JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tillitsmann til tjeneste

Alle liker John Leirvaag. Ikke rart den kunnskapsrike tillitsmannen fikk jobben med å lede Norsk Tjenestemannslag de neste fire årene. Drømmejobb, mener han sjøl.30.11.2010
08:47
16.12.2013 14:46

jan.erik.ostlie@lomedia.no

Det er bare noen minutter igjen av NTLs landsmøte. John Leirvaag, den nyvalgte lederen og stødigheten sjøl, står på podiet i hvit og blårutet skjorte under dressjakka og mørke blå dongeri med slitne kanter nederst. Han takker av alle de mange tillitsvalgte som ikke skal være med lenger, eller har byttet verv. Da han kommer til dem som skal pensjoneres, sprekker stemmen. Det kommer noen hikstende setninger.

– Ja, jeg er lettrørt.

Dette ligner ekte vare. Mange kan bli ledere, men det er bare ledere som tør å vise følelser som blir store.

Skal få mer plass

John Leirvaags mor er engelsk, fra et sted midt mellom Manchester og Liverpool, derav fornavnet som stammer fra morfaren. Moren uttaler det fortsatt på den engelske måten – djånn, vi andre sier bare Jon.

Han er 1959-modell og har to brødre og ei søster. De kom tett som haggel, yngstemann i 1965.

Den gangen visste eldstemann Leirvaag lite om at han mange år seinere skulle bli konfrontert med Turid Lilleheies utsagn om at LO nå må ta seg sammen og forstå at industriromantikken må legges bort.

– Jeg ønsker at NTLs synspunkter blir tydeligere, og det er klart industriforbundene er flinke til å prege LO. Det vil alltid være en kamp om oppmerksomheten. I sitt svar til Turid på landsmøtet føler jeg at Roar Flåthen kvitterte ut at vi skal få mer plass i LO, sier Leirvaag.

Ville ha jobben

Et annet poeng han arver etter sin forgjenger, er påstanden om LOs gubbevelde. Og du trenger ikke være et matematisk geni for å forstå at det ikke blir flere kvinnelig ledere når en kvinne erstattes av en mann. Leirvaag lar seg imidlertid ikke vippe av likestillingspinnen.

– Hvem som sitter på toppen vil veksle. I NTLs toppledelse sitter det nå to menn og to kvinner. Husk at vårt forbund har levert både den første kvinnelige LO Stat-lederen og den første lederen av LO, sier han.

– Jo, men ...

– Jeg hadde lyst på denne lederjobben. Men om NTL ville ha en kvinne på toppen, hadde det vært OK for meg. Det ville likevel vært rart om vi skulle velge en kvinne bare for at hun var kvinne. Vi er et team i NTL, og likelønns- og likestillingspolitikken ligger fast.

Makt og styrke

Den nye NTL-lederen fikk sitt første tillitsverv i 1983. Typisk nok ble han kontaktet av en tillitsvalgt som var en mann fra LO. LO var størst i Studentsamkipnaden hvor han jobbet. I tillegg hadde flere ulike LO-forbund en felles klubb. Det likte Leirvaag, han er en utpreget lagspiller.

I dag innrømmer han at valget av LO den gangen ikke var en fanesak for ham.

– Jeg har alltid satt kravet om rettferdighet høyt, og fant fort ut at LOs holdninger stemte bra med mine egne. Men skal jeg være ærlig, var dette ikke et politisk valg, mer et spørsmål om hvem som hadde makt og styrke.

Lyttende

Det sies at Leirvaag aldri har bedt om verv, men at andre ber ham om å ta dem. Nå leder han NTL med nesten 50 000 medlemmer.

– Er det falsk beskjedenhet?

– Jeg har sagt at jeg aldri skulle inn på parketten, men nå sitter jeg jo her. Og jeg ville det. Jeg er mer lyttende enn beskjeden. Det stemmer nok at jeg er veldig lojal til de oppgavene jeg får. Det er kanskje derfor jeg måtte være ekstra tydelig på at jeg faktisk ville bli forbundsleder nå.

– Hva om Landsmøtet hadde valgt en annen?

– Da hadde jeg nok kanskje gitt meg, ja, – det er vanskelig å si.

Dyktig

Pappa Leirvaag var bestyrer av studentkantina Fredrikke på Blindern da John ble født. Derfor måtte det kanskje bli student av John også. Han tok grunnfag i engelsk, begynte på norsk og hadde jobb ved siden av. Så møtte han gammelnorsken. Sammen med stadig mer annet å gjøre ødela nok den, for at det aldri ble noen norskeksamen på Blindern.

Han har seinere fullført to moduler av faget ”Organisasjon, ledelse og endring” ved Universitetet i Bergen og ”Ledelse og endring i arbeiderbevegelsen” (LEA) ved Høgskolen i Vestfold. Mange av hans medlemmer har nok høyere akademisk skolering enn ham, men kunnskaper og tillitsverv har han nok av. Og han skal være i besittelse av et godt overblikk.

– En av de dyktigste tillitsvalgte jeg har møtt, sier en god kamerat som nok er litt inhabil, men derfor veit hva han snakker om.

Ingen novise

Han er ingen novise i Møllergata 10. Her har han vært forbundssekretær, her har han de siste fem årene vært 2. nestleder, her har han sett hvordan andre ledere gjør det.

– Hva er den viktigste egenskapen til en god leder?

– En god leder får fram potensialet i sine medarbeidere, er åpen og våken overfor andre innspill enn sine egne, ser folk og samhandler.

– Har du disse egenskapene?

– I noen sammenhenger tror jeg det. Min viktigste oppgave nå er at jeg sammen med resten av mannskapet på forbundskontoret klarer å understøtte de tillitsvalgte ute på arbeidsplassene. For meg er dette basis, det er grunnleggende organisasjonsbygging.

Stø kurs

At Leirvaag skulle bli forbundsleder om landsmøtet ville ha ham, har han hatt god til å tenke gjennom. På spørsmålet om en programerklæring en drøy time etter at han har tatt imot lederklubba, tar han derfor på strak arm.

– Vi skal holde stø kurs. Jobbe for likelønn og likestilling, og mot fragmenteringen av offentlig sektor. Dessuten må vi få på plass NAV-reformen.

– Statsminister Stoltenberg flagget en pragmatisk holdning til New Public Management i sitt innlegg på landsmøtet. Er du enig?

– Nei, jeg er ikke enig i Stoltenbergs pragmatiske tilnærming. Og ble litt urolig over det han sa. Han svarte heller ikke på vårt spørsmål om hvordan vi for eksempel skal kunne levere god nok forskning og undervisning ved universiteter og høyskoler. Vi får gi statsministeren noen konkrete eksemplar fra universitetssektoren og NAV.

Rettferdighetssans

Leirvaag beskrives som en ryddig, sjølkritisk, reflektert og omsorgsfull person. Han skal være flink til å se når underordnede har mye å gjøre, hjelpsom, uten kontrollbehov, men med behov for å være orientert. Dessuten er han flink til å fokusere på det vesentlige, ikke langsint, flink til å tilgi og innrømme egne feil. Pluss temperamentsfull.

– Hva gjør deg sint?

– Når jeg ser urettferdighet. Og kanskje i forhandlinger. Da kan topplokket gå av – jeg har et eksplosivt temperament, men kan si unnskyld også sjøl om jeg fortsatt er uenig med den jeg ble sint på. Det kan jo gå ei kule varmt i dette miljøet, smiler Leirvaag.

Golfspiller

Leirvaag er antagelig en av svært få – ja, kanskje den eneste – forbundsleder i LO som sykler til jobben.

– Jeg har ikke lappen.

– Det er vel ingen grunn – det går an å reise kollektivt?

– Sant nok, men det er fin trim å sykle Holmlia/Møllergata tur/retur. Jeg har syklet i alle år, jeg liker det. Men sykkelløp med nummer på brystet er jeg ikke med på.

I fritida spiller han golf. Det begynte med at noen kamerater ville ham med på prøvespill. De slo noen baller på Grorud golfbane om kvelden. Så viste det seg å være gøy, og NTL-lederen ble hekta. Men han understreker at dette er for ham utelukkende en sosial aktivitet og noe han aldri gjør aleine. Leirvaag mener det er en myte at golf er en snobbesport, men for hans del må hobbyen utføres i helgene. Å gå en 18-hulls bane tar tid.

– Har du andre oppheng?

– Jeg vil gjerne ha de siste duppedittene, sier han, titter bort på sin iphone, tar den opp fra bordet og kjæler litt med den.

Bedriftsfotball

Leirvaag ville gjerne spille bedriftsfotball og kom i kontakt med noen folk fra LOs bedriftsidrettslag. Problemet var at han sjøl ikke var medlem av LO den gangen. Men han kjente arbeidskollega Eivind Gran, i dag nestleder i LO Stat. Eivind var LO medlem, men lite interessert i fotball. Derfor skrev John seg inn på dommerkortet med Eivinds navn og skiftet ikke navn før han sjøl ble LO-medlem.

I dag ler de to vennene begge godt av historien.

Leirvaag forteller at han musikalsk vokste opp med rockegrupper som Led Zeppelin og Black Sabbath. Han har i dag en bred musikksmak, men at det nok er jazz – og særlig gitaristene – han lytter mest til.

Venner beskriver ham som en familiekjær mann. Alle de tre søsknene har barn som han kommer godt ut av det med.

– Av en eller annen grunn har jeg god kontakt med barn. Tror kanskje det er fordi jeg tar dem på alvor. Jeg bryr meg om dem og er nok den onkelen som best husker bursdagene deres, smiler han.

1983-84: Avdelingstillitsvalgt ved spisestedene til Studentsamskipnaden i Oslo (SiO)

1984-86: Leder i HK-gruppa i SiO

1987-88: Sekretær i NTL/avdeling 113-3 SiO

1989-90: Leder i NTL/avdeling 113-3 SiO

1988-90: Sekretær i NTL/Landsforening 113

1989-90: Ansattes representant i SiOs hovedstyre

1990-2005: Forbundssekretær i NTL

1996-2005: NTLs representant i styret for LO Service

2006-10: 2. nestleder i NTL

2010- : Leder av NTL

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
30.11.2010
08:47
16.12.2013 14:46Mest lest

Tuva Hjartholm synes det kan være vanskelig å vite hvor grensa går for når hun skal si ifra.

Tuva Hjartholm synes det kan være vanskelig å vite hvor grensa går for når hun skal si ifra.

Hanna Skotheim

Vernepleier Tuva: – Jeg opplever uønsket seksuell oppmerksomhet åtte av ti vakter

FORBLIR SYK: Christine Strandmann får så lite utbetalt i arbeidsavklaringspenger at hun lever under fattigdomsgrensa. – Det er greit at «det skal lønne seg å jobbe», men de laveste ytelsene må ikke være så lave at de gjør folk sykere, sier Strandmann.

FORBLIR SYK: Christine Strandmann får så lite utbetalt i arbeidsavklaringspenger at hun lever under fattigdomsgrensa. – Det er greit at «det skal lønne seg å jobbe», men de laveste ytelsene må ikke være så lave at de gjør folk sykere, sier Strandmann.

Emmie Olivia Kristiansen

AAP dekker ikke behandlingene Christine trenger: – Myndighetene kan ikke skremme folk friske med lave stønader

Karina Veum ser tilbake på en tid da hun var ny i arbeidslivet og visste lite om rettighetene sine.

Karina Veum ser tilbake på en tid da hun var ny i arbeidslivet og visste lite om rettighetene sine.

Ida Bing

Karina var 18 år og ny i jobben da hun krasjet firmabilen. Så ga sjefen henne skylda

Profesjonsleder i FO, Hanne Glemmestad har selv vært Nav-leder. Hun sier det kan være ulik praksis fra sted til sted hvordan vedtak blir til. Hun vil ikke spekulere i hva som har skjedd i saken i Nav Indre Østfold.

Profesjonsleder i FO, Hanne Glemmestad har selv vært Nav-leder. Hun sier det kan være ulik praksis fra sted til sted hvordan vedtak blir til. Hun vil ikke spekulere i hva som har skjedd i saken i Nav Indre Østfold.

Hanna Skotheim

Advarer mot heksejakt på Nav-ansatt som ba klient kjøpe grill og drikke vann fra springen

Rammeavtalen fra 2017 har en kategori for kjøretøy med høy verdi.

Rammeavtalen fra 2017 har en kategori for kjøretøy med høy verdi.

Tori Aarseth

Hvor havnet pengene da Aleris leide raske biler og eiendommer for titalls millioner? Nå etterforsker Økokrim

OPTIMIST: Linda Wiers Johnsen er optimist, men også sliten av all uvissheten som pandemien har ført med seg da hun ble arbeidsledig.

OPTIMIST: Linda Wiers Johnsen er optimist, men også sliten av all uvissheten som pandemien har ført med seg da hun ble arbeidsledig.

Brian Cliff Olguin

Butikkansatt Linda (53) mistet jobben under pandemien. Nå er hun lei og vurderer å bytte bransje

FJERNES I STOCKHOLM: Konduktører som gir beskjed til lokomotivføreren om at alt er klart er et vanlig syn både på norske og svenske togstasjoner. Nå foreslås det imidlertid å fjerne konduktørene fra lokaltogene i Stockholm.

FJERNES I STOCKHOLM: Konduktører som gir beskjed til lokomotivføreren om at alt er klart er et vanlig syn både på norske og svenske togstasjoner. Nå foreslås det imidlertid å fjerne konduktørene fra lokaltogene i Stockholm.

Morten Hansen

Vil kaste konduktørene ut av toget. Frykter lovløse tilstander

Tri Nguyen Dinh

Mellomoppgjøret for 6.000 maskinførere er ferdig

I RETTEN: Renholder Grethe Beck bestrider oppsigelsen fra arbeidsgiveren ISS. Beck har Tourettes syndrom og trenger tilrettelegging fra arbeidsgiver for å kunne stå i jobb. Nå behandles søksmålet hennes i Borgarting lagmannsrett.

I RETTEN: Renholder Grethe Beck bestrider oppsigelsen fra arbeidsgiveren ISS. Beck har Tourettes syndrom og trenger tilrettelegging fra arbeidsgiver for å kunne stå i jobb. Nå behandles søksmålet hennes i Borgarting lagmannsrett.

Tri Nguyen Dinh

«Glemt» paragraf kan hjelpe renholderen Grethe og andre arbeidsfolk

EN RUNDE TIL: Linn Henriksen (32) har vært gjennom flere runder med arbeidsavklaring og arbeidspraksis, men Nav mener det ikke er nok. Legen hennes fraråder en ny runde med arbeidsutprøving. På tross av det fikk Linn tirsdag melding om å møte til oppstartssamtale for ny arbeidsavklaring på nokså kort varsel, dagen etter.

EN RUNDE TIL: Linn Henriksen (32) har vært gjennom flere runder med arbeidsavklaring og arbeidspraksis, men Nav mener det ikke er nok. Legen hennes fraråder en ny runde med arbeidsutprøving. På tross av det fikk Linn tirsdag melding om å møte til oppstartssamtale for ny arbeidsavklaring på nokså kort varsel, dagen etter.

Yngvil Mortensen

Rødt og SV blir opprørt av Linns historie: – Folk blir ikke noe friskere av at ytelsene kuttes

Colourbox.com

«Firerbanden» overkjører regjeringen – gir 650 millioner kroner mer til pensjonistene

Et flertall i bystyret i Oslo stemte for mistillit mot miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG). Dermed går hele byrådet av.

Et flertall i bystyret i Oslo stemte for mistillit mot miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG). Dermed går hele byrådet av.

Michael Brøndbo

Byrådet i Oslo går av etter mistillit mot Lan Marie Berg

IKKE SÅ LIKE SOM VI TROR: Det er en myte at holdningene til økonomisk utjevning står sterkere i Norge enn i andre land, mener Knut Halvorsen og Steinar Stjernø.

IKKE SÅ LIKE SOM VI TROR: Det er en myte at holdningene til økonomisk utjevning står sterkere i Norge enn i andre land, mener Knut Halvorsen og Steinar Stjernø.

Sissel M. Rasmussen

At Norge er et samfunn med små forskjeller, er langt på vei en myte, hevder professorer

Debatt

Renholderne skal feires med et standpunkt om at de er viktige, skriver artikkelforfatteren.

Renholderne skal feires med et standpunkt om at de er viktige, skriver artikkelforfatteren.

Ole Palmstrøm

«Vi er like mye verdt som andre arbeidere i andre bransjer», skriver Naemy Trandum Aasen

Analyse:

GA SEG: Da partene i Unio-streiken valgte frivillig lønnsnemnd, ble det satt punktum for årets mellomoppgjør.

GA SEG: Da partene i Unio-streiken valgte frivillig lønnsnemnd, ble det satt punktum for årets mellomoppgjør.

Torgny Hasås

Derfor ble det streik på streik og mye uro i årets lønnsoppgjør. En oppsummering

Debatt

Disse fire budene som er foreslått her er ikke en fullstendig liste, men det er en begynnelse, skriver Mímir Kristjánsson.

Disse fire budene som er foreslått her er ikke en fullstendig liste, men det er en begynnelse, skriver Mímir Kristjánsson.

Ihne Pedersen

«Med dagens regjering og deres statsfobi hadde vi nok vært oljerikdommen foruten», skriver Mímir Kristjánsson

MOBILISERER: Jørn Eggum (til venstre) og Richard Storevik sier at Fellesforbundets handlingsplan er forpliktende, og at den vil bli oppdatert etter hvert som de høster flere erfaringer.

MOBILISERER: Jørn Eggum (til venstre) og Richard Storevik sier at Fellesforbundets handlingsplan er forpliktende, og at den vil bli oppdatert etter hvert som de høster flere erfaringer.

Eivind Senneset

Fellesforbundet ruster seg til kamp mot høyreekstreme: – Kan ikke sitte stille og se på, sier Jørn Eggum

VIL STILLE: Geir Ove Kulseth har jobbet som forbundssekretær i EL og IT Forbundet siden 2017 og er utdannet elektriker.. Han kom dit etter fire og et halvt år som organisasjonssekretær i Elektroarbeidernes Fagforening Trøndelag.

VIL STILLE: Geir Ove Kulseth har jobbet som forbundssekretær i EL og IT Forbundet siden 2017 og er utdannet elektriker.. Han kom dit etter fire og et halvt år som organisasjonssekretær i Elektroarbeidernes Fagforening Trøndelag.

Privat

– Jeg tror vi må legge ned en ordentlig innsats for å bli flere medlemmer i forbundet

Emilie Enger Mehl, Senterpartiet.

Emilie Enger Mehl, Senterpartiet.

Ragne B. Lysaker, Senterpartiet

Senterpartiet vil ikke melde Norge ut av EØS før et alternativ er på plass

Nav beklager at de rådet en sosialhjelpssøker til å låne grill da han ikke klarte å betale strømregningen. (Illustrasjonsfoto)

Nav beklager at de rådet en sosialhjelpssøker til å låne grill da han ikke klarte å betale strømregningen. (Illustrasjonsfoto)

Emmie Olivia Kristiansen

Nav beklager etter å ha bedt sosialhjelpssøker om å låne grill


Flere saker