JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Borgerlig samferdselssprik

Det er fullt sprik på borgerlig side i samferdselspolitikken.

– De borgerlige har ingen samlet linje i samferdselspolitikken. Det er ikke mulig å ane hva slags politikk en borgerlig regjering vil kunne føre på dette området, sier samferdselsminister Liv Signe Navarsete (Sp) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Torsdag diskuterte Stortinget den nye nasjonale transportplanen, og Navarsete mener denne debatten er avslørende for kaoset og spriket hun mener råder på borgerlig side.

Full sprik

– Fremskrittspartiet er på en planet for seg selv og har mer penger enn alle andre. Høyre ivrer for høyhastighetstog, mens Frp sier nei. Men heller ikke de andre borgerlige partiene har noe felles ståsted. Venstre kutter kraftig i veibevilgningene for i stedet å satse mer på tog. Her er det altså full sprik mellom Høyre og Venstre, sier Navarsete.

Hun viser til at samferdsel var ett av områdene hvor de rødgrønne bygde opp et felles alternativ foran forrige valg.

– Det var en av sakene som var viktig for å bygge en rødgrønn regjeringsplattform. Dette brukte vi mye tid på foran forrige valg, sier hun.

Sp-lederen minner også om hvor lite Frp fikk til under Bondevik II-regjeringen.

– Da fikk Frp bare samlet sett plusset på 451 millioner kroner i tre budsjettforlik. Store skattelettelser ble prioritert framfor satsing på samferdsel og offentlig velferd, sier Navarsete.

By og land

– I tillegg har vi distriktsdimensjonen, samspillet mellom by og land. Nå tar Frp fram planer fra 1961 om å bygge firefelts veier inn i de store byene. Det vil bare føre til økt trafikk og større problemer. Siv Jensen har sagt at Frp vil prioritere veiprosjekter der folk bor, og partiet skal dermed slutte å bruke penger på Vestlandet og i Nord-Norge, sier hun.

– Jeg er veldig stolt av regjeringens satsing på veibygging i distrikts-Norge og storsatsing på jernbane og kollektivtrafikk i byene. I tillegg har vi lagt til rette for ringveier rundt byene. Vår satsing har også kommet byene til gode, sier Navarsete.

Soria Moria

Navarsete forteller at de rødrønne partilederne igjen skal møtes på Soria Moria.

– 25. juni samles vi for å gjøre opp politisk regnskap for våre fire år i regjering. Det blir stas. Jeg er stolt over det vi har oppnådd sammen. Partiene får selvsagt ikke 100 prosent gjennomslag, men ingen har fått så stor uttelling som de 6,5 prosentene som stemte på Senterpartiet, sier Navarsete stolt.

For henne blir det ekstra spesielt å møte pressen på Soria Moria, siden det var jo forgjengeren Åslaug Haga som forhandlet regjeringsplattformen på vegne av Sp.

– Jeg er takknemlig for jobben Åslaug her gjorde, sier Navarsete. (ANB)

Warning
Annonse
Annonse