JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Debatt

Er skoleferien for lang?

Sånn jeg ser det ville det kanskje vært bedre å ha kortere dager, mindre ferie og et pedagogisk tilbud på SFO med leksehjelp, organiserte aktiviteter og varmt måltid, skriver Christina Beck Jørgensen. (Illustrasjonsfoto)

Sånn jeg ser det ville det kanskje vært bedre å ha kortere dager, mindre ferie og et pedagogisk tilbud på SFO med leksehjelp, organiserte aktiviteter og varmt måltid, skriver Christina Beck Jørgensen. (Illustrasjonsfoto)

Bjørn A. Grimstad

Dette er et meningsinnlegg. Send inn debattinnlegg til debatt@lomedia.no
Nå har vi gjort unna snart fire uker med skoleferie. Jeg har hørt både barn og lærere si at de allerede er lei. Er åtte ukers ferie for lenge?

Åtte uker er lang tid, og de færreste arbeidstakere har så lang ferie.

Selv har jeg fire ukers ferie, og gruer meg til å legge kabalen siden mine to barn er blitt for store til å gå på SFO. Jeg tror ikke jeg er alene om det.

Siden barna har lengre ferie enn foreldrene, må mange dele seg med ferie på ulike uker for å få kabalen til å gå opp, og dermed får familien lite tid sammen. Ofte må også andre familiemedlemmer, venner og naboer bidra for at det skal gå rundt når barna er for store for SFO, men for små til å være alene.

Og når de er store nok til å klare seg selv mens foreldrene er på jobb, så betyr jo ikke det at de ikke savner å ha noen voksne som er der hvis de trenger hjelp eller har noe å spørre om.

Trenger skolebarna så lang ferie? Forleden leste jeg en sak fra 2015 i Aftenposten hvor flere barn var intervjuet og spurt om ferie. Noen sa at de savnet rutiner når det ble så lang ferie. Flere ønsket seg en kombinasjon av kortere ferie og mindre lekser.

Et viktig poeng i artikkelen var også at ikke alle barn har foreldre som er hjemme hele ferien siden mor og far må på jobb selv om barna har fri.

Skoleferien skal jo være fri fra voksenstyring både på skolen og i de andre hverdagsaktiviteter. De som ikke har egne sommeraktiviteter kan godt begynne å kjede seg, og det kan de også ha godt av i kontrast til en hektisk hverdag.

Jeg leste en sak i Klikk om at barn har godt av å kjede seg og kan godt være enig i det. Men det er en stor forskjell på å kjede seg noen dager og å måtte være alene eller en kasteball mellom enten mor eller far eller venner eller naboer eller slekt i flere uker.

Samtidig vet vi at barna har lange dager på skolen, noe vi blant annet kan lese om i denne saken fra 2022.

Sånn jeg ser det ville det kanskje vært bedre å ha kortere dager, mindre ferie og et pedagogisk tilbud på SFO med leksehjelp, organiserte aktiviteter og varmt måltid. 

For da kan ferie virkelig få være den ferien som både foreldrene og barna trenger med god kvalitetstid sammen og ikke et mas med kabaler som må gå opp for at de skal kunne ha fri alle disse ukene for å være med barna sine.

Warning
Annonse
Annonse