JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ber kommunene ta ansvar

Likestillingsombud Sunniva Ørstavik utfordrer landets ordførere til å la det gå sport i likestilling.

kirsti.falch-nilsen@anb.no

Likestillingsombudet vil at ordførerne skal bli sitt ansvar bevisst når det gjelder likestilling.

– Nå er det på tide at de tar et tak for å bedre arbeidsvilkårene for kvinnene her i landet, sier Sunniva Ørstavik til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Ordførerne er med på å opprettholde en urett som jeg mener de ikke vil ha, sier ombudet.

For veldig mye er ikke som det skal rundt om i landets kommuner.

– Det er langt, langt igjen for det likestilte kommune-Norge. Det handler blant annet om lønn, heltidsjobb kontra deltid og ufrivillig deltid. På disse områdene er kommunene rett og slett altfor dårlige, sier Ørstavik.

– Se til Finnmark

Hun forteller om kommuner som skryter av at de har likestilling fordi de har like mange kvinnelige som mannlige arbeidstakere.

– Men det hjelper veldig lite når det viser seg at de fleste kvinnene jobber som lavtlønte renholdere, mens mennene har sjefsjobbene. Det holder ikke, sier Ørstavik.

Men det er ikke like ille landet over; noen kommuner skiller seg positivt ut.

– I Sør-Varanger er det likelønn, og gjennomsnittslønnen for kvinner er faktisk litt høyere enn for menn, sier Ørstavik. Hun mener fellesnevneren for de kommunene som gjør det bra, er at de tar likestilling på alvor.

– De vil faktisk at det skal være likt for alle, at man skal få likt betalt for å gjøre den samme jobben. Retten til heltid, og retten til makt, ledelse og innflytelse er akkurat like stor for kvinner som for menn. Det bør også kommunene oppdage snart, sier likestillingsombudet.

– Kan hvis de vil

Ørstavik har tro på at ordførerne vil følge oppfordringen.

– Jeg vet at de kan hvis de vil, det ser vi på de kommunene som har fått dette til. Her er det lov å herme etter hverandre, sier Ørstavik. Hun lover å hjelpe kommunene som føler de trenger det.

– Nå har kommunene fått utfordringen, og jeg håper de vil være sporty at de tar den. Så er det bare for ordførerne å ta kontakt dersom de står fast.

– Det kan bli mange telefoner?

– Ja, og det håper jeg virkelig at det blir. Det hadde blitt en slags 8. mars-julegave for meg, sier likestillingsombud Sunniva Ørstavik. (ANB)

Warning
Annonse
Annonse