JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bedrifter søker arbeidskraft

Stigende arbeidsledighet til tross – det er fortsatt stor mangel på arbeidskraft i flere områder. Hver fjerde bedrift er på jakt etter nye ansatte.

NAVs bedriftsundersøkelse viser at bedriftene mangler rundt 45 000 personer, riktignok en halvering i forhold til samme tid i fjor, men undersøkelsen viser at det fins en rekke jobber i svært mange bransjer. Det er mest mangel på sjåfører, dør- og telefonselgere, rørleggere og VVS-montører samt sykepleiere. For de fleste yrkesgrupper er mangelen på arbeidskraft lavere enn i fjor, og målt i antall personer har den gått mest ned for tømrere, elektrikere og elektronikere.

Omsorgsarbeidere ettertraktet

Det trengs færre bygge- og anleggsarbeidere, og heller ikke innenfor industrien er etterspørselen etter arbeidskraft særlig stor. Derimot er det fortsatt stort behov for sykepleiere, selv om den har sunket fra 1900 til 1650 personer siste år. Det er også relativt stor mangel på omsorgsarbeidere og hjelpepleiere selv om mangelen er mer enn halvert, fra 2 500 til 1050 i løpet av siste året.

Lavere forventninger

Bedriftsundersøkelsen avdekker også at det er etterspørsel etter selgere, forsikringskonsulenter, sveisere, sjåfører og frisører, kokker, elektrikere ig elektronikere, butikkmedarbeidere og revisorer. Undersøkelsen omfatter 14 200 virksomheter. Svarprosenten ligger på 72. Hovedkonklusjonen av undersøkelsen er et rekordstort fall i bedriftenes forventninger npår det gjelder sysselsetting. Bedriftenes forventninger har ikke vært lavere enn i 2003, det året det var en dramatisk vekst i ledigheten.

Warning
Annonse
Annonse