JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tillitsmann til tjeneste

Alle liker John Leirvaag. Ikke rart den kunnskapsrike tillitsmannen fikk jobben med å lede Norsk Tjenestemannslag de neste fire årene. Drømmejobb, mener han sjøl.30.11.2010
08:47
16.12.2013 14:46

jan.erik.ostlie@lomedia.no

Det er bare noen minutter igjen av NTLs landsmøte. John Leirvaag, den nyvalgte lederen og stødigheten sjøl, står på podiet i hvit og blårutet skjorte under dressjakka og mørke blå dongeri med slitne kanter nederst. Han takker av alle de mange tillitsvalgte som ikke skal være med lenger, eller har byttet verv. Da han kommer til dem som skal pensjoneres, sprekker stemmen. Det kommer noen hikstende setninger.

– Ja, jeg er lettrørt.

Dette ligner ekte vare. Mange kan bli ledere, men det er bare ledere som tør å vise følelser som blir store.

Skal få mer plass

John Leirvaags mor er engelsk, fra et sted midt mellom Manchester og Liverpool, derav fornavnet som stammer fra morfaren. Moren uttaler det fortsatt på den engelske måten – djånn, vi andre sier bare Jon.

Han er 1959-modell og har to brødre og ei søster. De kom tett som haggel, yngstemann i 1965.

Den gangen visste eldstemann Leirvaag lite om at han mange år seinere skulle bli konfrontert med Turid Lilleheies utsagn om at LO nå må ta seg sammen og forstå at industriromantikken må legges bort.

– Jeg ønsker at NTLs synspunkter blir tydeligere, og det er klart industriforbundene er flinke til å prege LO. Det vil alltid være en kamp om oppmerksomheten. I sitt svar til Turid på landsmøtet føler jeg at Roar Flåthen kvitterte ut at vi skal få mer plass i LO, sier Leirvaag.

Ville ha jobben

Et annet poeng han arver etter sin forgjenger, er påstanden om LOs gubbevelde. Og du trenger ikke være et matematisk geni for å forstå at det ikke blir flere kvinnelig ledere når en kvinne erstattes av en mann. Leirvaag lar seg imidlertid ikke vippe av likestillingspinnen.

– Hvem som sitter på toppen vil veksle. I NTLs toppledelse sitter det nå to menn og to kvinner. Husk at vårt forbund har levert både den første kvinnelige LO Stat-lederen og den første lederen av LO, sier han.

– Jo, men ...

– Jeg hadde lyst på denne lederjobben. Men om NTL ville ha en kvinne på toppen, hadde det vært OK for meg. Det ville likevel vært rart om vi skulle velge en kvinne bare for at hun var kvinne. Vi er et team i NTL, og likelønns- og likestillingspolitikken ligger fast.

Makt og styrke

Den nye NTL-lederen fikk sitt første tillitsverv i 1983. Typisk nok ble han kontaktet av en tillitsvalgt som var en mann fra LO. LO var størst i Studentsamkipnaden hvor han jobbet. I tillegg hadde flere ulike LO-forbund en felles klubb. Det likte Leirvaag, han er en utpreget lagspiller.

I dag innrømmer han at valget av LO den gangen ikke var en fanesak for ham.

– Jeg har alltid satt kravet om rettferdighet høyt, og fant fort ut at LOs holdninger stemte bra med mine egne. Men skal jeg være ærlig, var dette ikke et politisk valg, mer et spørsmål om hvem som hadde makt og styrke.

Lyttende

Det sies at Leirvaag aldri har bedt om verv, men at andre ber ham om å ta dem. Nå leder han NTL med nesten 50 000 medlemmer.

– Er det falsk beskjedenhet?

– Jeg har sagt at jeg aldri skulle inn på parketten, men nå sitter jeg jo her. Og jeg ville det. Jeg er mer lyttende enn beskjeden. Det stemmer nok at jeg er veldig lojal til de oppgavene jeg får. Det er kanskje derfor jeg måtte være ekstra tydelig på at jeg faktisk ville bli forbundsleder nå.

– Hva om Landsmøtet hadde valgt en annen?

– Da hadde jeg nok kanskje gitt meg, ja, – det er vanskelig å si.

Dyktig

Pappa Leirvaag var bestyrer av studentkantina Fredrikke på Blindern da John ble født. Derfor måtte det kanskje bli student av John også. Han tok grunnfag i engelsk, begynte på norsk og hadde jobb ved siden av. Så møtte han gammelnorsken. Sammen med stadig mer annet å gjøre ødela nok den, for at det aldri ble noen norskeksamen på Blindern.

Han har seinere fullført to moduler av faget ”Organisasjon, ledelse og endring” ved Universitetet i Bergen og ”Ledelse og endring i arbeiderbevegelsen” (LEA) ved Høgskolen i Vestfold. Mange av hans medlemmer har nok høyere akademisk skolering enn ham, men kunnskaper og tillitsverv har han nok av. Og han skal være i besittelse av et godt overblikk.

– En av de dyktigste tillitsvalgte jeg har møtt, sier en god kamerat som nok er litt inhabil, men derfor veit hva han snakker om.

Ingen novise

Han er ingen novise i Møllergata 10. Her har han vært forbundssekretær, her har han de siste fem årene vært 2. nestleder, her har han sett hvordan andre ledere gjør det.

– Hva er den viktigste egenskapen til en god leder?

– En god leder får fram potensialet i sine medarbeidere, er åpen og våken overfor andre innspill enn sine egne, ser folk og samhandler.

– Har du disse egenskapene?

– I noen sammenhenger tror jeg det. Min viktigste oppgave nå er at jeg sammen med resten av mannskapet på forbundskontoret klarer å understøtte de tillitsvalgte ute på arbeidsplassene. For meg er dette basis, det er grunnleggende organisasjonsbygging.

Stø kurs

At Leirvaag skulle bli forbundsleder om landsmøtet ville ha ham, har han hatt god til å tenke gjennom. På spørsmålet om en programerklæring en drøy time etter at han har tatt imot lederklubba, tar han derfor på strak arm.

– Vi skal holde stø kurs. Jobbe for likelønn og likestilling, og mot fragmenteringen av offentlig sektor. Dessuten må vi få på plass NAV-reformen.

– Statsminister Stoltenberg flagget en pragmatisk holdning til New Public Management i sitt innlegg på landsmøtet. Er du enig?

– Nei, jeg er ikke enig i Stoltenbergs pragmatiske tilnærming. Og ble litt urolig over det han sa. Han svarte heller ikke på vårt spørsmål om hvordan vi for eksempel skal kunne levere god nok forskning og undervisning ved universiteter og høyskoler. Vi får gi statsministeren noen konkrete eksemplar fra universitetssektoren og NAV.

Rettferdighetssans

Leirvaag beskrives som en ryddig, sjølkritisk, reflektert og omsorgsfull person. Han skal være flink til å se når underordnede har mye å gjøre, hjelpsom, uten kontrollbehov, men med behov for å være orientert. Dessuten er han flink til å fokusere på det vesentlige, ikke langsint, flink til å tilgi og innrømme egne feil. Pluss temperamentsfull.

– Hva gjør deg sint?

– Når jeg ser urettferdighet. Og kanskje i forhandlinger. Da kan topplokket gå av – jeg har et eksplosivt temperament, men kan si unnskyld også sjøl om jeg fortsatt er uenig med den jeg ble sint på. Det kan jo gå ei kule varmt i dette miljøet, smiler Leirvaag.

Golfspiller

Leirvaag er antagelig en av svært få – ja, kanskje den eneste – forbundsleder i LO som sykler til jobben.

– Jeg har ikke lappen.

– Det er vel ingen grunn – det går an å reise kollektivt?

– Sant nok, men det er fin trim å sykle Holmlia/Møllergata tur/retur. Jeg har syklet i alle år, jeg liker det. Men sykkelløp med nummer på brystet er jeg ikke med på.

I fritida spiller han golf. Det begynte med at noen kamerater ville ham med på prøvespill. De slo noen baller på Grorud golfbane om kvelden. Så viste det seg å være gøy, og NTL-lederen ble hekta. Men han understreker at dette er for ham utelukkende en sosial aktivitet og noe han aldri gjør aleine. Leirvaag mener det er en myte at golf er en snobbesport, men for hans del må hobbyen utføres i helgene. Å gå en 18-hulls bane tar tid.

– Har du andre oppheng?

– Jeg vil gjerne ha de siste duppedittene, sier han, titter bort på sin iphone, tar den opp fra bordet og kjæler litt med den.

Bedriftsfotball

Leirvaag ville gjerne spille bedriftsfotball og kom i kontakt med noen folk fra LOs bedriftsidrettslag. Problemet var at han sjøl ikke var medlem av LO den gangen. Men han kjente arbeidskollega Eivind Gran, i dag nestleder i LO Stat. Eivind var LO medlem, men lite interessert i fotball. Derfor skrev John seg inn på dommerkortet med Eivinds navn og skiftet ikke navn før han sjøl ble LO-medlem.

I dag ler de to vennene begge godt av historien.

Leirvaag forteller at han musikalsk vokste opp med rockegrupper som Led Zeppelin og Black Sabbath. Han har i dag en bred musikksmak, men at det nok er jazz – og særlig gitaristene – han lytter mest til.

Venner beskriver ham som en familiekjær mann. Alle de tre søsknene har barn som han kommer godt ut av det med.

– Av en eller annen grunn har jeg god kontakt med barn. Tror kanskje det er fordi jeg tar dem på alvor. Jeg bryr meg om dem og er nok den onkelen som best husker bursdagene deres, smiler han.

1983-84: Avdelingstillitsvalgt ved spisestedene til Studentsamskipnaden i Oslo (SiO)

1984-86: Leder i HK-gruppa i SiO

1987-88: Sekretær i NTL/avdeling 113-3 SiO

1989-90: Leder i NTL/avdeling 113-3 SiO

1988-90: Sekretær i NTL/Landsforening 113

1989-90: Ansattes representant i SiOs hovedstyre

1990-2005: Forbundssekretær i NTL

1996-2005: NTLs representant i styret for LO Service

2006-10: 2. nestleder i NTL

2010- : Leder av NTL

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
30.11.2010
08:47
16.12.2013 14:46Mest lest

TØFFERE KONKURRANSE: Fra 1. november blir reglene for å få drosjeløyve endret. Tom Svendsen mener regjeringen med det legger ytterlige sten til byrden.

TØFFERE KONKURRANSE: Fra 1. november blir reglene for å få drosjeløyve endret. Tom Svendsen mener regjeringen med det legger ytterlige sten til byrden.

Martin Guttormsen Slørdal

Tom (62) kan ikke lenger leve av å være drosjesjåfør: – Blir sosialklient eller minstepensjonist

FIKK IKKE PENSJONSINNBETALING PÅ SJU ÅR: Endre Waage ble aldri meldt inn til «obligatorisk tjenestepensjon» slik loven krever. Nå får han og kollegaene erstatning.

FIKK IKKE PENSJONSINNBETALING PÅ SJU ÅR: Endre Waage ble aldri meldt inn til «obligatorisk tjenestepensjon» slik loven krever. Nå får han og kollegaene erstatning.

Privat

Endre ble nektet pensjonen han hadde rett på. Nå får han og kollegaene millionerstatning

NY PRAKSIS: Hovedverneombud ved Yara Porsgrunn, Roger Hansen, er glad for at videomøtene ikke lenger tas opp.

NY PRAKSIS: Hovedverneombud ved Yara Porsgrunn, Roger Hansen, er glad for at videomøtene ikke lenger tas opp.

Privat

Verneombud fikk stoppet opptak av videomøter: – Kan være en felle, sier advokat

– Ved å fjerne denne regelen kan en permittert jobbe så mye som mulig opp mot full stilling. Nav kan dekke det resterende. Dette vil bli billigere for Nav, sier klubbleder ved Scandic Parken i Ålesund. (Illustrasjonsfoto)

– Ved å fjerne denne regelen kan en permittert jobbe så mye som mulig opp mot full stilling. Nav kan dekke det resterende. Dette vil bli billigere for Nav, sier klubbleder ved Scandic Parken i Ålesund. (Illustrasjonsfoto)

Eirik Dahl Viggen

Permitterte må takke nei til jobb – taper dagpenger

MEKLING: LO Stat-leder Egil André Aas (t.h.) startet onsdag meklingen i statsoppgjøret, der riksmekler Mats Wilhelm RUland (t.v.) og mekler Richard Saue skal prøve å hjelpe partene til å finne en løsning.

MEKLING: LO Stat-leder Egil André Aas (t.h.) startet onsdag meklingen i statsoppgjøret, der riksmekler Mats Wilhelm RUland (t.v.) og mekler Richard Saue skal prøve å hjelpe partene til å finne en løsning.

Eirik Dahl Viggen

Lønna til statsansatte: Nå er meklinga i gang

UVISS FRAMTID: Maria Gazul har søkt mange nye stillinger og har også sett på mulighetene for å ta mer utdanning. Familiens økonomi bekymrer henne.

UVISS FRAMTID: Maria Gazul har søkt mange nye stillinger og har også sett på mulighetene for å ta mer utdanning. Familiens økonomi bekymrer henne.

Lars Åke Andersen

Maria (41) blir arbeidsledig: – Jeg vet ikke helt hvordan vi skal klare oss

26.000 HK-medlemmer skal stemme over meklingsresultatet mellom Handel og Kontor og Virke – her ved HK-leder Christopher Beckham (t.v.) og Bård Westbye, forhandlingsansvarlig i Virke.

26.000 HK-medlemmer skal stemme over meklingsresultatet mellom Handel og Kontor og Virke – her ved HK-leder Christopher Beckham (t.v.) og Bård Westbye, forhandlingsansvarlig i Virke.

Erlend Angelo

Lønnsoppgjøret: Dette skjer om medlemmene stemmer nei

Å få seg ny jobb i koronatid kan bety en digital arbeidshverdag. Nyutdannede Lisa Sofie Ericsson ble sendt rett hjem med PC og mobil.

Å få seg ny jobb i koronatid kan bety en digital arbeidshverdag. Nyutdannede Lisa Sofie Ericsson ble sendt rett hjem med PC og mobil.

Nadia Frantsen

Tusen søkte på jobben i Nav. Lisa fikk den

Tommelen opp hos Tom Jacobsen, hovedtillitsvalgt, hos Norcem i Brevik.

Tommelen opp hos Tom Jacobsen, hovedtillitsvalgt, hos Norcem i Brevik.

Trond Elstad

Tom (63) kunne blitt pensjonist, men så kom gladmeldingen fra Erna. Nå tar han fire nye år

Forbundet har også fått ja på en viktig endring som særlig kommer likestillingen til gode. (Illustrasjonsfoto)

Forbundet har også fått ja på en viktig endring som særlig kommer likestillingen til gode. (Illustrasjonsfoto)

Colourbox.com

Elektrikere får ny lønn – og innleiereglene strammes inn

Lønnsoppgjøret:

Bussjåførene ved Norgesbuss Ekspress på Rommen i er kampklare fra første streikedag. Der er det full oppslutning om kravet om høyere lønn. Fra venstre Carlos Nunez, Ole-Arnstein Røang, Rune Hanssen, John Arild Hole, Isam Wabi Bakir, Per ole Melgård og Habte Kebreab.

Bussjåførene ved Norgesbuss Ekspress på Rommen i er kampklare fra første streikedag. Der er det full oppslutning om kravet om høyere lønn. Fra venstre Carlos Nunez, Ole-Arnstein Røang, Rune Hanssen, John Arild Hole, Isam Wabi Bakir, Per ole Melgård og Habte Kebreab.

Håvard Sæbø

Busstreiken trappes opp med over 4.500 nye sjåfører: Se lista

Resultatet i kommuneoppgjøret innebærer et tillegg på 1.400 kroner for sykepleierne.

Resultatet i kommuneoppgjøret innebærer et tillegg på 1.400 kroner for sykepleierne.

Tri Nguyen Dinh

– 1.400 kroner ekstra er ikke nok for å rekruttere eller beholde sykepleiere

Leder for bransjerådet for bussbransjen i Felles forbundet, Per Ole Melgård, informerer sine kolleger om grunnlaget for streiken første streikedag.

Leder for bransjerådet for bussbransjen i Felles forbundet, Per Ole Melgård, informerer sine kolleger om grunnlaget for streiken første streikedag.

Håvard Sæbø

Dette kan stoppe busstreiken: Slik vurderer de tvungen lønnsnemnd

Bjørn A. Grimstad

Anleggsarbeidere får ny lønn: Minstelønna økes med 9,50 kroner per time

Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte

Nav må betale saksomkostninger til LO-medlemmer, slår Høyesterett fast

STÅR FRAM: Målfrid J. Frahm Jensen ble utsatt for omfattende gjengjeldelser da hun varslet. Nå håper hun flere får bedre kompetanse og kunnskap om varsling og varslingens krefter.

STÅR FRAM: Målfrid J. Frahm Jensen ble utsatt for omfattende gjengjeldelser da hun varslet. Nå håper hun flere får bedre kompetanse og kunnskap om varsling og varslingens krefter.

Marie von Krogh

Målfrid varslet om forhold på jobben. Så vurderte sjefen å få henne innlagt

FAGBREVET I SKUFFEN: Vekteren Tyra Lillegård greide fagprøven etter to års vanskelig læretid, men har beviset liggende i skuffen fordi det gir vonde minner. I dag er hun tillitsvalgt i Oslo og Akershus vekterklubb i Securitas med spesielt ansvar for lærlingene.

FAGBREVET I SKUFFEN: Vekteren Tyra Lillegård greide fagprøven etter to års vanskelig læretid, men har beviset liggende i skuffen fordi det gir vonde minner. I dag er hun tillitsvalgt i Oslo og Akershus vekterklubb i Securitas med spesielt ansvar for lærlingene.

Martin Guttormsen Slørdal

Tyra (25) var på gråten av glede da vekterne gikk til streik

Kommentar

Det finnes noe som er enda kjipere enn busser som står, skriver Mímir Kristjánsson.

Det finnes noe som er enda kjipere enn busser som står, skriver Mímir Kristjánsson.

Ihne Pedersen

«Det finnes noe som er enda kjipere enn busser som står»

Fra lørdag blir det streikevakter å se over hele landet.

Fra lørdag blir det streikevakter å se over hele landet.

Håvard Sæbø

Streikende bussjåfører må klare seg med 3900 kroner i uka

Hans Ole Rian er skuffet over at stønadsordningen for selvstendige, frilansere og lærlinger fjernes 1. november.

Hans Ole Rian er skuffet over at stønadsordningen for selvstendige, frilansere og lærlinger fjernes 1. november.

Helge Rønning Birkelund

Regjeringen vil kutte 2,2 milliarder i krisestøtten til selvstendige og frilansere: – Veldig skuffende, sier forbundsleder


Flere saker