JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar

En rødgrønn regjering med SV ville ha vært løsningen

Det er uansett uklart om SV og Kirsti Bergstø har viljen til å gå inn i Støre-regjeringen nå, etter suksessen ved å stå utenfor, skriver Kjell Werner.

Det er uansett uklart om SV og Kirsti Bergstø har viljen til å gå inn i Støre-regjeringen nå, etter suksessen ved å stå utenfor, skriver Kjell Werner.

Jonas Fagereng Jacobsen

Dette er et meningsinnlegg. Send inn debattinnlegg til debatt@lomedia.no
Kirsti Bergstø beskylder Ap og Sp for en real høyredreining.

kjell.werner@anb.no

Bakgrunnen er at regjeringen i flere saker har søkt støtte hos Høyre og Venstre, framfor å vende seg til SV. Det ferskeste eksempelet i så måte er opplegget som skal løfte bøndenes inntekter.

«Dette får betydelige politiske konsekvenser», sa Bergstø på Politisk kvarter i NRK tirsdag morgen. Hun frykter at det samme kan skje i fiskeripolitikken, og poengterer at dette vil være et historisk svik i distriktspolitikken. Bergstø viser til at venstresiden har solid flertall på Stortinget.

SV-lederen mener at Støre-regjeringen i større grad bør søke støtte til venstre for seg i Stortinget, ikke bare i budsjettsaker hvor regjeringen i realiteten er bundet til å forhandle med SV. Arbeiderpartiets Tuva Moflag sier SV har fått gode gjennomslag i mange saker og mener derfor at Bergstø & co i større grad burde framsnakke disse seirene.

Det er et faktum at venstresiden fikk 100 mandater ved stortingsvalget i 2021.

Dette ga et solid rødgrønt flertall i vår nasjonalforsamling. Samtidig er det et faktum at resultatet ble en mindretallsregjering av Arbeiderpartiet og Senterpartiet. SV ble dessverre stående utenfor.

Om sammenbruddet i forhandlingene skyldtes et for kravstort SV eller at de to andre partiene ikke var villige nok til å fire på sine standpunkter, kommer sikkert an på øynene som ser. Og det som skjedde på bakrommet høsten 2021 er fortsatt en relativt godt bevart hemmelighet.

I budsjettet må regjeringen altså ha støtte fra SV. Programmet for Ap/Sp-regjeringen er samtidig et skjørt kompromiss. Det bør derfor ikke overraske noen at regjeringen i andre saker søker støtte der den er å finne. Noen ganger til venstre for seg, andre ganger til høyre.

Løsningen på Kirsti Bergstøs problem er at SV må inn i regjering.

Der får SV er hånd på rattet i alle saker, ikke bare i budsjettspørsmål. Men framtredende Sp-politikere har vært krystallklare på at partiet ikke vil slippe SV inn i regjering.  

Og det er uansett uklart om SV har viljen til å gå inn i Støre-regjeringen nå, etter å ha hatt suksess med å skumme fersk fløte ved å stå utenfor. I regjering må man ta ansvar for helheten. Da kan sur fløte bli tung å svelge.  

Warning
Annonse
Annonse