JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bra for distriktsbonden

Overgang fra kronetoll til prosenttoll, som var blant kravene fra Småbrukarlaget, Bondelaget og LO, vil gi distriktslandbruket handlingsrom, mener Arne L. Haugen.

Jeg er tilfreds med at Regjeringa nå kommer med tiltak som sikrer distriktslandbruket, samtidig som vi sikrer både mangfold og import fra u-landene. Vi har allerede prosenttoll på drikkemelk, og kornproduksjonen på de beste landbruksområdene har et rimelig godt tollvern.

Overgang fra kronetoll til prosenttoll, som var blant kravene fra Småbrukarlaget, Bondelaget og LO, vil gi distriktslandbruket handlingsrom for å produsere mer av både storfekjøtt, melk og lammekjøtt. Dette legger til rette for økt produksjon basert på gras og beiteressurser. Dette er den beste pleien kulturlandskapet kan få. Samtidig sikrer vi norsk næringsmiddelindustri, og vi kan nå målet om å produsere mer trygg, norsk mat.

Omleggingen vil ikke gi noe prishopp for forbrukeren, og vil heller ikke redusere mangfoldet i butikken. For eksempel er dessertost som camembert, brie og roquefort ikke omfattet av endringene og heller ikke parmesanosten. Disse får uendrede tollsatser som i dag. Det blir også opprettholdt kvote for biff/filet fra utviklingsland uten toll.

Importvernet er en viktig bærebjelke i landbrukspolitikken. Vi har en ugjestmild natur og lite matjord samt et høyt kostnadsnivå i Norge. Med overgang til prosenttoll hindrer vi at verdien av tollvernet gradvis reduseres på norske standardoster, storfekjøtt og lam.

Det er også grunn til å understreke at endringene vi gjør er i henhold til EØS- og WTO-avtalens bestemmelser. Dette er helt nødvendig for å opprettholde et godt forhold til våre handelspartnere, noe som er viktig for fiskeeksportørene.

(Artikkelen sto på trykk i LO-Aktuelt nr. 16/2012 )

Warning
Annonse
Annonse