i hotell og restaurant: Nå skal medlemmene bestemme om oppgjøret er godt nok

FIKSER SKOLEN: Sebastian Hestø droppet ut fra videregående. Nå kommer han seg opp om morgenen og har han funnet seg til rette på Vg2 byggteknikk.

FIKSER SKOLEN: Sebastian Hestø droppet ut fra videregående. Nå kommer han seg opp om morgenen og har han funnet seg til rette på Vg2 byggteknikk.

Martin Guttormsen Slørdal

– Hvert år har vi elever som sier at «dere berga livet mitt»

Ole Palmstrøm

Både kunder og ansatte i villrede: – Hæ? Skal Trondheim postkontor legges ned?


Flere saker