JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Folkets Hus

Scenen er «vårres»

Når Folkets Hus Landsforbund åpner landsmøte i teatersalen i Narvik, så inviteres delegatene inn i et Folkets Hus som rommer "mer enn du aner".
02.10.2017
09:20
21.08.2023 17:14

line.scheistroen@lomedia.no

sissel.rasmussen@lomedia.no

"Dristighet, det preger Narvik og det preget innvielsen av det nye storstilte Folkets Hus med en av landets staseligste teaterscener lørdag kveld. (…) Byens nye og landets rikeste utsmykte Folkets Hus med det vakre og vel utstyrte teateret med plass til mye over 500 mennesker, ligger ved Torget snause 100 meter fra byens strømmende pulsåre – jernbanelinjen fram til utskipningskaia. Og mens malmtogene rullet i tunge og endeløse rekker og «Bolaget» blåkalde gnistlys la blendende stjernedryss over byen som alltid, gikk "Herren og hans tjenere" som en hel liten lysstrøm over de skrå bredder under innvielsen lørdag, for utsolgt hus i går kveld igjen og utsolgt blir det også i dag."

– E de mulig?

Bjørnar Mikkelborg tar i bruk et av sine yndlingsuttrykk, sagt på den karakteristiske nasale Narvikdialekten, når han leser raskt, men stolt, høyt fra Dagbladets beskrivelse fra innvielsen av huset i 1959.

ILDSJEL. Bjørnar Mikkelborg er daglig leder, men jobben han gjør kler kanskje bedre tittelen: Ildsjel!

ILDSJEL. Bjørnar Mikkelborg er daglig leder, men jobben han gjør kler kanskje bedre tittelen: Ildsjel!

Allerede da var Folkets Hus mer en kulturinstitusjon enn en politisk bastion.

Det er mulig!

På det så innholdsrike kontoret til Mikkelborg, ligger blant annet n-antall utklippsbøker på bordet. Mikkelborg tar vare på alt som blir skrevet om Folkets Hus og Narvik kulturhus. Han har fylt perm på perm i årene etter at han ble ansatt i 1995.

Etter at Arbeider’n i Tromsø brant, og Fram Kino i Bodø bygget om, er det bare Folkets Hus igjen av de gode gamle.

Arthur Arntzen

Mikkelborg er daglig leder, men synes å gjøre alt; han koker kaffe, sjauer, er impressario, ja – alt, og kanskje ikke minst: ildsjel!

Ja, Mikkelborg er mannen som ofte sier:

– E de mulig?

Og han er også mannen som gang på gang beviser at det faktisk er mulig.

Oluf’s scene

Når Mikkelborg guider rundt i det ikke mindre enn 5000 kvadratmeter store Folkets Hus i Narvik, så blir det mange stopp. I ganger, ja på de fleste veggene, henger plakater fra forestillinger og konserter. Alle med sin historie.

Mikkelborg forteller blant annet om hvordan han det første året dro til Oslo og overbeviste fint-folk i kulturlivet om at de måtte legge turen innom Narvik, om hvordan det gikk da russiske ballettdansere og lokale dansere satte opp "Nøtteknekkeren" og om da han chartret et fly og fikk Oslo Filharmonien til Narvik under by-jubileet.

Men det er "ingen over og ingen ved siden av", for Mikkelborg, ja sant å si for de fleste nordlendinger og også for mange i sør. Vi snakker om Arthur Arntzen og hans alter ego "Oluf".

For Arthur Arntzen var det ingen andre teatersaler som kunne konkurrere med teatersalen i Folkets Hus i Narvik.

– Etter at Arbeider’n i Tromsø brant, og Fram Kino i Bodø bygget om, er det bare Folkets Hus igjen av de gode gamle, skal Arntzen ha uttalt.

Med forestillingen "Den fordømte nordlendingen" i 1997 ble det publikumsrekord for huset. Ti år senere, da Arntzen skulle ta endelig farvel med sitt publikum og avslutte karrieren, så valgte han å gjøre det nettopp i teatersalen i Folkets Hus i Narvik.

Rom for alle

Den folkelige Arntzen passer perfekt inn i Mikkelborgs kulturhus. For om du er liten eller stor, fattig eller rik, berømt eller totalt ukjent, så spiller det ingen rolle, ifølge Mikkelborg.

GJERTSENS STERK. Multikunstneren Karl-Gustav Gjertsen fra Lofoten er bosatt i Narvik. Her er hans beskrivelse av Folkets Hus og kulturhuset i Narvik.

GJERTSENS STERK. Multikunstneren Karl-Gustav Gjertsen fra Lofoten er bosatt i Narvik. Her er hans beskrivelse av Folkets Hus og kulturhuset i Narvik.

Scenen er for alle, kanskje ikke minst de yngre lokale aktørene. Her har små og litt større ballerinaer inntatt scenen, likeså kulturskolen, lokale kor og band. De har årlige konserter og forestillinger, gjerne til fulle hus.

– Vi skal være et kulturhus for alle! Kultur er å oppleve noe sammen med andre. Uansett hvordan samfunnet utvikler seg, så er jeg overbevist om at kulturen kommer til å overleve, sier Mikkelborg.

Huset er også åpnet for den mer uorganiserte kulturen. Til tider har Narvik hatt et stort miljø for rockeband, men øvingslokaler har det vært smått med. Det fikset Mikkelborg. Med filosofien om at kunst, kultur og musikk forebygger det meste, også hærverk og bråk, så skaffet han tilveie penger som ble brukt til å etablere fem øvingslokaler i kjelleren. Her er det også et studio der band kan spille inn musikk.

ROCK MOT…I kjelleren er det fem lydisolerte øvingsrom. Rommene er tidvis mye brukt av de mange ungdomsbandene. Det var i sin tid de lokale rockegutta Truls Seines og Ulf Johnsen som malte veggene.

ROCK MOT…I kjelleren er det fem lydisolerte øvingsrom. Rommene er tidvis mye brukt av de mange ungdomsbandene. Det var i sin tid de lokale rockegutta Truls Seines og Ulf Johnsen som malte veggene.

Det er ikke tilfeldig at arbeiderbevegelsens hus har en stor teatersal. Historien forteller at i diskusjonene om at det virkelig skulle bygges et Folkets Hus på byens beste tomt, så stilte skeptikerne blant annet krav om at det også skulle bygges en teatersal.

- E de mulig?

Bjørnar Mikkelborg, daglig leder

I dag, som den gang, er Folkets Hus byens storstue, i ordets rette forstand.

Det rommer noen av byens og regionens viktigste kulturinstitusjoner; Musikk i Nordland (MiN) og Vinterfestuka.

PROFFE. Dimitris Kostopoulos (piano) og Tor Johan Bøen (fiolin) er fornøyd med øvingsrommene.

PROFFE. Dimitris Kostopoulos (piano) og Tor Johan Bøen (fiolin) er fornøyd med øvingsrommene.

– De er musikere i Champions League, sier Mikkelborg og banker på et av MiNs øvingslokaler i tredje etasje.

Dimitris Kostopoulos (piano) og Tor Johan Bøen (fiolin) tar en pause og forteller at de er godt fornøyd med å være i Folkets Hus. MiN-Ensemblet har holdt til i huset siden 2009. Det er investert i øvingsrom til hver musiker. Arbeidet med å pusse opp MiNs kontorer er også i gang.

– Vi gjør det meste selv. Nå er det for eksempel snakk om å skifte til ledd-lys til hele huset og det skal vi gjøre selv. Det er mye egenkapital i eget arbeid, sier Mikkelborg.

Han skryter av dedikerte medarbeidere. Sammenlignet med kulturhus i Norge på omtrent samme størrelse, så er staben liten. Med 4, 5 årsverk går huset rundt, 24 timer i døgnet, 7 dager i uka.

– Det er ingen ni til fire jobb, innrømmer de ansatte.

– Vi er som "poteten" - kan brukes til alt, sier Stine Elstad. Hun er ansvarlig for renhold for hele huset og har jobbet her i seks år.

– Jeg vasker ikke alt, alle dager, nei. Det går ikke an, men det er heller ikke nødvendig, sier hun.

Når dager blir til kvelder og teatersalen fylles av publikum, så møter de kanskje Stine i baren i pausene. I tillegg til å være renholder, er hun nemlig baransvarlig.

Kollega John B Jenssen liker at arbeidsdagen er variert. Jenssen er en av to ansatte på drift. Med bare 2, 5 års fartstid er han "fersk" på huset.

– Det er en veldig bra jobb. Vi gjør mye forskjellig og det er jo bra, sier han.

STINES BUICK: Stine Elstad har ansvar for renholdet i bygget. Hun er også baransvarlig.

STINES BUICK: Stine Elstad har ansvar for renholdet i bygget. Hun er også baransvarlig.

Ga penger til arbeidsplassen

De ansatte har et nært forhold til arbeidsplassen, så hadde også Jan Jakobsen. Han ble ansatt som vaktmester i 1988 og jobbet på Folkets Hus i Narvik i 22 år. Da han ble alvorlig kreftsyk kom han til Bjørnar Mikkelborg med en sjekk på 100 000 kroner. Pengene var et bidrag til et nytt flygel. Det gamle ble ødelagt av aske fra brannen i Teatersalen i 2011.

I et intervju med lokalavisen Fremover fortalte Jakobsen om hvor godt han trivdes på jobb hver eneste dag. For han var Narvik kulturhus en arbeidsplass hvor det alltid skjedde ting.

– Det var en spennende jobb, og jeg hadde en veldig fri arbeidsdag, sa han.

De penga…

At bygget trenger vedlikehold, er alle enige i, men det koster penger – mye penger. Så langt har penger «til overs» vært brukt til å betale underskuddet i Narvik Kulturhus.

– Det er ikke til å legge skjul på at det er dyrt å drive med kultur. Til jul måtte vi få kassakreditt for å kunne betale lønn til de ansatte, innrømmer Mikkelborg.

Å være styreleder for Folkets Hus i Narvik er det høyeste vervet du kan ha!

Jarle Teigen, styreleder i Folkets Hus Narvik

Underskuddene i Narvik Kulturhus har gang på gang blitt betalt av Folkets Hus Narvik, på bekostning av blant annet vedlikehold av bygningsmassen.

Narvik Kulturhus ble for noen år siden skilt ut som eget selskap. I dag er LO i Ofoten og Narvik Arbeiderparti eiere (50/50) av begge selskapene.

FØRSTESIDE-STOFF. Martin Trældal kom og åpnet Folkets Hus i Narvik. Slikt blir det førstesider av i lokalavisen Fremover.

FØRSTESIDE-STOFF. Martin Trældal kom og åpnet Folkets Hus i Narvik. Slikt blir det førstesider av i lokalavisen Fremover.

Billig, billig

Jarle Teigen sitter på scenekanten og dingler med bena. Arbeiderparti-veteranen har holdt i mang en viktig sak for Narvik-samfunnet, men bedyrer at egentlig har det alltid vært kulturpolitikk som har stått hans hjertet nærmest.

– Det er morsomt og utrolig spennende, men det er dessverre ikke penger i det, sier Teigen. Han har vært styreleder i 15 år.

– Å være styreleder for Folkets Hus i Narvik er det høyeste vervet du kan ha! Det er en ære, sier Teigen. Han synes oppriktig stolt, men innrømmer at det har vært mange utfordringer opp igjennom årene. Akkurat nå er styrets leder mest opptatt av hvordan de kan få Narvik kommune til å ta et større økonomisk ansvar for Narvik Kulturhus. Nylig ble det nedsatt et utvalg som skal se på utviklingen av "Nye Narvik Kulturhus". Ideen er at det skal bli nav’et for all kultur i kommunen.

LEIER. NAV Ofoten holder internkurs i Studiosalen i Folkets Hus. – Det er en veldig fin sal å ha kurs i, akkurat passe stor. Folkets Hus er konkurransedyktig på pris og så vet vi at alt er i orden når vi kommer hit, sier Linda Hegge.

LEIER. NAV Ofoten holder internkurs i Studiosalen i Folkets Hus. – Det er en veldig fin sal å ha kurs i, akkurat passe stor. Folkets Hus er konkurransedyktig på pris og så vet vi at alt er i orden når vi kommer hit, sier Linda Hegge.

– Narvik har det billigste kulturhuset i Norge, men dagens eiere kan ikke være den store kulturmotoren. Eierne har alltid vært ansvarlige eiere. Det har aldri vært aktuelt å ta ut et eventuelt overskudd av driften. Alle opptjente midler har vært ført tilbake til huset. Men nå må også kommunen ta mer ansvar, sier Teigen.

Må videre

Noen etasjer opp og inn en av de mange dørene, så tar Roger Bergersen imot i møtelokalene til Narvik Arbeiderparti. Her er det akkurat passe kaotisk, slik som det skal være kun dager før stortingsvalget 2017. Arbeiderpartiet er aktive brukere av eget hus.

Det er vårt hus.

Bengt-Ole Larsen, LO i Ofoten

– Narvik er heldig som har et kulturhus som er tuftet på arbeiderbevegelsen. Huset skal fortsatt være fellesskapets hus, men vi må utvikle oss. Det er for tidlig å si hvordan det blir i framtida, men vi kan uansett ikke stå på stedet hvil, sier Roger Bergersen og legger til:

– Vi har hverken økonomisk styrke eller kompetanse til å utvikle kulturhus-delen av bygget.

FORTSATT AKTUELL. -Det blir som en garasje. Jeg har hatt planer om å rydde kontorene siden jeg overtok som leder, men jeg har ikke hatt tid, sier Bengt-Ole Larsen, leder i LO i Ofoten.

FORTSATT AKTUELL. -Det blir som en garasje. Jeg har hatt planer om å rydde kontorene siden jeg overtok som leder, men jeg har ikke hatt tid, sier Bengt-Ole Larsen, leder i LO i Ofoten.

Best i verden? Ok, Norge da...

Bare et par dører bortenfor, holder LO i Ofoten til.

– Å være eier er en utfordring, innrømmer LO-leder Bengt-Ole Larsen.

Larsen jobber som hovedvernombud i Helse Nord. Han har også verv i Fagforbundet Nordland.

– Mitt eget forbund må ha det best plasserte fagforeningskontoret i hele Norge, mener han.

Vi snakker midt i sentrum og på gateplan.

Børre Liebeck, tidligere leder i Fagforbundet og nå hovedvernombud i Narvik kommune, forteller at de er "stål-fornøyd".

– Da Fagforbundet gikk fra å være en forening for omtrent kun kommune-ansatte til å dekke flere tariffområder, så ønsket de å gjøre seg mer tilgjengelig for medlemmer utenfor rådhuset.

VAKT? Fagforbundets maskot – bamsen – holder kanskje utkikk etter nye medlemmer eller han følger med på hvem som går inn og ut av rådhuset på andre siden av gaten.

VAKT? Fagforbundets maskot – bamsen – holder kanskje utkikk etter nye medlemmer eller han følger med på hvem som går inn og ut av rådhuset på andre siden av gaten.

– Vi følte for å etablere oss i eget bygg. Her når medlemmer oss på gateplan. De kan bare stikke innom kontoret.

Fagforbundet er blant forbundene som er flinke til å bruke Folkets Hus.

– Så fremt vi kan, så prøver vi å være flinke til å bruke Folkets Hus til våre aktiviteter, forteller Liebeck.

– Vårt hus

– Vi skal forvalte en boligmasse til en verdi av flerfoldige millioner kroner, men vi som sitter i styre er jo ikke akkurat eiendomsutviklere, sier Larsen.

Narvik har det billigste kulturhuset i Norge

Jarle Teigen, styreleder i Folkets Hus Narvik

For fagbevegelsen er det viktig at Folkets Hus blir i fagbevegelsens eie.

– Det er vårt hus. Vi prøver å bruke det mest mulig. Det er helt naturlig å legge møter, debatter og selvfølgelig 1. mai-markeringen her, sier Larsen og legger til:

– Vi er veldig stolte av huset og prøver å ta vare på det. Vi er ikke interessert i at det skal forsvinne fra lokale hender, sier Larsen.

Folkets Hus Narvik ble besøkt i september 2017

Folkets Hus Narvik

Folkets Hus i Narvik ligger på byens beste tomt, midt på torget. Byen er omkranset av vakker natur, blant annet det karakteristiske fjellet "Tøtta".

Folkets Hus i Narvik ligger på byens beste tomt, midt på torget. Byen er omkranset av vakker natur, blant annet det karakteristiske fjellet "Tøtta".

Ligger i Kongens gate 44, Narvik

Innviet /Åpningsforestilling 15. desember 1956

Eiere: LO i Ofoten og Narvik Arbeiderparti

Husbruk i 2017: Kontorer for arbeiderbevegelsen, Musikk i Nordland, Vinterfestuka, utleie av møtelokaler, øvingsrom, galleri og teatersal.

Besøkt: 6. september 2017