JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Folkets Hus

Åpner opp igjen for folket

For første gang på et halvt år kan Søndre Nittedal Pensjonistforening endelig ønske velkommen til helsetrim i Folkets Hus Hagan.
Nye rutiner: Ellen Marie Hasle Jensen (fra venstre), Dag Skirbekk, og Gry Hesselberg  i Søndre Nittedal Pensjonistforening sikrer at deltakerne på helsetrimmen skal kunne holde minst en meter avstand.

Nye rutiner: Ellen Marie Hasle Jensen (fra venstre), Dag Skirbekk, og Gry Hesselberg i Søndre Nittedal Pensjonistforening sikrer at deltakerne på helsetrimmen skal kunne holde minst en meter avstand.

07.03.2022
10:52
07.03.2022 10:52

– I dag er det første gangen for helsetrimmen etter at Norge ble stengt ned i mars på grunn av koronaen, forteller Dag Skirbekk, leder i Søndre Nittedal Pensjonistforening. Med gode hjelpere på laget forbereder han helsetrimmen i storsalen denne mandagen. Spesielle smitteverntiltak gjør jobben mer krevende enn ellers, - det skal blant annet markeres på gulvet hvor stolene skal stå, berøringsflater og armlener sprites og noen må ta seg av registreringen av deltakerne når de kommer.

Målet er klart: Det skal ikke tas med smitte inn i Folkets Hus, ingen skal bli smittet inne i Folkets Hus og det skal ikke tas med smitte ut av Folkets Hus.

Skirbekk gleder seg over at de er i gang igjen, selv om det krever ekstra innsats av pensjonistforeningen og av deltakerne.

Søndre Nittedal Pensjonistforening har vært i Folkets Hus i mange år. Nå er det helsetrim to ganger i uka i storsalen og så inviterer de til temamøte en gang i måneden.

– Møtene er ofte populære, selvfølgelig noe avhengig av tema og innledere. Vi har hatt ordføreren på besøk på eldredagen. Vi var 120 personer i salen. Fullt hus, sier Skirbekk og legger til:

– Hadde det ikke vært for Folket Hus på Hagan, så hadde det vært helt dødt i denne delen av kommunen.

Stille er det ikke i storsalen og ei heller ikke i lillesalen denne formiddagen.

– Én, to, tre… én, to, tre…

Trekkspillveteranene: Musikalsk leder Sigurd Johannessen (88) fører an i det Trekkspillveteranene skal lære noe nytt, (f.h) Karin Myhrer, Monika Anderson og Kjell Harald Langhaug.

Trekkspillveteranene: Musikalsk leder Sigurd Johannessen (88) fører an i det Trekkspillveteranene skal lære noe nytt, (f.h) Karin Myhrer, Monika Anderson og Kjell Harald Langhaug.

Ifølge medmusikantene styrer 88 år gamle Sigurd Johannessen Trekkspillveteranene med myndig og autoritær hånd.

– Vi er rester etter gammel storhetstid. Vi begynte å spille sammen for ganske mange år siden. Hadde vi ikke 25-års jubileum for noen år siden? Vi er – som du sikkert ser – veteraner. Det er ikke så lenge til at noen av oss spiller i harpeorkesteret, sier Johannessen og smiler. Når de glade trekkspillveteranene møtes til øvelse sitter kommentarene løst, smilene er på plass og latteren høres.

– Musikk klarner hjernen, forklares det før det inviteres til kaffepause og etter det mer musikk.

Folkets Hus Hagan ligger sentralt i Nittedal kommune. Siden åpningen i 1985 har det vært næringsvirksomhet i 1. etasje. Leieinntektene har sikret driften av huset.

– Da alt ble stengt ned i vår sto huset tomt og vi, som alle andre, fikk en økonomisk nedtur, men nå er det fullt hus nesten hver dag. Skolene er fortsatt stengt for aktiviteter på ettermiddag- og kveldstid, så mange lag og foreninger ønsker å leie lokaler hos oss. Kalenderen er full og jeg satser på at det gir huset en opptur også økonomisk, sier Oluf Sandvik i styret i Folkets Hus Hagan.

Fremtid: Oluf Sandvik i styret i Folkets Hus Hagan tenker stort. Han vil rive det gamle bygget og få bygd nytt, inkludert flere hundre leiligheter.

Fremtid: Oluf Sandvik i styret i Folkets Hus Hagan tenker stort. Han vil rive det gamle bygget og få bygd nytt, inkludert flere hundre leiligheter.

Han håper at styret i huset om et par-tre år kan ønske velkommen inn i et nytt hus. Ideen er å rive det gamle huset og bygge et nytt og større boligkompleks som kan komme til å inkludere mellom 100 og 300 leiligheter.

– Styret er amatører i denne sammenhengen, så det er viktig for oss at andre overtar et slikt prosjekt. Men vi selger oss ikke helt ut. Vi har satt som betingelse at vi skal partikontor og vi skal ha tilgang til festsalen i det nye bygget, sier Sandvik.

Folkets Hus Hagan

Hellinga 8, Hagan.

Tatt i bruk: 1985.

Eiere: Søndre Nittedal Arbeiderforening og Fellesforbundet.

Husbruk: Utleie til møter, fest, aktiviteter og næringsvirksomhet.

Besøkt: 7. september 2020