JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Høyre styrer i Holmestrand:

Ansatte i Hof barnehage håper barnehagen forblir kommunal etter valget

– Hadde vi vært én ansatt til, hadde vi hatt mer tid til hvert enkelt barn.
FLERE ansatte: Barne-  og ungdomsarbeider, Wenche Hesthammer (58), mener de burde ha vært flere ansatte i barnehagen.

FLERE ansatte: Barne- og ungdomsarbeider, Wenche Hesthammer (58), mener de burde ha vært flere ansatte i barnehagen.

Werner Juvik

hanna.skotheim@fagbladet.no

Utenfor Hof barnehage i Vestfold triller Wenche Hesthammer (58) en ung gutt med den ene hånda. I den andre holder hun hånda til en liten jente som stabber seg framover. Hun er på vei mot kollegaen for å få hvilt armene litt.

p

– Hadde vi vært én ansatt til, hadde vi hatt mer tid til hvert enkelt barn. Vi trenger det i disse dager da antallet minoritetsbarn som trenger tett oppfølging bare øker, sier hun.

58-åringen synes politikerne oftere skulle besøkt barnehagene slik at de selv fikk føle hvordan arbeidshverdagen til en barnehageansatt er. Selv om Stortinget i fjor vedtok en bemannings- og pedagognorm som skulle gi barnehagen flere voksne, er Hesthammer skeptisk. Normen fører til flere pedagoger i barnehagene, men resulterer også i at fagarbeiderne er mye alene med barna. Det er fordi hver pedagog har rett på fire timer med planleggingstid og møter i uka. Altså tid vekk fra barna.

Kommunale arbeidsplasser

Hof og Holmestrand ble slått sammen 1. januar 2018. Den nye kommunen styres i dag av Høyre. Tillitsvalgt i barnehagen, Julianne Lian (46), tror kommunen trenger et politiske skifte for at utkanten ikke skal bli glemt. Hun frykter at flere av barnehagene blir kommersielle og tror et politisk skifte vil hindre at det skjer. Foreløpig er det bare én av de tolv barnehagene i Holmestrand kommune som er kommersielle. Tre av dem er kommunale, og åtte av dem er ideelle og eies blant annet av foreldre, sportsklubber og bedehus.

p

Fra 2005 til 2017 har private kommersielle aktører i barnehager i Norge økt sterkt på bekostning av de ideelle. Omfanget av kommunale barnehager er stabilt. Det viser en rapport gjort på oppdrag for Fagforbundet.

– Spennende med et bytte

Noen av de Fagbladet snakker med i Hof barnehage har høye forventninger til kommunevalget 9. september. Jan Ivar Øverbye (56) tror situasjonen i kommunen vil være den samme enten om det er de blå eller rødgrønne som styrer.

Saken fortsetter under bildet

KOMMUNAL REGI: Barne- og ungdomsarbeider Jan Ivar Øverbye (56)- Jeg er glad jeg jobber i en kommunal barnehage.

KOMMUNAL REGI: Barne- og ungdomsarbeider Jan Ivar Øverbye (56)- Jeg er glad jeg jobber i en kommunal barnehage.

Werner Juvik

– Hof og Holmestrand har lenge vært Høyre-kommuner. Sånn sett hadde det vært spennende å se om retningen ville blitt annerledes med Arbeiderpartiet bak rattet, sier han.

DETTE MENER PARTIENE OM PRIVATISERING

Rødt: Ønsker profittfri velferd uten kommersielle drivere.

Ap: Grunnleggende velferdstjenester skal ikke privatiseres eller kommersialiseres. Vil samtidig legge til rette for ideelle aktører.

SV: Mener velferden skal være et offentlig ansvar.

Høyre: Vil la private og ideelle aktører konkurrere om offentlige tjenester, og mener det vil gi et bedre tilbud.

Venstre: Konkurranseutsetting kan gi innbyggerne bedre tjenester somtidig som kommunene beholder kontrollen.

Sp: Sier nei til en privatisering av de viktigste velferdsoppgavene, blant annet eldreomsorg, sykehus og skole.

KrF: Skeptisk til overdreven tro på konkurranseutsetting og markeds­tenkning i velferden. Samtidig kan private og ideelle virksomheter være et godt supplement.

Frp: vil stille krav til effektivisering i offentlig sektor, samtidig som bruk av privat og ideell sektor i offentlig velferdsproduksjon må intensiveres.

MDG: Vil sikre et sterkt offentlig finansiert helsevesen der private aktører kun er et supplement.

Fra partienes nasjonale programmer (forkortet av redaksjonen)

Folk om valget

Utfallet av høstens valg kan påvirke jobben til over en halv million kommuneansatte. Vi har spurt noen av dem om hvilke saker som er viktigst når de går til stemmeurnene.

Holmestrand

Befolkning: 14.212

Ordfører: Alf Johan Svele, H

Blått politisk flertall med Høyre og FrP.

Kommunestyret: Høyre 12, Ap 8, FrP 2, Sp 1, KrF 1, SV 1, MDG 1, Venstre 1.

Warning
Annonse
Annonse

Folk om valget

Utfallet av høstens valg kan påvirke jobben til over en halv million kommuneansatte. Vi har spurt noen av dem om hvilke saker som er viktigst når de går til stemmeurnene.

Holmestrand

Befolkning: 14.212

Ordfører: Alf Johan Svele, H

Blått politisk flertall med Høyre og FrP.

Kommunestyret: Høyre 12, Ap 8, FrP 2, Sp 1, KrF 1, SV 1, MDG 1, Venstre 1.