JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Debatt

Dette er sosial dumping i praksis!

Det er skremmende at Heisplan har klart å få enkelte ansatte til å bli det uorganisertes arbeidslivs største forsvarere, mener skribentene.

Det er skremmende at Heisplan har klart å få enkelte ansatte til å bli det uorganisertes arbeidslivs største forsvarere, mener skribentene.

Leif Martin Kirknes

Dette er et meningsinnlegg. Send inn debattinnlegg til debatt@lomedia.no
Tidligere denne uka gikk ansatte i Heisplan hardt ut mot undertegnede og HMF.

Tidligere klubbleder Heisplan

Tidligere klubbleder Heisplan

Leder Heismontørenes Fagforening

«Ikke mobb bedriften vår, HMF!», lød oppfordringen i kronikken. 

Men er det mobbing å påpeke at et firma utnytter utenlandske arbeidere som «frivillig» har godtatt lavere lønn enn de norske arbeiderne?

Nei, men vi kan forstå at det ikke er hyggelig lesning. Spørsmålet er hva som gjøres med underbetalingen som foregår åpenlyst og rett foran øynene våre.

Ja, vi har organisasjonsrett i Norge. Alle kan velge om og hvor de vil være organisert, noe som er en god ting, og kanskje er det en styrke for fagbevegelsen at ikke alle er samlet under LO.

Men det kan være lurt for både arbeidsgiver og arbeidstaker å legge opp en tankerekke før man velger hvilken forening man vil være tilknyttet.

• Hvilken sammenslutning av bedrifter kommer til å forsvare våre interesser mest?

• Hvor har andre bedrifter i samme bransje valgt å tilslutte seg?

• Finnes det et felles avtaleverk laget av heisbransjen et sted, som omhandler det hverdagen i mitt firma består av?

• Hvilken organisasjon eller fagforening er det som fremmer bruken av fagarbeidere og opptak av lærlinger?

• Hvilken organisasjon eller fagforening forsvarer heisfaget i seg selv, mot liberalisering og oppstykking?

I Norge er svaret på disse spørsmålene opplagte! Jeg skal likevel nevne dem: Heisleverandørenes Landsforening (HLF) i NHO, og Heismontørenes Fagforening (HMF) i LO.

Likevel har Heisplan valgt å melde seg inn i Virke – som fra før organiserer medlemsbedrifter som Rema 1000 og Kiwi. Her undertegner Heisplan en tariffavtale som ikke inneholder noen former for minstelønn, slik at arbeidsgiver ensidig kan bestemme dette.

Alle arbeidstakere ønsker å være stolte av bedriften sin. Men i 2022, når Heisplan inviterte til kickoff, begynte det å bli vanskelig å være stolt.

Her kom det frem at kickoffens egentlige agenda var å kartlegge hvem som var medlemmer i foreninga, samt å sverte hele heisoverenskomsten. Ren fagforeningsknusing!

Videre er det vanskelig å forstå at de utenlandske arbeidstakerne har så godt betalt som det blir hevdet, når det var akkurat deres lønn som ble brukt som argument for å ikke signere tariffavtale med HMF.

«Firmaet kom til å tape masse penger hvis man nå måtte betale alle likt,» ble det hevdet. Stoltheten man som ansatt hadde, ble omgjort til tristhet. Heisplans strategi og forretningsmodell ble åpenbar.

Det er ganske tydelig at Heisplan som selskap har valgt å ikke konkurrere på like vilkår som resten av heisbransjen.

De ønsker selv å bestemme hvor lavt utenlandske arbeidere skal bli lønnet, og har i den forbindelse laget en egen husavtale som «passer Heisplans forretningsmodell bra».

Med husavtale på plass kan Heisplan lønne sine utenlandske arbeidere slik de selv ønsker, og i tillegg, når det passer bedriften, gi dem en bonus.  

Tariffavtalen som Heisplan har signert er mellom NITO og Virke. Her finnes det ingen minstebestemmelser, noe som i praksis betyr at det er arbeidsgivers velvilje som avgjør den enkeltes lønn. NITO sier også selv at deres tariffavtale i privat sektor er «lite egnet ... for å demme opp for sosial dumping.» Heisplan ønsker heller denne tariffavtalen, enn den som krever at de skal bruke faglærte heismontører.

Det passer med andre ord Heisplans forretningsmodell bedre å fortsette sin bruk av ufaglærte til å montere og vedlikeholde heiser.

Kronikkforfatterne fra Heisplan er bekymret for at undertegnede og Heismontørenes Fagforening «mobber» de ansatte.

Vi er bekymret, og syns det er skremmende at Heisplan har klart å få enkelte ansatte til å bli det uorganisertes arbeidslivs største forsvarere! Og som med det forsvarer bruken av utenlandske arbeidere på dårligere vilkår enn deres norske kolleger.

Dette er sosial dumping i praksis!

Warning
Annonse
Annonse