JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Folkets Hus

Løtens storstue

1.mai er arbeiderbevegelsens folk igjen samlet på Ådalsbruk Arbeidersamfund. Slik har det «alltid» vært. Men, det er bingokveldene hver tirsdag og torsdag som holder liv i huset.

Sissel M. Rasmussen

19.09.2017
12:33
21.08.2023 17:14

line@lomedia.no

sissel@lomedia.no

Praktbygget ligger og bader i morgensol. Flaggene er heist. Ute på plassen foran Ådalsbruk Arbeidersamfund, «Samfundet», ønsker Ådalsbruk Musikkforening velkommen med kjente toner. Storstua er pyntet til arbeiderfest både ute og inne.

Det staslige bygget, som ble reist i perioden 1891-92, har huset mange 1. mai-feiringer. «Samfundet» er Løtens eldste forsamlingslokale, reist av industriarbeiderne på Ådalsbruk. I godt over 100 år har medlemmer i arbeidersamfunnet tatt vare på huset, som i dag er et av få minnesmerker fra det gamle «Bruket». Ådalsbruk var rundt 1900 et av de største industristedene mellom Oslo og Trondheim, med jernstøperiet Aadals brug Jernstøperi & mekaniske Verksted/og Klevfos Cellulose & Papirfabrikk. Aadals Brug brant ned i 1928, mens papairfabrikken ble lagt ned i 1976.

På veggen. De gamle er på plass.

På veggen. De gamle er på plass.

LO-Aktuelt besøkte huset 1. mai i 2014, og tradisjonen tro var folk samlet i «Samfundet» til musikk, sang, frokost og prat.

SE VIDEO

Først kom musikken

Ådalsbruk Arbeidersamfund ble stiftet 11. februar 1871.

Lokallaget er eier av «Samfundet».

Mens det spises og drikkes kaffe denne 1. mai, underholder Nordbygda Sangforening og Ådalsbruk Musikkforening.

– Vi er en kjent merkevare her i regionen, akkurat som aquavit’en, sier formann Marit Hjelløkken i Ådalsbruk Musikkforening.

Hun har travle dager i mai. På arbeidernes dag spiller «Musikken», som korpset kalles av kjennerne, på 1. mai-frokosten, bekransninger, på flere tilstelninger og selvfølgelig er de med i toget.

Korps: Tradisjonen tro spiller Ådalsbruk Musikkforening opp ved Folkets Hus 1.mai.2014.

Korps: Tradisjonen tro spiller Ådalsbruk Musikkforening opp ved Folkets Hus 1.mai.2014.

Sissel M. Rasmussen

Musikkforeningen er faktisk eldre enn huset. Den ble stiftet i 1870 og startet opp som et bedriftskorps på Aadals Brug. Da det var snakk om å etablere et bedriftskorps, var bedriftseieren og fabrikksjefen med på notene. Eieren sto for innkjøp av instrumenter og uniformer, og korpset øvde i arbeidstida.

De første årene øvde musikken i lokaler hos fabrikken, men da «Samfundet» sto ferdig i juli i 1892, flyttet de øvingene til huset.

På begynnelsen av 1990-tallet flyttet musikken øvingene til Løten kino.

Nordbygda Sangforening: Koret ble stiftet i 1913.  Miriam Renvåg er dirigent.

Nordbygda Sangforening: Koret ble stiftet i 1913. Miriam Renvåg er dirigent.

Men selv om tilknytningen til «Samfundet» med årene er blitt svakere, er historien viktig. Hjelløkken bruker historien når hun skal fortelle om «Musikken».

– Og så spiller vi selvfølgelig på «Samfundet» på 1. mai, i tillegg til at vi fortsatt har årsmøter og årsmøtefester i huset, forteller Hjelløkken.

Apropos fester så forteller historien at en tid så var det et eget lager av «Cognac og spirituosa» i huset. I forsøket på å følge gjeldende regler for oppbevaring, salg og skjenking av alkohol så ble det søkt om tillatelse til å selge «potettøl, da dette må anses å være et meget bedre drikke i den arme årstid, end å drikke elvevand», het det i søknaden.

Folkets Hus Ådalsbruk, 1.mai 2014.

Folkets Hus Ådalsbruk, 1.mai 2014.

Bingo!

Mange leier fortsatt «Samfundet» til ulike aktiviteter. En sentral leietaker er Ådalsbruk Fotballklubb. Sammen med tre andre lag og foreninger leier klubben huset minst to kvelder i uka. Hver tirsdag og torsdag inviterer klubben til bingo. Mellom 100 og 150 bingospillere, noen kommer langveisfra, inntar huset disse kveldene. Spillerne er i aldersgruppa 40 år og eldre. Mange er pensjonister.

– Bingo er fortsatt et populært tilbud. Det er med på å holde liv i samfunnshuset, men også i bygda. Interessen viser også at folk ønsker å gjøre noe annet enn å bare sitte hjemme og se på tv og spille dataspill, sier leder John R Urbanski i Ådalsbruk fotballklubb.

Klubben bruker «Samfundet» ved flere anledninger, blant annet til en stor sesongavslutning hvert år for små og store fotballspillere.

– Så lenge vi har et så flott hus i bygda vår, ser vi ingen grunn til å ha hverken bingoen eller sesongavslutningene noe annet sted. Det er naturlig for oss å bruke huset, sier Urbanski.

Folkets Hus Ådalsbruk, 1.mai 2014.

Folkets Hus Ådalsbruk, 1.mai 2014.

Inntektene fra bingoen drifter fotballklubben, men også «Samfundet».

– Vi er avhengig av leieinntektene fra bingoen, understreker Roy Aaseth i Ådalsbruk Arbeiderpartilag, som eier og drifter huset.

Vedlikeholdsår

Selv om det har gått litt opp og ned med økonomien, så forteller historien at det har vært få uår. Kanskje de vanskeligste tiårene var i etterkant av 2. verdenskrig. Under krigen overtok Nasjonal Samling Samfundet og huset ble brukt av «Arbeidertjenesten». Da det gamle styret møtte fulltallig på det første møtet etter krigen, forteller protokollen at de møtte et lokale som var forfallent. Det ble flere år med vedlikeholdsarbeid, som stort sett ble gjort på dugnad.

Gullgruve. To ganger i uka er det bingo i regi av den lokale fotballklubben. Inntektene drifter klubben, men også huset.

Gullgruve. To ganger i uka er det bingo i regi av den lokale fotballklubben. Inntektene drifter klubben, men også huset.

Først i 1969 kom omslaget. Da startet man opp med bingo, noe som etter hvert viste seg å bli en gullgruve. Så populært var bingoen at parkeringsplassen måtte utvides.

Økonomien ble stadig bedre og på 1980-tallet ble det gjort en fullstendig restaurering. Laget kunne feire 125-års jubileum i «nye» festlokaler, et lokale som mange betegner som Løtens storstue.

Verdifull perle

Enn så lenge har de klart seg selv, uten kommunal og fylkeskommunal støtte, de har heller ikke bedt LO-familien om penger. Ådalsbruk Arbeidersamfund er medlem i Folkets Hus Landsforbund.

Bedre føre var: Om det skulle blir for mye av det gode, risikerer du bot.

Bedre føre var: Om det skulle blir for mye av det gode, risikerer du bot.

– Men det er godt å være en del av LO-familien. Det kan også komme tider der vi må ta en prat med dem, sier Roy Aaseth.

Eierne har ikke gjeld på huset. De har til og med penger på bok. Men Aaseth er usikker på hva fremtiden bringer.

Bodde her:  - Pappa var vaktmester og holdt oppsyn med bygget. Det var en leilighet i 2. etasje. Vi var noen av de siste som bodde her, forteller Synnøve Fjærgård.

Bodde her: - Pappa var vaktmester og holdt oppsyn med bygget. Det var en leilighet i 2. etasje. Vi var noen av de siste som bodde her, forteller Synnøve Fjærgård.

– Inntektene fra bingoen har gjort det mulig å holde huset vedlike. Men vi vet ikke hvor sikker den inntektskilden er i fremtiden. Forsvinner den, blir det usikkert hvordan det blir. Vi har så langt klart oss fordi det er ildsjeler som bretter opp ermene og som gjør en utrolig dugnadsinnsats. Det bør, for flere enn oss, være viktig å ta vare på bygningen. Det er en perle av et bygg, med stor historisk betydning, sier Roy Aaseth.

Folkets Hus Ådalsbruk, 1.mai 2014.

Folkets Hus Ådalsbruk, 1.mai 2014.

Ådalsbruk Arbeidersamfund

Sissel M. Rasmussen

Ligger i Ådalsbruk, tettsted i Løten kommune, Hedmark

Innviet 17. juli 1892

Eier: Ådalsbruk
Arbeidersamfund
Hus-bruk i 2015: Utleie til møter, bingo, festlige anledninger.

Besøkt: 1. mai 2014