JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Folkets Hus

I bygdas tjeneste

På Folkets Hus Jømnvang lages det litt show av det meste – også loddsalget.
SPENNING: – Og vinnere er? Terje Lund forteller hvordan loddtrekninger blir til rene tivoli-opplevelse for folkene i salen.

SPENNING: – Og vinnere er? Terje Lund forteller hvordan loddtrekninger blir til rene tivoli-opplevelse for folkene i salen.

09.10.2017
12:53
21.08.2023 17:14

line.scheistroen@lomedia.no

sissel.rasmussen@lomedia.no

– Og tallet blir….

Farten på de tre tombola-hjulene avtar. Vi venter spent på tallet, på hvem som har nettopp det tallet på loddet og som vinner den store premien!

– Slik skapte de litt tivoli av loddsalget, forteller Terje Lund. Under demonstrasjonen av hjulene holder han oss i spenning, akkurat som det er gjort så mange ganger før på tilstelninger i Folkets Hus Jømnvang.

BLI MED PÅ TIVOLI

– Lodd-salg har vært en av flere inntektskilder til driften av huset, forteller Lund. Den tidligere journalisten har gjort lokalhistoriker av seg. Han gir deg gjerne én, ja også mange, timer med historieleksjoner som handler om Folkets Hus Jømnvang og om tettstedet Jømna.

Stille, men ikke forlatt

Vi er bare 13 kilometer sør for Elverum kommune. Jømna er i dag et stille, lite sted. Det oppleves som litt forlatt, selv om det fortsatt bor 650 mennesker her og noen titalls arbeidere jobber på Jømna Brug. I dag produseres det dører på det som var hjørnesteinsbedriften i Jømnas storhetstid.

Den gangen var det ikke mye stille, hverken i bygda eller på Folkets Hus.

– Huset er bærer av en ordentlig arbeiderhistorie. Ingen andre hus her i området, har en historie som dette huset, sier Terje Lund.

DETALJRIKDOM: Bruk litt tid og du finner fort mange kjente og ukjente deltaljer i et Folkets Hus.

DETALJRIKDOM: Bruk litt tid og du finner fort mange kjente og ukjente deltaljer i et Folkets Hus.

Vi er altså i skogene i Hedmark. Hva var vel mer naturlig enn at da industrien overtok for møllene ble det etablert en trevarefabrikk på Jømna. Mange arbeidere kom hit nettopp for å jobbe. I miljøet på Jømna ble en av de første fagforeningene i Elverum etablert.

Premie: En kvartrull tobakk

Jømna Trearbeiderforening ble stiftet av arbeiderne på Jømna Brug 26. mai 1912. I løpet av kort tid ble alle industriarbeiderne på bruket medlemmer og foreningen ble, ifølge historien, en maktfaktor i fagbevegelsen i Elverum.

SALEN: Fortsatt i bruk, om ikke daglig. Her har mange vært på faglige, så vel som sosiale tilstelninger.

SALEN: Fortsatt i bruk, om ikke daglig. Her har mange vært på faglige, så vel som sosiale tilstelninger.

Det skulle bare gå et par år før arbeidet med å skaffe eget forsamlingslokale ble startet, i 1914. Allerede høsten etter sto huset ferdig og til innvielse1sfesten av lokalet 15. november, kom LOs historiske formann, Ole O. Lian og holdt innvielsestale.

"Jømnaarbeidernes gode humør satte sin lyse, muntre kulør på hele den vellykkede fest"

Bygningsarbeideren, 1937

Forresten; hvorfor navnet Jømnvang? Joda, nok en historie fra historien: Det ble utlyst en navnekonkurranse på huset. En Håkon Hansen foreslo "Jømnvang" og vant, hva da? Jo, han fikk en kvartrull tobakk.

Soplimen inntar scenen

Men huset viste seg fort å bli for lite, så i 1924 ble det bestemt å bygge på det en del. Utfordringen var finansiering, men arbeiderne visste råd.

– De startet et eget amatørteater, "Soplimbanden", som spilte forestillinger på Jømna og andre steder. De hadde også et eget orkester. Inntektene fra forestillingene, 1000 kroner, gikk til huset. Det var mye penger den gangen, sier Lund.

FYLL OPP!: Her skulle gjerne eierne av huset sett at det ofte var mer penger. Økonomien i huset er bare sånn passe.

FYLL OPP!: Her skulle gjerne eierne av huset sett at det ofte var mer penger. Økonomien i huset er bare sånn passe.

– Trivsel var en viktig faktor, og i så måte var huset viktig. Den gangen var døgnet delt i den "gyldne" triangel; 8 timer arbeid, 8 timer fritid og 8 timer søvn. Arbeiderne måtte fylle fritiden med noe og de måtte ha et samlingssted, sier Lund og fortsetter:

– Musikk, teater og kultur, gikk hånd i hånd med fagbevegelsen her på Jømna.

Og når de først var i gang, fikk de bygd scene og ikke hvilken som helst scene!

"Arbeiderne måtte fylle fritiden med noe".

Terje Lund

– De fikk hjelp fra scenearbeidere på Nasjonalteateret i Oslo. Så her kan vi, den dag i dag, stå på noe så unikt som en skrå-scene. Det er det ikke mange av i Norge fra den tida, sier Lund.

Sånn i samme slengen engasjerte de en profesjonell scenemaler og fikk også malt unike kulisser og sceneteppe.

GODT UTSTYRT: Gammelt, men velholdt og velutstyrt i skapene på kjøkkenet.

GODT UTSTYRT: Gammelt, men velholdt og velutstyrt i skapene på kjøkkenet.

– Det er dessverre ikke tatt godt nok vare på. Det vil koste oss flere hundre tusen kroner å få det i ordentlig stand, forteller Lund.

Pianoet er også fra tiden rett etter at huset ble tatt i bruk.

Fest 5. dag jul

Allerede i 1914 ble det i Jømna Trearbeiderforening, sammen med Jern- og metallarbeiderforeningen, besluttet:

"Det skal hvert år arrangeres et barne- og folketog med fest og fri bevertning 1. mai. Likedan juletrefest med fri bevertning 5. dag jul."

– Den tradisjonen holdes fortsatt i hevd; 5. dag jul inviterer vi til juletrefest her på huset, forteller Lund stolt.

BALL-KAST: Kjenner du igjen denne karen? Her kan du kaste ball på han!

BALL-KAST: Kjenner du igjen denne karen? Her kan du kaste ball på han!

Han snakker om "vi" og "vårt hus", for Lund er ikke bare interessert i historien, men er også en av dem som ønsker å ta vare på huset.

– Huset forfalt. Sammen med en del folk i bygda, tok jeg initiativ til å fikse på det. I dag er det helt ok, selv om det fortsatt er mye som gjenstår av vedlikehold.

Men også her, som på mange andre Folkets Hus i Norge, står det litt på pengene. Økonomien er passe anstrengt.

– Det er ikke så mye aktivitet her. Huset leies ut til konfirmasjoner, bursdager og kulturaktiviteter. Det er noen politiske samlinger, blant annet har det lokale AUF-laget vært aktive brukere av huset, forteller Lund.

SMART LØSNING: Når noen byr deg opp til dans vil du helst ikke sitte på benken..

SMART LØSNING: Når noen byr deg opp til dans vil du helst ikke sitte på benken..

Og når bygdas innbyggere går til stemmeurnene, skjer det fortsatt i Folkets Hus Jømnvang – akkurat slik det var fra begynnelsen.

Dette var "Gerhardsen-land"

Terje Lund

– Huset er valglokalet. Den gang stilte velgerne i findressen og avga stemmen. Dette var "Gerhardsen-land", det var liksom ikke noe spørsmål om hvem de stemte på, her sto Arbeiderpartiet sterkt.

Ifølge en reportasje i fagbladet "Trearbeideren" i 1937, deltok Jømna Trearbeiderforening og dens medlemmer "med liv og sjel i valgkampene".

Alle, med unntak fra presten…

Det er forresten flere morsomme betraktninger i reportasjen, som Lund har tatt vare på. Trearbeideren rapporterer fra da Jømna Trearbeiderforeningen fylte 25 år, og ifølge rapporten var dette "en av de eldste og beste fagforeningene i Elverum".

PÅ BESØK: Da huset fylte 25 år, var det førsteside-stoff for Bygningsarbeideren.

PÅ BESØK: Da huset fylte 25 år, var det førsteside-stoff for Bygningsarbeideren.

Jubileumsfesten, som naturligvis, fant sted på Jømnvang, gis en fyldig beskrivelse. Her er et par utdrag:

"Foreningen feiret jubileet med en stilig og meget hyggelig fest på Jømnvang 6. mars. Det vakre lokale var pent og festlig pyntet. Hele salen var fylt av vakkert dekkede bord, og hele arrangementet ellers var tydelig bevis for at på Jømna har våre organisasjonskamerater en strålende evne til å arrangere slik at festdeltagerne trives. Det var ingen kjedelige dødpunkter, hverken under den gode middag eller senere på kvelden. Jømnaarbeidernes gode humør satte sin lyse, muntre kulør på hele den vellykkede fest".

Til slutt, og mer som en kuriositet enn at det har så stor betydning for husets ve og vel, fortelles det i samme artikkel om hva sekretær Gunnar Bråthen i Samorganisasjonen sa om fagorganisasjonens sterke stilling i Hedmark fylke. Han avsluttet med å uttale:

"Det er nu bare to grupper vi mangler, lensmannsbetjentene og prestene, kirketjenerne har vi! Lensmannsbetjentene håper vi å få inn i våre rekker, men prestene får vel fremdeles fortsette å være sine egne sjelesørgere…".

Folkets Hus Jømnvang ble besøkt i september 2017

Åpen luke: Du må komme i tide for å rekke kiosken.

Åpen luke: Du må komme i tide for å rekke kiosken.

Folkets Hus Jømnvang

I ELVERUM: 13 km sør for Elverum sentrum ligger Folkets Hus Jømnvang i tettstedet Jømna.

I ELVERUM: 13 km sør for Elverum sentrum ligger Folkets Hus Jømnvang i tettstedet Jømna.

Ligger på Jømna i Elverum,
Hedmark.

Bygd i 1914.

Eiere: Jømnvang Treindustriarbeiderforening, Elverum Ap., Søndre Elverum Arbeiderlag, Framlaget.

Husbruk i 2017: Møte- og selskapslokaler, konserter og messer.

Besøkt: 28. august 2017