JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

En fantastisk film

Una Mujer Fantastico - En fantastisk kvinne Sebastion Lelio 2017

jan.erik@lomedia.no

Noen som trodde at argentinere ikke kunne lage film? De må i så fall tro om igjen. Åpningsfilmen i årets Film i Sør, filmfestivalen som for tida pågår med full styrke i Oslo, het «En fantastisk kvinne», er regissert av Sebastian Lelio – en vaskeekte argentiner sjøl om filmkarrieren kommer fra nabolandet Chile. Og hvorfor skal det ikke komme god film fra Argentina, det kjempestore og viktige landet i Sør-Amerika?

For denne filmen har blitt god. Ikke minst takket være hovedrolleinnehaver Daniela Vega som spiller Marina i filmen.

Hvem er Marina? Jo, hun er en ung kvinne (i slutten av trettiårene), jobber som kelner og klassisk sanger. Hun er forelsket i en 20 år eldre mann – hvem kan ikke bli det? Men så skjer det som kan skje en mann i slutten av femtiårene – Orlando dør! Og da begynner problemene.

Familien – det vil særlig si sønnen, broren og Orlandos ekskone vil nemlig ikke ha Marina som sørgende, hun får ikke lov til å delta i bisettelse og begravelse. Men hun gir seg ikke – hun er en sterk kvinne, ja, en fantastisk kvinne – hun vil sørge, hun vil ta avskjed med sin elskede på en verdig måte. Det er denne kampen filmen handler om. Og kampen kjemper hun mot et konservativt samfunn, et tradisjonsbundet Latin-Amerika. Derfor blir Marinas protest, hennes opprør, også ert kulturpolitisk opprør. En feministisk protest.

Sånn kan noe som i utgangspunktet ser apolitisk – ja, nærmest blottet for politiske konnotasjoner – bli et sterkt innlegg i debatten om sjølstendighet, om retten til å leve sitt eget liv slik vi sjøl ønsker det – ja, retten til å elske den vi vil. Enten kjæresten er av samme kjønn, aldersforskjellen er «urimelig» stor eller hva årsaken måtte være.

Og sånn sett løftes denne filmen, og dens problemstilling, ut av den latin-Amerikanske konteksten – den blir universell.

Kulturinteresserte, filminteresserte mennesker – gå å se denne filmen!

Warning
Annonse
Annonse