JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Avviser feilinformering

Kristin Halvorsen og Erik Solheim slo tilbake mot opposisjonens påstander om at regjeringen farer med løgn i spørsmålet om CO2-rensing på Mongstad.

En pressekonferanse torsdag, der de to SV-statsrådene presenterte regjeringens nye plan for miljøteknologi, endte med kraftige verbale utfall mot opposisjonen.

Miljøvernminister Erik Solheim karakteriserte angrepene på statsminister Jens Stoltenberg i Stortingets spørretime onsdag som hyklerske.

SV-leder Halvorsen sa at regjeringens mål er å ha en finansieringsplan for fullskalarensing på Mongstad klar i 2014, men hun kunne ikke med hånden på hjertet garantere at et anlegg skulle være i drift i 2018.

– Umulig å tidfeste på dagen

– Det er umulig å tidfeste på dagen når et anlegg kan være i drift fordi det er en komplisert teknologi. Vi skal snu hver stein og legge press på Statoil. Jeg er neste sikker på at vi skal få det til i 2018, sier Solheim.

De to statsrådene avviser at Stortinget ble feilinformert om saken fordi regjeringen visste at den opprinnelige tidsplanen som ble vedtatt av Stortinget i mai i fjor var umulig å holde.

– Det har vært en prosess. Først i april i år konkluderte vi med at planen ville sprekke. Dette vil vi redegjøre skikkelig for i revidert nasjonalbudsjett, sier Solheim.

– Høyre må garantere

SV-lederne garanterer at det vil bli bygd et fullskalaanlegg for CO2-rensing på Mongstad dersom det er opp til de rødgrønne partiene. Solheim slo fast at Høyre må gjøre det samme, slik at arbeidet kan føres videre selv om det skulle bli et regjeringsskifte i 2013.

– Frp har jeg gitt opp, sa miljøvernministeren.

– Vi vil gjøre alt som står i vår makt for å få det til. Usikkerheten er om Høyre vil videreføre det hvis partiet får regjeringsmakt, sier Solheim.

– Trodde det var realistisk

De to statsrådene trodde at tidsfristen som ble vedtatt i mai 2009 var et fullt ut realistisk løp, men sa samtidig at usikkerheten omkring den var kjent for alle, også opposisjonen.

– Allerede i Statoils masterplan fra februar i fjor kom det klart fram at tidsplanen ville være vanskelig å holde. Dette gjenspeilte seg også i debatten i Stortinget i mai, sier Solheim.

Han sier at regjeringen valgte å stå fast på den opprinnelige planen om drift og ha det han kalte «fullt trøkk» på saken.

– Må ha mål og ambisjoner

Halvorsen legger vekt på at det er nødvendig å ha ambisjoner og ha klare visjoner for å forandre verden.

– Man må tåle en trøkk. Det er noe vi har erfaringer med. Det hadde ikke vært rensing på Mongstad om det ikke hadde vært for SV. Planene er justert, men vi er tydelige på at dette skal vi få til, sa Halvorsen i sin forsvarstale.

Hun sa at saken har kostet kjeft underveis, og at hun forstår utålmodigheten hos dem som venter på at varene blir levert.

Halvorsen avla også tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) et besøk. Bondevik har kritisert regjeringen og minnet om at hans sentrumsregjering gikk av på en nesten tilsvarende sak.

– Bondevik piper i hornet. Han glemmer at det var Bondevik-2 regjeringen som bygde Snøhvit uten en eneste plan om rensing. Når noen fra Bondevik 2-regjeringen prøver å yppe seg, er det bare å si: Dere har ingenting å fare med, sier SV-lederen. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse