JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Debatt

«Alle enslige forsørgere får de ekstra 5000 i året som SV har forhandlet fram»

SV-leder Audun Lysbakken ønsker å bidra med en oppklaring om barnetrygd for enslige forsørgere etter Debatten på NRK med programleder Fredrik Solvang.

SV-leder Audun Lysbakken ønsker å bidra med en oppklaring om barnetrygd for enslige forsørgere etter Debatten på NRK med programleder Fredrik Solvang.

Jan-Erik Østlie/Stian Lysberg Solum-NTB

Dette er et meningsinnlegg. Send inn debattinnlegg til debatt@lomedia.no
Når det gjelder noe så viktig som økonomien til folk, skal vi politikere ikke gi feil informasjon.

Det er svært prisverdig at NRKs Debatten de siste ukene har gitt mennesker med dårlig råd muligheten til å slå alarm om den voksende fattigdommen i samfunnet vårt. Det var kjærkomment etter mange uker med skattesutring fra de rike.

Jeg synes det er helt naturlig at også vi i SV får kritiske spørsmål om budsjettavtalen, og derfor møtte jeg selvsagt opp da Fredrik Solvang inviterte på tirsdag.

For folk med lite teller hver krone, og de fire milliardene i økte ytelser og velferd som SV har forhandlet fram betyr noe.

Men det løser jo på ingen måte problemet, og SV foreslår langt større økninger i våre egne budsjettforslag. Selvsagt stiller Solvang spørsmål om det.

Likevel har jeg etter sendingen tirsdag fått mange spørsmål om den forvirringen som oppstod rundt økt barnetrygd og særfradraget for aleneforeldre. Dette ble tatt opp av Aleneforeldreforeningen i debatten.

Jeg følte meg ganske sikker på at et av programlederens spørsmål bygget på en uriktig framstilling av saken, men uten å kunne sjekke ville jeg ikke utfordre premissene. Jeg er opptatt av at folk skal få tydelige svar, men framfor alt riktige svar. Og når det gjelder noe så viktig som økonomien til folk, skal vi politikere ikke gi feil informasjon.

Hvor oppstod forvirringen? Jeg tror kanskje det begynte med denne påstanden om barnetrygd for enslige forsørgere (kalt utvidet barnetrygd) fra Solvang:

«Da skal vi ile til og opplyse om at det dere gjør er å øke den utvidede barnetrygden. De andre må stort sett klare seg på 1000 kroner, men disse har inntil nå fått 2000. Nå øker dere denne summen til 5000 kroner. Men det gjelder veldig få personer, 7500 personer gjelder det, som får 5000.»

Dette er feil. ALLE enslige forsørgere får de ekstra 5000 i året som SV har forhandlet fram.

Lysbakken FB-innlegg

Litt seinere fulgte Solvang opp med et spørsmål, basert på sin tolkning av budskapet fra Aleneforeldreforeningen:

«Det dere har gjort er å ta særfradraget fra 220 000 aleneforsørgere (…) tatt de pengene og gitt dem til 7500 aleneforsørgere i stedet. Kan du bekrefte at det er riktig?»

Dette er også feil. I regjeringens budsjettforslag tidligere i høst, foreslo de å fjerne særfradraget for enslige forsørgere, og erstatte det med en økning i satsen for utvidet barnetrygd for den samme gruppen fra 1 054 kroner til 2 016 kroner per måned.

Tanken var at barnetrygd er bedre enn skattefradrag, siden barnetrygd når fram også til dem som har for lav inntekt til å utnytte fradraget fullt ut. 7 800 forsørgere som er i denne situasjonen får et inntektsløft på inntil 11 500 kroner. For de som har hatt full glede av fradraget kompenserer den økte barnetrygden bortfallet av den. Det er ifølge regjeringen ingen som taper på omleggingen. Og alle får altså de ekstra 5000 i året og prisjusteringen av barnetrygden, som SV fikk inn i budsjettavtalen.

Rett skal være rett.

Når dette er sagt, har jeg full forståelse for at mange enslige forsørgere ikke synes dette er nok. Særlig i en situasjon med dramatisk prisøkning.

Det er jeg helt enig i, og vi vil kjempe videre for å øke barnetrygden. Vi er på ingen måte ferdig med kampen for mer rettferdig fordeling i Norge.

Teksten ble først publisert på Audun Lysbakkens egen Facebook-side.

Warning
Annonse
Annonse