JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Borgerlig nei til tiltak mot sosial dumping

torgny.hasaas@lomedia.no

Regjeringa har fremmet forslag blant annet om drøftingsplikt, solidaransvar, innsynsrett og opplysningsplikt i forbindelse med innføringen av vikarbyrådirektivet.

Regjeringa forslår at de tillitsvalgte i innleiebedriften skal ha innsynsrett i lønns- og arbeidsforhold som er avtalt mellom innleid arbeidstaker og vikarbyrået. Høyre, Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet skriver i mindretallsmerknadene i komiteinnstillingen at de går i mot denne ordningen: De mener at en slik ordning er for omfattende.

Regjeringa har foreslått å innføre solidaransvar, det vil si at innleiebedriften er solidarisk ansvarlig for at bemanningsbyrået utbetaler den lønn de er forpliktet til, etter allmenngjøringsloven. Hvis ikke bemanningsbyrået gjør som de skal er innleier pålagt å betale.

Dette er de tre borgerlige partiene i mot. De mener det er lite hensiktsmessig å etablere en ordning med solidaransvar.

En gang i året skal bedriften drøfte med de tillitsvalgte bruk av innleid arbeidskraft. Høyre, Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet mener at innføring av drøftingsplikt er et unødig inngrep i arbeidsgivers styringsrett.

Forslagene er fremmet i forbindelse med behandlingen av vikarbyrådirektivet.

– De borgerlige er for vikarbyrådirektivet, men vil ikke være med på å sikre den lovmessige dekningen, sier stortingsrepresentant Martin Kolberg til LO-Aktuelt i en komemntar.

Regjeringas forslag ble vedtatt takket være det rødgrønne flertallet i Stortinget.

Warning
Annonse
Annonse