JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Folkets Hus

Folkets arena

Der andre byer bygger nye kulturhus i millionklassen, satser Sauda på Folkets Hus.

Martin Guttormsen Slørdal

19.09.2017
12:09
21.08.2023 17:14

Da LO Media besøkte Folkets Hus i Sauda våren 2013, var det skjebnetime for den ærverdige bygningen. Ingen ting var avgjort, men den nedslitte murklossen lå an til å bli Saudas nye kulturhus. Åshild Marie Øverland, kultursjefen i kommunen, jobbet på dette tidspunktet for at det skulle skje.

– Snart skal det fattes vedtak om husets skjebne i kommunestyret. Jeg jobber for at det vedtas at dette huset blir det nye kulturhuset i byen, sa Øverland til LO Media i april 2013.

Restaurering og nybygg

Et stort flertall i kommunestyret gikk inn for å satse på Folkets Hus som det nye kulturbygget. Planene om et helt nytt kulturhus, Kulturverket til 200 millioner kroner, ble skrinlagt noen år før. Nå er den monumentale bygningen i Sauda stengt på grunn av oppussing.

SLITT: Folkets Hus i Sauda må i gjennom en omfattende restaurering før det igjen tas i bruk i 2017.

SLITT: Folkets Hus i Sauda må i gjennom en omfattende restaurering før det igjen tas i bruk i 2017.

Det skal den være fram til bygget skal åpnes med brask og bram i november 2017, forteller kultursjef Øverland.

– 1. februar ifjor ble huset stengt på grunn av brannvernforskriftene, og veggmaleriene inne i storsalen ble restaurert. Nå er vi gang med en arkitektkonkurranse for nybygget som skal stå ved siden av Folkets Hus, sier Åshild Marie Øverland.

VEGGMALERIER: Sauda Revy- og 
Teaterlag øvde 
med maleriene til Ragnvald Eikeland 
og Håkon Landaer hengende rundt 
seg.

VEGGMALERIER: Sauda Revy- og Teaterlag øvde med maleriene til Ragnvald Eikeland og Håkon Landaer hengende rundt seg.

Full fart

Det var full fart inne i bygningen da LO Media besøkte Sauda sist. Hver eneste dag i uka var det aktiviteter for gamle og unge i byen. Sauda Mannskor og Sauda Revy- og Teaterlag øvde, det ble arrangert konserter, og kulturskolen i Sauda holdt til i lokalene. Og hvis alt går etter planen, så gjenoppstår disse aktivitetene i den ærverdige bygningen når den står ferdig. Og det vil åpnes opp for enda mer aktivitet, ifølge Øverland.

Her blir det øvingslokaler for band, kafé for ungdom og mange andre aktiviteter, forteller kultursjefen.

SE VIDEO

Arbeiderbevegelsens stavkirke

Da statsviter Frank Aarebrot holdt sitt 200 minutters foredrag om Norge og grunnloven på NRK 28. februar i fjor, dro han fram Folkets Hus i Sauda som arbeiderbevegelsens stavkirke i Norge.

FREDES?: Sauda kommune jobber for at Folkest Hus skal fredes og at det skal få status som det nasjonale Folkets Hus.

FREDES?: Sauda kommune jobber for at Folkest Hus skal fredes og at det skal få status som det nasjonale Folkets Hus.

Han sa: «I Sauda befinner det seg det jeg liker å kalle arbeiderbevegelsens stavkirke. Når dere kommer til Sauda, vil jeg absolutt anbefale dere å gå inn i det gamle Folkets Hus. Der har noen malt en frise på den samme måten som man har malt bilder på i stavkirkene. En tegneserie som viser hvordan to engelskmenn i flosshatt kommer med karjol opp til garden med masse brennevin. De skjenker bonden full og så undertegner bonden et papir, og han har gitt fra seg fossen og utlendingene bygger industri, og bøndene får ingen ting.»

Åshild Marie Øverland forteller at Folkets Hus i Sauda skal fredes og at det jobbes med at huset skal få status som det nasjonale Folkets Hus i landet.

– Alle i Sauda fikk med seg hva Aarebrot sa i sitt foredrag, og nå vil vi ha med politiske krefter på laget som kan jobbe for at huset får statusen som et nasjonalt Folkets Hus, sier hun.

Originalt

Huset er spesielt i nasjonal sammenheng fordi husets opprinnelige utseende er bevart.

– Folkets Hus i Sauda viser oss en viktig bit av norgeshistorien knyttet til industrialiseringen av landet vårt, men huset skal ikke bli et museum, forteller kultursjef Åshild Marie Øverland.

Lokalt forankeret

Prosjektet med å gjøre Folkets Hus til det nye kulturhuset skal være et prosjekt med lokal forankring. Organisasjonsmodellen er gjort om til et ideelt AS der de som vil, kan kjøpe aksjer i huset. Den lokale sparebankstiftelsen skal kjøpe folkeaksjer for 1,25 million kroner og Sauda fabrikkarbeiderforening for
200 000 kroner. I tillegg søkes det om penger fra fylkeskommune, kulturminnefond og riksantikvar til oppussingen.

Folkets Hus i Sauda

Sto ferdig i 1931, oppført på dugnad.

Har vært eid av Sauda fabrikkarbeiderforening.

Tegnet at arkitekt Gunnar Hellenad.

Huset har blitt brukt til politiske møter, kino, teater, og som rettssal i Ryfylke tingrett m.m .

Sauda kommune overtok huset fra fabrikkarbeiderforreningen for én krone i 2013.

Besøkt: 4. april 2013