JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Folkets Hus

Fullt hus for Sigbjørn

Folkets Hus i Brumunddal er et forsamlingslokale for vanlige folk. Denne kvelden gikk folket mann av huse for å høre Sigbjørn Johnsen fortelle om det beste i livet.
LYDHØRE: Publikum var konsentrerte og interesserte da Sigbjørn Johnsen fortalte fra oppvekst og levd liv.  Foran t.h: Anne Marie Pettersen.

LYDHØRE: Publikum var konsentrerte og interesserte da Sigbjørn Johnsen fortalte fra oppvekst og levd liv. Foran t.h: Anne Marie Pettersen.

02.03.2022
14:30
02.03.2022 14:30

sissel@lomedia.no

Det blir tidlig mørkt denne novemberkvelden, men litt etter litt fylles salen opp med folk som vil høre den tidligere finansministeren fortelle om livet. Sigbjørn Johnsen er trekkplasteret i kveld. Han kommer med boka si «Det beste i livet».

Gammelt og nytt

Det gamle Folkets Hus sto nede ved elva Brumunddal, ved Mjøsas østre bredd. Det ble bygd i 1922 og lå nesten vegg i vegg med treforedlingsbedriften Berger Langmoen. Da hjørnestensbedriften brant i 1961 gikk Folkets Hus med i samme slengen. Det nye Folkets Hus ligger i sentrum og ble kjøpt i 1991. Etter en ombygging for å få til en stor møtesal, ble huset innviet i oktober 1992. Arbeiderlagets gave til huset var en kaffekjele. I oktober 2021 ble det feiret 100-årsjubileum og det kommer en bok om huset som ble ført i pennen av Tor Mathisen.

Folkets Hus Brumunddal

Folkets Hus Brumunddal

For vanlige folk

Her arrangeres det barnedåper, konfirmasjoner og bursdager. Loppemarked og julemarked. Og politiske møter. Siden det ikke er lov å kokkelere på kjøkkenet, er det catering som gjelder. Derfor er utleiemulighetene også begrenset. Hovedinntekten til huset kommer fra leilighetene i toppetasjen. Det er de som utgjør grunnlaget for driften av huset. Gjeldsbyrden er liten og renta lav, så økonomisk er styret fornøyd med tingenes tilstand.

LAGERKLUNK: Det gamle fryserommet har blitt lager for ymse edle dråper, eller etterlatenskaper, som det også kalles.

LAGERKLUNK: Det gamle fryserommet har blitt lager for ymse edle dråper, eller etterlatenskaper, som det også kalles.

Ny kino til bygda

I festsalen i det gamle Folkets Hus var det kinodrift i en årrekke. Fra 1935 og fram til brannen i -61 var det Folkets Hus som drev kinoen, da ble det slutt. Brumunddal hadde ikke lenger egen kino, men Ringsaker kommune fikk god hjelp fra arbeiderbevegelsen, da de I 1971 ville bygge ny kino. Folkets Hus ga 200 000 kroner til kommunen, pluss like mye i lån. I 1975 sto kinoen ferdig. I dag er det atter en gang ingen kino, men den var i drift i 20 år.

STYRELEDER I FH: Anne Marie Pettersen, tidligere forbundssekretær i FF (med ryggen til) og kasserer Kåre Korsveien, klubbstyret i Moelven Jern og Metall, FF.

STYRELEDER I FH: Anne Marie Pettersen, tidligere forbundssekretær i FF (med ryggen til) og kasserer Kåre Korsveien, klubbstyret i Moelven Jern og Metall, FF.

Gro og Palme

På veggen inne på kontoret henger et bilde av Gro Harlem Brundtland. Landsmoderen har vært her flere ganger, viser det seg. I 1981 la Arbeiderpartiet sin valgkampåpning til Brumunddal. Ingen ringere enn Oddvar Nordli, Gro Harlem Brundtland og Olof Palme sto på talerstolen. Mye sto på spill. Men selv om Ap ble største parti, ble det borgerlig flertall og Brundtland måtte gå av.

GRO: Gro Harlem Brundtland har flere ganger besøkt Brumunddal.

GRO: Gro Harlem Brundtland har flere ganger besøkt Brumunddal.

I Ringsaker feires det 1.mai, som seg hør og bør, og annet hvert år foregår feiringen i Folkets Hus i Brumunddal, og det andre året i teatersalen i Ringsaker. På huset har det vært mye moro, sier Anne Marie Pettersen, uten å ville utdype hendelsene.

N’Sigbjørn er populær

Sigbjørn Johnsen er nesten for brumunddøl å regne, etter at han flyttet hit på slutten av 90-tallet. Nå venter tilhørerne på at han skal starte. Boka er skrevet etter at han mistet sin kjære Helle i 2018. Han forteller om livets gylne øyeblikk, og at det ikke er å være finansminister. At han ville begynne på Handelshøyskolen, men skrev dikt om Nordahl Grieg, og norsk stil om sosialismen. Han fikk Ng og kom ikke inn på Handelshøyskolen.

– Ingen slipper unna de djupe følelsene. Den tøffeste reisen du kan gjøre er å lete i deg sjøl og tørre å møte det du finner der. Finansministeren snakker om kjærligheten.

POPULÆR: Sigbjørn Johnsen har ofte besøkt Folkets Hus i Brumunddal. Også denne kvelden trekker han folk til huset.

POPULÆR: Sigbjørn Johnsen har ofte besøkt Folkets Hus i Brumunddal. Også denne kvelden trekker han folk til huset.

Sigbjørn Johnsen har fått lov å bruke Hans Børlis dikt i boka. Om dette diktet sier han: «Slik var også Helle».

Tro ikke at

jeg kommer fra små forhold!

Himmelen sto alltid

åpen over meg.

Jeg levde mine år

med Syvstjernen som nabo

og vinden som omgangsvenn. Jeg kjenner

de lave maurstiene

mellom brukne strå på jorda,

men også lengselens kongevei av lys

der Guds fotspor står tegnet

i stjernestøvet.

Jeg er et menneske. Jeg har

erkjent storheten i dét

å være så uendelig liten.

PÅ HYLLA: Pynten på hylla bærer på trasisjoner. 

PÅ HYLLA: Pynten på hylla bærer på trasisjoner. 

Folkets Hus Brumunddal

Sjurstuveien 1, Brumunddal i Ringsaker kommune.

Tatt i bruk: Oktober 1992.

Eies av:

Brumunddal Arbeiderlag, NNN-avdeling 26, Fellesforbundet avd.103 Ringsaker,

Hedmark Transportarbeiderforening avd. 27, LO i Hedmark og omegn, Hedmark Handel og Kontor avd. 2 og Brumunddal Mannskor.

Husbruk i 2019:

Utleie av leiligheter til bolig, utleie til private arrangementer, møter og kulturarrangementer.

Besøkt: 11.11.2019