JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Debatt

«En julegave til innleide»

Nå må bedriftene ansette flere direkte i stedet for å leie inn. (Illustrasjonsfoto)

Nå må bedriftene ansette flere direkte i stedet for å leie inn. (Illustrasjonsfoto)

Håvard Sæbø

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
Flere skal nå ansettes direkte, i stedet for å leies inn.

Gjennom hele 16 år arbeidet Piotr Wawrzyniak for skiftende norske arbeidsgivere gjennom bemanningsbyrået Adecco.

Mandag 12. september i år kunne han for første gang gå på jobb som fast ansatt hos en norsk entreprenør – han valgte Skanska, eller Skanska valgte ham.

Da VG intervjuet den polske 53-åringen i september var han klar på at han ikke ville snakke ned Adecco, men han fortalte at lønna ville gå opp med fast ansettelse direkte hos entreprenør. «Og så gir det en trygghet å ha fast jobb i et selskap, i stedet for å bli leid ut hele tiden, til det ene selskapet etter det andre,» la Pjotr til.

Pjotrs tilfelle er et eksempel på at bygg- og anleggsbransjen tilpasser seg det nye regelverket som for ut- og innleie av arbeidskraft, som Stortinget vedtar i dag.

LO har, sammen med forbundene og lokale fagforeninger, arbeidet for disse endringene i flere år.

Med lovendringene vil det bli forbudt å leie inn fra bemanningsselskap i byggebransjen i og rundt Oslo, og det strammes inn på flere andre områder også.

Lovverket vil bli tydeligere og enklere, også for dem som skal sørge for at loven respekteres.

Blant annet vil grensen mellom hva som er en entreprise og hva som er innleie bli langt tydeligere, og de innleides rett til fast ansettelse vil styrkes.

Endringene i regelverket tar utgangspunkt i at bemanningsbransjen har vokst voldsomt siden liberaliseringen for drøyt 20 år siden – mye mer enn det som den gang ble forutsatt – og at problemene knyttet til ulovligheter og utrygge ansettelsesforhold har blitt vesentlig større.

Blant de mer systemiske problemene finner vi manglende satsning på ansattes kompetanse, og at svært mange ansettes i små stillinger med gjennomsnittsberegning av arbeidstid, noe som gir permanent lav lønn i kombinasjon med sterkt varierende arbeidsmengde.

Derfor er det en ønsket utvikling fra LOs og fra regjeringens side at flere nå ansettes direkte hos entreprenørene, og at færre leies inn gjennom bemanningsbyråene.

Både NHO og bemanningsbyråene har siden regjeringens lovforslag kom forsøkt å skape inntrykk av at forslaget vil koste mange arbeidstakere jobben.

«Piotr har bygget velferden i Norge i 16 år – nå sendes han hjem».

Og: «I beste fall finner Piotr ny jobb med dårligere vilkår hos et utenlandsk selskap, og i verste fall mister han og hans 600 kollegaer både jobben, tariffavtalen og AFP-pensjonen», skrev Adecco i avisannonsene der Piotr Wawrzyniak ble brukt som ufrivillig eksempel.

«Det var et annet alternativ de ikke nevnte. Og det var at jeg kunne få meg fast jobb direkte med en av entreprenørene, som gir bedre lønn og en sikrere jobb,» sa Piotr til VG.

Hvor mange arbeidstakere som nå går fra en utrygg hverdag som inn- og utleid arbeidstaker til en trygg hverdag som fast ansatt i et reelt og direkte kontraktsforhold mellom arbeidsgiver og arbeidstaker vet vi ikke.

Det vi vet, er at store entreprenører denne høsten har gitt hundrevis av innleide fast ansettelse, og at dette vil fortsette inn i 2023.

Dette vil være en reell forbedring av arbeidshverdagen til mange.

«En gledens dag, som jeg har ventet lenge på,» sa Piotr Wawrzyniak da han fikk fast jobb i Skanska.

En slik julegave vil vi gjerne at flere arbeidsfolk i Norge skal få oppleve.

Annonse
Annonse