JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Folkets Hus

Partiet og idretten på samme lag

Idretten har overtatt Folkets Hus i Hegra i Nord-Trøndelag, men sambruk med arbeider-laget er nøkkelen til suksess.

line.scheistroen@lomedia.no

sissel.rasmussen@lomedia.no

– Vi skal legge på mer grus og planere på plassen utenfor huset før
1. mai. Det skal være på stell før dagen, sier Rolf Einar Pedersen, leder i Hegra IL, til Alf Daniel Moen når de møtes på Folkets Hus i Hegra bare noen dager før 1. mai. Og Moen er trygg på at idrettslagets leder holder ord. De to har samarbeidet i mange år.

50-TALLSKOS: En litt blandet stil, men følelsen er å komme inn i 50-tallets hjemmekos, når vi trer innafor ytterdøra på Hegra Folkets Hus.

50-TALLSKOS: En litt blandet stil, men følelsen er å komme inn i 50-tallets hjemmekos, når vi trer innafor ytterdøra på Hegra Folkets Hus.

Folkets Hus ble bygd i 1940-årene. Flere tiår senere bygde idrettslaget garderobeanlegg vegg i vegg. I 1992 inngikk arbeiderlaget og idrettslaget en samarbeidsavtale om bruken av huset.

– Samarbeidet har fungert veldig godt i alle disse årene, understreker de begge.

{b}SAMBRUK: Ballfolket og fagbevegelsen har funnet hverandre på Hegra.

{b}SAMBRUK: Ballfolket og fagbevegelsen har funnet hverandre på Hegra.

Solgte huset

Alf Daniel Moen er leder av Hegra Arbeiderlag som frem til i fjor sto som eier av huset, men Hegra IL kjøpte huset og overtok ansvaret fra 1. januar 2016. Idrettslaget betalte Hegra Arbeiderlag 62 000 kroner for selve bygningen, mens partilaget fortsatt eier tomta og arealene rundt huset.

Arbeiderlaget har også sikret retten til å leie huset på bestemte datoer, blant annet 1. mai, samt når de holder møter.

PÅ BAKROMMET: Fremdeles har fagbevegelsen faner og flagg i et lite rom ved scenen, som de disponerer.

PÅ BAKROMMET: Fremdeles har fagbevegelsen faner og flagg i et lite rom ved scenen, som de disponerer.

FORORDNING: Politimesterens ordre fra 1949.

FORORDNING: Politimesterens ordre fra 1949.

BARE MERKENE IGJEN: Det er bare merkene igjen på veggen i salen, der arbeiderbevegelsens menn har hengt til stas.

BARE MERKENE IGJEN: Det er bare merkene igjen på veggen i salen, der arbeiderbevegelsens menn har hengt til stas.

– Det ble for mye for oss å drifte huset, sier Moen. Samtidig hadde idrettslaget behov for et større klubbhus. Idrettslaget har nær 1000 medlemmer på et tettsted med bare et par tusen flere innbyggere. Aktiviteten er stor og mye av den foregår på kunstgressbanen rett utenfor «stuedøra» til Folkets Hus. Kunstgressbanen, som for øvrig har gresset fra gamle Lerkendal stadion, kom i 2015.

– Vi hadde behov for mer plass og var på leting etter et klubbhus, så for oss var det et skup å få kjøpe huset, sier Rolf Einar Pedersen, leder av Hegra IL.

SALEN: Med vedovn og vedkasse.

SALEN: Med vedovn og vedkasse.

Aktivt partilag

For arbeiderlaget var det også en ideell løsning.

– Vi er veldig glade for at idrettslaget overtok huset. Vi har sikret husets fremtid, men vi har ikke skrevet fra oss den kommersielle verdien som ligger i å eie tomta. Det er en stor verdi for oss. Samtidig som vi har en bruksavtale som sikrer oss at vi har møtelokaler og en storsal som vi kan bruke ved behov, sier Moen.

TIL SCENEN: Ikke så mange står på scenen her lenger, men utsikten er beholdt.

TIL SCENEN: Ikke så mange står på scenen her lenger, men utsikten er beholdt.

Og det er fortsatt et aktivt partilag, forteller Moen. Han er en ildsjel for Folkets Hus, men er også en ringrev i politikken. Moen var varaordfører og ordfører i Stjørdal kommune i flere perioder. Han var også formann i Stjørdal faglige samorganisasjon i mange år, og hadde en rekke tillitsverv i fagbevegelsen gjennom Norsk Skog- og Landarbeiderforbund og som medlem av representantskapet i Fellesforbundet.

Partilaget har 104 medlemmer og tallet er økende. Unge tilflyttere engasjerer seg i lokalpolitikken. På medlemsmøter og 1. mai-arrangementer fylles huset av folk.

Når du eier et hus, så har du ansvar.

Rolf Einar Pedersen, Hegra IL

Flagg til topps

Idrettslagets leder har erfart at det medfører ansvar å eie et slikt hus.

Rehabiliterings- og vedlikeholdsbehovet er stort. Idrettslaget bestemte nylig at det skal bruke 350 000 kroner på å oppgradere huset. Mye skal gjøres på dugnad.

MØTES OFTE:  Rolf Einar Pedersen, leder i Hegra IL (t.h) og Alf Daniel Moen, Idrettslagets leder, møtes på Folkets Hus i Hegra .

MØTES OFTE: Rolf Einar Pedersen, leder i Hegra IL (t.h) og Alf Daniel Moen, Idrettslagets leder, møtes på Folkets Hus i Hegra .

– Når du eier et hus, så har du ansvar. Nå er det idrettslaget som må ta ansvar og ikke partilaget. Vi har ansvar for at ting er på stell, som for eksempel å få flagget i toppen av flaggstangen på offisielle flaggdager. Dette er fortsatt et forsamlingshus. Vi kan ikke ha en naken flaggstang på offisielle flaggdager, sier Pedersen og legger til:

– Det er viktig for oss å ha et godt samarbeid med partilaget og levere på samarbeidsavtalen. For oss er det en rimelig inngangsbillett for å få et fantastisk klubbhus, sier Pedersen.

For begge parter er det viktigste av alt, at huset brukes av innbyggere i alle aldrer.

– Hele poenget er at huset blir brukt. Det er ofte hus nok rundt omkring i bygde-Norge. Mange av dem blir lite brukt, sier Moen. Så er da altså ikke tilfelle i Hegra.

– Klubbhuset er et samlingspunkt for medlemmene, men det skal også være en møteplass for alle andre. Det er en god videreføring av tenkingen rundt byggingen av Folkets Hus, sier Pedersen.

Folkets Hus Hegra ble besøkt i april 2017

Folkets Hus Hegra

HEGRA IDRETTSLAG: Med plass for ungene.

HEGRA IDRETTSLAG: Med plass for ungene.

Ligger i tettstedet Hegra,
Stjørdal kommune

Bygd i 1940-årene

Eies av Hegra Idrettslag (bygg) og Hegra Arbeiderpartilag (tomt)

Husbruk 2017: Klubbhus for idrettslaget, møter i arbeider-
partilaget og utleie til private
arrangement.

Besøkt: 25. april 2017