JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Færre kyr melker mer

Norske bønder produserer i dag mer enn dobbelt så mye korn og kjøtt som for 50 år siden.

Antall kyr er halvert, men melkeproduksjonen har likevel økt.

Det går fram av boka Landbruket i Norge 2009 fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

– Spesielt er det grunn til å merke seg den sterke veksten i produktiviteten, at det i dag blir produsert langt mer fra hvert enkelt dyr og hvert dekar jord enn det som var tilfelle for 50 år siden, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk (Sp).

I løpet av de siste 50 årene er melkeproduksjonen per ku i Norge mer enn doblet. I 1959 produserte 594.000 kyr 1.417 millioner liter melk. I 2009 var antall kyr redusert til 240.000, men likevel var produksjonen økt til 1.506 millioner liter.

Fra 1959 - 2009 har kjøttproduksjonen økt fra 33,5 kilo til 65,5 kilo per innbygger. Sammensetningen har endret seg mye i perioden: Mindre storfe og sau/lam, mens svin har holdt stillingen. Fjærfekjøtt har økt fra 2,5 til 26 prosent av produksjonen.

Gjennom de siste 50 årene har jordbruksarealet i drift vært ganske stabilt. Samtidig er vi blitt flere. Jordbruksarealet per nordmann har dermed blitt redusert fra 2,8 til 2,1 dekar, noe som er svært lavt i verdenssammenheng. Nærmere 90 prosent av arealet blir brukt til å produsere dyrefôr. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse