JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
JULETREFEST: O fryd og glede.

JULETREFEST: O fryd og glede.

Folkets Hus

Barnas festdag

Når Tuva er med bestemor Marit Smedby Lorentsen på juletrefest på Folkets Hus Klinkenberg, så føyer hun seg inn i rekken av mange barn som opp igjennom årene har opplevd den tradisjonelle festen på huset.

– Kommer låvenissen snart?

Tuva og de andre barna syns nok de har ventet lenge nok, men nå er endelig ventetiden snart over. Idet store og små, i gange rundt juletreet, stemmer i julesangen «På låven sitter nissen», så dukker endelig julenissen opp. De minste skriker til, i en blanding av litt frykt men mest fryd.

I GENERASJONER. Marit Smedby Lorensen gikk sine barnsben i huset. Nå lærer hun barnebarnet Tuva til å bli glad i huset.

I GENERASJONER. Marit Smedby Lorensen gikk sine barnsben i huset. Nå lærer hun barnebarnet Tuva til å bli glad i huset.

– Dette er utvilsomt barnas store fest, sier Sigurd Lorentsen, leder for styret i Østre Jevnaker Arbeiderlag.

SKUMMEL: Julenissen kan være litt skummel.

SKUMMEL: Julenissen kan være litt skummel.

Allerede i døra ønsker Lorentsen sambygdingene velkommen. Storsalen som er pyntet til juletrefest fylles av store og små. Det tar ikke lang tid før de minste er i gang med det barn gjør på juletrefester; løper rundt juletreet, tar på kulene som heldigvis er av det uknuselige slaget, leke-slåss med naboguttene, eller de gjør som de litt eldre barna; sjekker kakebordet og bestemmer seg allerede nå for hvilken kake de skal spise mest av når det endelig blir servering.

(Saken fortsetter under bildene)

Folkets Hus Klinkenberg i Østre Jevnaker er ett av flere Folkets Hus i Norge som fortsatt inviterer til juletrefest.

– Den tradisjonelle juletrefesten har vært arrangert så lenge folk kan huske. Kanskje det var juletrefest i huset allerede fra begynnelsen? funderer Lorentsen.

RUNDT TREET

RUNDT TREET

Historien om Folkets Hus Klinkenberg er i ferd med å skrives. Noen er i hvert fall godt i gang med å finne fram gamle protokoller, lese historiske papirer og snakke med folk som har gått inn og ut av huset. Til høsten er huset 100 år og det skal selvfølgelig markeres med både bok og fest.

ANSVARLIGE: Sigurd Lorentsen og Anne Marie Frydenlund.

ANSVARLIGE: Sigurd Lorentsen og Anne Marie Frydenlund.

PÅ VEGGEN

PÅ VEGGEN

I KROKEN

I KROKEN

KLOKKA: Folkets hus-klokka er på plass på kjøkkenet.

KLOKKA: Folkets hus-klokka er på plass på kjøkkenet.

Men før den tid skal det også inviteres til 1. mai-markering. Arbeidernes dag er minst like godt besøkt som juletrefesten, ifølge Lorentsen. Folkets Hus Klinkenberg eies av Østre Jevnaker Arbeiderlag, som er det eldste eksisterende arbeiderlaget i Oppland.

– Det er en utfordring å rekruttere yngre krefter, men selv om vi begynner å få en godt voksen medlemsmasse så klarer vi oss. Det ligger mye godt dugnadsarbeid i bunn for at huset går greit økonomisk og at vi kan invitere til slike fester som i dag, forteller Lorentsen.

Folkets Hus Klinkenberg

Ligger i Østre Jevnaker, Oppland

Innviet i 1918

Eier: Østre Jevnaker Arbeiderlag

Husbruk i 2018: Utleie

Besøkt: 14. januar 2018