JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Norsk offensiv i Nagasaki

Norsk LO er på plass i den japanske byen Nagasaki på UNIs tredje verdenskongress som samler 2000 faglige tillitsvalgte denne uka.08.11.2010
09:50
16.12.2013 14:32

nina.hanssen@lomedia.no

– Jeg tror vi får gjennomslag for alle forslagene våre, sier Peggy Hessen Følsvik, 1.nestleder i Handel og kontor (HK).

Hun er en av de mange norske tillitsvalgte som denne uka deltar på UNIs tredje verdenskongress i Japan.

Store utfordringer

HKs leder Sture Arntzen har siden 1995 vært en av de nordiske representantene i UNIs hovedstyre, mens Peggy Hessen Følsvik har vært hans personlige vara. I tillegg er hun aktiv i UNI Europas kvinneseksjon.

Hessen Følsvik har aldri vært i Japan tidligere, men ser frem til å oppleve landet og møte mange faglige kolleger i Nagasaki.

De internasjonale utfordringene for fagbevegelsen er større enn tidligere, og da er det viktig å være offensiv og stå sammen bak kravene. Det er ikke tilfeldig at kongressen avholdes i Nagasaki med hovedtema ”Fred”.

Fred og frihet

Philip Jennings, UNIs generalsekretær, har sagt at UNI har valgt en by som symboliserer et viktig øyeblikk av menneskehetens historie.

– Som fagforeningskolleger skal vi kjempe for rettferdighet, likhet, fred og frihet, skriver han i invitasjonen til kongressen.

Men det er heller ingen tvil om at den økonomiske krisen som preger store deler av verden også vil bli et aktuelt tema for debatt.

Ifølge generalsekretæren har krisen blitt en katastrofe for verdens arbeidere, og derfor er det viktigere enn noen gang å stå sammen for å kjempe for rettigheter på arbeidsplassen og i samfunnet for øvrig.

I sin nye strategiske plan kalt "Breaking Through," har UNI søkelyset på å styrke fagforeninger og organisere flere.

Stor LO-delegasjon

Norsk LO vil være godt synlig på kongressen. Flere av dem kommer til å bruke talerstolen i Nagasaki.

Det vil også Finn Erik Thoresen fra Norsk Folkehjelp gjøre på torsdag. Han er spesielt invitert av Jennings for å holde en innledning om hvorfor det er så viktig at flere land iverksetter klasebombeforbudet.

Hele 107 land har sagt at de skal iverksette forbudet, men foreløpig har bare 38 land ratifisert det.

BådeThoresen og de andre fra den norske LO-delegasjonen kommer til å bruke mye tid for å overbevise sine fagforeningskolleger om betydningen av å presse sine regjeringer til å ratifisere dette.

Hessen Følsvik, som tidligere har vært styremedlem i Nei til Atomvåpen, tror det blir en flott fredsmarkering på UNI-kongressen. Hun er stolt over at Norge er pådrivere for å få på plass både et mine- og klasebombeforbud.

- Dette er viktig, og det blir veldig spesielt å markere det i en av de japanske byene som ble atombombet for 65 år siden, sier hun.

Norske pådrivere

Før verdenskongressens start er det sendt inn 35 forslag til resolusjoner fra ulike hold. Tre er trukket tilbake, da de ikke vil få flertall.

Hessen Følsvik er optimist i forhold til forslagene fra den norske LO-delegasjonen. Hun er overbevist om at de fleste forslagene fra dem vil bli vedtatt.

– Mye av dette blir jo avklart i forkant av kongressen. Vi har allerede fått signaler fra generalsekretærJennings at våre forslag blir godt mottatt, sier hun.

Hessen Følsvik er stolt av at hennes forbund har stått i bresjen for forslagene som har fått støtte av de andre LO-forbundene. På verdenskongressen stiller LO-delegasjonen med egne forslag, eller sammen med nordiske kolleger.

– Vi har forberedt denne kongressen i mange måneder nå, sier hun.

”Breaking Through”- pris

På kongressen vil UNI også dele ut en pris til fagforeninger som organiserer mange, har klart å rekruttere mange nye medlemmer og erobre nye områder i sin sektor.

Prisutdelingen er inspirert av UNIs nye strategiske plan, "Breaking Through", som blant annet har som mål å bekjempe den globale nedgangen av fagorganiserte.

Kvinnerekruttering

Hvis organisasjonen nå bestemmer seg for å satse offensivt for å få med flere kvinner på alle beslutningsnivå i alle ledd i UNI, blir kongressen historisk.

– Det langsiktige målet er at minst 40 prosent av hvert kjønn skal være representert, men det er fortsatt langt fram, innrømmer Hessen Følsvik.

HK Norge har sammen med flere andre meldt inn til kongressen at de mener det er et alvorlig problem at det er så få kvinner i en så mektig og viktig internasjonal arbeidstakersammenslutning som UNI. Hun vil at UNI skal jobbe mer offensivt for å rekruttere flere kvinner.

Miljøfokus

Den norske delegasjonen har også kommet med et forslag som handler om miljø og klima som skal opp på verdenskongressen.

- Vi ser at miljøforandringer påvirker levekår i deler av verden, tvinger folk i fattigdom og skaper klimaflyktninger. Dette rammer i hovedsak fattige land. Statistikken viser at over 90 prosent av naturkatastrofene de siste årene har rammet land i tredje verden. Og de som taper aller mest er kvinnene, sier Hessen Følsvik.

Hun ønsker å få med UNI til å arbeide for at kvinneperspektivet tas hensyn til når de diskuterer klimaendringer. Men vil også at UNI støtter forslag om klimavennlige kollektive transportløsninger.

Hessen Følsvik har med andre ord en hektisk uke foran seg med mange politiske diskusjoner og håper at de vil klare å stake ut en god politisk kurs for de neste årene på UNI-kongressen.

Japansk fagbevegelse

Men først deltar hun på en UNI-kongress for kvinnelige faglige tillitsvalgte. Også her vil det være politiske debatter om den globale finanskrisens effekter på kvinner, migrasjon, kvinnehandel og ikke minst kvinner som krigsvåpen i krig.

Dessuten skal de også lære en del om hvordan den japanske fagbevegelsen jobber og hva den er opptatt av. Det ser hun også frem til, og har forberedt mange spørsmål til sine japanske kolleger i UNI.

UNI Global Union er en paraplyorganisasjon for arbeidstakere på internasjonalt nivå.

De har 20 millioner medlemmer i 900 fagforeninger over hele verden.

UNI ble opprettet 1. januar 2000, av medlemmer av The Communications International, FIET (the white collar and services global union), the International Graphical Federation and the Media and Entertainment International.

8.-12. november er det UNIs 3. verdenskongress i Nagasaki, Japan. Hovedtema er: Fred. Den samler 2000 faglige tillitsvalgte fra hele verden.

Fra HK stiller både forbundsleder Sture Arntzen, nestleder Peggy Hessen Følsvik og Kjetil Neskvern.

I tillegg reiser Ingeborg Sætre fra Postkom, Roar Gundersen og Vidar Hennum fra EL & IT-forbundet og Lise Myrvold; Trond Karlsen, Eva Jenssen og Terje Mikkelsen fra Arbeidsmandsforbundet.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
08.11.2010
09:50
16.12.2013 14:32Mest lest

May Lill Kristiansen vet ikke helt hvordan hun skal oppføre seg i jobbintervjuer heretter: - Skal jeg fremstille meg som den jeg er med meninger eller skal jeg være den lojale som bare er snill og grei? 

May Lill Kristiansen vet ikke helt hvordan hun skal oppføre seg i jobbintervjuer heretter: - Skal jeg fremstille meg som den jeg er med meninger eller skal jeg være den lojale som bare er snill og grei? 

Hanna Skotheim

May Lill fortalte om dårlig ledelse på jobben. Det har fått konsekvenser

Håvard Sæbø

Mona (19) fortalte ingen at hun søkte på bygg og anlegg

PRESEDENS: Stendi-saken vil få betydning for norsk arbeidsliv, mener advokat Kjetil Edvardsen, som har ført saken for Fagforbundets medlemmer.

PRESEDENS: Stendi-saken vil få betydning for norsk arbeidsliv, mener advokat Kjetil Edvardsen, som har ført saken for Fagforbundets medlemmer.

Werner Juvik

Nå kan Gry juble for millionutbetaling: – Jeg har nesten ikke ord

Leif Martin Kirknes

Fjern momsen på strømregninga, foreslår lederen i EL og IT Forbundet

Omar Jørgensen

SV, Ap og Sp enige om nytt statsbudsjett: Her er noe av det de ble enige om

TV-profil Harald Eia er blitt verdsatt for sitt engasjement for fagbevegelsen.

TV-profil Harald Eia er blitt verdsatt for sitt engasjement for fagbevegelsen.

Ida Bing

Harald Eia ba seerne innstendig om å fagorganisere seg. Nå får han Nitos hederspris

Colourbox.com

Det blir likevel feriepenger på dagpenger for arbeidsløse og permitterte

Håvard Sæbø

Tillitsvald fekk skriftleg åtvaring: – Aldri kjekt å bli herja med

LO-leder Peggy Hessen Følsvik svarte på utfordringen fra NNN-leder Anne Berit Aker Hansen, og gikk gjennom problemene knyttet til AFP da hun innledet på NNN-landsmøte tirsdag.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik svarte på utfordringen fra NNN-leder Anne Berit Aker Hansen, og gikk gjennom problemene knyttet til AFP da hun innledet på NNN-landsmøte tirsdag.

Håvard Sæbø

AFP-pensjonen kan bli utsatt til 2024. LO-lederen innrømmer at det er komplisert

Gry Espeland og de ansatte ved Figgjo AS får nå likevel feriepenger på dagpengene de mottok i 2021.

Gry Espeland og de ansatte ved Figgjo AS får nå likevel feriepenger på dagpengene de mottok i 2021.

Jan Inge Haga

Klubbleder Gry jubler for feriepenger på dagpenger: – Vi har ikke så mye fra før av

Saken om lønnstrekk er oppe for Høyesterett i Oslo i disse dager.

Saken om lønnstrekk er oppe for Høyesterett i Oslo i disse dager.

Leif Martin Kirknes

Kan en arbeidsgiver trekke deg i lønn, bare for at det står i arbeidsavtalen? Høyesterett avgjør saken snart

PENGER UT AV LANDET: Økonomiprofessor ved UiO Karen Helene Ulltveit-Moe reagerer på at utenlandske eiere tar millioner i utbytte etter å ha fått støtte under pandemien.

PENGER UT AV LANDET: Økonomiprofessor ved UiO Karen Helene Ulltveit-Moe reagerer på at utenlandske eiere tar millioner i utbytte etter å ha fått støtte under pandemien.

Tri Nguyen Dinh

Utenlandske eiere tok ut 722 millioner kroner i utbytte fra krisestøttede bedrifter

VIL SPARE STRØM: Organisasjonene i debatt på dagens morgenmøte. Fra venstre Rolf Iver Hagemo, Norsk Varmepumpeforening, Tore Strandskog, Nelfo, Jan Olav Andersen, EL og IT Forbundet og Guro Hauge fra Zero.

VIL SPARE STRØM: Organisasjonene i debatt på dagens morgenmøte. Fra venstre Rolf Iver Hagemo, Norsk Varmepumpeforening, Tore Strandskog, Nelfo, Jan Olav Andersen, EL og IT Forbundet og Guro Hauge fra Zero.

Knut Viggen

Strømsparing i vanlige hjem er beste klimatiltak: – Ubegripelig at ikke politikerne tar tak i det

Jan-Erik Østlie

Øker snittprisen på strøm med 10 øre, vil det koste bedriften Stian jobber i 300 millioner mer i året

ENDRET PRAKSIS: Coop Hordaland vil ikke lenger betale deltidsansatte dobbel lønn for å jobbe de siste tre søndagene før jul. Illustrasjonsbilde.

ENDRET PRAKSIS: Coop Hordaland vil ikke lenger betale deltidsansatte dobbel lønn for å jobbe de siste tre søndagene før jul. Illustrasjonsbilde.

Erlend Angelo

Coop-ansatte får dårligere betalt for søndagsarbeid enn før

AVVISTE ANKEN: Omsorgsarbeiderne gikk til sak mot Stendi (tidligere Aleris) for ulovlige arbeidsforhold. Nå har også Høyesterett sagt sitt.

AVVISTE ANKEN: Omsorgsarbeiderne gikk til sak mot Stendi (tidligere Aleris) for ulovlige arbeidsforhold. Nå har også Høyesterett sagt sitt.

Leif Martin Kirknes

Høyesterett avviser anken fra Stendi: Nå får omsorgsarbeiderne millionerstatning

Colourbox.com

De aller rikeste har en fordel. Derfor øker ulikheten

GRANSKER: Håkon Holmen er utdannet siviløkonom og tidligere major. Han leder laget som nå skal granske hvordan private barnehager bruker de 27 milliarder kroner de får i året fra skattebetalerne og foreldre.

GRANSKER: Håkon Holmen er utdannet siviløkonom og tidligere major. Han leder laget som nå skal granske hvordan private barnehager bruker de 27 milliarder kroner de får i året fra skattebetalerne og foreldre.

Øystein Windstad

Før hjalp majoren bøndene med å passe på dyr på beite. Nå skal han kontrollere de private barnehagene

SSB-rapporten viser at ulikhet er et større samfunnsproblem enn mange hadde trodd, sier SV-leder Audun Lysbakken.

SSB-rapporten viser at ulikhet er et større samfunnsproblem enn mange hadde trodd, sier SV-leder Audun Lysbakken.

Brian Cliff Olguin

Ulikheten i Norge er 36 prosent høyere enn offisiell statistikk

I 2019 ble drift og vedlikehold skilt ut som et eget selskap i Bane Nor – Spordrift. Nå er de ansatte spente på hva som vil skje videre med konkurranseutsettingen.

I 2019 ble drift og vedlikehold skilt ut som et eget selskap i Bane Nor – Spordrift. Nå er de ansatte spente på hva som vil skje videre med konkurranseutsettingen.

Morten Hansen

Jernbaneansatte kan juble: Nå stopper Støre anbudskonkurransen på drift og vedlikehold


Flere saker