JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Folkets Hus

Håper Gråberg skal skinne igjen

Det er fortsatt «høyt under taket» i Gråberg Folkets Hus i Elverum når arbeiderbevegelsen møtes til politisk debatt. Men storsalen står tom.
I dag er møterommet stort nok.

line.scheistroen@lomedia.no

sissel.rasmussen@lomedia.no

– Det er kanskje ikke her i huset vi burde ha vært akkurat nå. Vi burde vært ute og snakket med velgerne. For jeg trenger vel ikke å stå her og vekke denne forsamlingen? Den er vel allerede vekket, sier stortingskandidat og fylkesleder Per-Gunnar Sveen i Arbeiderpartiet i Hedmark.

16 fremmøtte smiler og ler lavt. Det er medlemsmøte i Elverum Arbeiderparti og Sveen er invitert til å innlede.

FORTSATT TID? Arbeiderpartiet sliter med å holde stand i Hedmark. På medlemsmøte i partiet diskuteres hvordan de kan oppnå et best mulig resultat.

FORTSATT TID? Arbeiderpartiet sliter med å holde stand i Hedmark. På medlemsmøte i partiet diskuteres hvordan de kan oppnå et best mulig resultat.

Det er fortatt noen dager igjen til stortingsvalget. I første etasje på det ærverdige Gråberg Folkets Hus, midt i Elverum sentrum, er valget et naturlig tema på medlemsmøtet. Det er god plass rundt møtebordene. Storsalen i 2. etasjen får stå ubrukt. Det var før i tida at medlemsmøter fylte storsalen. Ikke i dag, eller?

– Vi har arrangementer som fyller storsalen. På valgkampåpningen for Hedmark Arbeiderparti var det grilling ute og påfølgende debattmøte med fullsatt sal. På 1. mai hadde vi frokost med 70 til 100 personer, sier Jørn Øversveen, leder i Elverum Arbeiderparti.

Partiet er brukere og ikke eiere av Gråberg Folkets Hus. Det kan bli forandringer på det, men enn så lenge eier noen LO-forbund og LO Elverum huset.

Ap-fall

Ved forrige storingsvalg fikk Ap en oppslutning på 43,2 prosent i Hedmark, men i Ap-bastionen faller partiet på meningsmålingene. Det snakkes om en nedgang på nær 6 prosentpoeng sammenlignet med stortingsvalget for fire år siden. Kampen står om mandater. Akkurat nå kan det se ut til at SV og Kari Andersen kaprer utjevningsmandatet.

Etter noen turbulente år mellom det lokale Arbeiderpartiet og LO så har de igjen funnet sammen i Gråberg Folkets Hus, - i et hus fylt av historie. Og på et vis gjentar historien seg; de politiske debattene lever nemlig fortsatt i huset i Elverum.

De fremmøtte har lyttet til Per Gunnar Sveen. Nå er det tid for diskusjon og debatt. Det snakkes om meningsmålinger og mobilisering. Det diskuteres strategi, valg og fremtid.

Rødt har overtatt arenaen for arbeidslivspolitikk

Tor Kristian Godlien, LO i Elverum

Alle er de medlemmer av Arbeiderpartiet, men noen har flere hatter på, som Tor Kristian Godlien. Han jobber i Forsvaret, er NTL’er og hovedtillitsvalgt i Hæren. Godlien leder også LO Elverum og sitter i styret i Elverum Arbeiderparti.

– Valgkampen har i alt for liten grad handlet om arbeidstakernes rettigheter, sier Godlien og setter dagsordenen for kveldens debatt.

– Rødt er det eneste partiet som snakker om det. Arbeiderpartiet og Jonas Gahr Støre nevner det nesten ikke. Arbeidstakernes rettigheter er vår sak, det burde vært mye mer fremme i debattene. Det der med at "Alle skal med", som Aps slagord sier, det vet vi jo alle, sier LO-lederen.

Hvor er Ap?

I en pause utdyper Godlien hva han mener:

– Rødt har overtatt arenaen for arbeidslivspolitikk. Det er for så vidt ikke noe galt i det, men det skulle vært Ap og ikke Rødt som frontet disse sakene, sier han til LO-Aktuelt.

KRITISK: LO-leder Tor Kristian Godlien i Elverum savner verdidebattene.

KRITISK: LO-leder Tor Kristian Godlien i Elverum savner verdidebattene.

Han savner sitt eget parti på banen i sentrale saker som handler om arbeidslivet.

– Hvorfor løfter for eksempel ikke Arbeiderpartiet opp sakene som handler om endringene i Arbeidsmiljøloven og bruken av nullkontrakter og økt midlertidighet? Vi frykter at hvis dagens regjering blir sittende i fire år til, så er det snart ingen som får faste ansettelser i arbeidslivet. Men det snakkes det ikke mye om i valgkampen, hverken av Ap-leder Jonas Gahr Støre eller for den saks skyld av LO-leder Gabrielsen, sier Godlien til LO-Aktuelt.

Hvor er LO?

Tilbake til medlemsmøtet på Gråberg, så er det ikke sånn at Godlien og LO heller får gå fri for kritikk. Arbeiderparti-medlemmene uten synlige LO-hatter, savner nemlig LO mer på banen.

– Jeg kan ikke huske en valgkamp der LO har vært så lite synlige som denne gangen. Ta for eksempel arbeidslivspolitikken, hvor er LO? Det er de som bør si ifra, fordi det er mer troverdig enn hvis Ap kommer med kritikk av dagen regjering. Vi trenger drahjelp fra LO, sier Bjørn Jarle Rødberg-Larsen.

Også Magnus Stenseth, nestleder i Elverum Arbeiderparti og valgkampleder, savner LO.

– Jeg savner LOs "trøkk" på Arbeiderpartiets kandidater. Det har ikke vært godt nok. Jeg opplever at Ap legger til rette for LO, men nå er det viktig at vi får den hjelpen vi trenger av dere, sier Stenseth.

Se videoen fra Gråberg Folkets Hus

Trives sammen

Som nevnt; forholdet mellom fagbevegelsen og arbeiderpartiet lokalt i Elverum har ikke vært all verden i en del år tidligere, men er på bedringens vei. Så kanskje er det ikke så rart at Jørn Øversveen, partileder i Elverum Arbeiderparti og den lokale LO-lederen roer det hele litt ned. Partilederen skryter av jobben som gjøres av LO lokalt og LO-lederen forsikrer at de fortsatt står på og jobber for at flest mulig av velgerne skal bruke stemmeretten og at de skal stemme rødgrønt.

Jeg savner LOs "trøkk"

Magnus Stenseth, Ap

Representantene for Ap og LO i Elverum er glade for at de nå trives under samme tak på Gråberg.

– Selv om vi ikke er eiere pr i dag, så har vi sterke følelsesmessige bånd til huset. Det er her vi hører hjemme og det er her vi har de fleste aktivitetene våre, sier Øversveen. Arbeiderpartiet bruker huset ukentlig; til styremøter, medlemsmøter og temamøter. De legger også arrangementer og aktiviteter til huset, som nevnte 1. mai-arrangementet.

Verdivalg

Den lokale LO-lederen Tor Kristian Godlien mener det er viktig at arbeiderbevegelsen holder sammen i Folkets Hus.

– Det handler om å ta vare på kjerneverdiene. Jeg opplever at kjerneverdiene er blitt borte i høstens valgkamp og derfor er det viktig å ta dem fram igjen. Folkets Hus er en viktig grunnpilar i forholdet mellom Arbeiderpartiet og LO, mener Godlien.

Som forholdene i arbeiderbevegelsen i Elverum, så trenger huset stadig vedlikehold og stell, både her og der.

– Det er viktig å synliggjøre at vi er her og at vi bruker huset. Vi må ikke gi opp på veien, sier Godlien.

SAMMEN. Jørn Øversveen, leder i Elverum Arbeiderparti og Tor Kristian Godlien, leder i LO i Elverum, trives godt under samme tak.

SAMMEN. Jørn Øversveen, leder i Elverum Arbeiderparti og Tor Kristian Godlien, leder i LO i Elverum, trives godt under samme tak.

Sang og skjenking

Gråberg Folkets Hus’ historie går tilbake noen hundre år, men her lar vi den begynne en gang på 1800-tallet.

Gråberg ble bygd som forsamlingshus til Grundsetmart’n i 1852. Det har senere levd et langt liv sentralt ved Elverum Torg.

Grundsetmart’n var et årlig marked som hadde stor betydning for det lokale næringslivet. Under dagene var det behov for både skjenkestue og dansesal, så slik hadde det seg at en kjøpmann flyttet en gammel låve fra Gråberget, en liten grend i Østre Elverum, og plasserte den ved markedsplassen.

"Salen i 2. etasje var i mange årtider et yndet møterom. Store folkemøter ble avholdt her. Da Helge Væringsaasen i slutten av 1860-åra hadde stiftet Alfarheim Arbeidersamfund, ble det stadig bruk for møterom. Arbeidersamfundet var etter formålsparagrafene en institusjon som skulle fremme folkeopplysning og hadde som sådan ikke noe med den gryende arbeiderbevegelsen og Marcus Thrane å gjøre. Snarere tvert imot. Hit kom folk for å møtes, høre foredrag, samtale og hygge seg", skriver Rolv Skirbekk om huset i en lokalhistorisk bok.

Arbeiderbevegelsen overtok huset på 1920-tallet.

UBRUKT. Pianoet er forsåvidt klart for bruk, men musikken og sanger får ligge denne dagen.

UBRUKT. Pianoet er forsåvidt klart for bruk, men musikken og sanger får ligge denne dagen.

Sliten "dame"

Skirbekk omtales som mannen som vet "alt" som er nødvendig å vite om Gråberg. Han har vært "sjef" for huset i mange år og har vært en sentral skikkelse i Fagforbundet, LO og Arbeiderpartiet.

– På 1980-tallet var det snakk om å selge og rive huset. Jeg var blant dem som kjempet for at fagbevegelsen skulle beholde det og vi vant. Som "straff" ble jeg valgt som leder av huset, sier Skirbekk med en smil.

– Se i taket, er det ikke flott?

Rolv Skirbekk, "Mr. Gråberg"

Opp igjennom historien har eierne, Arbeidernes Økonomiske Fellesorganisasjon (AØF, fra 1952), slitt økonomisk. Bygningene har krevd sitt i form av vedlikehold. Vi snakker om rehabiliteringsbehov for flere hundretusen kroner. Store deler av huset har i flere tiår vært utleid til ulike aktører. Her har vært alt fra avishus, kristen kafé, kommunestyremøter, møbelbutikk og galleri – for å nevne noe.

– Det som en gang ble sagt å være det fineste Folkets Hus i mils omkrets, er litt slitent. Det trenger vedlikehold, vet Skirbekk og eierne.

Hovedbygningen er i dag vernet.

Mr. Gråberg. Rolv Skirbekk er kanskje den som kjenner husets historie best.

Mr. Gråberg. Rolv Skirbekk er kanskje den som kjenner husets historie best.

Skirbekk er kanskje spesielt opptatt av at noen ansvar for storsalen før det er for sent.

– Se i taket! Er det ikke flott?

Takmaleriene i den store festsalen er Hamar-maleren Arvid Røbergs verk og sto ferdig i 1937. Her er også veggmalerier i salen og i trappeoppgangen. Maleriene er skadet etter et langt og ublidt liv. De var i et par tiår gjemt bak oppsatte utstillingsvegger i Oro Kunstgalleri.

Det vil koste å få satt maleriene i stand, så vel som salen. Skirbekk håper det lar seg finansiere – en gang – og syns blant annet kommunen bør ta ansvar.

– Elverum kommune vet ikke hvilken skatt de besitter, mener han.

Gråberg ble besøkt i august i 2017

INNTEKTSKILDE. Utleie til restaurantdrift har vært en viktig inntekt for huset i alle år.

INNTEKTSKILDE. Utleie til restaurantdrift har vært en viktig inntekt for huset i alle år.

Gråberg Folkets Hus

• Ligger i Elverum

• Kjøpt og tatt i bruk av Elverum Samorganisasjon 9. september 1919.

• Eiere er El & It Elverum, FO Hedmark, LO i Elverum, Fellesforbundet

• Husbruk i 2017: Kontorer og møte-lokaler for fagbevegelsen og Arbeiderpartiet. Utleie til privatpersoner. Kinarestaurant og utleie av hybler.

Besøkt: 28. august 2017