JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Folkets Hus

Flytter inn med faner og flagg

Magne Glimdal forbereder seg på å synge «Vi har gått under faner og flagg…» for første gang i det nye Folkets Hus på Lillestrøm. Men først må han henge opp et helt annet flagg på kontorveggen!
HEISER FLAGG: Magne Glimdal dekorer veggen på ny-kontoret. Det viktigste først!

HEISER FLAGG: Magne Glimdal dekorer veggen på ny-kontoret. Det viktigste først!

26.04.2018
13:31
21.08.2023 17:14

«Du skal synge, men aldri i moll!
Du skal kjempe,
men aldri med vold!
Tusener støtter vår sak,
Så vær stolt og stå rak!
Ta hverandre i handa, og hold!»

FØRST UT: Fellesforbundets avdeling 1 Oslo og Akershus innvier huset med årsmøte.

FØRST UT: Fellesforbundets avdeling 1 Oslo og Akershus innvier huset med årsmøte.

Når klokka passerer 18.00 denne ettermiddagen entrer leder Magne Glimdal talerstolen og ønsker velkommen til årsmøte i Fellesforbundets avdeling 1 Oslo og Akershus i nye Folkets Hus på Lillestrøm.

Idet de fremmøtte reiser seg og synger «Vi har gått under faner og flagg…», så er det som om fagbevegelsen for alvor innvier det nye huset. De fyller foajeen med faglig aktivitet, med arbeidersanger, og med faner og flagg.

Akkurat slik fagbevegelsen gjorde i gamle dager da de innviet et nytt Folkets Hus.

SE VIDEO

Fornøyde

Fellesforbundets avdeling 1 Oslo og Akershus flyttet inn i januar i år. De seks ansatte kom fra kontorer på Youngstorget i Oslo og på Gardermoen.

En Oslo-avdeling ut av Oslo, er det mulig? Ifølge avdelingens ansatte er det genialt: Hovedtyngden av medlemmene holder til på denne siden av Oslo, og for de ansatte er det minst like greit å komme seg til Lillestrøm som det var å komme seg til Oslo kongressenter. De er fornøyde med å ha flyttet fra gamle, slitte og dyre lokaler til tipp-topp moderne kontorer. Billigere er det også, forteller de.

Da huset ble revet: Siste vals på Lillestrøm Folkets Hus

Uløselig konflikt

De ansatte synes så enige om «alt og ingenting», eller? Mye tyder på at her er en konflikt, som ingen riksmekler noen gang vil kunne løse. Vi snakker ikke lønn, heller ikke sosialdumping eller pensjon. Vi snakker – nær sagt selvfølgelig – om fotball.

– Hæ?! Denne skal ned! Nå!

Noen har hengt opp en provisorisk navnelapp på et av møterommene. På lappen står det: «Møterom Klanen».

LSK-kontoret:  På Lillestrøm, for Lillestrøm. Vidar Bratberg har dekorert kontoret i gult og sort.

LSK-kontoret: På Lillestrøm, for Lillestrøm. Vidar Bratberg har dekorert kontoret i gult og sort.

Han som fjerner lappen med stor iver, er Vidar Bratberg som har kontor rett over gangen for møterommet. Bratberg har dekorert kontoret sitt med gule og sorte effekter. Den av leserne som nå gjetter at han er Lillestrøm-supporter, har gjettet riktig.

Idet møterom-lappen er revet i n-antall biter kommer kollega Ronny Kristiansen løpende og lurer på hva i all verden Bratberg gjør. Om du skulle være i tvil, Kristiansen er VIF-supporter, noe som også synes på kontoret.

Møterommene skal hete «Hansteen» og «Wickstrøm»

Magne Glimdal

Samme Kristiansen er tilhenger av de gamle og radikale arbeiderklasse-heltene. På kontorveggen har han hengt opp små skulptur-ansikter av kjente menn fra tidligere Sovjetunionen. Det er også Kristiansen som nær sagt «krever» at avdelingens medlemmer igjen synger arbeidersanger på arrangementene.

– Det er viktig å ta vare på arbeiderbevegelsens kulturarv, mener Kristiansen.

Og apropos kulturarv, så tilbake til navnene på møterommene: Det er nemlig ikke slik at rommene skal kalles opp etter «Klanen» eller «Kanari-fansen», forteller Magne Glimdal, selv VIF-supporter.

– Møterommene skal hete «Hansteen» og «Wickstrøm». Det er det gjort vedtak på. Ferdig med den saken, sier han. Glimdal er leder i avdelingen, og tidligere leder av Folkets Hus.

–«MUST»: Kenneth Sandberg samler på disse typene. De «måtte» med til det nye kontoret.

–«MUST»: Kenneth Sandberg samler på disse typene. De «måtte» med til det nye kontoret.

Klokka nærmer seg årsmøtestart. Noen er ute i foajeen og legger ut årsmøtepapirer, andre tar imot maten, kaffe skal kokes og burde ikke noen egentlig øve litt mer på de gamle arbeidersangene?

Fikk nøkler før jul

Om kort tid håper de at medlemmer strømmer inn døra for å delta på årsmøte. Det er alltid litt usikkert hvor mange som dukker opp. Spørsmålet er også om medlemmene vil finne frem til det nye huset. Folkets Hus-skiltet glimrer jo med sitt fravær.

– Det kommer, det kommer! Vi har bestilt navneskilt med sånne lys som kan skifte farger. Det blir bra, sier Vidar Bratberg. Han er organisasjonssekretær i avdelingen, men også nyvalgt leder av andelslaget Folkets Hus Lillestrøm.

Bratberg har vært tett på hus-prosessen: Fra vedtaket om å rive det gamle Folkets Hus til at de 12. desember i fjor fikk nøklene til det nye huset.

LITT Å GJØRE: Fellesforbundets folk fant små mangler her og der under befaring- og nøkkeloverleveringen i desember i fjor. Fortsatt gjenstår det litt dugnadsjobb før alt er helt på stell.

LITT Å GJØRE: Fellesforbundets folk fant små mangler her og der under befaring- og nøkkeloverleveringen i desember i fjor. Fortsatt gjenstår det litt dugnadsjobb før alt er helt på stell.

Line Scheistrøen

Byttet tomt til hus

For ti år siden ble det nedsatt en gruppe som skulle se på hva de skulle gjøre med Folkets Hus i Lillestrøm. Det gamle huset var så falleferdig at det var usikkert om det kunne bli tatt vare på. Da eiendomsselskaper og investorer begynte å snakke om å utvikle området, slo eierne av Folkets Hus til: De byttet tomtene – det vil si tomteverdiene – i et nytt og moderne Folkets Hus.

Det ble inngått samtaler med eiendomsselskapet Thon Eiendom, som igjen inngikk et samarbeid med AF Gruppen. Sammen bygget de ut sentrumseiendommene. Prosjektet fikk navnet Engebrets Promenade.

I dag bor det «folk i husan», det vil si i de nær 200 leilighetene, og fagbevegelsen er igjen på plass i Folkets Hus.

Her er en storsal med plass til flere hundre mennesker, en stor foaje til litt mindre arrangementer og her er altså kontorene til Fellesforbundets avdeling 1 Oslo – Akershus.

Fortsatt gjenstår det en del arbeid, i storsalen og i de øvrige lokalene. Men dugnadsånden er ikke borte, selv i et moderne og påkostet Folkets Hus. For her skal noen av gutta i Fellesforbundet montere kjøkken og snekre bar.

Selv om ikke alt er helt på plass, så har storsalen vært leid ut til et par arrangementer. Ifølge leietakerne og utleier så har det fungert veldig bra.

– Vi har brukt alle pengene, men så har vi også et gjeldfritt hus. Nå skal vi bare fylle det med folk og aktiviteter, sier Bratberg. Han får stadig henvendelser om å leie storsalen eller foajeen, i helger og på ukedagene.

– Vi må ha inn litt penger, ja. I dag har vi ikke gjeld på huset, men vi skal gjøre en del investeringer i inventar, samt at felleskostnadene allerede har begynt å løpe. Så huset er helt klart avhengig av leieinntekter, ja ganske store beløp. Men selv det gamle Folkets Hus her på Lillestrøm omsatte for 1 million kroner i året, så dette er ingen umulighet, sier Bratberg optimistisk.

Folkets Hus Lillestrøm

SENTRALT: Midt i et boligkvartal ligger nye Folkets Hus Lillestrøm.

SENTRALT: Midt i et boligkvartal ligger nye Folkets Hus Lillestrøm.

Ligger i Storgata

Overlevert 12. desember 2017

Eiere: Fellesforbundets avdeling 1 Oslo – Akershus, Kjeller Jern og Metall, Lillestrøm Arbeiderlag, Skedsmo Arbeiderparti, Romerike Arbeidersangforening, Lillestrøm Kjemiske Arbeiderforening.

Husbruk i 2018: Utleie av
storsal og foaje. Kontorer for Fellesforbundets avdeling 1 Oslo – Akershus.

Besøkt: 21. mars 2018