JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar

«Åtte år med forsvarskamp er over. Nå forventer fagbevegelsen resultater»

STØTTESPILLERE: Fagforbundets leder Mette Nord, LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Fellesforbundets leder Jørn Eggum.

STØTTESPILLERE: Fagforbundets leder Mette Nord, LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Fellesforbundets leder Jørn Eggum.

Leif Martin Kirknes

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
LO og forbundene bidro til at Arbeiderpartiet vant valgkampen.

sym@lomedia.no

Selv om det historisk ble et svakt resultat løftet partiet seg fra bunnoteringer til en opplevelse av seier. Blant LOs medlemmer vokste oppslutningen om Ap fra tjuetallet til nærmere førti prosent, ifølge interne målinger. Det vitner om en vellykket faglig valgkamp over hele landet.

VGs kommentator Tone Sofie Aglen, skriver at LO og fagbevegelsen har vært en av Jonas Gahr Støres få støttespillere i gode og onde dager. Det er riktig at det faglig-politiske samarbeidet har stått fjellstøtt gjennom åtte år med borgerlig regjering. Samtidig har frustrasjonen til tider vært stor over en konstant kamp mot en borgerlig regjering. I løpet av denne tiden har det også vært et omfattende generasjonsskifte i LO og forbundene. Mange av dagens sentrale ledere har aldri opplevd hva det innebærer for LO og forbundene å samarbeide med en Ap-ledet regjering.

Aktuelt: Nå peker også Vedum på Støre som statsminister

Fagforbundets leder Mette Nord er ett unntak. Hun var i ni måneder statssekretær ved statsministerens kontor i Jens Stoltenbergs andre regjering. Denne tradisjonen forteller mye om hvor nært LO er regjeringskontorene når statsministeren kommer fra Arbeiderpartiet. Det illustrerer også hvilke forventninger det er i Folkets Hus til en ny rødgrønn regjering.

«Vi skal sette tydelige krav til en ny regjering og ikke være beskjedne. Samtidig håper jeg at LO får preget politikken på en helt annen måte enn vi gjør i dag», sa LO-leder Peggy Hessen Følsvik til LO-Aktuelt før valget.

Under valgkampen har da også flere av LOs forbundsledere reist konkrete krav til en ny regjering. LO-lederen gjorde det klart for medlemmene at framtida til en forbedret avtalefestet pensjon (AFP) nå stod på spill. «Skal vi få til dette, er vi avhengig av en ny rødgrønn regjering», konstaterte hun. Det budskapet har trolig gått hjem hos mange.

Aktuelt: Rødt gjør et historisk valg: – Mye å si for fagbevegelsen

Før valget håpet LO-lederen at åtte år med forsvarskamp er over. Det solide rødgrønne flertallet med et styrket Rødt og SV, innebærer at det er politisk flertall på Stortinget til krav og forventninger tillitsvalgte over hele landet nå har til en ny regjering. Det er lov å være utålmodig, men politikk tar tid. Nå er det viktig å gjøre som Høyre og Fremskrittspartiet og løfte blikket mot 2025. Men ingen må være i tvil om kursen. Og på enkelte saker er det helt avgjørende at regjeringen leverer raskt.

Hvilke saker det gjelder vil kommende statsminister Jonas Gahr Støre få vite på møtene i samarbeidskomiteen mellom LO og Arbeiderpartiet. Det første er allerede på mandag.

Vedum: – Vi må nå huske at vi er folkets tjenere

Warning
Annonse
Annonse