JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Folkets Hus

Jenta og jenka på huset

Da jenkaen kom til Andenes på 60-tallet, ble det hoppet så mye og av så mange at gulvet i storsalen i 2. etasje var nær ved å rase sammen.
27.09.2016
15:54
21.08.2023 17:14

line.scheistroen@lomedia.no

sissel.rasmussen@lomedia.no

– Her kjøpte vi billetter når vi skulle på dans, sier Guri Bendiksen, styreleder for Folkets Hus.

Hun titter ut igjennom den gamle billettluka og smiler. Da hun endelig var konfirmert i 1953, var hun ofte på dans og fest på Andenes Folkets Hus.

BILLETTLUKA: Guri Bendiksen husker godt hun sto i kø foran billettluka i Folkets Hus for å komme inn på dans. I dag er Bendiksen styreleder for huset.

BILLETTLUKA: Guri Bendiksen husker godt hun sto i kø foran billettluka i Folkets Hus for å komme inn på dans. I dag er Bendiksen styreleder for huset.

Lite visste hun den gangen at hun en god del tiår senere skulle være den som holdt sin hånd over huset. Bendiksen er styreleder, noe hun har vært de siste årene.

– Det var veldig populært å gå på offentlig dans. Her var fullt hus og mer til. Folk sto i kø utenfor i håp om å slippe inn, minnes hun.

Forsterket gulvet

Spesielt fortelles historier fra 60-tallet da selskapsdansen jenka gjorde sitt inntog på dansegulvet. Dansen er forholdsvis enkel: Den starter med to «spark» med hver fot, først høyre. Etter det er det ett hopp frem, ett tilbake og tre frem, så begynner det fra starten igjen.

Så, se for deg en storsal med rundt 200 mennesker hoppende frem, tilbake og så frem igjen.
– Gulvet beveget seg så mye at vi var redd for at det skulle rase sammen, forteller Bendiksen.
Heldigvis tok eierne grep. Gulvet og taket ble renovert og forsterket blant annet med jernbjelker og flere støtter.

STORSALEN: Det var her de svingte seg i valsen, og hoppet jenka så gulvet ristet.

STORSALEN: Det var her de svingte seg i valsen, og hoppet jenka så gulvet ristet.

Begynte på kaia

Historisk var Andenes et fiskevær av betydning i nord. Det var betydelig fiskeeksport større enn noe annet sted enn i Vesterålen. Andenes’ gunstige beliggenhet gjorde at det kunne drives fiske hele året rett uti havet. Mange rodde fiske, mens andre jobbet på kaia, og det var de sistnevnte som i 1918 startet opp Andenes Arbeiderforening. Med egne midler, pengegaver fra privatpersoner og 10 000 kroner i økonomisk støtte fra Arbeidernes Faglige Landsorganisasjon, ble det reist et Folkets Hus på Andenes. I jula 1938 ble huset innviet og tatt i bruk.

Senere kom flere fagforeninger inn på eiersiden, også noen lag og foreninger. Torbjørn Jensen, som døde i 2011, var husets leder i 40 år.

HOLDER STILEN

HOLDER STILEN

Mindre utleie

Huset har siden vært gjenstand for et par utbygginger og renovasjoner, men Bendiksen er den første til å innrømme at deler av huset – både ute og innendørs – har behov for noen strøk maling og mer til. Men det handler om å få tid, ha folk og penger. Samtidig er heller ikke huset i bruk på samme måte som i tiårene etter at det ble bygd.

Den gangen var Folkets Hus alene på utleiemarkedet. Det var her alt skjedde: fest og dans, basarer, bingo, kor- og korpsøvelser, og lag og foreninger brukte kontoret og den minste salen til møter.

Men med årene ble det flere som tilbød utleielokaler, og færre brukte Folkets Hus. Bendiksen anslår at 2. etasjen leies ut to-tre ganger i måneden. De fleste har nok med å leie lillesalen. Den er også den nyeste og har god plass til et selskap på 40-50 personer. Storsalen kan dekkes til 200 gjester.

– Fra i fjor høst har vi leid ut lokaler til voksenopplæringen. Så nå er det norskundervisning for asylsøkere her flere ganger i uka, sier Bendiksen.

ANNEN ETASJE: Voksenopplæringa leier i andreetasjen.

ANNEN ETASJE: Voksenopplæringa leier i andreetasjen.

Alltid fullt

Om husets 2. etasje er bare sånn passe mye utleid, så har det aldri vært et problem hva angår 1. etasjen. Her har vært kjøttforretning, ulike butikker, og i flere tiår holdt Andøya Malerforretning til i huset.

– Min første jobb var på Coop’en da den var i 1. etasje. Den gang var det en stor butikk på Andenes, forteller Bendiksen. Imidlertid ville det seg slik at Bendiksen selv skulle begynne med bøker.

Da hun gikk av med pensjon i fjor, hadde hun jobbet i Andøy Bok & Papirhandel i godt over 30 år. Bendiksen sitter fortsatt som eier og er stadig innom butikken. Og hvor er den? Jo, «endelig» i 1. etasje i Folkets Hus.

– Jeg ønsket meg hit i mange, mange år. Lokalet passer veldig godt til det vi driver med. Det er stort og rommer mye. Samtidig ligger det passe sentralt til. Da det ble ledig for fire år siden, slo vi til og flyttet hit. Vi er veldig fornøyde og trives godt, sier Bendiksen.

Bok og politikk

Noe ansvar for Folkets Hus følger med for leietakeren i 1. etasjen, som å kunne levere og ta imot nøkler til de som leier 2. etasjen. For Bendiksen ble det litt mer. For da bokhandelen flyttet inn, fikk hun samtidig spørsmål om hun kunne tenke seg å være styreleder i Folkets Hus. Bendiksen har i mange år vært aktiv politiker for Arbeiderpartiet. Hun kan se tilbake på mange år i formannskap og kommunestyre. I dag sitter hun «bare» i kontrollkomiteen, i tillegg altså til å være styreleder i Folkets Hus.

– I en periode var det veldig viktig for et sted som Andenes å ha et hus som kunne brukes til alt av alle. Nå er behovet mindre. Likevel er jeg ikke bekymret for drifta og framtida for huset. Folkene på Andøya kjenner til Folkets Hus. Det vil alltid være i bruk, lite eller mye. Det er sånn det er på et lite sted som Andenes, sier Bendiksen.

Andenes Folkets Hus ble besøkt i august 2016.

Andenes Folkets Hus

BOK OG PAPIR: 1.etasjen leies til en bokhandel og srøger for inntekt til huset.

BOK OG PAPIR: 1.etasjen leies til en bokhandel og srøger for inntekt til huset.

Ligger på Andenes på Andøya

Innviet julen 1938

Eiere: NNN Vesterålen Avd.91, Andøy Arbeiderparti,

Andøy SV, Andenes Blandet Kor, Andenes Hornmusikk,

Andøy Swing- og Danseklubb, Fagforbundet avd. Andøy,

Fellesforbundet Nordre Nordland, NTL Forsvaret, Vesterålen.

Bruk 2016: 1.etasje utleid til Andøy Bok & Papirhandel AS.

2.etasje leies ut til voksenopplæringen i ukedagene.

Lag, foreninger og privatpersoner kan leie i helger.

Besøkt: 25. august 2016